logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy świetlówka LED będzie pasowała do oprawy na "zwykłą" świetlówkę

mrrudzin 25 Sty 2025 16:36 666 5
REKLAMA
  • #1 21409347
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    W mojej Wspólnocie Mieszkaniowej pojawił się problem z oświetleniem na klatkach, ponieważ coraz trudniej dostać świetlówki.

Świetlówki używane w oprawach to:
    Philips Master TL5
    HO 80W/840
    Trzonek G5
    Długość 1463 mm

Czy taki zamiennik ledowy będzie pasował 1:1 (nie trzeba żadnych modyfikacji w oprawie)?
    Czy te świetlówki LED-owe można także zastosować dla opraw z podtrzymaniem bateryjnym?
    Jest jeszcze coś na co trzeba by zwrócić uwagę?
    Chciałbym uniknąć konieczności wymiany całych opraw na inne.
  • REKLAMA
  • #2 21409428
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1376
    O ile z normalnymi lampami LED na podmianę np. po wyrzuceniu dławików i kondensatorów nie byłoby kłopotu, nawet bez wyrzucania w/w elementów, to z modułami akumulatorowymi trzeba się zapoznawać osobiście w sklepach albowiem informacje w internecie są tak niekompletne, że w zasadzie to z reklamy nic nie wynika np. tutaj starałem się znaleźć napięcie wejściowe czy wyjściowe i oprócz mocy nie znalazłem: Link
  • REKLAMA
  • #3 21409430
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Jeżeli są to oprawy ze statecznikiem evg to będą działać, ale świecić kilkanaście % słabiej. Oprawy z modułami awaryjnymi trzeba będzie przerobić (wyrzucić moduł AW) i zastosować osobno oprawę awaryjną.
    Czasem lepiej opłaca się wymienić całe oprawy.
  • REKLAMA
  • #4 21409470
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1376
    czesiu napisał:
    Czasem lepiej opłaca się wymienić całe oprawy
    Ma to swoje uzasadnienie, bo aby zastosować jakiś moduł awaryjny np. z mojego wcześniejszego linka to musiałbyś dostać się do plusa i minusa LED czyli do wnętrza lampy LED a gdy obudowa trafi się szklana jak z Twojego linka a nie plastikowa to klapa, zwłaszcza gdy naruszasz strukturę gwarancyjną... Ponadto czas stracony na kombinacje alpejskie staje się zbyt kosztowny... Można tak robić w domu z jedną lampą LED, a nie w jakiejś spółdzielni...
  • REKLAMA
  • #5 21409535
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21409591
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    spiczi napisał:
    czesiu napisał:
    Jeżeli są to oprawy ze statecznikiem evg to będą działać, ale świecić kilkanaście % słabiej.

jesteś pewny że będzie to działać prawidłowo

Istotnie napisałem trochę na wyrost. Na stronie producenta jest lista stateczników z którymi współpracuje, a na współpracę z innymi producent gwarancji nie daje. Należy więc odczytać typ statecznika z oprawy i sprawdzić.
    https://www.ledvance.com/professional/service...mps-compatibility/ecg-compatibility/index.jsp
REKLAMA