logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt zdalnie sterowanego smoka do LARP z funkcjami RC i efektami dźwiękowymi [i inne]?

zdzislavhendly 19 Sty 2025 17:20 198 6
  • #1 21400236
    zdzislavhendly
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hej, jestem tu nowy, i oprócz przywitania się mam sprawę do elektrodowiczów. Jakoś nie widzę innych for, gdzie mógłbym wstawić swój problem.

Interesuję się robieniem zabawek do larpów, chociaż trafniejszym określeniem byłoby "zamawianiem", bo bardziej byłbym skłonny komuś zapłacić za stworzenie niż się samemu męczyć, ale mniejsza z tym.

1. Jakiś czas temu napisałem jednemu z nauczycieli (rektorów? tak się to mówi na studiach?) pomysł na zrobienie małego zdalnie sterowanego smoka. W marzeniach miałem pełnię funkcji RC w skali 1:1 z Wiedźmina, ale sobie szybko odpuściłem. Jak by wyglądało połączenie podobnych zabawek i rozszerzenie ich o kilka funkcji, jak głośnik w paszczy dla odgłosów, plucie farbą/wodą z dwóch otworów (krew z tyłu i jad/ogień z przodu), i to chyba na tyle? Znalazłem po małym riserczyku takie rzeczy na YouTube, ale jestem w tym kompletnie zielony. Ile by taka zabawka w małej (bardzo) skali kosztowała? https://youtu.be/jPGgl5VH5go?si=M_OwuQK7Q2-OyF4P (tułów wypełniony niepalnym gazem), https://www.youtube.com/shorts/Pf0UjxLW6nQ (skrzydła), i jakiś system kroczący. Taka zabawka w ogóle ile by mogła kosztować?

2. A drugim gadżetem do zabawy na larpach byłby ten czujnik marines z Aliens vs Predator https://www.youtube.com/watch?v=o-4H4xvsuLg, ale to chyba nadal pozostaje w sferze marzeń =< .
  • Pomocny post
    #2 21400855
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 103
    Sterowanie to pikuś. Mechanika do piekło kosztowe.
    Byle robot naturalnych rozmiarów kosztuje kilkadziesiąt tysięcy złotych. Ile by to kosztowało w skali zabawki, możesz sobie sprawdzić po cenie zabawkowego ramienia robota przemysłowego.
    Gazy lżejsze od powietrza to są chyba ze 3-4, w praktyce tylko hel, cenę sobie sprawdź, 1m3 unosi coś pomiędzy 500-1000g.

Kup sobie tego ptaka, przemaluj na smoka.

Co do czujnika to bardzo łatwy a może raczej tani w porównaniu z tym smokiem. Tylko co chcesz wykrywać. Są moduły sonaru do Arduino (to coś kręcące z 2 cylindrami)
    https://www.youtube.com/watch?v=ahhb5EjHleY
    Tylko nie wiem ile cm to ma zasięgu. Trzeba by znaleźć lub zbudować mocniejszy czujnik o zasięgu kilku metrów.
    Drugi sposób to wczytanie obrazu z termowizji i zamiana jej na płasko. Możesz też kręcić czujką podczerwieni od Arduino z małym otworem lub czujnikiem podczerwieni. Będzie chyba działać jak taki radar wskazujący ciepłe obiekty. Nie próbowałem.

Oryginalny skaner wykrywał formy życia i był tępym wymysłem scenarzystów po kokainie, tego nie zrobisz nawet obecnie. Ale na termowizji masz obraz 3D.
    A tu bonusik:
    https://www.youtube.com/watch?v=tuG2cEDWlmY
    Ale to masz z byle bieda kamery IR do systemów monitoringu.
  • #4 21401072
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    zdzislavhendly napisał:
    Ale co do smoka, to faktycznie, chyba sobie daruję. Chociaż fajnie by było zrobić tę zabawkę 1 do 1 :>

I tu nasuwają się pytania:
    - w jakim celu ?
    - jaki masz budżet ?

- Wbrew pozorom zrobienie modelu z jakimiś funcjami nie jest aż tak trudne.
    Zapewne można kupic jakiś gotowy model - robota/ dinozaura i zaadoptować do własnych potrzeb.
  • #5 21401201
    zdzislavhendly
    Poziom 2  
    LightOfWinter napisał:
    I tu nasuwają się pytania:
    - w jakim celu?
    - jaki masz budżet?

Zasadniczo do larpów, a budżet mam baaaardzo niewielki. Możecie mnie wykrzyczeć, ale co ja mogę dać, 500-1 000 zł? Tragedia, wstyd, srom i żenada :/ .
  • #6 21401267
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    zdzislavhendly napisał:
    Zasadniczo do larpów, a budżet mam baaaardzo niewielki. Możecie mnie wykrzyczeć, ale co ja mogę dać, 500-1 000 zł

Pytanie czy w takim wypadku nie lepiej człowieka przebrać za smoka ?
    Odpada przynajmniej kwestia poruszania się.
  • #7 21401748
    zdzislavhendly
    Poziom 2  
    >>21401267 No właśnie o to chodzi, żeby człowiek nie musiał "poświęcać swojej zabawy" dla innych, tylko bawić się razem w grupie, no ale cóż :> .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat kosztów stworzenia zdalnie sterowanego smoka do LARP, który miałby funkcje RC oraz efekty dźwiękowe. W odpowiedziach podkreślono, że mechanika takiego projektu może być kosztowna, a ceny modeli robotów naturalnych rozmiarów mogą sięgać kilkudziesięciu tysięcy złotych. Użytkownik rozważa możliwość zakupu gotowego modelu, takiego jak robot lub dinozaur, i dostosowania go do swoich potrzeb. Budżet na projekt wynosi 500-1000 zł, co może być niewystarczające na realizację pełnowymiarowego smoka. Zasugerowano również alternatywę w postaci przebraniu człowieka za smoka, co mogłoby uprościć kwestie poruszania się.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA