logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnał HDMI przez RJ45 między piętrami? Czy każda przejściówka działa?

duda01 24 Gru 2024 12:05 897 7
REKLAMA
  • #1 21361026
    duda01
    Poziom 7  
    Ocena: 16
    Witam,
    Mam w domu położoną między pokojami instalację sieciową RJ45. Chcę połączyć komputer stacjonarny z pokoju na piętrze z TV znajdującym się na parterze. . Łączność bezprzewodowa słabo działa- pod parkietem mam ekranowaną matę wygłuszającą). Czy da się wyjść z komputera z sygnałem wideo i dźwięku gniazda HDMI przejść na RJ45 i na parterze z RJ45 przejść na HDMI i wejść na TV. Czy to będzie działało i czy każda przejściówka (RJ45-HDMI i HDMI-RJ45) się do tego nadaje ?
  • REKLAMA
  • #2 21361051
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Masz świadomość mocnych limitów odległosci przez HDMI (nie wypowiadam sie o istnieniu / jakości przejściówek)

Pokonywanie odległości sygnałem Ethernet w tym samym jak piszesz RJ45 *) jest o wiele bardziej perspektywiczne (do 100m), czyli konwersja z danych informatycznych na HDMI tuż przy telewizorze a transmisja "komputerowa"

*) z zastrzeżeniem jakości kabla, kultury montażu itd., bo to o dziadostwie można godzinami mówić.
  • REKLAMA
  • #3 21361076
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 925
    duda01 napisał:
    Czy da się wyjść z komputera z sygnałem wideo i dźwięku gniazda HDMI przejść na RJ45 i na parterze z RJ45 przejść na HDMI i wejść na TV. Czy to będzie działało i czy każda przejściówka (RJ45-HDMI i HDMI-RJ45) się do tego nadaje ?

TAK :)
    np. za pomocą takie urządzenia:
    https://spacetronik.pl/pl/products/konwerter-hdmi-na-lan-spacetronik-sph-hlc6ir2-8175.html
  • #4 21361155
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    @LightOfWinter

Za darmo tego nie robi.
    Wyższe tryby HDMI są ubite.

@duda01
    Zalezy jakich parametrów oczekujesz.
  • REKLAMA
  • #5 21361157
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2992
    duda01 napisał:
    i czy każda przejściówka (RJ45-HDMI i HDMI-RJ45) się do tego nadaje ?

Najlepiej kup, przetestuj “na stole” i jak spełni oczekiwania to sobie zainstalujesz, a jak nie - to oddasz.
  • #6 21361686
    duda01
    Poziom 7  
    Sprawdziłem, że rozprowadzony kabel jest cat. 5e 200MHz, i rozchodzi się z garażu gwiaździście do pokoi więc mimo że w linii prostej to tylko 3m ale od kompa do garażu i z garażu do TV będzie około 10-15 m więc chyba najlepiej metodą prób i błędów poszukam najlepiej współpracujących przejściówek. Na początek spróbuję tego https://pl.aliexpress.com/item/10050075140673...22%7D&aecmd=true&gatewayAdapt=glo2pol
  • REKLAMA
  • #7 21392498
    kowaltom99
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    duda01 napisał:
    Witam,
    Mam w domu położoną między pokojami instalację sieciową RJ45. Chcę połączyć komputer stacjonarny z pokoju na piętrze z TV znajdującym się na parterze. . Łączność bezprzewodowa słabo działa- pod parkietem mam ekranowaną matę wygłuszającą). Czy da się wyjść z komputera z sygnałem wideo i dźwięku gniazda HDMI przejść na RJ45 i na parterze z RJ45 przejść na HDMI i wejść na TV. Czy to będzie działało i czy każda przejściówka (RJ45-HDMI i HDMI-RJ45) się do tego nadaje ?

Zadziała - mam tak podobnie zrobione. Tylko, że u mnie przesyłam TV satelitarną z dekodera w salonie do TV w sypialni.
    Jeden warunek - musisz mieć nadajnik z odbiornikiem HDMI extender połączony jednym, oddzielnym kablem LAN.
    HDMI extender nie może być po prostu wpięty do Twojej sieci LAN (gdzie jest np rozprowadzony internet), bo odbiornik z nadajnikiem nie będą się "widziały", nie może być po drodze żadnego routera czy splitera.
  • #8 21394173
    duda01
    Poziom 7  
    Sprzęt się sprawdził, wszystko hula aż miło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przesłanie sygnału HDMI przez kabel RJ45 między piętrami, z uwagi na słabą jakość łączności bezprzewodowej. W odpowiedziach podkreślono, że standardowe kable HDMI mają ograniczenia odległościowe, a lepszym rozwiązaniem jest użycie konwerterów HDMI na Ethernet. Wskazano na konieczność użycia dedykowanego nadajnika i odbiornika HDMI extender, które muszą być połączone oddzielnym kablem LAN, aby uniknąć problemów z siecią. Użytkownik planuje przetestować różne przejściówki, w tym model z Aliexpress, i potwierdził, że sprzęt działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA