logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świst z alternatora w chińskim radiu F133-B - jak go wyeliminować?

VirusekPL 28 Gru 2024 13:01 351 1
REKLAMA
  • #1 21365441
    VirusekPL
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Kupiłem ostatnio chińskie radio dotykowe z Carplay itp. na bazie układu F133-B. Niestety, jak na taniego chińczyka przystało, radio ma swoje wady. Najbardziej denerwującą jest świst z alternatora słyszany w głośnikach. Częstotliwość tego dźwięku zmienia się wraz z obrotami. Wcześniej miałem radio Sony A410BT i tam nie było mowy o takich szumach/świstach. Odkręciłem tylną pokrywę aby zobaczyć jak wygląda PCB:
    Widok wnętrza chińskiego radia samochodowego z układem F133-B. Zbliżenie na płytkę drukowaną chińskiego radia samochodowego z układem scalonym F133-B.
    Czytałem też inne tematy na forum gdzie użytkownicy proponowali zastosowanie filtra przeciwzakłoceniowego. Kupiłem taki jak na zdjęciu:
    Świst z alternatora w chińskim radiu F133-B - jak go wyeliminować?
    Wpiąłem się szeregowo pod żółty kabel zasilający, a masę podpiąłem pod przewód masowy idący do radia. Niestety szumy są dalej słyszalne. Możliwe, że to sam filtr nie działa poprawnie, ale tego chyba nie sprawdzę.
    Myślałem o dodaniu jakiegoś kondensatora filtrującego przy wejściu napięcia do radia, ale widzę, że już tam jakiś jest, nawet z cewką obok. No chyba, że one pełnią inną rolę.
    Co mogę dalej poczynić z tym fantem? Spróbować inny filtr przeciwzakłóceniowy, kombinować z elektroniką radia? Czy może to jest na tyle ciężki temat że należy przyjąć to jako urok chińskiego radia i się z tym pogodzić? Dodam też, że są słyszalne ciche zakłócenia np podczas podpinania pendrive, ale to mi akurat nie przeszkadza. Najgorszy jest ten świst od alternatora. Podczas słuchania na 2/3 głośności przebija się przez muzykę.
  • REKLAMA
  • #2 21365633
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2581
    Paręnaście lat temu miałem identyczny problem w firmowym Reanault Kangoo, też było słychać "świst" alternatora. Pomogło wstawienie dławika ze starego zasilacza ATX w szereg z zasilaniem radia.
REKLAMA