logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki rozdzielacz sygnału do anteny Vayox Digital 720 na 3-4 TV?

bulaboys22 19 Sty 2025 17:06 1086 43
Najlepsze odpowiedzi

Jaki rozdzielacz sygnału i sposób zasilania wybrać do anteny DVB-T2, aby rozprowadzić sygnał na 3–4 telewizory bez zaników obrazu?

W tym wątku nie padła konkretna rekomendacja rozdzielacza; uznano, że problem leży raczej w antenie i poziomie sygnału niż w samym splitterze [#21403411] [#21434525] Obecna dookólna antena ze wzmacniaczem jest oceniana jako zbyt mocna lub podatna na zakłócenia, więc padała rada, by sprawdzić odbiór bez rozgałęźnika, dodać tłumik albo lekko odchylić antenę od pionu [#21403411] [#21404298] Najczęściej proponowano wymianę na antenę kierunkową, najlepiej pasywną, bo lepiej wycina sygnały z boku i z tyłu niż antena dookólna [#21412155] [#21412087] Przy odbiorze MUX-8 i podziale sygnału na 4 odbiorniki zasugerowano nawet dwie osobne anteny: UHF + VHF, jeśli najlepszy sygnał dla tych pasm jest z różnych nadajników [#21412819] W tej lokalizacji wskazano też, że może pracować kilka nadajników SFN, więc ręczne strojenie i dobranie właściwego kierunku anteny ma znaczenie [#21412376]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21413840
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    bulaboys22 napisał:
    Antena wygląda za zacnie

Wygląd nie świadczy o możliwościach anteny. O jej przydatności dowiesz się wówczas, gdy zamontujesz ją na maszcie, a o trwałości po kilkunastu miesiącach użytkowania. Prawdę mówiąc nie wiem, jak w twojej lokalizacji antena combo zda egzamin - szczególnie w paśmie VHF.:?:
    bulaboys22 napisał:
    Tylko czy płytka (wzmacniacz) znajdująca się w zestawie, będzie sprawna

Olympia BX1000 standardowo nie posiada żadnego wzmacniacza, a HN63 występuje w dwóch wersjach - pasywna i aktywna.
  • REKLAMA
  • #32 21413857
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 871
    LeDy napisał:
    >>21413521
    To "czy to" to HN-63.

Tak, dokładnie to DPM HN63NWZ combo DVB-T.
    Mam inna, ale wygląda w zasadzie identyczne - nadajnik ponad 50km, odbiera MUX-y wszystkie, sygnał dzielony na 2 odbiorniki, a antena jest pasywna.
  • REKLAMA
  • #33 21413865
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Ocena: 55
    Pasywna ,aktywna masakra z tym wszystkim.
    Widziałem że są anteny po 600zł kierunkowe.
    Za tą co mam teraz zapłaciłem 200zł.
    Na razie działa wszystko, więc nie będę zmieniał.
    Miałem zakłucenia jak były mrozy w nocy.
    Teraz nie ma zakłuceń jak na razie.
    I oby tak zostało.
    Płacić tyle pieniędzy żeby telewizję oglądać naziemnej, porażka.
    Jeszcze weź to poustawiaj.
    Mam też jeszcze 2 anteny siatkowe, których nie używam.
  • REKLAMA
  • #34 21413879
    _kli_
    Poziom 41  
    bulaboys22 napisał:
    Pasywna ,aktywna masakra z tym wszystkim

Pasywna (bez wzmacniacza), aktywna (ze wzmacniaczem).
    bulaboys22 napisał:
    Widziałem że są anteny po 600zł kierunkowe.
    Za tą co mam teraz zapłaciłem 200zł.

Cena nie jest wyznacznikiem możliwości odbiorczych. Są lokalizacje, gdzie tak samo odbierzesz na antenie za 50 zł, jak na tej za 600zł.
    bulaboys22 napisał:
    Miałem zakłucenia jak były mrozy w nocy

Pora dnia, warunki atmosferyczne, wilgotność powietrza, itp., mają wpływ ana propagację fal radiowych. Być może była podwyższona propagacja i odebrałeś na tej UFO sygnał z nadajników których na co dzień nie odbierasz i one zakłócały odbiór. Na pasywnej, mocno kierunkowej antenie, prawdopodobnie tego by nie było.:?:
    bulaboys22 napisał:
    Mam też jeszcze 2 anteny siatkowe, których nie używam

Jeżeli nie chcesz wydawać pieniędzy, myślę że byłaby to dobra alternatywa dla tej Vayox.
  • #35 21413972
    sq3evp
    Poziom 39  
    U mnie siatkowa nie spisała się - nie miałem czym pomierzyćm ale nadajnik SFN (doświetlający czyli pokrywający sygnałem miejsca ze słabym odbiorem) pewnie szkodził. Obecna działa i to że to chińszczyzna nie ma znaczenie - ustawiona jest na nadajnik, na wiosne ocenić będzie trzeba stan elementów i tyle.
  • #36 21413994
    _kli_
    Poziom 41  
    Siatka - w odróżnieniu od dookólnych wynalazków typu UFO - jest anteną kierunkową, choć ze stosunkowo dużym kątem połowy mocy. W miejscu odbioru SFN, może trochę lepiej zdać egzamin - szczególnie przy niepożądanych sygnałach z tyłu lub z boku. Gdy w promieniu 360° mamy "bogactwo" nadajników SFN, tylko anteny mocno kierunkowe.
  • #37 21414056
    sq3evp
    Poziom 39  
    _kli_ napisał:
    Gdy w promieniu 360° mamy "bogactwo" nadajników SFN, tylko anteny mocno kierunkowe.

Jest dokładnie tak jak piszesz - tak było u mnie i moje rozwiązanie działa lepiej niż było założone. Własnie siatka za bardzo odbierała SFN'y bliskie i dalekie.
  • #38 21434525
    sq3evp
    Poziom 39  
    Problem pewnie jest złożony i bez pomiarów ciężko tak sobie szukać małymi kroczkami rozwiązania.
    Obstawiam anteną kierunkowa i szukać najlepszych warunków - anteny dookólne sa ok jak masz nadanik blisko i nie śmieci nic w pobliżu.
  • Pomocny post
    #39 21434542
    _kli_
    Poziom 41  
    piore2023 napisał:
    Bo raczej nic się nie da z tym zrobić?

Jeżeli nie są to jakieś "super-niekorzystne" warunki odbiorcze, wszystko się da. Kwestia wiedzy, dobrania odpowiednich elementów instalacji (nie tylko anteny) i środków finansowych. Cierpliwość i determinacja też się przydadzą.
  • REKLAMA
  • #40 21434559
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Dlaczego nie zrobią np. Możliwości odbioru dvbt-2 przez internet?
    Takie to wszystko zaawansowane.
    Że kot płacze.
  • Pomocny post
    #41 21434990
    sq3evp
    Poziom 39  
    bulaboys22 napisał:
    Dlaczego nie zrobią np. Możliwości odbioru dvbt-2 przez internet?
    Takie to wszystko zaawansowane.
    Że kot płacze.

Kolega wie czym się różni DVB-T2 od strumieniowania?
    Za Wikipedią:

DVB-T (ang. Digital Video Broadcasting – Terrestrial) – standard telewizji cyfrowej DVB nadawanej naziemnie.

T2 to druga wersją, więc jak masz ochote odbieraj sobie z sieci. Przymusu chyba nie ma odbierać z anteny - jeszcze coś takiego istnieje :)
  • Pomocny post
    #42 21737816
    krzysztofciesielski8
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mieszkam w Łowiczu 99-400. Mam bardzo słaby sygnał anteny.
  • Pomocny post
    #43 21737828
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    krzysztofciesielski8 napisał:
    Mieszkam w Łowiczu 99-400. Mam bardzo słaby sygnał anteny.

To załóż swój temat.
  • #44 21849976
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Zmiana anteny na kierunkową.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada antenę Vayox Digital 720 Combo i szuka odpowiedniego rozdzielacza sygnału do podłączenia 3-4 telewizorów z zasilaczem antenowym podpiętym przy jednym TV. Obecnie używa rozdzielacza Libox LB0047 F-4W Power Pass, który może powodować zaniki sygnału. Dyskusja wskazuje, że antena typu "UFO" jest dookólna i odbiera sygnał z wielu nadajników, co może powodować przesterowanie sygnału i zakłócenia. Zalecane jest zastosowanie anteny kierunkowej, która pozwala na lepsze tłumienie zakłóceń i stabilniejszy odbiór, szczególnie w lokalizacjach z wieloma nadajnikami SFN. Wskazano, że antena Vayox Digital 720 Combo może mieć zbyt silny sygnał, co wymaga zastosowania tłumika. Poruszono też temat anten pasywnych i aktywnych oraz ich wpływu na jakość odbioru. Wskazano modele anten kierunkowych, takie jak Olympia BX1000 oraz DPM HN63NWZ combo DVB-T, które mogą lepiej sprawdzić się w odbiorze sygnału, zwłaszcza przy dzieleniu na wiele odbiorników. Podkreślono, że dobór anteny i rozdzielacza wymaga pomiarów sygnału i dostosowania do lokalnych warunków odbioru. Rozdzielacze z funkcją Power Pass mogą nie być optymalne przy silnym sygnale i wzmacniaczu antenowym. Ostatecznie rekomendowana jest zmiana anteny na kierunkową oraz odpowiedni dobór rozdzielacza i ewentualnego tłumika, aby uniknąć przesterowania i zaniku sygnału przy podłączeniu wielu telewizorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA