logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa radia detektorowego: cewka 5 μH i antena z kabla 0,5 mm², 20 m?

okukas2 01 Sty 2025 21:57 786 9
REKLAMA
  • #1 21372626
    okukas2
    Poziom 3  
    Witam, planuję zbudować sobie radio detektorowe z racji, że dopiero zaczynam z projektami radiowymi. Proszę o pomoc, wyliczyłem, że potrzebuję kondensatora 100 nF i cewkę 5 μH. Czy istnieje możliwość wstawienia zamiast tego gotowej cewki ze sklepu?

Schemat najprostszego miniodbiornika AM z kondensatorem, cewką i diodą.

Mam jeszcze pytanie o antenę, czy kabel 0,5 mm², 20 m byłby dobry, z góry dziękuję za odpowiedzi, poniżej załączam schemat.

Budowa radia detektorowego: cewka 5 μH i antena z kabla 0,5 mm², 20 m?

AI: Czy mógłbyś podać zakres częstotliwości, na którym planujesz odbierać sygnał? To pomoże w ocenie, czy cewka i antena są odpowiednie.
    225 kHz AM, czyli radiowa jedynka.
  • REKLAMA
  • #2 21372645
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2606
    No i jaki zakres ma to odbierać? Fale długie, średnie, krótkie? Wszystko na raz?
  • REKLAMA
  • #3 21372667
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 777
    Nie powiem, ile lat temu robiliśmy w szkole detektorki. :)
    Wprawdzie we wzorze na rezonans jest iloczyn LC i można by zwiększyć C zmniejszając L, ale chyba C powinno być znacznie mniejsze od C1 tak, aby była dobra demodulacja. O ile pamiętam poniżej 1 nF.
    Anteną była np. rama metalowego łóżka plus uziemienie do grzejnika CO.
    Zobacz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3344890-120.html
  • #4 21372679
    okukas2
    Poziom 3  
    >>21372645 Radiowa Jedynka, czyli 225 kHz, fale długie AM.
  • #5 21372682
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2606
    Antena ferrytowa, 100+100 zwojów drutu, kondensator 100 pF. Takie parametry miało radio, którego schemat był w kalejdoskopie techniki z 1982 roku. Tam był tranzystor jako detektor i wzmacniacz, oraz dwa tranzystory jako wzmacniacz m.cz., ale to słaby wzmacniacz. Lepiej zrobić coś z TDA2822. Radio zasilane z płaskiej baterii działało całkiem nieźle. Z TDA2822 będzie działało długo.
    Radio detektorowe ma szansę zadziałać z długą anteną i filtrem LC. Słuchawki muszą mieć dużą impedancję. 100 nF może być jako filtr za diodą ostrzową. Teraz takie diody są niemodne, więc trzeba kupować diody schottky. Może zadziała z diodą przełączającą. Układ z 3 tranzystorami działał bardzo dobrze. Było też radio bez cewek, ale trochę było słychać gwizd interferencyjny.
  • #6 21372704
    okukas2
    Poziom 3  
    >>21372682 >>21372667
    Zależy mi na działaniu bez baterii, posiadam już diodę germanową. Chciałem użyć czasem radia w plenerze, dlatego pytam się czy kabel 20 metrów 0,5 mm² będzie dobry na antenę. Myślałem jeszcze aby na wyjściu założyć potencjometr do regulacji głośności na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #8 21372864
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Według mnie może być problem z uruchamianiem na gotowych podzespołach, bo chociażby ze względu na tolerancję wartości nie da się wstrzelić dobrze w częstotliwość. Zrobiłem takich odbiorników pewnie kilkanaście różnych wersji wiele lat temu, nawijałem wtedy ok. 200-220 zwojów drutu równo zwój przy zwoju na papierowy karkas o średnicy ok. 1 cm tak, aby do środka wchodził pręt ferrytowy i dał się z oporem przesuwać, co ok. 20 zwojów robiłem odczep i o ile pamiętam metodą prób i błędów do jednego z odczepów podłączało się diodę detekcyjną. Dostrojenie odbywało się poprzez przesuwanie pręta ferrytowego wewnątrz cewki. Kondensator miał wartość, z tego co pamiętam, około 200 pF.
    Za dawnych czasów, jak jeszcze istniał maszt w Gąbinie, mieszkając od niego dość daleko (chyba ok. 100 km), jeżeli było cicho, to coś tam od biedy słyszałem nawet bezpośrednio na małym głośniczku. Z tym, że antenę miałem dość konkretną.
  • REKLAMA
  • #10 21374628
    waltersalata
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    _jta_ napisał:
    5 µH i 100 nF daje impedancję charakterystyczną 7 Ω - na ogół to powoduje niską dobroć, więc odbiornik będzie mało selektywny, może odbierze razem Warszawę i Moskwę...
    Należy dodać, że dzisiaj takie odbiorniki nie mają żadnego sensu. Za dużo zakłóceń w eterze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować radio detektorowe, poszukując pomocy w doborze komponentów, takich jak cewka 5 μH i kondensator 100 nF. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości użycia gotowej cewki oraz zastosowania kabla 0,5 mm² o długości 20 m jako anteny. W dyskusji poruszono kwestie związane z parametrami anteny, doborem elementów oraz wpływem długości anteny na odbiór sygnału. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym użycie diod Schottky'ego, tranzystorów oraz ferrytowych rdzeni. Zwrócono uwagę na problemy z zakłóceniami w eterze oraz na niską selektywność odbiornika przy podanych parametrach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA