logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dioda LED długo się wygasza? Jak skrócić czas wygaszania?

xantia_harmonie 08 Sty 2025 10:53 1101 45
Najlepsze odpowiedzi

Jak skrócić czas wygaszania diody LED po odłączeniu zasilania w małym układzie audio z kondensatorami i stabilizatorem 7809?

Najprościej skrócisz czas wygaszania przez zmniejszenie rezystora R1, np. do 1 kΩ albo 820 Ω, a dodatkowo możesz wstawić szeregowo z LED diodę Zenera w kierunku zaporowym, np. 4,7–6,2 V [#21382946] [#21383207] [#21383448] Im wyższe napięcie Zenera, tym szybciej zgaśnie LED, ale prąd LED będzie bardziej zależny od rozrzutów elementów [#21383207] Duże kondensatory podtrzymują napięcie i przez to wydłużają świecenie, więc zmniejszenie pojemności też skraca czas zaniku [#21382958] [#21383012] Jeśli LED jest głównym obciążeniem rozładowującym kondensatory, sama Zenerka może niewiele pomóc [#21383207]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21382916
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Wykonuję modyfikację pewnego urządzenia, dodając zewnętrzne zasilanie. Aktualnie działa wyłącznie na baterii 9 V.

Bez wchodzenia w szczegóły. Układ zasilacza standardowy! Tzn. pierwotnie układ był bez diody D1 i D2. Na wyjściu otrzymałem wzorcowe 9,13 V. Dla mojego urządzenia to napięcie idealne. Jednak po wmontowaniu w urządzenie nie przewidziałem pewnej kwestii. A mianowicie, jeśli włożę baterię (zasilanie 7809 odłączone), to napięcie powoduje, że dioda D3 się świeci. Wstawienie diody zaporowej - powiem szczerze, że nawet nie wiem, jaki jest typ, po prostu włożyłem pierwszą, którą miałem pod ręką. Ok, dioda D3 przestała świecić, ale napięcie na wyjściu spadło do 8,4 V. Ok, urządzenie z tym napięciem działa, ale gorzej. Dlatego postanowiłem podnieść napięcie, wstawiając diodę D1. Rezultat, na wyjściu mam teraz 9,18 V, wręcz idealne. Ale jest mały problem.

Po wmontowaniu diody D1 i wyłączeniu zasilania dioda D3 bardzo długo się teraz wygasza. Od razu piszę. Nie ma miejsca w urządzeniu na rozbudowany zasilacz. Te elementy ledwo się mieszczą. Wiem, że mogę wstawić 7810, ale na ten moment to jedyny stabilizator, którego nie mam.

Jakie jest skuteczne rozwiązanie problemu? Czytałem o układzie RC z rezystorem i kondensatorem połączonym równolegle do R1 i D3. Ale nie testowałem.

Schemat elektryczny z układem stabilizującym napięcie z diodami i kondensatorami.
  • REKLAMA
  • #2 21382934
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Czym zasilasz zewnętrznie ten układ? Jakie tam jest napięcie?
    I czemu nie przestawisz diody D3 na wejście zasilania zamiast tak kombinować z diodami w szeregu?
  • #3 21382940
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    Zasilanie nie ma znaczenia w tej chwili. Na wejście wchodzi 11V z przetwornicy MT3608. Tak jak w temacie problem pojawił się kiedy wstawiłem w obwód diode D1. Wcześniej wykonałem różne próby i wszystko działało tak jak powinno. Teraz mam jedynie problem z wygaszaniem diody.

[postid:2ab34ca987] I czemu nie przestawisz diody D3 na wejście zasilania zamiast tak kombinować z diodami w szeregu?[/postid:2ab34ca987] Bo mam już płytkę zmontowaną
  • #4 21382946
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Jak zmniejszysz wartość R1 do np. 1k lub 820Ω, to LED będzie krócej świecić po wyłączeniu zasilania.
    PozdrawiaM.

xantia_harmonie napisał:
    Na wejście wchodzi 11V z przetwornicy MT3608

Skoro zasilasz to z przetwornicy, to dlaczego od razu nie ustawisz właściwego napięcia zasilającego jakieś to Twoje urządzenie, tylko stosujesz dodatkowy stabilizator?
  • #5 21382947
    hindoos
    Poziom 36  
    xantia_harmonie napisał:
    Bo mam już płytkę zmontowaną

No to jakiej porady oczekujesz? :)
    Jedyne co mi tak na szybko przychodzi na myśl to dioda zenera która odetnie diodę LED jeśli napięcie spadnie poniżej 9V.
  • #6 21382952
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 718
    Przecież to logiczne, gdy jest mały pobór prądu to napięcie z elektrolitu rozładowuje się przez diodę i dopóki nie spadnie poniżej trzy wolty to dopiero dioda przestanie świecić.
  • REKLAMA
  • #7 21382958
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2417
    Wyrzuć oba kondensatory 470uF. W Twoim układzie są niepotrzebne, skoro zasilasz układ napięciem nietętniącym. Dioda będzie krócej świecić. Tylko do czasu rozładowania indukcyjności w przetwornicy. Teraz dochodzi jeszcze pojemność tych kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #8 21382965
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    xantia_harmonie napisał:
    Na wejście wchodzi 11V z przetwornicy MT3608

Skoro zasilasz to z przetwornicy, to dlaczego od razu nie ustawisz właściwego napięcia zasilającego jakieś to Twoje urządzenie, tylko stosujesz dodatkowy stabilizator?[/quote]

Widzę, że muszę wytłumaczyć, choć to nie ma żadnego sensu. Po pierwsze, układ, który teraz wykonuję, ma działać z napięciami od 3 V do 14 V. Na przetwornicy napięcie wyjściowe jest takie samo do 11 V - tyle jest ustawione. Jako że to przetwornica chińska, wolę mieć dodatkowe zabezpieczenie. Ponadto przy podaniu 12 V na przetwornicy również jest już 12 V. Dlatego konieczny jest stabilizator 9 V.

Dodano po 2 [minuty]:

speedy9 napisał:
    Wyrzuć oba kondensatory 470uF. W Twoim układzie są niepotrzebne, skoro zasilasz układ napięciem nietętniącym. Dioda będzie krócej świecić. Tylko do czasu rozładowania indukcyjności w przetwornicy. Teraz dochodzi jeszcze pojemność tych kondensatorów.
    Wiem, one są potrzebne. To zasilacz do mikrofnu, więc muszą być. Zrobiłem teraz próbę. Ten drugi kondensator będę musiał zamienić na mniejszy. To on powoduje że dioda tyle czasu się świeci.

Dodano po 4 [minuty]:

hindoos napisał:
    xantia_harmonie napisał:
    Bo mam już płytkę zmontowaną

No to jakiej porady oczekujesz? :)
    Jedyne co mi tak na szybko przychodzi na myśl to dioda zenera która odetnie diodę LED jeśli napięcie spadnie poniżej 9V.

No własnie, pisałem na początku że pewne rzeczy, nie przemyślałem, no ale.
    Dioda Zenera nie pomoże, ponieważ jej główną funkcją jest stabilizacja napięcia w układach, a problem dotyczy rozładowania kondensatora po odłączeniu zasilania.
  • REKLAMA
  • #10 21382985
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    speedy9 napisał:
    A może kup sobie moduł przetwornicy boost/buck 2,5-15V na 9V za 15zł: https://www.aliexpress.com/item/32963598972.html i będziesz miał problem z głowy.

No i to faktycznie to by byłoby świetne rozwiązanie. I dodatkowo wymiary wręcz idealne!
  • #11 21382994
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    xantia_harmonie napisał:
    Widzę, że muszę wytłumaczyć, choć to nie ma żadnego sensu.

Gdybyś od razu napisał wszystkie dane, to nie trzeba by było kombinować i zgadywać.
    Pewnie dostał byś taką odpowiedź i po temacie

speedy9 napisał:
    A może kup sobie moduł przetwornicy boost/buck 2,5-15V na 9V za 15zł: https://www.aliexpress.com/item/32963598972.html  i będziesz miał problem z głowy.

xantia_harmonie napisał:
    No i to faktycznie to by byłoby świetne rozwiązanie. I dodatkowo wymiary wręcz idealne!

PozdrawiaM.
  • #12 21383008
    hindoos
    Poziom 36  
    xantia_harmonie napisał:
    jej główną funkcją jest stabilizacja napięcia w układach

Tak samo główną funkcją diody prostowniczej jest wyprostowanie napięcia, a mimo to użyłeś jej do obniżenia napięcia, co jest jej cechą tak jak cechą diody zenera jest przewodzenie dopiero po przekroczeniu pewnego napięcia.
    Ale ważniejsze, że problem można rozwiązać bez takiego kombinowania
  • #13 21383012
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2015
    Ta przetwornica sieje niemiłosiernie, a chcesz ją dać do zasilania czułych układów mikrofonowych.
    Dobrze kombinowałeś ze stabilizatorem liniowym.
    Dioda świeci długo gdyż kondensatory są za duże.
    Tylko wywal tą diodę z gnd stabilizatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21383016
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    mariann napisał:
    xantia_harmonie napisał:
    Widzę, że muszę wytłumaczyć, choć to nie ma żadnego sensu.

Gdybyś od razu napisał wszystkie dane, to nie trzeba by było kombinować i zgadywać.
    Pewnie dostał byś taką odpowiedź i po temacie

Pewnie tak. Jest pewne ale .... Po pierwsze, pomijając już kwestie, że mam mase elektroniki i po co kupować kolejny element. Po drugie. Wspomniany układ, może a nie musi mieć 9V, jak to bywa z chińskimi produktami. Po trzecie, mój mikrofon nie kosztuje 5€ na aliexpress i należałoby również pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu.

Tutaj chcę zwrócic uwagę na to że moduły MT3608, które otrzymałem z aliexpress, poprostu nie działały. Konieczna była modyfikacja. producent nawet nie sprawdza, czy to co sprzedaje działa lub nie. Generalnie temat rzeka, a to nie dotyczy wątku.

Dodano po 5 [minuty]:

acctr napisał:
    Tylko wywal tą diodę z gnd stabilizatora.

No właśnie nie mogę. Mikrofon jak działał na normalnych akumulatorach, czyli 7,4-8,6V zawsze czegoś mu "brakowało". Dopiero podanie napięcia powyżej 9V minimum 9,15V to dopiero dostaje "mocy". Za kilka dni będę robić materiał na YT z tej modyfikacji i tam wszystko wyjasnie, dlaczego tak a nie inaczej zostało zrobione. Ta dioda D1 podnosi napięcie, które zostaje wytracone na D2. Jeśli ją usunę na wyjściu będzie poniżej 8,5V.
  • #15 21383031
    acctr
    Poziom 39  
    xantia_harmonie napisał:
    Mikrofon jak działał na normalnych akumulatorach, czyli 7,4-8,6V zawsze czegoś mu "brakowało".

To użyj jakiegoś regulowanego LDO albo nawet LM317 zamiast archaicznego 78xx. Umieszczanie diody w gnd to jest beznadziejna metoda.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21383035
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    acctr napisał:
    xantia_harmonie napisał:
    Mikrofon jak działał na normalnych akumulatorach, czyli 7,4-8,6 V zawsze czegoś mu "brakowało".

To użyj jakiegoś regulowanego LDO albo nawet LM317 zamiast archaicznego 78xx. Umieszczanie diody w GND to jest beznadziejna metoda.

Ja wiem, ale tych 78 to ja mam ponad 100 sztuk i chcę się ich pozbyć. LM317 mam jeden i nie widzę sensu pakować go do układu, który pobiera niespełna 50 mA.
  • #17 21383044
    acctr
    Poziom 39  
    xantia_harmonie napisał:
    LM317 mam jeden i nie widzę sensu pakować go do układu, który pobiera niespełna 50 mA.

Ale sens pakowania 1 amperowego 78xx widzisz :D
    Jeśli to tak mały prąd i boisz się, że 317 będzie za duży i coś się stanie wstaw LM317L albo nawet równoległy TL413, który kosztuje 35 groszy w TO-92
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21383047
    hindoos
    Poziom 36  
    xantia_harmonie napisał:
    chcę się ich pozbyć

Można sprzedać :) moim zdaniem to lepszy pomysł niż pakowanie na siłę, chyba, że to taka sztuka dla sztuki - ale z tego co piszesz, celem jest nie pokazanie jak to zadanie zrealizować na 7809 tylko dodanie zewnętrznego zasilania do mikrofonu
  • #19 21383051
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    acctr napisał:
    xantia_harmonie napisał:
    LM317 mam jeden i nie widzę sensu pakować go do układu, który pobiera niespełna 50 mA.

Ale sens pakowania 1-amperowego 78xx widzisz :D
    Jeśli to tak mały prąd i boisz się, że 317 będzie za duży i coś się stanie, wstaw LM317L albo nawet równoległy TL413, który kosztuje 35 groszy w TO-92

Oczywiście masz rację, ale to nie jest przewidziane do produkcji seryjnej, więc będzie musiało zostać tak, jak jest.
  • #21 21383060
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6042
    Jest kilka sposobów na szybkie wygaszenie diody, układ z tranzystorem, reagujący na obecność napięcia wejściowego, rezystory przyspieszające rozładowanie kondensatorów, albo nawet rezystory załączane tranzystorem, dioda Zenera szeregowo z LED. Większość odpadnie "bo nie ma miejsca"
    xantia_harmonie napisał:
    Dioda Zenera nie pomoże, ponieważ jej główną funkcją jest stabilizacja napięcia w układach, a problem dotyczy rozładowania kondensatora po odłączeniu zasilania.
    A co cię obchodzi "główna funkcja", trzeba myśleć samodzielnie. Jak połączysz LED szeregowo z zenerką to co się stanie?

xantia_harmonie napisał:
    Tutaj chcę zwrócic uwagę na to że moduły MT3608, które otrzymałem z aliexpress, poprostu nie działały. Konieczna była modyfikacja. producent nawet nie sprawdza, czy to co sprzedaje działa lub nie.
    Po co kupować badziewie i szukać sposobów na "poprawianie"?
  • #22 21383071
    acctr
    Poziom 39  
    xantia_harmonie napisał:
    Po trzecie, mój mikrofon nie kosztuje 5€ na aliexpress i należałoby również pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu.

Skoro dałeś tyle za mikrofon dlaczego skąpisz na stabilizatorze i jesteś gotowy zasilać go z tego dziadostwa?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21383073
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    xantia_harmonie napisał:
    Tutaj chcę zwrócic uwagę na to że moduły MT3608, które otrzymałem z aliexpress, poprostu nie działały. Konieczna była modyfikacja. producent nawet nie sprawdza, czy to co sprzedaje działa lub nie.

Ja tylko chciałbym podnieść jedną kwestię: co znaczy "nie działały"? MT3608 to przetwornica BOOST, czyli podwyższasz tą przetwornicą napięcie do 11V po to by je potem obniżyć stabilizatorem 7809 do 9V? Na czym polegała ta "modyfikacja" by działały?

Dodano po 2 [minuty]:

xantia_harmonie napisał:
    Ponadto przy podaniu 12 V na przetwornicy również jest już 12 V

Po tym wnoszę, że w ogóle nie bardzo masz pojęcie jakie komponenty stosujesz i po co.

Dodano po 1 [minuty]:

xantia_harmonie napisał:
    Za kilka dni będę robić materiał na YT z tej modyfikacji i tam wszystko wyjasnie

Proszę Cię, nie rób tego materiału, a przynajmniej nie pokazuj tego układu. Zrób to najpierw jak należy i potem się chwal.

Dodano po 1 [minuty]:

xantia_harmonie napisał:
    Mikrofon jak działał na normalnych akumulatorach, czyli 7,4-8,6V zawsze czegoś mu "brakowało". Dopiero podanie napięcia powyżej 9V minimum 9,15V to dopiero dostaje "mocy"

Bo producent zapewne przewidział zasilanie z BATERII 9V 6F22 (lub 6x AA), a nie z akumulatorków.
  • #24 21383125
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    Dzięki za wszystkie wypowiedzi, zsumowałem i ...
    jarek_lnx napisał:
    A co cię obchodzi "główna funkcja", trzeba myśleć samodzielnie. Jak połączysz LED szeregowo z zenerką to co się stanie?

No, generalnie nic. Co do myślenia to jakoś tak ostatnio ciężko, ale do przodu. Jaką diodę zastosować?

xantia_harmonie napisał:
    Tutaj chcę zwrócić uwagę na to, że moduły MT3608, które otrzymałem z AliExpress, po prostu nie działały. Konieczna była modyfikacja. Producent nawet nie sprawdza, czy to, co sprzedaje, działa lub nie.
    Po co kupować badziewie i szukać sposobów na "poprawianie"?[/quote]
    Zacznijmy od pewnej kwestii. Mam kilka projektów, które powoli pcham do przodu. I generalnie na co dzień nie siedzę z elektroniką. A więc rozpoczynam z testami. Jeśli jest coś, co spełnia moje oczekiwania, wówczas szukam innego rozwiązania.

speedy9 napisał:
    xantia_harmonie napisał:
    Tutaj chcę zwrócić uwagę na to, że moduły MT3608, które otrzymałem z AliExpress, po prostu nie działały. Konieczna była modyfikacja. Producent nawet nie sprawdza, czy to, co sprzedaje, działa lub nie.

Ja tylko chciałbym podnieść jedną kwestię: co znaczy "nie działały"? MT3608 to przetwornica BOOST, czyli podwyższasz tą przetwornicą napięcie do 11 V po to, by je potem obniżyć stabilizatorem 7809 do 9 V? Na czym polegała ta "modyfikacja", by działały?

Problem był w połączeniach rezystora regulującego. Producent zastosował się do schematu, jaki załączam poniżej:

Schemat obwodu z użyciem układu MT3608 z elementami indukcyjnymi i diodą.

W tym przypadku na wyjściu przetwornicy jest napięcie wejściowe. Układ poprawnie działający to ten:
    Schemat elektryczny z układem MT3608.

Tutaj warto uściślić. Ten drugi schemat to dokładnie to, co mam na płytce. Ale potencjometr ma połączenie jak na pierwszym schemacie.

xantia_harmonie napisał:
    Ponadto przy podaniu 12 V na przetwornicy również jest już 12 V. Po tym wnoszę, że w ogóle nie bardzo masz pojęcie, jakie komponenty stosujesz i po co.

No to już twoja opinia.

xantia_harmonie napisał:
    Za kilka dni będę robić materiał na YT z tej modyfikacji i tam wszystko wyjaśnię. Proszę cię, nie rób tego materiału, a przynajmniej nie pokazuj tego układu. Zrób to najpierw jak należy i potem się chwal.

Nie ma problemu.

xantia_harmonie napisał:
    Mikrofon jak działał na normalnych akumulatorach, czyli 7,4-8,6 V, zawsze czegoś mu "brakowało". Dopiero podanie napięcia powyżej 9 V, minimum 9,15 V, to dopiero dostaje "mocy". Bo producent zapewne przewidział zasilanie z BATERII 9 V 6F22 (lub 6x AA), a nie z akumulatorków.

Oczywiście, tylko że jak korzystam z mikrofonu dziennie i trudno jest kupować co 2-3 dni nową baterię, prawda?
  • #25 21383146
    hindoos
    Poziom 36  
    xantia_harmonie napisał:
    Oczywiście, tylko że jak kożystam z mikrofonu dziennie i trudno jest kupować co 2-3 dni nową baterię, prawda?

To akurat Twój problem :) ale kwestia baterii vs akumulatorki odpowiada na problem dotyczący niedomagania przy niższym napięciu.

xantia_harmonie napisał:
    Jaką diodę zastosować?

Polecam zacząć od lektury czym jest dioda Zenera i jak działa. I zastanowić się poniżej jakiego napięcia NIE chcemy żeby świeciła niebieska dioda LED.
  • #26 21383154
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    hindoos napisał:
    xantia_harmonie napisał:
    Oczywiście, tylko że jak kożystam z mikrofonu dziennie i trudno jest kupować co 2-3 dni nową baterię, prawda?

To akurat Twój problem :) ale kwestia baterii vs akumulatorki odpowiada na problem dotyczący niedomagania przy niższym napięciu.

A no widzisz człowiek całe zycie się uczy.

hindoos napisał:
    xantia_harmonie napisał:
    Jaką diodę zastosować?

Polecam zacząć od lektury czym jest dioda Zenera i jak działa. I zastanowić się poniżej jakiego napięcia NIE chcemy żeby świeciła niebieska dioda LED.

Tak też zrobię, dzieki!
  • Pomocny post
    #27 21383207
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6042
    xantia_harmonie napisał:
    No, generalnie nic. Co do myślenia to jakoś tak ostatnio ciężko, ale do przodu. Jaką diodę zastosować?
    Im wyższe napięcie diody Zenera tym szybciej zgaśnie LED, ale prąd LEDa będzie bardziej zależny od rozrzutów produkcyjnych LED i zenera, bo napięcie na rezystorze będzie mniejsze przykładowo zener 4,7V LED niebieski 3V czyli razem ok 5,7V i 1,5V na rezystorze. Im nisze napięcie diody Zenera tym mniejsza stromość charakterystyki więc gorsze parametry do tego zastosowania.

Oczywiście pobór prądu w pozostałej części układu musi być większy niż prąd LEDa, co w przypadku mikrofonu nie jest takie oczywiste. Jeśli prąd LED będzie głównym obciążeniem rozładowującym kondensator to dioda zenera niewiele pomoże.
  • #28 21383218
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    xantia_harmonie napisał:
    xantia_harmonie napisał:
    Ponadto przy podaniu 12 V na przetwornicy również jest już 12 V. Po tym wnoszę, że w ogóle nie bardzo masz pojęcie, jakie komponenty stosujesz i po co.
    No to już twoja opinia.

Tutaj nie chodzi o opinię. Wiesz jak działa przetwornica boost? Jeśli tak, to dlaczego dziwi Cię, że jak podasz 12V na wejście, to nie trzyma ona napięcia 11V na wyjściu?
  • Pomocny post
    #29 21383448
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 722
    >>21383125
    Starożytne stabilizatory 78xx mają dość korzystne właściwości szumowe.
    Różnice w podłączeniu potencjometru zmieniają trochę charakterystykę i zakres regulacji napięcia.
    Jednak w pierwszym schemacie kręcenie potencjometrem nie gwarantuje ciągłości połączenia styku ruchomego ze ścieżką, dla słabej jakości potencjometrów również dla skrajnych położeń.
    W drugim przypadku wprawdzie całkowita utrata połączenia styku ruchomego jest niemożliwa, ale spowoduje chwilowe wystawienie maksymalnego napięcia wyjściowego.
    Bezpieczniej byłoby połączyć potencjometr tak, aby w takim przypadku napięcie wyjściowe było niskie albo zastąpić potencjometr dobranym rezystorem.
    Na pierwszym schemacie #1 D1 jest chyba odwrotnie?
    Tam zwykle jest prąd 50µA.
    Można użyć diody o mniejszym prądzie dopuszczalnym czyli większym napięciu przewodzenia.
    Co do czasu świecenia:
    Szeregowo z R1 włącz zenerkę 4V7 zaporowo i zmień R1 na powiedzmy 2k2 - led będzie ok. 2-3krotnie krócej świecił.

Schematy elektryczne z diodami i wykresem prądu
  • #30 21383489
    xantia_harmonie
    Poziom 10  
    @jarek_lnx @gklub Bardzo dziekuję wam za podpowiedzi.

Dodam tylko dla ścisłości i wyjaśnienia, pewnych nieścisłości z mojej winy.

Wykonałem kilka prób. I niestety popełniłem błąd. Otóż wszystkie pomiary wyknawyłem bez obciążenia. Wtedy czas rozładowywania jest w granicach 10 sekund. I różni się w zależności od pojemności kondensatorów. Dopiero po podpięciu mikrofonu układ szybciej sie rozładowuje. W granicach 4 sekund. I nie ma znaczenia czy są kondensatory 10uF czy 470uF. Czas wygaszania jest w granicach 5 sekund.
    Jutro wykonam zaproponowane zmiany. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu długiego wygaszania diody LED w zmodyfikowanym urządzeniu zasilanym z przetwornicy MT3608. Użytkownik zauważył, że po dodaniu diody D1, czas wygaszania diody D3 znacznie się wydłużył. Uczestnicy forum sugerują różne rozwiązania, takie jak zmniejszenie wartości rezystora R1, usunięcie kondensatorów 470uF, zastosowanie diody Zenera, a także użycie regulowanego stabilizatora LDO. Wskazano, że problem z długim świeceniem diody może być związany z pojemnością kondensatorów oraz obciążeniem układu. Użytkownik potwierdził, że po testach z rezystorem 10 kΩ czas wygaszania diody znacznie się skrócił. Ostatecznie, użytkownik planuje dalsze testy z różnymi zasilaczami, aby znaleźć optymalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA