Sflashowałem bez problemu urządzenie takie jak ten .
Chcę używać urządzenia z HASS w najbardziej elastyczny sposób, ustawiłem domyślne parametry i działają one bez problemów, ale nie jestem w stanie zrozumieć, czy niektóre funkcje mogą być używane z openBK lub jeśli firmware tego nie obsługuje
Ponieważ nie może działać z HASS Api (czy się mylę?) skonfigurowałem MQTT i otrzymuję następujące informacje w HASS:
Oto moje pytania:
1. Czy istnieje sposób na zmianę nazwy "1" przełącznika z openBK na bardziej przyjazną? Wewnątrz cfg_name widzę tylko nazwę urządzenia (krótką, pełną).
2. Czy istnieje sposób, aby zobaczyć zewnętrzny przełącznik jako oddzielną tożsamość, zachowując funkcję przełącznika na przekaźniku?
Użyłem innego identycznego urządzenia z EspHome z następującą konfiguracją:
Ale czytałem w internecie, że nawet przy power_save_mode: HIGH zużycie espHome jest znacznie wyższe niż openBK z uruchomieniem "PowerSave 1".
Czy ktoś ma dowód lub przetestował to zużycie (i jak można to zmierzyć)?
Wreszcie, czy istnieje dobrze znane urządzenie z monitorem mocy, które mogę kupić i flashować, aby było używane lokalnie bez chmur?
Dzięki
Chcę używać urządzenia z HASS w najbardziej elastyczny sposób, ustawiłem domyślne parametry i działają one bez problemów, ale nie jestem w stanie zrozumieć, czy niektóre funkcje mogą być używane z openBK lub jeśli firmware tego nie obsługuje
"pins": {
"6": "TglChanOnTgl;1",
"7": "Rel;1",
"23": "Btn_Tgl_All;0",
"26": "WifiLED_n;0"
},
"command": "PowerSave 1",Ponieważ nie może działać z HASS Api (czy się mylę?) skonfigurowałem MQTT i otrzymuję następujące informacje w HASS:
Oto moje pytania:
1. Czy istnieje sposób na zmianę nazwy "1" przełącznika z openBK na bardziej przyjazną? Wewnątrz cfg_name widzę tylko nazwę urządzenia (krótką, pełną).
2. Czy istnieje sposób, aby zobaczyć zewnętrzny przełącznik jako oddzielną tożsamość, zachowując funkcję przełącznika na przekaźniku?
Użyłem innego identycznego urządzenia z EspHome z następującą konfiguracją:
esphome:
name: "aubess-switch-4"
bk72xx:
board: generic-bk7231n-qfn32-tuya
# Enable Home Assistant API
api:
logger:
ota:
platform: esphome
wifi:
power_save_mode: HIGH
networks:
- ssid: "Dim-GB"
password: !secret wifi_password
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
binary_sensor:
- platform: gpio
pin:
number: P23
mode:
input: true
pullup: true
inverted: true
name: "PB_reset"
on_press:
- switch.toggle: relay
pin:
number: P6
mode:
input: true
pullup: True
inverted: true
name: "PB_ext"
on_press:
on_release:
- platform: status
name: "Status"
sensor:
- platform: wifi_signal
update_interval: 30s
name: "signal"
- platform: uptime
name: "Uptime"
output:
pin: P26
id: led
switch:
name: "relay"
pin: P7
id: relay
restore_mode: RESTORE_DEFAULT_OFF
on_turn_on:
then:
- output.turn_on: led
on_turn_off:
then:
- output.turn_off: led
captive_portal: Ale czytałem w internecie, że nawet przy power_save_mode: HIGH zużycie espHome jest znacznie wyższe niż openBK z uruchomieniem "PowerSave 1".
Czy ktoś ma dowód lub przetestował to zużycie (i jak można to zmierzyć)?
Wreszcie, czy istnieje dobrze znane urządzenie z monitorem mocy, które mogę kupić i flashować, aby było używane lokalnie bez chmur?
Dzięki