logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera LTE do domu: TP-LINK Archer MR505 i antena LTE MIMO, opinie?

wilkubone 19 Sty 2025 11:41 1551 6
REKLAMA
  • #1 21399580
    wilkubone
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie

Zmagam sie obecnie z problemem wyboru routera LTE do domku jednorodzinnego. Zaproponowane mi zostało takie rozwiązanie z tymi modelami:
    Router TP-LINK Archer MR505 2.4 / 5 GHz (DualBand), Gniazdo SIM
    Antena LTE MIMO TP-Link Archer MR200, MR6400 10m

Najdalsza antena w lini prostej jest oddalona o 1.5km z oficjalnej strony BTS. Zastanawiam sie czy to bedzie dobre rozwiazanie a jak nie to czy ktos ma w tym wieksze dowiadczenie i poradzi cos innego. Niechcialbym sie bawic w abonamenty tylko karta SIM i net z sieci Play. Obslugiwane urzadzenia w domu to rolety, grzejniki, oswietlenie, kamery x2. Jesli ktos ewentualnie moglby polecic kamery zewnetrzne na WiFi bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21399652
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5755
    A kto ci zaproponował takie rozwiązanie i na podstawie czego? Brak lokalizacji, jaka oferta pre-paid, jaki budzet na sprzęt do internetu mobilnego?
    Kamery mają służyć do monitorowania domku czy raczej do zabawy skoro wybierasz po WiFi?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21399912
    wilkubone
    Poziom 9  
    Okolice Będzina. Zachodniopomorskie. Zaproponował czlowiek w sklepie a na podstawie sąsiada który ma podobny zestaw i jest zadowolony. Budzet na router no z 400-500. Ogolnie budżet co do karty prepaid nie wiem jak mam rozumieć. Chcę kupić play 200gb za 50zl/msc. Jest promka itd. Jeśli chodzi o kamerę to ma służyć do zabawy ale i służyć. Nie wiadomo czego nie potrzebuje. Budżet 500zl.
  • REKLAMA
  • #4 21399933
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    wilkubone napisał:
    na podstawie sąsiada który ma podobny zestaw i jest zadowolony

Na forum elektrody jest to używane jako mem, żart i podejście kogoś kto nie ma pojęcia co robi. Polecono Ci ELEKTROSZAJS nie warty żadnych pieniędzy. Także albo współpracujesz i chcesz mieć porządny internet albo kupujesz mema na ślepo i robisz po swojemu.
  • #5 21400003
    matek451
    Poziom 43  
    Do Play ze wzgledu na infrastrukturę na pobliskich stacjach bazowych i sektorów anten na nich potrzeba bliższa lokalizacja, istotne sa stacje bazowe tego operatora w Lipianach bo tylko one są w stanie zapewnić szybki internet w tej okolicy.
    A co do wyboru MR505 to sąsiadowi doradził sprzedawca i obydwaj nie mają zielonego pojecia o internecie mobilnym i sprzęcie do niego, handlarz to sprzedaje więc wciska kit klientom.
    W tym rejonie osiagi w PLAY w okolicach 200Mb/s zapewne nie są problemem ale wymaga to fachowego podejścia do tematu.
    Co do oferty to w PLAY za 3-5 zł mozna mieć 760GB/m-c na pre-paidzie. Na karcie internetowej z kolei 650GB/ m-c za 50 zł , w pierwszym m-cu 1250GB, ewentualnie za 15 zł w pierwszym m-cu 930GB a potem za 40 zł po 550GB/M-C.
    Budzet 500 zł wystarczy na antenę Dual LTE1800-2600MHz CT17 z Cybertecha oraz na uzywany router z agregacją 2 pasm LTE w QAM256, dołożysz 50 zł to router z agregacją 3 pasm LTE w QAM256 który jest optymalny do PLAY i agregacji LTE2600+2100+1800.
    Ewentualnie zew. CPE LTE z routerem wewnętrznym za 380 zł.
    Zew. CPE 5G/LTE aby skorzystać z agregacji 5G2100 N1+LTE2600+1800+800 to za mało , z routerem wew. uzywane od około 800 zł.
    MR505 to router z 2 CC CA ale w QAM64, taki odpowiednik B535-232, wart ze 150-200 zł, do PLAY z Lipian to za słaby sprzet.
    ,
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21400225
    wilkubone
    Poziom 9  
    Mógłbyś podać nazwy, na jakie routery mam patrzeć zatem. Widzę, bo komentowałeś na innych tematach, i czy modele ZTE się czymś różnią... bo chyba nie do każdego można antenę dołączyć? Dwie czy trzy marki... Ty mówisz o tej stacji, która jest pod Szczecinem? Jeszcze takie pytanie, bo przymusu nie ma, ale jakbyś miał wybierać operatora w tym rewirze, to którego byś wybrał?
  • #7 21400298
    matek451
    Poziom 43  
    Będzin - okolice Będzina to pyrzycki powiat, Bedzino-okolice Będzino powiat koszaliński. Jeśli to drugie to i tak wiele nie zmienia bo Będzino w koszalińskim to BTS z agregacją 4 pasm LTE na pierwszym sektorze i z LTE2100+1800+800 na 2 i 3. Brak 5G2100 na N1, stad podstawowe pytanie dotyczy lokalizacji,. takze do wyboru innego operatora. Ja w ciemno nigdy nie polecam i nie wybieram ani operatora ani sprzętu, konkretna lokalizacja oraz testy operatorów na telefonie to podstawa ale Play raczej nie jest moim faworytem jesli nie jestes w zasiegu pierwszego sektora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera LTE do domu jednorodzinnego, rozważając model TP-LINK Archer MR505 oraz antenę LTE MIMO TP-Link. Zastanawia się nad efektywnością tego rozwiązania, biorąc pod uwagę odległość do najbliższej stacji bazowej (1.5 km) oraz chęć korzystania z karty SIM od operatora Play. Użytkownik planuje podłączyć do routera urządzenia smart home, takie jak rolety, grzejniki, oświetlenie i kamery. Odpowiedzi na forum sugerują, że wybrane modele mogą nie być optymalne, a użytkownik powinien rozważyć inne routery oraz anteny, które lepiej współpracują z infrastrukturą operatora w jego lokalizacji. Wskazano również na różne oferty prepaid w Play oraz znaczenie lokalizacji dla jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA