logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Perfecta 16 - Co oznacza funkcja Przek.sms w powiadamianiu SMS?

wolffik 20 Sty 2025 17:16 807 27
REKLAMA
  • #1 21401743
    wolffik
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Perfecta 16 - powiadamianie sms.
    Co to za funkcja na końcu rubryki ? - Przek.sms ?
    Może mi to ktoś tak wprost wytłumaczyć ?
    Załączniki:
    • Perfecta 16 - Co oznacza funkcja Przek.sms w powiadamianiu SMS? sat 1.jpg (55.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21401763
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 486
    Przek.SMS [84.Nieznane SMS] – jeżeli opcja jest włączona, na numer telefonu przesyłane
    są odebrane przez centralę, nieznane wiadomości SMS (np. informacje otrzymywane od
    operatora sieci komórkowej).
    Instrukcja programowania strona 40
  • #4 21401800
    wolffik
    Poziom 16  
    No i wszystko jasne :) Dziękuje ślicznie
  • REKLAMA
  • #5 21401808
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    @bhtom Ciekawi mnie ile jeszcze tematów wyjdzie spod ręki Autora zanim weźmie się po prostu za przeczytanie chociaż raz INSTRUKCJI.
    Kiedyś takie posty leciały by z automatu jako Zaniżanie poziomu itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21401843
    techlock
    Poziom 33  
    Koledzy samo zrozumienie zapisu z instrukcji może sprawiać co niektórym problemy.
    Czytać ze zrozumieniem jest sztuką.
    Odsyłam do aktów prawnych gdzie nawet przecinek ma znaczenie i konsekwencje prawne.
    A to tylko nasz język ojczysty, który powinien być zrozumiały nie tylko dla prawnika.
    Czytać i jeszcze raz czytać.
  • #8 21401852
    wolffik
    Poziom 16  
    Tak czy inaczej dziękuje. Szkoda tylko ze tak się ludzie tutaj różnią. Jedni potrafią poświecić minutę na odpowiedz która mi by zajeła pewnie z 20 razy tyle a drudzy te minutę poświęcają na odpowiedzi szukaj se pan sam. Myślałem ze to tu działa w formie pomocy, poza tym nie pytałem o to jak się wkłada baterie do pilota. Z alarmami miałem do czynienia 20 lat temu i teraz wszystko zaczynam od nowa. Miłego dnia, bez spiny panowie. PS. zaraz zobaczymy który pierwszy odpali z riposta poświęcając swój cenny czas.
  • #9 21401877
    techlock
    Poziom 33  
    Zwracam też uwagę, że informacja zawarta w poście >>21401775 jest błędna.
    Instrukcja mówi jasno "nieznane wiadomości SMS".
    To znaczy, że SMS przekazany z dowolnego numeru telefonu o znanej treści nie zostanie przekazany na numery powiadamiania.
    Zostanie natomiast wykonane polecenie zgodne z treścią SMS.
    Możemy tak zaprogramować centralę, że będzie wykonywać polecenia z dowolnego numeru telefonu.

Skoro autor pytał to należy przyjąć, że nie wiedział.
    Podejrzewam, że inni czytający instrukcję też nie do końca wiedzieli jak to działa.

Dodano po 32 [minuty]:

Koledzy narzekając jak wyżej sami powodują zaniżanie poziomu dyskusji zamiast skupić się na meritum tematu.
  • #10 21401951
    wolffik
    Poziom 16  
    Jeszcze ostatnia prośba. Konfiguracja Obsługa Pre - paid. Kartę mam Orange Iot. Co wpisuje źle bo nie działa ? Nie przychodzi ze za mało środków.
    Formularz konfiguracji karty pre-paid z danymi USSD.
  • #11 21401965
    sosarek

Poziom 43  
    techlock napisał:
    Koledzy narzekając jak wyżej sami powodują zaniżanie poziomu dyskusji zamiast skupić się na meritum tematu.

sosarek napisał:
    Kiedyś takie posty leciały by z automatu jako Zaniżanie poziomu itd.

@wolffik https://www.orange.pl/view/iot-na-karte
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21401998
    wolffik
    Poziom 16  
    Zrzut ekranu z tekstem dotyczącym wysyłania SMS-a o treści ILE pod numer 600 w sieci Orange.
    Zrzut ekranu z ustawieniami obsługi pre-paid i problemami z powiadomieniami.

600, ILE, godzina sprawdzania, minimalna kwota. I nie działa.

Dodano po 8 [minuty]:

Centralka nie sygnalizuje powiadomienia
  • #13 21402014
    techlock
    Poziom 33  
    Instrukcja programowania, strona 21
    Tu możesz pobrać instrukcje do swojej wersji.
    https://www.satel.pl/instrukcje/

4.2.1 Obsługa pre-paid
    Kod USSD spr. konta [681.USSDsprSIM1 / 682.USSDsprSIM2] – kod USSD, który służy do
    sprawdzenia stanu konta karty SIM. Jeżeli zostanie zaprogramowany, użytkownik będzie
    mógł np. sprawdzić stan konta przy pomocy manipulatora.
    Kod USSD doładowania [683.USSDdołSIM1 / 684.USSDdołSIM2] – kod USSD, który służy
    do doładowania konta karty SIM. Jeżeli zostanie zaprogramowany, użytkownik będzie
    mógł doładować konto przy pomocy manipulatora. W miejscu, w którym należy
    wprowadzić kod doładowania, wpisz $.
    Min. ilość środków [685.Min.śr.SIM1 / 686.Min.śr.SIM2] – minimalna ilość środków na
    koncie karty SIM. Jeżeli ilość środków spadnie poniżej minimum:
    – wywołana zostanie awaria,
    – gdy centrala sprawdza stan konta karty SIM automatycznie, informacja o stanie konta
    zostanie przesłana jako wiadomość SMS na numery telefonów, dla których włączona
    jest opcja PRZEK.SMS (patrz: „Powiadamianie” s. 39).
    SMS sterujący sprawdz. środków [113.Sprawd.SIM1 / 114.Sprawd.SIM2] – polecenie
    sterujące, które będzie można wysłać w wiadomości SMS, żeby sprawdzić stan konta
    karty SIM. Możesz wprowadzić do 8 znaków alfanumerycznych (cyfry, litery i znaki
    specjalne). Możesz używać spacji, ale co najmniej jeden znak powinien być różny od
    spacji.
    Treść polecenia musi różnić się od treści pozostałych poleceń sterujących
    zaprogramowanych w centrali.
    Sprawdź konto o godz. [687.gg:mm SIM1 / 688.gg:mm SIM2] – godzina, o której centrala
    będzie codziennie sprawdzać stan konta karty SIM.

Dodano po 5 [minuty]:

Przykład z instrukcji.
    Fragment instrukcji obsługi z zakładką Telefon GSM dotyczącą obsługi kart SIM.
  • #14 21402051
    wolffik
    Poziom 16  
    To może tak: Ma sprawdzić stan konta i wywołać awarie w manipulatorze poniżej ustalonej kwoty. Nic więcej. Wiem wiem zaniżam poziom.
  • REKLAMA
  • #15 21402074
    techlock
    Poziom 33  
    W twoich ustawieniach musisz wpisać kod doładowania inaczej centrala nie przyjmie ustawień. Wpisz tam $ powinno zadziałać.
    >>21401998
    Nie instalowałem kart prepaid, to Ci nie podpowiem.
    Czasami taniej jest karty M2M.
    >>21381192
  • REKLAMA
  • #16 21402139
    wolffik
    Poziom 16  
    Dobra jutro sprawdzę jakie te kody wpisać bo już nie mam nerwów dzisiaj
  • #17 21402576
    techlock
    Poziom 33  
    Włóż kartę SIM do telefonu.
    Wybierz ręcznie zakres sieci taki jaki jest dostępny w centrali 3G 2g (operatorzy maja sukcesywnie wyłączać te zakresy)
    Sprawdź czy kod zapytania o stan konta jest sformowany prawidłowo i czy operator wysyła informację zwrotną (może przychodzić z opóźnieniem)
    Jak wszystko działa to w centrali odhacz fiszkę Kody USIM z dowolnego numeru (centrala może ignorować komunikaty zwrotne z nieznanego numeru)
  • #18 21409730
    wolffik
    Poziom 16  
    Tak dla informacji. W orange w taryfie IoT nie ma sprawdzania konta poprzez ussd. Nie ma sms zwrotnego z aktualnym stanem konta. Można wysłać zapytanie ILE pod numer 600 ale wtedy podaje tylko ile zostało internetu. Nawet Pani z Orange, bo byłem specjalnie w salonie rozłożyła ręce i powiedziała ze nie ma. Wiem ze w innej taryfie lub u innego operatora tak sie da ale tutaj nawet babka z salonu wymiękła. Trzeba po prostu sprawdzac stan konta na profilu MOj Orange
  • #19 21409760
    techlock
    Poziom 33  
    Sam ustaliłeś problem, nie Twój błąd w ustawieniach centrali. Brawo Ty.
  • #20 21409805
    sosarek

Poziom 43  
    wolffik napisał:
    Można wysłać zapytanie ILE pod numer 600 ale wtedy podaje tylko ile zostało internetu.

Co jest jasno opisane nawet na stronie podlinkowanej w #11 i Regulaminie świadczenia usługi no ale po co cokolwiek czytać...???
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21418425
    Specyk
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    >>21401877 Mam pytanie do zaawansowanych instalatorów o funkcję przek. SMS. Ja ją włączam klientom zdalnie, jeśli np. zmieniają telefon i chcą sobie ponownie dodać nr prepaid do aplikacji np. Play24. Wtedy kod SMS od operatora jest przekazywany na numer klienta. Od pewnego czasu w Play mam z tym problem, ponieważ centrala Satel przekazuje wiadomość wypełnioną znakami zapytania.
    Wiadomość SMS złożona z samych znaków zapytania.
  • #23 21494566
    jarol76
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Czy ktoś wyjaśnił przyczynę otrzymywania po przekierowaniu SMS w formacie znaków??????????????????
  • #24 21602996
    torrrus
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    >>21494566
    Podbijam, czy komuś udało się rozwiązać problem?
  • #26 21610766
    tester2002
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Mam ten sam problem (centralka Satel Perfecta, SIM w Playu, SMS z kodem weryfikacji od Playa przychodzi w formie ciągu znaków zapytania). Zadzwoniłem do Satela i tam poinformowano mnie, że Play stosuje do weryfikacji MMS-y, których "nie rozumie" centralka Satel. Nie umiem tego zweryfikować — czy są tu posiadacze telefonów w Playu, żeby to potwierdzić? Co ciekawe, SMS-y z alertami RCB dochodzą w prawidłowym formacie i da się je odczytać.

PS: macie pomysł, jak ten problem rozwiązać (oprócz proszenia Playa o zmianę formatu wiadomości oraz Satela o remote firmware upgrade...)?
  • #28 21613317
    torrrus
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Napisałem do Satela.
    Otrzymałem od nich odpowiedź, że należy wykonać upgrade wersji oprogramowania do 2.04/1.05 2025-04-17.
    We wcześniejszych wersjach fw centrala nie radziła sobie z wiadomościami przychodzącymi bez numerów telefonów, a z identyfikatorów.
    Dokonam upgrade i dam znać, czy pomogło.
    P.S. Ma ktoś rozwiązanie, jak zdalnie dokonać upgrade? Centralę, z którą jest problem, mam u kolegi 20 km od siebie. W dodatku muszę jeszcze znaleźć kabelek ...

Dodano po 59 [sekundy]:

>>21611305 Miałem aplikację, ale mnie wylogowała i nie mogę się do niej zalogować ponownie bez potwierdzenia kodem z SMS.

Podsumowanie tematu

✨ Funkcja "Przek.sms" w centrali alarmowej Perfecta 16 umożliwia przekazywanie na numer telefonu powiadamiania SMS nieznanych wiadomości odebranych przez centralę, czyli takich, które pochodzą z innych numerów niż te skonfigurowane do powiadomień. Przekazywane są SMS-y o nieznanej treści, np. informacje od operatora sieci komórkowej. W praktyce oznacza to, że centrala przesyła na wskazany numer SMS-y spoza standardowego zakresu powiadomień, co może być przydatne np. przy zmianie numeru telefonu lub dodawaniu numerów prepaid do aplikacji operatora.

Dyskusja poruszyła także temat konfiguracji obsługi kart prepaid w centrali, w tym ustawienia kodów USSD do sprawdzania stanu konta i doładowań. W przypadku kart Orange IoT brak jest zwrotnych SMS-ów z aktualnym stanem konta, co uniemożliwia automatyczne powiadomienia o niskim saldzie. Użytkownicy wskazali, że w takich taryfach stan konta należy sprawdzać ręcznie przez profil operatora lub aplikację.

Ponadto zgłoszono problem z przekazywaniem SMS-ów w formacie nieczytelnych znaków zapytania, szczególnie przy kartach SIM w sieci Play. Satel potwierdził, że Play stosuje MMS-y do weryfikacji, których centrala nie obsługuje poprawnie, co powoduje błędne wyświetlanie wiadomości. Rozwiązaniem jest zarządzanie kartą SIM przez aplikację Play24 lub oczekiwanie na aktualizację firmware centrali.

Instrukcje programowania centrali Perfecta 16, dostępne na stronie producenta, zawierają szczegółowe opisy funkcji "Przek.sms" oraz obsługi kart prepaid, w tym kodów USSD i minimalnego salda do wywołania awarii.

Podsumowując, funkcja "Przek.sms" służy do przekazywania nieznanych SMS-ów odebranych przez centralę na numery powiadamiania, a problemy z obsługą kart prepaid i formatem SMS wynikają z ograniczeń operatorów i specyfiki taryf IoT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA