logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router do internetu Play, okolice Grudziadza? Antena potrzebna?

th0mgdz 25 Sty 2025 12:29 324 18
REKLAMA
  • #1 21408993
    th0mgdz
    Poziom 6  
    Witam, liczę na to, że doradzicie.
    Planuję wziąć net na kartę SIM z Play'a, okolice Grudziądza, konkretnie Biały Bór. Załączam screeny z net monstera oraz z btsearch. Do nadajnika mam około 400 metrów. Jaki router powinienem do tego dołożyć? Któryś z oferowanych przez Play'a, czy lepiej coś innego? Z anteną czy bez? Bo odległość nie jest duża, a słyszałem już różne głosy... Dołączam też screena ze speedtestu. Wszystkie parametry i speedtest były mierzone przy oknie w kierunku nadajnika. Między domem a nadajnikiem nie ma żadnych budynków, jest tylko kawałek lasu. Jedynie kwestia speedtestu wymaga poruszenia - czasami jest mniej, 20 Mbps, 40 Mbps... ale nadal to działa ok. Używam routera w telefonie do PC, da się grać online i ogólnie działa lepiej niż kabel, który mamy z Orange (miedź), no tam to w porywach jest 7 Mbps...
    Co do routera to muszę jeszcze rozwiązać kwestię Wi-Fi na cały dom, który jest piętrowy (parter, 1p oraz 2p). Doradźcie, co robić, dzięki!
    Edit:
    Dodam tylko, że mam router który mogę użyć jako repeater wiec jedna rzecz już odpada.

Zrzut ekranu z aplikacji Net Monster pokazujący parametry sygnału sieci 4G dla Play.
    Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej połączenie sieciowe, pokazujący parametry sygnałów LTE i 5G.
    Zrzut ekranu strony btsearch.pl z informacjami o nadajniku sieci Play w Białym Borze, gmina Grudziądz, z pasmami GSM i LTE.
    Zrzut ekranu przedstawiający dane z btsearch.pl dotyczące dostępnych pasm i standardów sieci komórkowej w okolicy Białego Boru.
    Mapa pokazująca lokalizację i odległość 400 metrów do nadajnika w okolicach Białego Boru.
    Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu pokazującego prędkość pobierania 80,1 Mbps i wysyłania 46,9 Mbps.
    AI: Jakie są Twoje konkretne wymagania dotyczące routera? Ile urządzeń planujesz podłączyć i czy są jakieś funkcje, które są dla Ciebie szczególnie ważne?
    3xPC, 2xTV, telefony
    AI: Jaki masz budżet na zakup routera i ewentualnie anteny?
    300-1000
  • REKLAMA
  • #2 21409143
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5791
    Telefon łaczy się na 5G 2100 N1 z 2 sektora na tym BTS-ie, do tego agregacja LTE2600 +1800+800, kotwica na LTe2600, parametry sygnału w oknie poprawne , SINR słaby, wyklucza pracę w modulacji QAM256. Osiagi poprawne choć tyłka nie urywają. Sektor 2 na azymut 130 czyli na Biały Bór więc zapewne najmocniej obciążony.
    Najbliższy BTS Play z prawdziwym 5G3500 N78 na Sobieskiego 6, na BTS-ie przy Droga Kaszubska 15 jest póki co tylko pozwolenie na N78.
    Sprawdzałeś na zewnątrz T-mobile/Orange?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21409257
    th0mgdz
    Poziom 6  
    Dzięki za odpowiedź, spojrzałem na mapkę i do tego BTS-u na Sobieskiego jest prawie 6 km w linii prostej. Antena kierunkowa na dachu miałaby tu sens? Czy to już za daleko?
    Ogólnie T-Mobile tutaj jest beznadziejny, miałem na początku kartę właśnie z T-Mobile i był dramat... ledwo zasięg był. Orange nie testowałem. Czyli na ten najbliższy nadajnik jest co liczyć czy średnio?
  • Pomocny post
    #4 21409320
    matek451
    Poziom 43  
    T-mobile i Orange mają stację bazową z sektorem na B. BÓR w Rudzie na maszcie Plusa, działa w agregacji LTE2600+2100+1800+800/900 i 5G2100 N1 w DSS z LTE2100 ale najblizszy BTS z N78 jest na Droga Kaszubska 15 , sektor 2 na azymut 160 czyli na B. BÓR , to niski BTS ale zawsze można przetestować, T-mobile ma też N78 na 1 sektorze w Chrustach , to tez niski maszt ale sektor na B. BÓR.
    Stad tez pomysł z ich testami na telefonie 5G na ich pre-paidach ale na zewnątrz. Play zobacz jak to wyglada wieczorem w godzinach gdy ludzie siedzą w internecie. To 5G N1 dziala na tych samych 15MHz na paśmie 2100MHz co B1 czyli LTE2100, jest dynamicznie dzielone pomiedzy te technologie i często N1+b7+b3+b1 działa gorzej lub podobnie jak agregacja 4 pasm LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21409503
    th0mgdz
    Poziom 6  
    Co do T-mobile było naprawdę źle, Orange nie mam chwilowo jak sprawdzić - może ogarnę jakąś kartę i przetestuję, Play działa ok, taka prędkość by ogólnie wystarczyła, dodatkowo mam nadzieję, że może by było jeszcze lepiej, jeżeli pracowałby dobry router zamiast telefonu w roli routera, chyba że to nie ma dużego wpływu? Ogólnie w roli routera używam S24 Ultra, działa bardzo dobrze, aczkolwiek jak użyję S22, to widać zdecydowanie, że działa gorzej. Tutaj wydaje mi się, że może to być kwestia telefonu, jego mocy itp., tylko pytanie, czy router w telefonie aż tak dużo wymaga?
  • Pomocny post
    #6 21409627
    matek451
    Poziom 43  
    Tu nie chodzi jak było tylko jak jest obecnie, stacje bazowe Orange/T-mobile czy Play z N78 to jest zupełnie inna jakośc i osiagi, na S24 Ultra przy poprawnych parametrach sygnału 700-900Mb/s to normalna sprawa. Dlatego prosba o testy na telefonie na zewnatrz bo mozliwe ze uda się połaczyć na N78 z wymienionych BTS-ów. Karty pre-paid Orange/T-mobile za 5 zł i na nich po kilkaset GB za darmo w ramach promocji idealnie nadają się do tego celu. Oczywiście w przypadku korzystania z 5G N78 wymagany jest zew. CPE 5g/LTE czyli router zew. zintegrowany z anteną zew. Przyda sie też do Play gdyby odpalił pozwolenie na N78 na kościele przy Drodze Kaszubskiej 15 tak jak konkurenci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21409647
    th0mgdz
    Poziom 6  
    Czyli w skrócie konkurenci na tym BTS-ie przy Drodze Kaszubskiej oferują więcej/szybciej/lepiej niż Play tutaj w Białym Borze. Tak mam to rozumieć? To jest jakaś szansa, żeby taki router z anteną skierowaną na ten BTS przy Drodze Kaszubskiej np. z Orange dawał więcej niż obecnie mam tu w telefonie z Play?
    Edit:
    Po weekendzie zrobię testy z T-Mobile oraz z Orange na zewnątrz. Zobaczę, co osiągnę.
  • #8 21409690
    matek451
    Poziom 43  
    Tak jeśli uda się połaczyć z tym na kościele dla Orange/T-mobile lub z tym dla T-mobile w Chrustach na zewnątrz na S24 to są szanse aby korzystając z zew. CPE 5G/LTE mieć wysokie prędkości, po kilkaset Mb/s. N78 działa w TDD na 100MHz pasma, to w połaczeniu z agregacja pasm LTE2600+2100+1800+800 pozwala na osiagi jak na światłowodzie, obciązenie na N78 jest na razie niewielkie więc prędkości zależą głównie od parametrów sygnału na 3.5GHz, stacje bazowe na N78 mają spory zasięg, większy od LTE2600 bo pracują z dużo większymi mocami a technologia 5G jest też bardziej wydajna. To jest NSA więc router loguje się też do kotwicy na LTE do inicjalizacji połaczenia, mozliwe jest też połaczenie z kotwicą LTE z innego BTS-a a N78 z innego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21409694
    th0mgdz
    Poziom 6  
    Ok, super, powiedz mi tylko, jak będę mógł sprawdzić, do którego nadajnika się połączyłem? Ewentualnie da się zrobić to jakoś ręcznie?
  • REKLAMA
  • #10 21409707
    matek451
    Poziom 43  
    Aplikacja NetMonster to pokaże, np. teraz w Play masz 5G N1 w NSA , czyli połaczenie z 5G2100 , do tego kotwica na LTE2600 oraz LTE1800+800 w agregacji z nią oraz z tym 5G2100, wszystko z 2 sektora na tym BTS-ie.
    Dla N78 jest podobnie czyli pasma LTE z kotwicą na pierwszej pozycji, potem pasma LTE w agregacji a na koniec będzie N78 czyli 5G3500 z parametrami sygnału ale bez danych BTS-a jak na LTE ale to i tak wystarczy . Zew . CPE 5G/LTE ma do pasma N78 4 anteny kierunkowe oraz 4 anteny dookólne do LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21409713
    th0mgdz
    Poziom 6  
    Ok, kupię karty i zrobię testy. W pon., wt. wrzucę wyniki i zobaczymy. Póki co dzięki i smacznej kawki ;)
  • #12 21413702
    th0mgdz
    Poziom 6  
    >>21409707 @matek451 kupiłem kartę z Orange i wrzucam wyniki. Ogólnie przez godzinę użytkowania tej karty zauważyłem, że łączyła się z kilkoma BTS-ami (chyba), ale wyniki (transferów) wszędzie były zbliżone lub słabsze.

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetowej dla karty Orange. Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący prędkości pobierania i wysyłania dla sieci 5G Orange. Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej mapę z lokalizacjami wież komórkowych. Wyniki pomiarów sygnału komórkowego dla karty sieci Orange w różnych lokalizacjach. Zrzut ekranu z aplikacji do monitorowania sieci komórkowej pokazujący szczegóły połączenia LTE i 5G oraz parametry sygnału dla karty Orange. Ekran telefonu komórkowego pokazujący wynik testu sygnału sieci. Zrzut ekranu aplikacji z danymi o sieci komórkowej Orange 4G LTE 800. Ekran telefonu z wynikami pomiarów sieci 4G Orange, pokazujący RSSI, RSRP, RSRQ, SNR i TA.

Co myślisz?
    Jakie rady?
    Co wybrać?
    Jakieś pomysły?
  • #13 21413761
    matek451
    Poziom 43  
    Kluczowe jest logowanie z 10.30 do BTS-a na Krzycha, tom połaczenie z kotwicą na LTE800 ale w 5G N78 ale też na N1 o 10.29. Sektor 3 na LTE800 sygnał bardzo słaby, na N78 brak parametrów sygnału. Gdzie wykonane te testy, ogólnie telefon skacze po BTS-ach , loguje sie też do Kleczkowa i do Rud na LTE800/900.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21413777
    th0mgdz
    Poziom 6  
    Testy wykonałem na dworze, 20-30 metrów od domu. Właśnie sam zauważyłem, że skacze... Ciężki temat z tym jest. Niby coś działa, ale dupy nie urywa :)
  • REKLAMA
  • #15 21413791
    matek451
    Poziom 43  
    Trzeba by wykonać test gdzieś wyzej, np. w miejscu potencjalnego montazu zew. CPE 5G/LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21413804
    th0mgdz
    Poziom 6  
    >>21413791 Ok, postaram się dzisiaj jakoś z dachu to zrobić :).
  • #17 21413815
    matek451
    Poziom 43  
    Warto sprawdzić ale zastanawia tez zasięg z 3 sektora na Krzycha , to sugerowałoby ze z kościoła jest tylko N78 dla T-mobile. Zobaczymy jak to wyjdzie w kolejnych testach. To taki twój wkład dla innych z tej okolicy w kwestii N78.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21413911
    th0mgdz
    Poziom 6  
    Wiec tak, na dach nie dam rady wejść, ale byłem na poddaszu, wiec najwyzej jak się da. Wysokość 2 piętra, jedynie że pod dachem. Wrzucam to, co wyszlo:

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości Internetu, pokazujący prędkość pobierania 12,8 Mbps i wysyłania 1,80 Mbps. Zrzut ekranu z informacjami o sieci komórkowej z aplikacji na smartfonie. Zrzut ekranu pokazujący parametry sieci komórkowej Orange 4G na telefonie. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły połączenia komórkowego sieci Orange 4G LTE z parametrami sygnału. Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej szczegóły połączeń mobilnych w różnych lokalizacjach z parametrami technicznymi. Zrzut ekranu aplikacji diagnostyki sieci komórkowej z informacjami o sygnale i lokalizacji. Ekran pokazujący siłę sygnału sieci komórkowej na poziomie -104 dBm.
  • #19 21414044
    matek451
    Poziom 43  
    Telefon loguje się do Krzycha. kotwica LTE900, sygnał dostateczny, bardzo słabo na LTE2600/1800 , to 5G ale raczej na N1 a nie na N78, sygnał tłumi dach nad poddaszem. Ogólnie to ze loguje się do Krzycha daje jakieś szanse na N78 z niego. Sprawdź w terenie gdzieś blizej BTS-a czy zalogujesz się do 5G N78, zrób speedtest. Na tym paśmie przy poprawnym sygnale DL po kilkaset Mb/s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera do internetu mobilnego z Play w okolicach Grudziądza, konkretnie w Białym Borze, gdzie odległość do nadajnika wynosi około 400 metrów. Zastanawia się, czy lepszym rozwiązaniem będzie router oferowany przez Play, czy inny model, oraz czy potrzebna będzie antena. W dyskusji poruszono kwestie jakości sygnału, zasięgu oraz możliwości korzystania z 5G i LTE. Użytkownik testował różne karty SIM, w tym z T-Mobile i Orange, zauważając, że Play działa lepiej niż Orange, ale nadal nie osiąga zadowalających prędkości. Wskazano na potrzebę testów zewnętrznych oraz na możliwość użycia zewnętrznego routera CPE 5G/LTE z anteną kierunkową, co może poprawić prędkości internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA