logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światła STOP świecą się cały czas w VW Golf 6 2010 - co sprawdzić?

njan32661 13 Sty 2025 20:40 1617 18
REKLAMA
  • #1 21391497
    njan32661
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mam problem w VW Golfie 6 z roku 2010, jest to wersja z bogatym wyposażeniem, ale podczas jazdy, gdy na skrzyżowaniu się zatrzymałem, z tyłu jadącego auta wysiadł kierowca i zwrócił mi uwagę, bo gdy jechał za mną, zauważył, że świecą się cały czas światła STOP. Faktycznie, gdy jest przekręcony zapłon, to światła się świecą, po wyłączeniu zapłonu świecą dalej około 10 sekund i gasną. Myślałem, że to czujnik STOP pod pedałem hamulca, ale tam takiego nie ma już w Golfie 6. Ktoś miał już taką awarię? Gdzie dalej szukać usterki?
  • REKLAMA
  • #2 21391523
    karolrkd
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Czujnik jest zamocowany pod pompą hamulcową.

(gdy czujnik jest ok) dawno opisywane w tej przypadłości --

Aleksander_01 napisał:
    Megawe brawo, uszkodzony czujnik sprzęgła w komorze silnika.
    Co za głupia logika, ja rozumiem że tempomat nie pójdzie, ale że zaświecą na stale "stopy", trzeba przejść odrę w dzieciństwie aby to wymyślić.
    Za chwilę rzucę fotki gdzie to jest i jak się "spalił".
    db08c91675 f46d505f34 9af8d0f8a6 fa189c2f8e
  • #3 21393108
    njan32661
    Poziom 3  
    >>21391523 Co masz na myśli, pokazując te zdjęcia?
    To znaczy, że jest na pedale włącznik? To on jest uszkodzony? On jest zamontowany na pedale hamulca?
    Dodam, że pedał hamulca na zgaszonym silniku jest twardy, praktycznie nie ma żadnego luzu.
    Byłem u kolegi, co ma VCDS, i żadnych usterek związanych z hamulcem nie zdiagnozował, wykasował inne błędy, ale to nic nie pomogło. STOP świeci dalej.
  • REKLAMA
  • #4 21393117
    karolrkd
    Poziom 20  
    Czujnik stopu jest koło pompy hamulca. Jak on jest dobry, to podałem link od postu na Elektrodzie.

Był podobny przypadek i rozwiązaniem okazał się uszkodzony czujnik sprzęgła (po wymianie) awaria z światłami ustąpiła.

I na zdjęciach pokazany jest czujnik sprzęgła.
  • #5 21393545
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    Czujnik stop i czujnik sprzęgła mają wspólne zasilanie na jednym z obwodów. Jak przepali się bezpiecznik od niego, to bordnetz profilaktycznie, dla bezpieczeństwa, włącza światła stop na stałe (po zapłonie).
  • #6 21393605
    njan32661
    Poziom 3  
    Ok
    Sprawdzę to,
    ale pytanie jest też takie: jeżeli bez zapłonu włączonego, światła STOP powinny działać po naciśnięciu hamulca, tak czy nie?
  • #7 21393993
    carrot
    Moderator Samochody
    njan32661 napisał:
    bez zapłonu włączonego światła STOP powinny działać po naciśnięciu hamulca tak czy nie ?

Każdy wyłącznik świateł stop (nieważne, czy mechaniczny, czy elektroniczny) ma 2 styki, jeden zwierny i drugi rozwierny NO i NC, jeśli styk NO ma zasilanie i działa prawidłowo to po naciśnięciu hamulca światła się zapalą (bez zapłonu), natomiast jak NC nie ma zasilania to po włączeniu kluczyka światła zapalą się na stałe
  • #8 21394499
    njan32661
    Poziom 3  
    >>21393993

Niestety, ale u mnie nie widzę tego włącznika na pedale od sprzęgła, które widać na zdjęciu, tak samo nie ma nic na pedale hamulca.
    Mam tylko czujnik na pompie hamulcowej i tam jest czujnik na 4 piny, kostka kwadratowa. Po odpięciu tej wtyczki STOP przestał świecić, gdy podłączyłem wtyczkę, STOP świeci, czyli czujnik STOP pewnie jest dobry, ale gdzie dalej szukać?
  • REKLAMA
  • #10 21394642
    njan32661
    Poziom 3  
    Skoro twierdzisz, że jest zepsuty, to dlaczego nie świeci STOP bez włączonego zapłonu, rozumiesz to?
  • REKLAMA
  • #11 21394693
    karolrkd
    Poziom 20  
    Nie twierdzę, że zepsuty... twierdzę, że takie sprawdzenie jest do niczego.

-----------------------------------------------------

Kolego Szanowny... szukasz dalej, a nie sprawdziłeś podstawowego elementu (zrobiłeś to nieprawidłowo).

--- ku pamięci ogólnej ----------

Nie da się jednoznacznie określić, czy np. światło cofania, stopu działa tylko na włączonym zapłonie. W niektórych samochodach światło stop działa wyłącznie przy włączonym zapłonie, w innych nie trzeba przekręcać kluczyka do zaprezentowania go. Nawet w obrębie tego samego modelu niektóre światła działają na włączonym, inne na wyłączonym zapłonie.
  • #12 21395299
    njan32661
    Poziom 3  
    Nie szukajmy błędu w innych autach.
    Kolega Carrot wyraźnie napisał, że gdyby był czujnik uszkodzony, to STOP by świecił na zapłonie i wyłączonym zapłonie, bo w tym modelu tak to ktoś wymyślił, więc dlaczego STOP gaśnie dopiero po około 10-15 sekundach, gdy wyjmę kluczyk ze stacyjki?
  • #13 21395475
    carrot
    Moderator Samochody
    njan32661 napisał:
    Kolega Carrot wyraźnie napisał, że gdyby był czujnik uszkodzony, to STOP by świecił na zapłonie i wyłączonym zapłonie

Nie, napisałem, że w przypadku awarii czujnika lub braku jednego z jego zasilania stop będzie stale świecił po włączeniu zapłonu.
  • #14 21395485
    karolrkd
    Poziom 20  
    Szkoda czasu na pomaganie, jak widzę kolegę od problemu wszystko wie.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #15 21395507
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    njan32661 napisał:
    czujnik na pompie hamulcowej i tam jest czujnik na 4 piny, kostka kwadratowa. Po odpięciu tej wtyczki STOP przestał świecić, gdy podłączyłem wtyczkę, STOP świeci, czyli czujnik STOP pewnie jest dobry,

No właśnie że nie dobry. Powinien właczyć światło dopiero naciśnieciu hamulca.
  • #16 21396480
    njan32661
    Poziom 3  
    >>21395507

Mija się to stwierdzenie z logiką, bo jeżeli STOP świeci na zapłonie, to dlaczego nie świeci bez zapłonu? Możesz to wytłumaczyć?
  • #17 21396527
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Oddaj auto do warsztatu. Tyle ode mnie.
  • #18 21396663
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3269
    njan32661 napisał:
    gdy jest przekręcony zapłon, to światła się świecą, po wyłączeniu zapłonu świecą dalej około 10 sekund i gasną

njan32661 napisał:
    Gdzie dalej szukać usterki?

Uszkodzony jest moduł Bordnetz , na schematach oznaczany J519 w kabinie
    Trzeba za pomocą diagnoskopu podglądnąć parametry rzeczywiste w bordnetz.
    To wyjaśni czy widzi on włącznik świateł STOP i jego działanie po wciśnięciu hamulca.
    Następnie sprawdź próbnikiem z żarówką lub ostatecznie multimetrem, jakie są sygnały na pinach:

Złącze brązowe "C" 52-stykowe
    Pin 17 - Wyłącznik świateł hamowania -F-
    Pin 4 - Żarówka lewego tylnego światła hamowania -M21-

Złącze czarne "A" 52-stykowe
    Pin 26 - Żarówka prawego tylnego światła hamowania -M22-
    Pin 45 - Żarówka dodatkowego światła hamowania -M25-

Ilustracja przedstawia trzy złącza (oznaczone A, B, C) modułu Bordnetz z oznaczonymi pinami. Złącza elektryczne z kolorowymi przewodami w module Bordnetz. Schemat złącza modułu Bordnetz z trzema sekcjami oznaczonymi A, B, C.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21397726
    njan32661
    Poziom 3  
    >>21396663

Dziękuje za pomoc ,
    Umówiłem sie juz z elektrykiem i przekaże mu od razu gdzie powinien skupić swoją uwagę
    To jest fachowa pomoc ,
    Dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ciągłym świeceniem świateł STOP w VW Golfie 6 z 2010 roku. Po wstępnej diagnozie, podejrzewano czujnik hamulca, jednak w Golfie 6 nie ma tradycyjnego czujnika na pedale. Uczestnicy dyskusji wskazują, że czujnik stopu znajduje się przy pompie hamulcowej, a jego uszkodzenie lub zwarcie może powodować stałe świecenie świateł. Inna sugestia dotyczy czujnika sprzęgła, który również może wpływać na działanie świateł. Wskazano na możliwość uszkodzenia modułu Bordnetz, który kontroluje zasilanie tych elementów. Użytkownik planuje wizytę u elektryka, aby dokładniej zbadać problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA