logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thermomix TM6 - czy warto kupić zamiennik noża? Przyczyny blokady noża?

s3436034 20 Sty 2025 22:52 8220 6
REKLAMA
  • #1 21402413
    s3436034
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Uszkodził mi się nóż w Thermomix TM6, po prostu się zablokował. Mam dwa pytania. Czy mogę śmiało kupić zamiennik, czy raczej zainwestować w oryginalny? I drugie pytanie, czy winą tego, że nóż się zablokował, może być temperatura, tj. czujnik temperatury, bo elementy noża są jakby przytopione. Może ktoś pomoże i przepraszam za taki opis, ale nie bardzo wiem, jak to fachowo opisać.
    Zbliżenie na uszkodzony element noża Thermomix TM6 z plastikowymi częściami w czerni i zieleni. Uszkodzony nóż z Thermomixa TM6 na drewnianym stole.
    AI: Czy możesz opisać, w jakich okolicznościach nóż się zablokował? Czy to się stało podczas konkretnego przepisu lub czynności?
    Po prostu, po zakończeniu przepisu gotowania, została wylana zupa do garnka i została nalana woda w celu wypłukania naczynia, i nóż już był zablokowany.
  • REKLAMA
  • #2 21402835
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1472
    Kupiłbym oryginalny nóż.

Tu był podobny przypadek stopienia ale podczas smażenia cebuli:
    https://www.reddit.com/r/thermomix/comments/t..._the_quality_of_the_thermomix_bowl/?rdt=63259

Jeśli masz kolorowe odbarwienia dna takie jak na zdjęciu tutaj:
    https://rolinko.pl/misa-thermomix-jak-usunac-przebarwienia/
    to znaczy, że było już gorąco.

Z technicznego punktu widzenia, nawet podczas uszkodzenia czujnika temperatury, plastik powinien przetrwać gdy w misce jest woda. Każdy rzadki płyn na bazie wody, ograniczy temperaturę dna misy do około 100 stopni i odbierze ciepło z dna. Uszkodzenie mogło powstać wcześniej podczas pracy bez wody "na sucho" lub przy karmelizacji. Może zupa nabrała konsystencji gęstej pulpy i utworzyła poduszkę powietrzną na dnie i stąd wzrost temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 21402862
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    Zwyczajnie łożyska się zatarły, że zużycia.
    Temperatura przyspiesza tylko proces, może nawet wyciekł smar z łożyska i nawet tego nie zauważyłeś bo wyciekał powoli do zupy lub na dół do sprzęgła.
    Plastik się stopił bo to tarcie z łożysk powodowało wzrost temperatury.
    Nowy 300zł, zamiennik to kwestia za ile.
  • #4 21402870
    s3436034
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedź. Z tego, co powiedziała mi żona, bo mnie nie było, to robiła jakąś zupę, później ją zmiksowała, trochę sobie postała. Jak ją przelała i wlała wodę, żeby wypłukać naczynie, to już noża nie można było pokręcić ręką.
    Załączniki:
    • Thermomix TM6 - czy warto kupić zamiennik noża? Przyczyny blokady noża? 17374540577328466161240728745034.jpg (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Thermomix TM6 - czy warto kupić zamiennik noża? Przyczyny blokady noża? 17374540012925994458430834329767.jpg (953.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21402875
    techlock
    Poziom 33  
    Czytałem jak wyżej. Zatarcie łożysk nie nastąpiło w tym momencie, to proces, który postępował w czasie. Na pewno wcześniej było słychać że przy obrotach pracuje głośniej. Po nożu widać, że już wiele ma za sobą. Stal szara, było dużo gotowane.
    Po prostu w tym momencie padł.
  • REKLAMA
  • #6 21402878
    s3436034
    Poziom 2  
    >>21402862 Dzięki za odpowiedź za zamiennik na Allegro 120-130 zł, tylko czym może się różnić, bo jeżeli tylko trwałością, wytrzymałością, to nie wiem, nie bardzo się znam na tym.
  • Pomocny post
    #7 21402893
    techlock
    Poziom 33  
    Zależy jaki, patrz żeby był z taką gumką zieloną lub czarną, ta gumka to sprzęgło, jak będzie cały metalowy to będzie stukać przy rozruchu.
    A tak to różnica, że nie ma logo na nożu i pewnie wychodzi z tej samej linii produkcyjnej. Na Ali kupisz za 70zł z przesyłką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zablokowanym nożem w urządzeniu Thermomix TM6, który mógł ulec uszkodzeniu z powodu wysokiej temperatury. Pojawiają się pytania dotyczące zakupu zamiennika noża oraz przyczyn blokady. Odpowiedzi sugerują, że uszkodzenie noża może być wynikiem zatarcia łożysk, co prowadzi do wzrostu temperatury i stopienia plastiku. Użytkownicy rekomendują zakup oryginalnego noża, ale wskazują na dostępność tańszych zamienników, które mogą różnić się trwałością i konstrukcją. Ważne jest, aby zamiennik miał odpowiednie elementy, takie jak gumka sprzęgła, aby uniknąć problemów z działaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA