logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciche piszczenie zasilacza w Brother MFC-J2340DW po naprawie

maxdax 15 Sty 2025 21:13 624 18
REKLAMA
  • #1 21394724
    maxdax
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Dzień dobry,

Drukarka Brother MFC-J2340DW została uszkodzona poprzez upalone N w rozdzielni - czyli pojawiło się 400V w gniazdku.
    Drukarkę rozebrałem i dostałem się do zasilacza - wymieniłem bezpiecznik 250V (spalony) i kondensator 400V 68uF (wypukła główka) - drukarka ożyła - wszystko działa drukuje, skanuje, WIFI itd,.
    Problem który nie daje mi spokoju to cichy pisk/syczenie wysokiej częstotliwości z okolic zasilacza, za bardzo nie mogę namierzyć czy piszczy cewka (są dwie) czy kondensator. Pytanie czy coś jeszcze należy w zasilaczu wymienić? Jak sprawdzić co piszczy?

Zbliżenie na zasilacz w drukarce Brother MFC-J2340DW, z widocznymi kondensatorami i cewkami.
    Spalony bezpiecznik i kondensator 400V 68uF leżą na jasnym tle.
    Zbliżenie na płytę zasilacza drukarki Brother MFC-J2340DW z widocznymi komponentami.
  • REKLAMA
  • #2 21394761
    Sokal2
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Ta przetwornica tak piszczy bez obciążenia, ostatnio identyczną naprawiałem i też piszczała cichutko (po naprawie rzecz jasna). Piszczy transformator... jeśli usunięto poprawnie usterkę to pozostaje zamontować do drukarki. U mnie akurat był uszkodzony kondensator 68uF/400V wyciekł od spodu (góra płaska) bezpiecznik 3,15A i jedna z diod w mostku tam jest akurat RL206 1A/800V.
  • #3 21394809
    maxdax
    Poziom 11  
    tylko że dźwięk piszczenia/syczenia jest słyszalny nawet po złożeniu drukarki, piszczy jak stary telewizor kineskopowy.
  • REKLAMA
  • #4 21394837
    Sokal2
    Poziom 19  
    sprawdź czy któraś z diod w mostku nie jest przebita tak jak u mnie było. Napięcie na wyjściu jest prawidłowe? 32V?
  • #5 21395161
    maxdax
    Poziom 11  
    Napięcia na wyjściu prawidłowe 33V.
    Czy nowy kondensator może wydawać takie dźwięki? Zastanawiam się czy nie wymienić pozostałych 2 mniejszych kondensatorów.
  • #7 21395304
    Sokal2
    Poziom 19  
    Też uważam że ta przetwornica tak pracuje, no ale "na żywo" tego konkretnego przypadku nie słyszałem. Może chodziło o cewkę w filtrze LC, ale ona nie piszczy tam 50Hz jest...
  • REKLAMA
  • #9 21395336
    maxdax
    Poziom 11  
    MaRciNoOs napisał:
    Zasilacze w dych drukarkach piszczą!! Niestety trzeba się do tego przyzwyczaić ;) Przewaliłem setki tych urządzeń i uważam to za normę.. Pokaż na zdjęciu gdzie widzisz cewkę, bo nie mogę w to uwierzyć ;)

Chodziło mi o 2 małe transformatory. A piszczenie jest irytujące, drukarka złożona działa ale ten pisk.. - piszecie że to normalne w tych drukarkach? Drukarka po przejściu w stan uśpienia jest cicha. Myślałem że może wlutowany kondensator Jamicon jest trefny..
  • REKLAMA
  • #10 21395809
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    Kondensatory raczej nie rezonują. To co słyszysz, to jakaś częstotliwość, na której prawdopodobnie pracuje trafo od separacji galwanicznej. Czy te drukarki piszczą? Raczej nazwałbym to "syczeniem". Jeżeli nie jest to pisk, a takie sssss to jest to "nomalna" praca tej serii Brothera ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21396047
    maxdax
    Poziom 11  
    Jestem amatorem w tych sprawach, ale udało mi się namierzyć co tak piszczy i syczy - to warystor lub kondensator ceramiczny oznaczenie na płycie C11? czy wymiana pomoże? dotykając go szpatułką dźwięk wyraźnie się wycisza. Czy ktoś orientuje się jaką ma wartość, nie ma oznaczeń, przynajmniej nie widzę.
    Płyta elektroniczna z zaznaczonym elementem oznaczonym jako C11.
  • #12 21405124
    maxdax
    Poziom 11  
    Wlutowanie nowego kondensatora ceramicznego rozwiązało problem. Kondensator 2,2nF 1kv. W końcu nastała cisza.
  • #13 21405140
    Sokal2
    Poziom 19  
    Ciekawa sprawa.. nic nie piszczy/syczy? :) zwrócę na to uwagę jak mi się trafi tego typu drukarka z uszkodzonym zasilaczem.
  • #14 21405315
    maxdax
    Poziom 11  
    Sokal2 napisał:
    Ciekawa sprawa.. nic nie piszczy/syczy? :) zwrócę na to uwagę jak mi się trafi tego typu drukarka z uszkodzonym zasilaczem.

Coś tam słychać ale trzeba się naprawdę wsłuchać, ogólnie po złożeniu całości nic nie piszczy.
  • #15 21407267
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1213
    W takich naprawach po przepięciu powinno się także wymienić warystor. Jest umieszczony tuż przed mostkiem Graetza.
  • #16 21407269
    Sokal2
    Poziom 19  
    W tym zasilaczu akurat nie ma warystora
  • #18 21407460
    Sokal2
    Poziom 19  
    termistor NTC zapewnia łagodny start przetwornicy/ładowanie kondensatora (68μF w tym wypadku) jego rezystancja spada prawie do zera po podgrzaniu a podgrzewa się samoistnie pod wpływem płynącego przez niego prądu.
  • #19 21549621
    CrashBandicot
    Poziom 12  
    Panowie, a mam gorące pytanko, bo mam właśnie na stole taką drukarkę ze skopconym zasilaczem. Może głupie, ale nigdzie nie mam manualki do niej. Jak się do tego dziada (zasilacza) dostać? Trzeba ją rozbierać od góry, od skanera... czyli praktycznie całą?

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Brother MFC-J2340DW po przepięciu 400V w gniazdku miała uszkodzony zasilacz, w którym wymieniono spalony bezpiecznik 250V oraz kondensator elektrolityczny 68µF/400V z wypukłą główką. Po naprawie urządzenie działa poprawnie, jednak pojawiło się ciche piszczenie lub syczenie wysokiej częstotliwości z okolic zasilacza, przypominające dźwięk starego telewizora kineskopowego. Piszczenie najprawdopodobniej pochodzi od transformatora lub cewek w przetwornicy, co jest uznawane za normalne zjawisko w tego typu zasilaczach drukarek Brother. Wskazano, że kondensatory elektrolityczne raczej nie rezonują, a dźwięk może być generowany przez elementy separacji galwanicznej. Autor zlokalizował źródło dźwięku przy warystorze lub kondensatorze ceramicznym oznaczonym na płycie jako C11. Wlutowanie nowego kondensatora ceramicznego 2,2nF 1kV skutecznie wyeliminowało piszczenie. W dyskusji poruszono także kwestie wymiany diod w mostku prostowniczym oraz termistora NTC, który odpowiada za łagodny start zasilacza. W przypadku napraw po przepięciu zaleca się wymianę warystora, choć w tym konkretnym modelu zasilacza warystor może być nieobecny. Dodatkowo pojawiło się pytanie o sposób demontażu zasilacza w Brother MFC-J2340DW, który wymaga rozebrania praktycznie całej drukarki od góry, w tym skanera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA