Jak odzyskać utracone/zapomniane hasło MQTT bez tworzenia nowego użytkownika MQTT, bez konieczności ponownej instalacji wszystkiego? Dlaczego moje pole hasła brzmi "__**password_not_changed**__"? Zachowanie brokera Home Assistant Mosquitto zostało niedawno zmienione. W przeszłości hasło było łatwo dostępne za pośrednictwem menu Home Assistant Devices & Services -> MQTT, ale teraz jest ukryte. Mogło to zaskoczyć niektórych użytkowników (w tym mnie), więc oto proste rozwiązanie.
W przeszłości hasło MQTT do Home Assistant było łatwo dostępne w menu Re-Configure MQTT:
Łatwo było je wyświetlić i skopiować do urządzeń, aby je skonfigurować. Jednak wraz z ostatnią aktualizacją 2024.5 nie można tam uzyskać hasła:
Na szczęście nadal można je uzyskać z core.config_entries . W tym celu należy uzyskać dostęp do tego pliku. Mam już zainstalowaną integrację SMB, która ułatwia dostęp do HA z systemu Windows:
Oczywiście każde inne rozwiązanie dostępu do plików powinno również działać, nie musi to być to, którego użyłem.
Połącz się z nim i przejdź do ścieżki:
/config/.storage/core.config_entries
Zauważ, że katalog .storage będzie ukryty:
Teraz otwórz ten plik za pomocą dowolnego edytora tekstu i wyszukaj Mosquitto:
i oto jest - Twoje utracone hasło MQTT!
Oczywiście nie edytuj tego pliku, po prostu skopiuj swoje hasło...
Teraz możesz łatwo użyć go do konfiguracji innych urządzeń, na przykład OpenBeken .
W ten sposób możesz teraz odzyskać hasło MQTT Mosquitto! Mam nadzieję, że okazało się to pomocne. Muszę przyznać, że ta zmiana trochę mnie zaskoczyła, nie spodziewałem się, że zespół HA nagle ukryje to hasło, ponieważ było ono widoczne w menu Ponowna konfiguracja przez lata.... dziwne, ale przynajmniej wiemy, jak je odzyskać.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.