Cześć, udało mi się przeflashować kontroler LED mono z przyciskiem (ciężko powiedzieć jaka była oryginalna nazwa, bo oryginalnie wyświetlało chińskie znaczki).
Przy pomocy forum "zaprogramowałem" przycisk - na pinie 14 mam Btn_ScriptOnly.
W autoexec:
addEventHandler OnClick 14 backlog POWER toggle; publish Action single
addEventHandler OnHold 14 add_dimmer 10 2; publish Action hold
addEventHandler OnDblClick 14 led_dimmer 100; publish Action double
addEventHandler On3Click 14 led_dimmer 5; publish Action triple
Faktycznie, gdy robię nasłuch na MQTT, po naciśnięciu mam odpowiednią wartość. Ale chciałbym, aby pojawiła mi się dodatkowa encja, jednak nie do końca rozumiem - gdy ustawię pin 14 na Btn_ScriptOnly - nie mogę ustawić tam kanału. Jak zatem "wystawić" do HA ten konkretny "kanał" przycisku, aby był widoczny pod encją.
Wiem, ze można ustawić w aplikacji web kanał np. na Custom.. ale jaki powinienem wybrać kanał? Chyba nie ten sam, który jest odpowiedzialny za włączanie LED, bo to jest "switch" (no i ten jest widoczny i działający). A mnie interesuje "wartość", która idzie za przyciskiem.
Czy ta funkcja nie jest jeszcze zaprogramowana i trzeba ustawić to ręcznie w konfiguracji Home Assistant?
Poradziłem sobie finalnie ręcznym komunikatem MQTT wysłanym w konfiguracji brokera. Działa
Przy pomocy forum "zaprogramowałem" przycisk - na pinie 14 mam Btn_ScriptOnly.
W autoexec:
addEventHandler OnClick 14 backlog POWER toggle; publish Action single
addEventHandler OnHold 14 add_dimmer 10 2; publish Action hold
addEventHandler OnDblClick 14 led_dimmer 100; publish Action double
addEventHandler On3Click 14 led_dimmer 5; publish Action triple
Faktycznie, gdy robię nasłuch na MQTT, po naciśnięciu mam odpowiednią wartość. Ale chciałbym, aby pojawiła mi się dodatkowa encja, jednak nie do końca rozumiem - gdy ustawię pin 14 na Btn_ScriptOnly - nie mogę ustawić tam kanału. Jak zatem "wystawić" do HA ten konkretny "kanał" przycisku, aby był widoczny pod encją.
Wiem, ze można ustawić w aplikacji web kanał np. na Custom.. ale jaki powinienem wybrać kanał? Chyba nie ten sam, który jest odpowiedzialny za włączanie LED, bo to jest "switch" (no i ten jest widoczny i działający). A mnie interesuje "wartość", która idzie za przyciskiem.
Czy ta funkcja nie jest jeszcze zaprogramowana i trzeba ustawić to ręcznie w konfiguracji Home Assistant?
Poradziłem sobie finalnie ręcznym komunikatem MQTT wysłanym w konfiguracji brokera. Działa