logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PC nie włącza się po zmianie karty graficznej z GeForce na Radeon RX 550 4GB

hornickilukasz 24 Gru 2024 21:38 366 7
REKLAMA
  • #1 21361488
    hornickilukasz
    Poziom 2  
    Witam ekipę elektrody, bardzo proszę o pomoc, wskazówki, porady.
    Po włożeniu nabytej używanej karty graficznej do płyty głównej, PC przestał działać.
    Płyta główna nie daje oznak życia nie świecą diody,nie kręcą wentylatory, nic nie działa. Dotychczas sprawdziłem zasilacz poprzez włożenie druciku do wtyczki 24 pin i zasilacz działa.
    Karta grafiki ,po ktorej płyta główna przestała działać, to radeon rx 550 ,na poprzedniej płycie głównej działała ta karta.

Zasilacz Chiftec 460 W. Płyta główna MSI 460M Bazooka. Procesor i5 2.9 GHz 10400F. 2x8 GB ddr4 kingston.karta graficzna asus 2gb
  • REKLAMA
  • #2 21361507
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Jakie karty używasz, którą kupiłeś?
    Czy tak ciężko pisać w sposób zrozumiały dla innych używając interpunkcji? Tego nie da się czytać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21361516
    hornickilukasz
    Poziom 2  
    Moja karta stale używana w PC to Asus X 550Ti 1GD5, była w pełni działająca w PC, natomiast kupiona używana z OLX, to Radeon RX 550 4GB GDDR5, po której wystąpiły problemy z komputerem.
  • #4 21362051
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1904
    Ale nie dzieje się kompletnie nic? Nie startują wentylatory? Bo w takim przypadku karta nie jest winowajcą, gdyby coś z nią było nie tak to komputer by ruszał (w sensie wentylatory) i płyta by zgłaszała błąd VGA (czyli grafiki bo procek nie ma iGPU), a bez obrazu nie ma BIOSu.
    hornickilukasz napisał:
    Dotychczas sprawdziłem zasilacz poprzez włożenie druciku do wtyczki 24 pin i zasilacz działa.

Też tak sprawdzałem swojego starego Chiefteca i nie działał.
  • REKLAMA
  • #5 21362106
    hornickilukasz
    Poziom 2  
    Zupełnie nic się nie dzieje, zero reakcji ze strony płyty, wentylatory nie działają, diody LED nie świecą. Dokładnie było to tak, że kupiłem używaną kartę graficzną i podpiąłem ją, to włączył się komputer, ale czarny ekran. Wtedy pomyślałem, wracam do swojej starej karty, na której wszystko działało, więc włożyłem starą kartę graficzną, włączam komputer, ale zero reakcji, czy mogła uszkodzić się płyta, procesor?
  • REKLAMA
  • #6 21362207
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1904
    Mi to wygląda na zasilacz.
  • #7 21362213
    hornickilukasz
    Poziom 2  
    Sprawdzę zatem inny zasilacz i zobaczymy czy coś pomoże
  • #8 21382167
    hornickilukasz
    Poziom 2  
    Powodem była uszkodzona plyta gówna,która także spaliła 2 karty

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który przestał działać po wymianie karty graficznej na Radeon RX 550 4GB. Po zainstalowaniu nowej karty, płyta główna nie wykazywała żadnych oznak życia - nie świeciły diody, nie działały wentylatory. Użytkownik wcześniej korzystał z karty Asus X 550Ti, która działała poprawnie. Po powrocie do starej karty, komputer również nie reagował. W trakcie dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w zasilaczu lub uszkodzonej płycie głównej, co zostało potwierdzone przez użytkownika, który odkrył, że płyta główna była uszkodzona i spaliła dwie karty graficzne.
REKLAMA