Alpha napisał: Każdy-bez wyjątku- polski operator w umowie dla kart pre-paid zastrzega, że nie mogą one być w wykorzystywane do połączeń maszyna-maszyna
Osobiście sprawdzałem zapisy w regulaminach tylko kilku operatorów, ale potwierdzam - karta "z kiosku" lub nawet abonamentowa dedykowana "do smartfonów" - zgodnie z regulaminem, nie może być stosowana w urządzeniach telemetrycznych / m2m (i jeszcze kilka innych nazw).
To, że operatorzy nie wyłączają takiej karty to tylko ich "dobra wola". To nie zmienia faktu, że jak nadejdzie im taka ochota, to mają do tego prawo. Też spotkałem się z przypadkami (informacje od zaprzyjaźnionych instalatorów), że karty SIM przestawały działać (np. fioletowy operator).
Znam też opinię kilku ludzi bardzo mocno technicznych (projektantów rozwiązań, których używamy), że stosowanie kart (np. właśnie fioletowych), które korzystają z roamingu krajowego, to pchanie się w kłopoty ze stabilnością takiego łącza. Mowa o kartach dla konsumentów, nie o kartach dedykowanych do telemetrii.
Pracując w dziale technicznym mam kontakt z wieloma instalatorami. Jeżeli ktoś ma problem z wysyłaniem SMS itp., to bardzo często zadaję pytanie: jaki operator karty SIM? Jeżeli odpowiedź jest fioletowa, to bardzo często radą jest spróbowanie z innym operatorem. I bardzo często to pomaga.
Nie wiem jak bardzo jest to aktualne, ale podobno jest tam ustawiony tzw. priorytet operatora macierzystego. Za tym idą pewne konsekwencje.
Myślę też, że dzisiaj nie bez powodu w niektórych modułach GSM spotykanych w tej branży, producencie pozwalają na wpisanie własnego kodu MCC/MNC (wymuszenie logowania do innego niż podstawowy operator). To taka "łatka".
Jeżeli chodzi o ceny, to nie uważam, żeby było to właściwe podejście. Dzisiaj są bardzo tanie abonamenty (zakładam świadome "łamanie" regulaminu operatora) i za 10-20 zł. miesięcznie taka karta robi wszystko, co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania rozwiązań GSM.