logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR X2300W - brak dźwięku 5.1 i problem z subwooferem JBL Loft SP150

ewaewaqqq111 24 Gru 2024 11:11 366 7
REKLAMA
  • #1 21360967
    ewaewaqqq111
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Mam dwa problemy z moim kinem domowym.

Sprzęt to:
    Amplituner: Denon AVR X2300W
    Kolumny: Przód JBL Loft 50, Centralny JBL Loft 30, tył JBL Loft 40, Subwoofer JBL Loft SP150
    Telewizor: HISENSE 75A6K 75"

Telewizor jest podpięty do amplitunera przez kabel HDMI, złącze ARC. Konfiguracja kolumn 5.1.

Problem 1
    Brakuje dźwięku wielokanałowego. Przykład: podpinam pod telewizor pendrive z nagraniem do testowania kina domowego i o ile przód i centralny grają, to kiedy mają zagrać tylne głośniki, to grają za nie przednie. Przed zgraniem pliku upewniłam się, że jest on wielokanałowy. Podobnie jest, gdy odpalam filmy testujące z YouTube (z apki wbudowanej w telewizor). W amplitunerze jedyne tryby, jakie mogę ustawić, to: STEREO, DTS NEUTRAL:X TV, Dolby Surround TV. Oglądając normalne filmy z pendrive w formacie MKV z dźwiękiem 5.1, czuć, że to nie jest to, co powinno być. Tak samo jest, gdy podpinam laptopa przez HDMI pod telewizor.

Kiedyś miałam kino domowe ze zintegrowanym Blu-ray Sony 5.1 i jak się podłączyło pod nie pendrive z filmem 5.1, to każdy kanał grał tak, jak powinien. Jestem trochę zawiedziona tym Denonem, ale niestety mąż się uparł na niego.

Problem 2
    Mam też problem z subwooferem JBL Loft SP150, który sam się wyłącza, kiedy nie ma niskich tonów w odtwarzanych dźwiękach, a kiedy się pojawiają, to ponownie się załącza. Problem jest w tym, że przy włączaniu i wyłączaniu popiarduje, co jest mega irytujące. Czy można w jakiś sposób ustawić, żeby się nie wyłączał? A może jest niesprawny? Przykład: Oglądam film, jest akcja, sub działa, kończy się akcja, pierdnięcie, sub się wyłącza, następnie znowu akcja, pyk, sub się włącza itd. To samo z muzyką. Dodam, że próbowałam ustawiać pokrętłem w subie oraz w ustawieniach ampli częstotliwość Hz, zmieniałam kolumny z dużych na małe itp., ale to nic nie pomaga. Sam subwoofer, jak już się włączy, to ładnie gra. Ale przez to pierdzenie przy włączaniu/wyłączaniu można szału dostać. Dochodzi do sytuacji, że wolę oglądać i słuchać bez subwoofera.

Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    AI: Czy możesz podać, jakie dokładnie ustawienia dźwięku są obecnie skonfigurowane na amplitunerze Denon AVR X2300W? Szczególnie interesują nas ustawienia dotyczące trybów dźwięku przestrzennego.
    Są tylko trzy tryby: Stereo, DTS Neutral: X, Dolby Surround. Dźwięk przestrzenny testowałam na DTS Neutral: X, Dolby Surround.
    AI: Czy subwoofer JBL Loft SP150 jest ustawiony w trybie "auto"? Jeśli tak, czy próbowałaś zmienić te ustawienia, aby sprawdzić, czy to rozwiązuje problem z wyłączaniem się subwoofera?
    Subwoofer nie ma żadnego ustawienia. Z tyłu ma przełącznik on/off oraz zmianę fazy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21361277
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    1. Jakie masz ustawienia wyjścia dla ARC w telewizorze?
    2. W Instrukcji nie ma nic o zmianie trybu z auto na ręczne wybudzanie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21365256
    ewaewaqqq111
    Poziom 2  
    >>21361277

Dziękuję za pomoc.
    W przypadku pierwszego problemu pomogło zmienienie ustawień w tv na auto. Teraz grają wszystkie kanały.

Niestety subwoofera dalej nie rozgryźliśmy. Instrukcja jest delikatnie mówiąc lakoniczna.

Wstawiam fotki tylnego panelu (mam ciężki dostęp do niego, fotki robione na ślepo):
    Tylni panel subwoofera z pokrętłami i przełącznikiem fazy. Tylny panel subwoofera JBL SP-150 z widocznymi przełącznikami i regulatorami.

EDIT:

Próbowałam ustawić poziom subwoofera przeskakując o 1db aż do 12 db max i nic nie zmienia, jak nie ma w sygnale niskich tonów to sub się wyłącza.

Wszystkie eko opcje wyłączone w ampli.
  • #4 21365527
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Do którego gniazda w amplitunerze podłączony subwoofer?
    Pokaż co masz na wyświetlaczu w momencie odtwarzania muzyki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21365853
    ewaewaqqq111
    Poziom 2  
    >>21365527
    Wyświetlacz ustawień subwoofera z opcjami Tryb subwoofera: LFE+Main i LPF dla LFE: 80 Hz. Ekran ustawień poziomu subwoofera z widocznym poziomem 0 dB. Wyświetlacz amplitunera z ustawieniem Stereo oraz TV, z widocznymi ikonami Spotify i dts. Tylna strona amplitunera Denon AVR-X2300W z różnymi złączami audio-wideo i głośnikowymi.

Subwoofer podłączony jest pod subwoofer 1 (fotka).
    Zmiany poziomu db wpływają na dźwięk nie wpływają na włączanie się i wyłączanie gdy nie ma basów.
    Podobnie jest z tym lfa i częstotliwościami.

Nie ma też wpływu czy idzie w stereo, wielokanałowo czy przez dolby, dts itp.

Może kabel ma znaczenie? podpięte jest zwykłym kabelkiem rca rca kruger&matz za 16zł?
  • REKLAMA
  • #6 21365977
    SQN
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    A może przełącznik w subwooferze ON/AUTO powinien być w pozycji OFF ? Wygląda że jest w pozycji "AUTO-włączania".
  • #7 21366018
    ewaewaqqq111
    Poziom 2  
    >>21365977
    W pozycji OFF subwoofer jest wyłączony.

Podłączyliśmy inny, starszy amplituner Denon AVR 3311ci z usa i jest tak samo.
    Czyli wychodzi, że coś jest nie tak z tym subwooferem.

Czy kabel może być winny, że jest za cienki i nieekranowany? Może za słaby sygnał idzie? Tylko dziwne, że przy braku odpowiednio niskich tonów wyłącza się od razu bez kilku minutowej zwłoki.

Kabel mam taki: https://botland.com.pl/kable-rca/16580-przewo...germatz-rca-rca-czarny-18m-5901436784685.html
  • #8 21366165
    SQN
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    To nie jest wina kabla, a działania automatycznego wybudzania subwoofera. Sprawdziłbym może, czy nie jest to tak upierdliwe, podłączając po wejściu/wyjściu głośnikowym w subwooferze. W połączeniu po subwoofer/input ten sprzęt tak właśnie działa i bez ingerencji w układ wzmacniacza nie wyłączy się tego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił dwa problemy z systemem kina domowego opartym na amplitunerze Denon AVR X2300W oraz subwooferze JBL Loft SP150. Pierwszy problem dotyczył braku dźwięku wielokanałowego, gdzie tylne głośniki nie działały poprawnie, mimo że pliki były w formacie 5.1. Po zmianie ustawień telewizora na tryb auto, problem został rozwiązany. Drugi problem dotyczył subwoofera, który nie aktywował się przy braku niskich tonów. Użytkownik próbował różnych ustawień poziomu głośności oraz podłączenia, ale subwoofer nadal nie działał prawidłowo. Sugerowano sprawdzenie ustawienia przełącznika ON/AUTO w subwooferze oraz jakości kabla RCA. Ostatecznie, po podłączeniu innego amplitunera, problem z subwooferem wydaje się być sprzętowy.
REKLAMA