logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić używane panele solarne do wody przed montażem na dachu?

Janek088 31 Gru 2024 15:45 435 14
  • #1 21370802
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Hej, zakupiłem używane panele solarne do wody. Działały do samego końca. Transportowałem je zabezpieczone styropianem na przyczepce. Teraz po dwóch latach leżakowania przyszedł czas na montaż na dachu. Zanim je wciągnę na 8-metrowy budynek, to chciałbym się upewnić, że podczas transportu, jak i demontażu, nic się z nimi nie stało. Zauważyłem, że uszczelki rur wchodzące do "zbiornika" nie dolegają idealnie. Czy jest tutaj ktoś, kto podpowiedziałby, co i jak sprawdzić?
    Doradzałem się okolicznych hydraulików, ale nie posiadają takiej wiedzy z uwagi na to, że nigdy tego nie montowali. Jak już znalazłem takiego, co montował, to nie serwisował.

Panele solarne leżące poziomo, z widocznymi rurami termicznymi w metalowej obudowie.
    AI: Czy możesz podać markę i model paneli solarnych, które posiadasz?
    Nie znam
    AI: Jakie testy lub kontrole już przeprowadziłeś na tych panelach, aby sprawdzić ich stan?
    Zatkałem z jednej strony wylot, przykręcając korek, a z drugiej strony pompką nabiłem ciśnienie do 1 bar i po dwóch dobach nie zmieniło się nic.
  • #2 21370809
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Janek088 napisał:
    Zatkałem z jednej strony wylot przykręcając korek a z drugiej strony pompką nabiłem ciśnienie do 1 bar i po dwóch dobach nie zmieniło się nic.

To masz odpowiedź, jak szczelne to będą działać, co do wydajności, sprawdzisz jedynie w słońcu, w działającej instalacji.
    Nie wiadomo, jaki płyn krążył w panelach i czy nie ma w nich osadów, które to zmniejszą wydajność cieplną, jak masz sondę typu endoskop, kamerka zajrzyj dla pewności do środka.
  • #3 21370816
    Janek088
    Poziom 11  
    @techlock, czyli te miedziane rurki w szkle nie mają wpływu na szczelność zbiornika u góry?
  • #4 21370841
    techlock
    Poziom 33  
    Żebyśmy się dobrze zrozumieli, cały ten panel to jedno naczynie połączone, czyli wszystkie rurki i połączone po bokach kolektory to jedna przestrzeń wypełniona płynem. Nie wiem o jakim zbiorniku u góry piszesz.

Cyba, że to taki panel z wbudowanym wymiennikiem ciepła? W miedzi oddzielny zamknięty obwód, a pomiędzy miedzią a szkłem inny obwód? Dobrze nie widać konstrukcji na foto. Jakiś model, typ tego kolektora? żeby sprawdzić u producenta parametry.
  • #5 21370920
    Janek088
    Poziom 11  
    @techlock to kolektor próżniowy, do tego mam naczynko przeponowe 20 l oraz bojler z wężownicą 150 litrów. Po demontażu zlałem resztki glikolu i tak na prawdę to wszystko.
    To, co patrzyłem, to kolektor z 24 rurami jest dostosowany do bojlera 250 l, jeśli tu mam w dwóch łącznie 20 rur, to ustawię sobie pompę obiegową, aby przy np. 70 czy 80 stopniach włączyła się cyrkulacja wody ciepłej. Obecnie mam bojler 80 l nagrzewany do 70 stopni, a uruchomienie cyrkulacji schładza w nim wodę do 40 stopni i grzałka 2 kW nie jest w stanie jej dogrzać, póki pompa nie zakończy pracy.
  • #6 21370950
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    Janek088 napisał:
    chciałbym się upewnić, że podczas transportu, jak i demontażu, nic się z nimi nie stało

Te rury próżniowe mają na końcach marker - znacznik obecności tlenu (jak kiedyś w lampach elektronowych). Jeśli coś poszło nie tak końcówka będzie ciemna. Oczekiwany kolor to srebro.
  • #7 21370952
    techlock
    Poziom 33  
    W próżniowym najwyższa temperatura będzie w kolektorze na górze, jeśli rurki cieplne są sprawne i jest zachowana próżnia to będą grzać. W tym systemie przez absorber nie przepływa czynnik grzewczy tylko w tym górnym kolektorze.
    Prosto tłumacząc to te rurki odbierają ciepło i grzeją czynnik na górze jak świece żarowe, na górze rurki jest najwyższa temperatura.
    Przed montażem na dachu lepiej sprawdzić kolektor gdzieś na dole, wypełniając nawet wodą i sprawdzić czy wszystkie rurki grzeją równo. Jeśli rurki wewnętrzne się rozszczelniły nie będą grzać.
    Przydatny będzie termometr przemysłowy na podczerwień/laserowy, można dokonać pomiaru bezdotykowego temperatury.
  • #8 21370971
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    https://youtu.be/OYr6xoSC1hg?si=N34QU3YDUJDgfRvD

Lub palcyma ,kto ma kamerę termograficzną
  • #9 21370990
    techlock
    Poziom 33  
    Zwykły aparat w smartfonie też rejestruje podczerwień, temperatury nie pokarze ale kolory będą różne.
    Sprawdź na diodzie z pilota do telewizora, oko nie widzi błysku a aparat smartfona tak.
  • #10 21371020
    kmarkot
    Poziom 31  
    techlock napisał:
    Zwykły aparat w smartfonie też rejestruje podczerwień, temperatury nie pokarze ale kolory będą różne.

Powiedz jak zwykły aparat ma pokazać temperaturę ?
    Termowizyjne zdjęcie pokazujące rozkład temperatury w pomieszczeniu oraz rękę trzymającą urządzenie.
  • #11 21371050
    Janek088
    Poziom 11  
    Panowie, grzać to to grzało, tylko mi chodzi o to, czy jak się wyciągnie jedną rurę, to czy glikol wyleci, czy nie. Bo tak jak pisałem, widać, że gumki nie dolegają szczelnie do tego górnego zbiornika, czyli podczas transportu dochodziło do różnych wibracji na nierównościach, a przyczepa to nic innego jak najtańsza marketówka bez amortyzacji, a przejechane było 250 kilometrów.
  • #12 21371088
    techlock
    Poziom 33  
    kmarkot napisał:
    Powiedz jak zwykły aparat ma pokazać temperaturę ?

Nie będzie tak jak na kamerze termowizyjnej, przy znacznych różnicach zmienią się kolory w stosunku do postrzeganych przez oko ludzkie, w stopniach nie pokarze.
    Są różne apki do wykorzystania w zwykłym smartfonie do pobrania w google play. Konkretnej nie podam, temperatury niedokładne, zależne od smartfona.
  • #13 21371121
    kmarkot
    Poziom 31  
    >>21371050
    https://youtu.be/3OfW5qfw7CU?t=363

To białe to pasta termoprzewodząca
    Janek088 napisał:
    czy jak się wyciągnie jedną rurę, to czy glikol wyleci, czy nie

Nie
  • #14 21371128
    techlock
    Poziom 33  
    >>21371088

Obraz termowizyjny lampy sufitowej z trzema żarówkami, z których jedna świeci.
    Apka zainstalowana losowo dla sprawdzenia, foto oświetlenia, jedna świeci, 2 nie.
  • #15 21371272
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używane panele solarne do wody i przed ich montażem na dachu chce upewnić się, że nie uległy uszkodzeniu podczas transportu. Zauważył, że uszczelki rur nie dolegają idealnie, co budzi obawy o szczelność. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące sprawdzenia szczelności paneli, ich wydajności oraz stanu technicznego. Rekomendacje obejmują użycie sondy endoskopowej do inspekcji wnętrza paneli, sprawdzenie koloru znaczników na rurach próżniowych oraz testowanie kolektora w warunkach domowych przed montażem. Użytkownicy sugerują również wykorzystanie termometru przemysłowego do pomiaru temperatury oraz aplikacji na smartfony do analizy podczerwieni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA