logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router TCL HH512LM LinkHub - problemy z połączeniem kablowym i Wi-Fi

jwaldek3 13 Sty 2025 14:12 3453 13
REKLAMA
  • #1 21390833
    jwaldek3
    Poziom 10  
    Mam problemy z routerem TCL HH512LM Linkhub. Może ktoś zna rozwiązanie.
    Połączenie po kablu - komputer nie zawsze widzi połączenie po włączeniu lub wyjściu ze stanu uśpienia, zwykle trwa to ze 2-3 minuty, zanim złapie połączenie, lub w ostateczności trzeba robić reset routera lub karty sieciowej w kompie, żeby internet zadziałał.

Połączenie Wi-Fi - kilka urządzeń, laptopy z Windows, smartfony z Android i iOS, tablety - mają problem z nawiązaniem połączenia np. po przyjściu do biura lub włączeniu laptopa - trzeba czasami parę razy włączyć/wyłączyć Wi-Fi na danym urządzeniu, zanim połączy się, a bywa, że od razu niby połączy, ale nie widzi internetu.

Modem zakupiony z T-Mobile, internet też T-Mobile. Ich pomoc techniczna jedyne co doradziła, to reset routera do ustawień fabrycznych, ale to nic nie daje.

Czy to kwestia ustawień w tym routerze, czy po prostu ten model tak ma?
  • REKLAMA
  • #2 21390859
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5774
    TCL/Alcatel to sprzęt z 4 ligi, ogólnie nie bierze się go do ręki. Oznacza z reguły same problemy, ubogi soft, diagnostyka. W T-mobile należało brać inny sprzet, a ogólnie to operatora oraz sprzet wybiera się świadomie, najlepiej po testach a nie po rozmowach w salonach z konsultantami.
    Masz problem ale operator umywa ręce, korzystasz z 5G N78 w T-mobile w Toruniu, dlaczego wybrałeś Niemca?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21390884
    jwaldek3
    Poziom 10  
    >>21390859
    Problem jest taki, że u operatora nie ma specjalnie sprzętu do wyboru, w zasadzie nic innego nie ma.
    Sam internet w mojej lokalizacji działa dość dobrze, tylko ten router to problem.

Nie do końca rozumiem ten komentarz o Niemcu?

Jakie modele , jakie firmy są z wyższej ligi, takie warte uwagi ale w rozsądnej cenie? Myślę o zmianie routera na coś innego (obecny mogę próbować oddać w ramach reklamacji) ale zupełnie nie śledziłem tematu co warto kupić do małego biura z obsługą 5g. Zależy mi głównie na tym, żeby to działało i żebym nie tracił czasu na problemy techniczne.
  • #4 21390930
    matek451
    Poziom 43  
    A co to za oferta od niemieckiego operatora, dla firm czy dla klientów indywidualnych? Wybór sprzetu jest marny ale jakiś jest np. NX510V ,dlaczego akurat T-mobile z wewnętrznym routerem 5G, masz zasieg w biurze na 5g N78 ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21390946
    jwaldek3
    Poziom 10  
    >>21390930 >>21390930

Mieszkam w okolicy Torunia, wieś, skraj lasu, nie ma tu wielkiego wyboru. Sama oferta ma też dla mnie inne zalety (pakiet internetu bez limitu na telefony w ramach jednej usługi).

Bardziej niż szybkość ważna jest dla mnie stabilność sieci i jej dostępność.
    Ten NX510V widziałem, ale to też TP-Link i też czytałem o nim opinie, że ma czasami podobne problemy jak ten mój model.
    A jakieś inne modemy spoza oferty T-Mobile, co warto by wybrać?
  • #6 21391231
    matek451
    Poziom 43  
    Podaj jaka to wieś, wbrew temu co sądzisz masz zawsze wybór, inni operatorzy też maja podobne usługi jak T-mobile. To jest skutek ślepej wiary w gadki konsultantów, stabilnośc internetu mobilnego na wsi na routerze wewnatrz domu to raczej jak sie mieszka do 1-2 km od stacji bazowej operatora.
    TP-Link przy TCL to jest inna jakość i inna liga, opinie laików sa bez znaczenia, w internecie 99% to bzdury.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21391256
    jwaldek3
    Poziom 10  
    >>21391231 Konkretnie to Stary Toruń. stacje bazową tmobile i orange mam w odległości max 200m. Tak jak wspomniałem dla mnie obecny internet jest ok. Jakiś czas temu miałem tu ankiety odnośnie światłowodu ale na razie brak inwestycji więc czekamy co dalej.
  • #8 21391391
    matek451
    Poziom 43  
    W tej lokalizacji nie ma żadnego powodu aby czekać na światłowód bo w T-mobile czy Orange prędkości ponad 500Mb/s to norma, oczywiście nie z BTS-a NetWorks w Przysieku.
    Oferta Orange jest duzo lepsza, np. LOVE za 105 zł są 2 karty SIM, jedna głosowa z 300GB/m-c i no limit rozmowy/SMS i karta do internetu bez limitu danych i prędkości a do tego zestaw MC889+T5400 za 762 zł w 23 ratach , sprzęt od razu na własnośc, zestaw wart jest 2 razy tyle. To nie T-mobile z tymi ich limitami prędkości, ograniczeniami kart SIM i zapisami w RŚUT.
    Stacje bazowe NetWorks w Rozgartach i Porcie Drzewnym maja 5G N78 na 3.5GHz do tego 5G2100 N1 w DSS z LTE2100 oraz LTE2100+1800+800/900 i ogromny potencjał ale trzeba wiedzieć jak i na czym go wykorzystać.
    Rozgarty mają 2 sektor na Przysiek a 3 na azymut 270 stopni. Ten z portu świeci na 3 sektorze na azymut 310 czyli na Stary Toruń.
    Przysiek to lokalna słaba stacja bez N78 z 2 sektorami na Przysiek i na Rozgarty, nie ma sektora na Stary Toruń. Ten BTS 200m od ciebie to który?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21391537
    jwaldek3
    Poziom 10  
    >>21391391 ja jestem na granicy z przysiekiem, okolica hurtowni matbud.
  • #10 21391588
    matek451
    Poziom 43  
    I to jest tez kolejny problem który sam sobie zafundowałeś a dlaczego to wystarczy przeczytać co napisałem, 200m od słabego BTS-a który świeci antenami na azymuty 90 i 340 a ty jesteś na 190 czyli z drugiej strony.
    To nieporozumienie , to niska stacja bazowa i łatwo zobaczyć ze anteny sa na nie na ciebie. Wybór operatora bez testów z przypadkowym sprzętem to nie był rozsądny krok, lokalizacja wbrew pozorom nie jest łatwa i wymaga wiedzy przy wyborze operatora i sprzetu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21401389
    jwaldek3
    Poziom 10  
    Testowo zmieniłem modem na TP-Link i wszystko działa jak należy, wszystkie problemy zniknęły. W tej chwili speed test downoload 550mb/s
  • #12 21401408
    matek451
    Poziom 43  
    A jaki to TP -link z którą stacją bazową NetWorks się łaczy i na jakich pasmach, pochwal się osiągami, stacja bazowa z N78 na Starotoruńskiej 5 oferuje prędkości po kilkaset Mb/s na DL. Maszt 49 m i anteny z 3 sektora na Stary Toruń.
    Jeśli to 550Mb/s to tylko na N78 w agregacji pasm LTE z kotwicą na LTE bo to NSA. Możliwe ze to Rozgarty z 2 sektora lub Starotoruńska z 3 sektora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21401686
    jwaldek3
    Poziom 10  
    TP-Link Archer NX200

Router pokazuje mi pasmo B20,N78.

Z tego co wiem od znajomych to tu u mnie to dużo lepiej działa niż w rozgartach (podobno było tam dobrze zanim pojawiło się zbyt wielu abonentów)

Widok interfejsu internetowego routera TP-Link Archer NX200 z informacjami o połączeniu.
  • REKLAMA
  • #14 21401765
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli to parametry sygnału na B20 czyli na kotwicy LTE800 to praktycznie nie masz u siebie zasięgu, co najwyzej jakiś szczatkowy. SINR też słaby, zapewne skutkuje to bardzo niskim UL.
    N78 ma duzy potencjał ale tak jak napisałem wewnętrzny router 5G w takiej lokalizacji jest bardzo słabym pomysłem, warunki oraz odległości od stacji bazowych z N78 wymagają zastosowania zew. punktu dostępowego CPE 5G/LTE w zestawie z routerem wewnętrznym.
    Stabilnośc połaczenia w tych warunkach jest bardzo słaba a moze się jeszcze pogorszyć na wiosnę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z routerem TCL HH512LM LinkHub, który ma trudności z nawiązywaniem połączenia kablowego oraz Wi-Fi. Połączenie kablowe nie zawsze jest rozpoznawane przez komputer, co wymaga resetowania routera lub karty sieciowej. W przypadku Wi-Fi, różne urządzenia, w tym laptopy i smartfony, mają problemy z łączeniem się, co często wymaga wielokrotnego włączania i wyłączania Wi-Fi. Użytkownik rozważa zmianę routera, ponieważ wsparcie techniczne T-Mobile nie przyniosło rezultatów. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące lepszych modeli routerów, takich jak TP-Link, oraz krytyka jakości sprzętu TCL. Użytkownik testowo zmienił modem na TP-Link Archer NX200, co poprawiło stabilność połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA