logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System powiadomień, oferty operatorów. Grudzień 2018

16czarny16 21 Gru 2018 16:48 5502 10
  • #1 17642243
    16czarny16
    Poziom 14  
    Ocena: 141
    Witam, proszę o informację od osób zajmujących się tym na codzień. Jakie w tej chwili jest najtańsze rozwiązanie odnośnie powiadomień. Chodzi o oferty czy karta czy abonament i jaki operator. Karta będzie w centrali Satel Perfecta. Nadzór przez aplikację mobilną lecz również tradycyjne powiadomienie (sms)
  • Pomocny post
    #2 17642346
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Mogę w tym zakresie przekazać swoje doświadczenia :D - poszukiwałem 2 lata temu najtańszego rozwiązania do sterownika GSM Tousek :?:

Na początku musiałem wyeliminować kilku operatorów, którzy w swych "regulaminach usług" wyraźnie zastrzegają, że nie można wykorzystywać ich kart GSM do automatyki :cry:

Takiego zastrzeżenia nie robił Play, więc zdecydowałem się na ich kartę pre-paid :!: W pierwszym roku kosztowało to mnie 85 zł/rok, ale już w drugim i następnych (ze sporym zapasem niewykorzystanych środków) tylko 30 zł/rok :spoko:
  • #3 17643111
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Prot napisał:
    Na początku musiałem wyeliminować kilku operatorów, którzy w swych "regulaminach usług" wyraźnie zastrzegają, że nie można wykorzystywać ich kart GSM do automatyki

Nie interesuje to ich - w końcu są tylko wysyłane sms i korzystanie z pakietu danych.
    Prot napisał:
    W pierwszym roku kosztowało to mnie 85 zł/rok, ale już w drugim i następnych (ze sporym zapasem niewykorzystanych środków) tylko 30 zł/rok :spoko:

Może opiszesz ofertę itp, np.ilość sms/danych w pakiecie...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 17644305
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    sosarek napisał:
    Nie interesuje to ich - w końcu są tylko wysyłane sms i korzystanie z pakietu danych.

Instalacja ta (o której pisałem) nie była na mój prywatny użytek :cry: więc nie mogłem narażać kilkuset ludzi na nieprzewidziane konsekwencje złamania "regulaminowych" zakazów :not:
    I tak przez kilka miesięcy barowałem się z operatorem, żeby zrezygnował z wszelkich marketingowych powiadomień na ten numer, wyłączył pocztę głosową itp działania, które tylko blokowały nam sterownik GSM :cunning:

sosarek napisał:
    Może opiszesz ofertę itp, np.ilość sms/danych w pakiecie...

Nasz sterownik Tousek generuje w zasadzie tylko powiadomienia SMS i sporadycznie połączenia telefoniczne - nie przesyła pakietów danych. W pierwszym roku musiałem opłacać najmniejsze stawki pozwalające utrzymać ważność tego konta :D (z tych 85 zł wykorzystaliśmy około 55 zł na droższe nieco SMS-y i połączenia telefoniczne), natomiast po roku przeszliśmy na "konto ważne rok" i roczny koszt opłat wyniósł ok. 30 zł :spoko:
  • #5 17644927
    zuzek
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Będzie reklama ale Play na Kartę odNOWA uruchamiasz, zasilasz konto i uruchamiasz te pakiety które są Tobie potrzebne. Do póki są pieniądze na koncie to pakiety po wykorzystaniu odnawiają się automatycznie.
  • Pomocny post
    #6 17646228
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Każdy-bez wyjątku- polski operator w umowie dla kart pre-paid zastrzega, że nie mogą one być w wykorzystywane do połączeń maszyna-maszyna (czyli wszelkiej maści powiadomienia GSM, alarmy itp). Zastrzegają sobie prawo do wyłączenia takiej karty. Do tych celów przewidziane są karty (i umowy) do urządzeń telemetrycznych.
    I teraz - moje doświadczenie z siecią Play (oraz pochodnej Virgin) są zupełnie odmienne od tu wspomnianych. Każda karta sieci Play którą wykorzystywałem, prędzej lub później, przestawała działać w urządzeniach powiadamiających.
    Na chwilę obecną jedynie Orange i Plus (i ich wirtualnie operatorzy) przymykają na to oko i działanie ich kart w urządzeniach teletechnicznych jest bezproblemowe. Nie wiem jak w Plusie, ale Orange umożliwia (jak dobrze pamiętam za około 2-3zł) ustawić opcję RWK (rok ważności konta), wtedy koszt utrzymania takiej karty wynosi jedynie tyle, ile SMSów nadamy + wspomniane 3zł/rok.
  • #7 17646953
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Alpha napisał:
    Każdy-bez wyjątku- polski operator w umowie dla kart pre-paid zastrzega, że nie mogą one być w wykorzystywane do połączeń maszyna-maszyna

Osobiście sprawdzałem zapisy w regulaminach tylko kilku operatorów, ale potwierdzam - karta "z kiosku" lub nawet abonamentowa dedykowana "do smartfonów" - zgodnie z regulaminem, nie może być stosowana w urządzeniach telemetrycznych / m2m (i jeszcze kilka innych nazw).
    To, że operatorzy nie wyłączają takiej karty to tylko ich "dobra wola". To nie zmienia faktu, że jak nadejdzie im taka ochota, to mają do tego prawo. Też spotkałem się z przypadkami (informacje od zaprzyjaźnionych instalatorów), że karty SIM przestawały działać (np. fioletowy operator).

Znam też opinię kilku ludzi bardzo mocno technicznych (projektantów rozwiązań, których używamy), że stosowanie kart (np. właśnie fioletowych), które korzystają z roamingu krajowego, to pchanie się w kłopoty ze stabilnością takiego łącza. Mowa o kartach dla konsumentów, nie o kartach dedykowanych do telemetrii.
    Pracując w dziale technicznym mam kontakt z wieloma instalatorami. Jeżeli ktoś ma problem z wysyłaniem SMS itp., to bardzo często zadaję pytanie: jaki operator karty SIM? Jeżeli odpowiedź jest fioletowa, to bardzo często radą jest spróbowanie z innym operatorem. I bardzo często to pomaga.
    Nie wiem jak bardzo jest to aktualne, ale podobno jest tam ustawiony tzw. priorytet operatora macierzystego. Za tym idą pewne konsekwencje.
    Myślę też, że dzisiaj nie bez powodu w niektórych modułach GSM spotykanych w tej branży, producencie pozwalają na wpisanie własnego kodu MCC/MNC (wymuszenie logowania do innego niż podstawowy operator). To taka "łatka".

Jeżeli chodzi o ceny, to nie uważam, żeby było to właściwe podejście. Dzisiaj są bardzo tanie abonamenty (zakładam świadome "łamanie" regulaminu operatora) i za 10-20 zł. miesięcznie taka karta robi wszystko, co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania rozwiązań GSM.
  • #8 17647996
    fan_r
    Poziom 11  
    Ocena: 45
    No dobra, ale skąd taki operator wie, że karta użytkowana jest w systemie alarmowym? Rozumiem, że zagląda do naszych bilingów, analizuje je - np brak połączeń głosowycyh. Poza tym, dlaczego oni się na to nie zgadzają? Jaki problem mają tym, że karta jest użytkowana w systemie alarmowym?
  • #9 17648039
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    fan_r napisał:
    ale skąd taki operator wie, że karta użytkowana jest w systemie alarmowym?

Nie wiem dokładnie po czym następuje weryfikacja, ale od ich strony mają spore pole do manewru:
    - każdy telefon GSM ma swój numer seryjny + inne numery, o których przeciętny zjadacz chleba nie musi mieć wiedzy i na tej podstawie mogą oni wyróżniać np. telefony GSM stosowane w przemyśle
    - mogą obserwować rodzaj i powtarzalność transmisji (nie wiem, czy to robią)
    - i pewnie wiele innych sposobów.

fan_r napisał:
    dlaczego oni się na to nie zgadzają? Jaki problem mają tym, że karta jest użytkowana w systemie alarmowym?

Powiedzmy, że korzystasz z fioletowego operatora. Dajesz im zarobić np. 5zł./rok. To nie jest dla nich interes życia, a utrzymanie karty w systemie kosztuje. Wolą więc dołożyć zapis w regulaminie..
  • #10 17648706
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Każde urządzenie z kartą SIM logując się do BTSa podaje dokładnie czym jest (model modemu, numer IMEI itp) - operator od razu wie z czym ma do czynienia. I wpisuje to urządzenie (a nie kartę) na "czarną listę" lub nie. Karta wyciągnięta z takiego zablokowanego modemu i włożona do telefonu będzie nadal działała prawidłowo.
    A czemu blokują? Odpowiedź jest prosta. BTSy mają swoją ograniczoną pojemność (spróbujcie dodzwonić się do kogoś w Sylwestra o północy), i takie karty (które nie nabijają rachunków, nie odbierają reklam) zajmują cenne miejsce w puli.
  • #11 18480520
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    Chciałbym się dołączyć do tematu bo mowa jest też o systemie Perfecta - Satela. Zauważyłem na stronie, że są obecnie dwie wersje tego systemu Perfecta i Perfecta LTE, a pytanie jest takie czy w tej zwykłej będzie działać zwykła karta LTE lub coś podobnego np pre-paind bo karty M2M nie umiem kupić jako osoba prywatna.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące najtańszych rozwiązań powiadomień GSM dla systemu Satel Perfecta. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi operatorami, wskazując na ograniczenia regulaminowe dotyczące użycia kart pre-paid w automatyce. Operatorzy, tacy jak Play, Orange i Plus, mają różne podejścia do kart SIM używanych w systemach alarmowych. Play oferuje korzystne warunki dla kart pre-paid, jednak niektórzy użytkownicy zgłaszali problemy z ich działaniem w urządzeniach powiadamiających. Orange i Plus wydają się być bardziej elastyczni w tej kwestii. Użytkownicy podkreślali, że operatorzy mogą monitorować użycie kart i w razie potrzeby je blokować, co może być problematyczne dla systemów alarmowych. Pojawiło się również pytanie o kompatybilność kart LTE z systemem Perfecta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA