logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Router TCL HH512L T-mobile 5G, problem z certyfikatem, połączenie nie jest prywatne

wierzbosss 12 Gru 2024 14:23 8430 64
Najlepsze odpowiedzi

How can I fix the recurring „to połączenie nie jest prywatne” certificate error on a TCL HH512L router with T-Mobile 5G?

Najpierw w routerze wejdź w Konfiguracja → Zarządzanie profilami i ustaw profil połączenia na tylko IPv4 zamiast IPv4/IPv6 — jedna osoba zgłosiła, że po tej zmianie problem ustąpił [#21821776] Jeśli to nie pomoże, wątek wskazuje na usterkę samego TCL HH512L/T-Mobile, a nie telefonu ani DNS, bo router potrafi podstawiać własny certyfikat i zachowuje się jak przy MITM [#21345604] Najsensowniejszy test to sprawdzenie krzyżowo: ten router z inną kartą SIM oraz karta T-Mobile w innym routerze, żeby ustalić, po której stronie leży winowajca [#21346134] Kilku użytkowników opisało, że serwis robił aktualizację firmware albo wymianę płyty głównej, ale usterka wracała, a dopiero wymiana urządzenia na inny model, np. TP-Link NX220v, dała spokój [#21497141] Później pojawiła się też informacja, że T-Mobile uznał to za błąd sprzętowy i pozwalał oddać modem [#21823300]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21345140
    wierzbosss
    Poziom 2  
    Witajcie! Jest to mój pierwszy post na elektrodzie, ponieważ zawsze odrobiłem zadanie domowe i przeczesywałem cały internet w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu. W dniu dzisiejszym jestem zmuszony poprosić Was o pomoc. Mam internet 5G/LTE z T-Mobile na abonament. Router TCL HH512L. Po około 1,5 miesiąca pojawił się problem i otrzymuję raz na 24 godziny komunikat na przeglądarce w telefonie "to połączenie nie jest prywatne", oraz informację, iż certyfikat nie jest zaufany. Włączenie i wyłączenie routera rozwiązuje problem na kolejne 24h. No ale tak nie idzie funkcjonować...

Co zrobiłem:
    Na T-Mobile zdjęli mi ograniczenie strefy domowej, ponieważ router zdarzało się, że loguje się do niewłaściwego nadajnika. Support T-Mobile powiedział, że obecnie to już nie może stanowić problemu.
    Wymieniłem kartę SIM w routerze.
    Grzebałem w ustawieniach - no ale tutaj jestem właśnie za miękki, żeby coś zrobić... - chyba w tej materii proszę Was o pomoc.

T-Mobile każe oddać urządzenie na reklamację, ale trochę naciągana historia, żeby to był "mechaniczny" problem.

Czy mogę liczyć na Waszą pomoc? :)

Na zrzutach ekranu
    Komunikat o nieprywatnym połączeniu na stronie mi-home.pl. Zrzut ekranu certyfikatu niezaufanego HH512L od tclwifi. Komunikat To połączenie nie jest prywatne na ekranie smartfona. Zrzut ekranu z informacją o niezaufanym certyfikacie na urządzeniu mobilnym.
    AI: Czy możesz podać dokładny komunikat błędu lub kod, który pojawia się, gdy połączenie nie jest prywatne?
    Certyfikat niezaufany wygasa 2.11.2072 3:40 - a zrzut zrobiony 3/12/2024 o godzinie 23:16
    AI: Czy wprowadzałeś jakieś zmiany w ustawieniach sieci lub routera w czasie, gdy problem się pojawił?
    Szukałem czegoś, co przyciągnie moją uwagę, ale jestem za słaby w DNS-y itp.
  • REKLAMA
  • #3 21345272
    wierzbosss
    Poziom 2  
    Telefon iPhone. Komputera prawie nie używam. Ale Internetu nie ma na żadnym urządzeniu: telefonu/ tablety/ telewizor / Chromecast / głośnik Google hub 2 Komunikat na iPhone informujący o nieprywatnym połączeniu. Alert na iPhonie o nieprywatnym połączeniu z witryną mi.com Zrzut ekranu z iPhone'a pokazujący szczegóły certyfikatu z wartościami SHA-256 i SHA-1. Zrzut ekranu szczegółów certyfikatu na iPhone, pokazujący algorytm podpisu SHA-256 z szyfrowaniem RSA. Certyfikat na ekranie iPhone'a Zrzut ekranu szczegółów certyfikatu na iPhone. Zrzut ekranu z iPhone przedstawiający szczegóły certyfikatu. Szczegóły certyfikatu na ekranie iPhone'a z informacjami o kluczu publicznym. Zrzut ekranu z iPhone pokazujący niebezpieczny certyfikat Wi-Fi HH512L.
  • #5 21345400
    wierzbosss
    Poziom 2  
    Telefon iPhone 12 Pro z aktualnym oprogramowaniem. Na telefonie również nie działają żadne aplikacje które potrzebują internetu( YouTube/ Facebook) - komunikacja w apkach: brak dostępu do sieci. Na komputerze nie jestem w stanie odpowiedzieć , bo jak “to się dzieje” to nie miałem do niego dostępu, musiałem szybko router resetować , bo “dzieciaki chcą internet”. Więc co pokaże komputer, będę musiał trafić moment kiedy internet siądzie i wtedy sprawdzę :)
  • #6 21345604
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Z jakiegoś powodu router deszyfruje ruch a następnie szyfruje i podpisuje swoim własnym certyfikatem. Takie proce robi się w dwóch sytuacjach:
    - analiza ruchu szyfrowanego w celu wykrywania zagrożeń (wirusy, wycieki danych itd)
    - atak Man In The Middle

Ewentualnie jakieś błędy konfiguracji routera. Kiedyś mialem podobnie, gdy któryś z routerów nie miał połączenia z siecią operatora i usilnie próbował każdy ruch zamiast odrzucić, to przekierować do siebie, żeby w końcu użyszkodnik otwarł stronę konfiguracyjną i ustawił poprawny APN.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21345971
    wierzbosss
    Poziom 2  
    Sieć się tłumaczy, że z ich strony jest wszystko okej. I niby winny router - sugerują oddać na gwarancję. Ale obstawiam ustawienia, przy czym właśnie grzebię i szukam czegoś, ale nie mam pojęcia, co tu zrobić, no zielony jestem w sieciach. Aczkolwiek jest jedna rzecz (może istotna), o której nie wspomniałem, a dopiero to zauważyłem. Router po resecie jest połączony z siecią 5G i ma bardzo dobry zasięg (dioda jest niebieska). Natomiast jak jest brak dostępu do internetu, to 5G jest na pomarańczowo - to w instrukcji wyczytałem, że jest słaby zasięg sieci. Czyli może jednak loguje się do jakiegoś nadajnika za daleko, a tam może nie ma autoryzacji jako “internet domowy” - bo te mogą być tylko w obszarze 500 m przemieszczane. - Choć niby zdjęli mi tę blokadę. Panowie! Co robić?! :(
  • #8 21346091
    IC_Current
    Ten certyfikat to nie wina sieci. Przeciez Ci pisałem że to router z jakiegoś powodu podstawia swój certyfikat jako MITM.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21346127
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    Proponuję zapoznać się z moimi postami na temat T-mobile i internetu domowego po 5G/LTE i opinii o tej usłudze a do kompletu opinii na temat sprzętu TCL/Alcatela bo to jedno. Jesli masz możliwośc to po prostu z tego rezygnuj, ilość wpisów na temat tej usługi i problemach z nią na forach jest duża.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21346128
    wierzbosss
    Poziom 2  
    Hej, dzięki za odpowiedź! To zrozumiałem. Dodałem jeszcze profilaktycznie informacje z kolorami diody, związane z zasięgiem, co też trochę podejrzane jest.

Ale do brzegu… idzie coś z tym zrobić? :)
  • #11 21346134
    IC_Current
    wierzbosss napisał:
    do brzegu… idzie coś z tym zrobić ?

Test krzyżowy.
    Najpierw przetestuj router na karcie innego operatora, potem kartą TM w innym routerze i będziesz wiedział co powoduje problem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21346308
    wierzbosss
    Poziom 2  
    matek451 napisał:
    Proponuję zapoznać się z moimi postami na temat T-Mobile i internetu domowego po 5G/LTE oraz opinii o tej usłudze, a do kompletu opinii na temat sprzętu TCL/Alcatela, bo to jedno. Jeśli masz możliwość, to po prostu z tego rezygnuj, ilość wpisów na temat tej usługi i problemach z nią na forach jest duża.

Prasówkę odrobiłem i czytałem Twoje posty. W pierwsze 30 dni testowych internetu plus 2 tygodnie działało pięknie... Teraz już wpadłem na 2-letnią umowę i mogę się co najwyżej z nimi bić na maile i reklamacje. Co też już robiłem...

Na starym routerze testowałem wszystkie sieci i T-Mobile najlepiej chodził.

Na nowym routerze tylko był T-Mobile.

Stan aktualny: testuję internet T-Mobile na starym routerze - czyli Huawei B311 albo 315, nie pamiętam, ale przez 48h połączenia nie zerwało. Za to transfery są tragiczne.

Pytanie konkretne, zapewne wina jest po stronie routera TCL - czy idzie w nim coś pogrzebać w ustawieniach, czy oddać go na gwarancję i niech się sami z nim bujają?
  • #14 21346466
    matek451
    Poziom 43  
    Oferta T-mobile w obecnym kształcie oraz z zapisami w jej regulaminie oraz w RŚUT jest nie do przyjęcia, zwracam od dawna na to uwagę. Z jakich pasm 5G/LTE korzystasz na tym TCL , jakie masz parametry sygnału , jakie są osiagi ?
    Te pierdoły o nadajnikach, wymiana karty SIM i ogólnie rozmowy z T-mobile kupy się nie trzymają. W jakiej lokalizacji korzystasz z internetu od Niemca umowa z DL do 300Mb/s?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21416083
    grubbert55
    Poziom 2  
    Witam, mam ten sam problem. Router poszedł na reklamację, zwrócili z informacją że u nich działa ok, zaktualizowali firmware routeta i odesłali sprowrotem. Po powrocie router dwa dni działał bez zarzutu... Do dzisiaj. Przed chwilą znów najpierw komunikat o problemie z certyfikatem, po restarcie wifi ikonka wykrzyknika że ta sieć nie ma dostępu do internetu. Po restarcie routera wszystko wraca do normy, zobaczymy na jak długo... Czy udało się Wam dojść do tego co powoduje problem z tym routerem i tmobile?
    W czasie naprawy gwarancyjnej przez 2 tygodnie internet chodził na starym routerze. Przez 2 tygodnie zadbego błędu, żadnej zwiechy, nic.
  • #16 21416599
    m.jastrzebski
    Ocena: 863
    grubbert55 napisał:
    Witam, mam ten sam problem. Router poszedł na reklamację, zwrócili z informacją że u nich działa ok, zaktualizowali firmware routeta i odesłali sprowrotem. Po powrocie router dwa dni działał bez zarzutu... Do dzisiaj. Przed chwilą znów najpierw komunikat o problemie z certyfikatem, po restarcie wifi ikonka wykrzyknika że ta sieć nie ma dostępu do internetu. Po restarcie routera wszystko wraca do normy, zobaczymy na jak długo... Czy udało się Wam dojść do tego co powoduje problem z tym routerem i tmobile?
    W czasie naprawy gwarancyjnej przez 2 tygodnie internet chodził na starym routerze. Przez 2 tygodnie zadbego błędu, żadnej zwiechy, nic.

Sprawa jest prosta. Jak ktoś powyżej napisał, router rozszyfrowuje komunikacje i podstawia swoje certyfikaty to wyłączasz i wiecej nie używasz. Istnieje duże prawodpowodobieńśtwo że w takim przypadku Twoje hasła, login do banku itp sbie gdzieś do jakiegoś chińczyka lecą. Potraktuj to jak kosztowną lekcję - przed podpisaniem umowy gdzie dają Ci sprzęt konsultujesz to z forum.
  • #17 21416954
    grubbert55
    Poziom 2  
    Ok, czyli z tego, co rozumiem, router HH512 od TCL nie daje nadziei na to, że będzie można z niego w sposób bezpieczny korzystać. Nie da się zmienić nic w konfiguracji, aby ten problem wyeliminować, tak?
    Z tego, co czytałem, problem jednak występuje tylko i wyłącznie w T-Mobile, na forach Orange, gdzie ten router był oferowany, nie ma postów opisujących taki problem.
    Domyślam się że sprzęt został wyprodukowany w setkach tysięcy egzemplarzy i mam nadzieje ze nie powstał tylko po to aby deszyfrowac połączenie u wysyłać wrażliwe dane do Chin. Inaczej fora na całym świecie pełne byłyby postów o tym, że ten sprzęt nie nadaje się do używania. Coś więc jednak może być po stronie samego tmobile...
  • #18 21416964
    m.jastrzebski
    grubbert55 napisał:
    Ok, czyli z tego, co rozumiem, router HH512 od TCL nie daje nadziei na to, że będzie można z niego w sposób bezpieczny korzystać. Nie da się zmienić nic w konfiguracji, aby ten problem wyeliminować, tak?
    Z tego, co czytałem, problem jednak występuje tylko i wyłącznie w T-Mobile, na forach Orange, gdzie ten router był oferowany, nie ma postów opisujących taki problem.

W bebechach routera siedzi soft co ma wspomnianą funkocjalność której bym do bezpiecznych nie zaliczył. Po co? Kiedy się uaktywnia? Wątpie żeby urzadzenie oferowane przez innego operatora miało zupełnie innyc soft pozbawiony tej funkcjonalności. Czy to bug, czy to celowa furtka? Dla mnie by to było bez znaczenia. Pojedyncza taka wpadka eliminuje wręcz producenta z rozważań sprzętu. Nawet jak nowszy soft problem by "zlikwidował" to zaufanie do marki legło by bezpowrotnie w gruzach. Pamiętaj że Chińczycy mają TOTALNIE wyrąbane na prawa autorskie, prywatność, poufnośc. Nie bez powodu raczej było parę lat temu tyle krzyku o sprzęt Huaweia wiszący na nadajnikach. Oczywiście decyzja TWoja, ja bym tego do swoich urządzeń nie podłaczył.
  • #19 21416975
    grubbert55
    Poziom 2  
    >>21416964
    Ok, rozumiem. W takim razie jaki router Sim do 5g polecasz?
  • #20 21416993
    matek451
    Poziom 43  
    Zapoznałeś się z moimi wpisami na temat tej oferty T-mobile , jej regulamin i zapisy w RŚUT są nie do przyjęcia. Jak dobrać operatora mobilnego , jaką ofertę i sprzęt do niej piszę w tysiacach postów, ci którzy się do tego stosuja raczej nie narzekają. Krytyka T-mobile jest jak najbardziej uzasadniona i popartaproblemami wielu uzytkowników tej oferty Domowy 5G/LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21416997
    m.jastrzebski
    grubbert55 napisał:
    >>21416964
    Ok, rozumiem. W takim razie jaki router Sim do 5g polecasz?

Ja żadnego Ci tu nie polece. Bo to co ja używam jest 2x droższe od mainstremu oraz działa jak płachta na byka na jednego kolegę który sobie uzurpował tutaj prawo do wyłącznych i ostatecznych opinii na podstawie wybiórczych i jemu odpowiadajacych kryteriów. A ja nie mam ochoty na kolejną g...o burzę.

Tylko wyrażam swoją opinię, że ze zwzględu na zbyt grubą wpadkę z pewnością tego sprzętu co masz bym nie uzywał licząc że poprawią albo zamaskują bład jakimś softem.
  • #22 21418596
    matek451
    Poziom 43  
    No i kolega się wypłoszył, to otwarte forum i każdy ma prawo proponować swoje rozwiązania ale jednoczesnie liczyć się z tym ze nie jest to jedyna i słuszna propozycja. Ja nic nie zaproponuję bo nie mam podstawowych danych , wymaganych do doboru sprzętu do internetu mobilnego w lokalizacji autora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21437444
    fake4r
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    @wierzbosss udało Ci się rozwiązać problem? Mam to samo. Obecnie router oddany do salonu i czekam na zwrot/wymianę. Na jakimś zastępczym routerze Huawei LTE wszystko działa.
  • #24 21488910
    elq33
    Poziom 2  
    Czy udało się rozwiązać ten problem? Mam taką samą sytuację co 24-48 h, wówczas restart i znów działa przez wspomniany okres.
  • #25 21491290
    fake4r
    Poziom 14  
    @elq33 ja oddałem router na serwis. Po pierwszym oczywiście nie stwiwrdzono nic i aktualizacja oprogramowania (standard... Oczywiście wersja softu była ta sama przed i po). Drugi raz - wymiana płyty głównej. Dostałem pół innego routera z widocznymi śladami otwierania obudowa, inną płytą główną bo były inne naklejki i dodatkowo jeszcze kolejna jakaś odklejona z hasłem do admina. Oddałem trzeci raz, opisując szczegółowo problem i podając nawet link do tego wątku. Powinienem w tym tygodniu już wiedzieć co i jak. Tu trzeba pewnie całkiem inny model routera lub po prostu ten typ tak ma w t-mobile akurat bo nie widziałem wątków z innych sieci o tym routerze ale może inne sieci akurat go nie oferowały. Na dwóch zastępczych routera które dostałem (bez 5G) net działa dobrze.
  • #26 21491411
    moles89
    Poziom 5  
    >>21491290 witam, mam identyczny problem. Miałem router 3 razy na naprawie - to samo podejście, aktualizacja oprogramowania, która się nie zmieniła, bo zrobiłem screena przed wysłaniem i ten sam nr softu po naprawie, również wymieniona płyta główna. Po rozmowie z technikiem z Tcl dostałem odpowiedź, że robią to z automatu po któreś już naprawie. Nie zmieniło to absolutnie nic. Router co 1-2 dni musi być zresetowany, bo nie ma internetu i też wyskakuje błąd, że połączenie nie jest prywatne. I również odniosłem się, że problem występuje nie tylko u mnie, podrzuciłem screeny z forum.
    Natomiast Tcl twierdzi, że wina jest po stronie T Mobile. Na starym routerze wszystko śmiga.

Dodano po 2 [minuty]:

@fake4r ja chyba będę wnioskował do T-Mobile o zwrot gotówki za router albo wymianę na inny model, bo nie da się tak pracować na tym routerze. Dodam, że przez 1 rok wszystko funkcjonowało bardzo dobrze.
  • #27 21491461
    fake4r
    Poziom 14  
    @moles89 ja zobaczę co będzie po tej naprawie. Być może jest to problem t-mobile ale bez pisał reklamację pewnie bo mam w domu dużo urządzeń podłączonych do neta i zwyczajnie tracę nad tym sterownie. Jak jestem po za domem to nie mogę nawet zresetować routera. Ustawiłem nawet smart gniazdko na restart co 24h ale co z tego jak pewnego dnia zawiesił się po 18h 😅. Ogólnie to nie podoba mi się podejście serwisu, bo dostałem router z innymi naklejkami i śladami na obudowie + jeszcze dodatkowe naklejki z jakimś innym hasłem. Pudełko już jest niezgodne z imei. Tak to sprzedałbym router i kupił inny bo jest i moją własnością. W innym razie bym się nie przejmował tym bo po prostu na koniec umowy oddałbym im sprzęt.
  • #28 21491594
    moles89
    Poziom 5  
    @fake4r też dostałem nowe naklejki z nowymi danymi do logowania. Dzwonił do mnie serwisant, który testował mój router przez 2 tygodnie u siebie w domu. Powiedział mi, że problem jest z winy T-Mobile, natomiast nie chcą się do tego przyznać. Jakby nie był to mój router, też bym się nie przejmował, tylko go oddał po umowie. Natomiast jest moją własnością, ale też będę interweniował w tej sprawie z T-Mobile. Na starym routerze brak problemów z internetem, natomiast wymieniłem go na ten model ze względu na lepsze Wi-Fi i na tym routerze mam zupełnie szybszy internet niż na starym, ale co 2 dni nie mam neta i tu jest największy problem. Też mam dużo urządzeń, które pracują na Wi-Fi i przy zawieszeniu, jak nie ma mnie w domu, nie mam nad niczym kontroli przez dłuższy czas, dopóki go nie zresetuję.

Dodano po 25 [minuty]:

@fake4r masz naklejkę bo masz nową płytę główną i nowy nr imei który jest inny niż na pudełku i nie zalogował byś się normalnie na niego
  • #29 21491656
    fake4r
    Poziom 14  
    @moles89 w zasadzie jesteśmy w takiej samej sytuacji. Będę wnosił o wymianę urządzenia na nowe chyba. I sprzedalbym go chętnie wtedy i po prostu kupił sobie nowy. Daj znać jak coś więcej zdziałasz w tej sprawie.
  • #30 21491672
    moles89
    Poziom 5  
    @fake4r czekam do następnego zerwanego połączenia i wtedy dzwonię na infolinię, bo muszę im podać mniej więcej godzinę, o której się wysypał router. Nie wiem jak u ciebie, ale ja, jeśli nie mam neta, loguję się na router. To Globus świeci się na szaro, a WiFi na niebiesko. Też tak masz???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy routera TCL HH512L używanego z internetem T-Mobile 5G/LTE, w którym co 24–48 godzin pojawia się w telefonie komunikat „to połączenie nie jest prywatne” oraz błąd niezaufanego certyfikatu, a następnie zanika dostęp do internetu na wszystkich urządzeniach. Problem ustępuje po restarcie routera, ale wraca cyklicznie. Uczestnicy wskazują na możliwy błąd firmware, konfiguracji profilu APN/IPv4/IPv6 lub wadę sprzętową routera, a nie na sam certyfikat sieci. Przeprowadzono testy krzyżowe z innymi kartami SIM i routerami, które sugerowały, że problem leży po stronie TCL/T-Mobile, ponieważ na starszych routerach internet działał stabilnie. Router był kilkukrotnie reklamowany i serwisowany: aktualizacja oprogramowania nie zmieniała wersji, wymieniano płytę główną, lecz usterka pozostawała. Ostatecznie część użytkowników zgłaszała, że T-Mobile przyznał wadę sprzętową i możliwa była wymiana urządzenia, a autor wątku zakończył temat informacją, że problem rozwiązała wymiana routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA