logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 5-pinowy przekaźnik do ograniczenia prądu w aucie?

rockyirocki9 17 Sty 2025 00:24 348 3
  • #1 21396544
    rockyirocki9
    Poziom 5  
    Jak stworzyć coś takiego. Mam napiecie w aucie, który utrzymuje się po zgaszeniu auta, a dokładnie to przełącznik lusterek. I chcę to napiecie ograniczyć tylko do zapłonu. Myślałem o klasycznym 5-pinowym przekaźniku, ale nie wiem, jak go podłączyć?
  • #3 21396658
    rockyirocki9
    Poziom 5  
    Tak rozłącza się prąd, ale po około 20 sekundach, a następnie po 10 sekundach can bus robi test, na około 20 sekund. Muszę wpiąć się przewodem sygnałowym do sterowania oświetlenia. Tylko że to sterowanie jest połączone z sygnałem włącz oświetlenie. Chodzi o to, żeby sterowanie było po zapłonie i po wyłączeniu zapłonu nie paliło się światło. A przez ten test zapala się i chcę wymusić, żeby paliło się tylko po zapłonie, ale żeby było też sterowanie z panelu do ustawiania lusterek. Czyli tak naprawdę chcę wykorzystać 3 piny. 1 pin prąd po zapłonie, 2 masa i trzeci sygnałowy. Chodzi o to, żeby przekaźnik reagował na prąd z zapłony i wtedy otwierał przepływ dla przewodu sygnałowego. A po utracie prądu z zapłonu zamykał się. Czy jest to możliwe na 5-pinowym klasycznym przekaźniku?
  • Pomocny post
    #4 21396688
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1128
    Napisz może co to za auto, co tak naprawdę ma się dziać, jak ma działać to oświetlenie i które? Wnętrza?

Jeśli dobrze rozumiem koncepcję to:
    Sygnał zapłonu podłączasz pod 85 przez diodę w kierunku przewodzenia czyli katodą w stronę przekaźnika. Pod 85 podłączasz też przez diodę sygnał z panelu lusterek też katodą w stronę przekaźnika. 86 masa, 30 wejście sygnału który chcesz przeciąć (pewnie zasilanie oświetlenia), 87 wyjście.
REKLAMA