logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta SIM do routera: mobilna czy telefoniczna z planem internetowym?

bumble 16 Lut 2025 13:16 8076 8
REKLAMA
  • #1 21441780
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Witam. Chodzi mi o internet mobilny i tylko internet. Do routera musi to być karta SIM do internetu mobilnego czy może to być zwykła karta SIM telefoniczna z planem internetowym. Czyste karty się czymś różnią. Do internetu i do telefonu z planem internetowym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21441809
    tigerek76
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Jeśli na twojej karcie SIM jest aktywowany plan internetowy, to będzie działał w routerze internetowym, bez różnicy, czy jest to karta telefoniczna, czy internetowa.
  • #3 21441823
    bumble
    Poziom 40  
    Tak. Mam kartę SIM do telefonu nielimitowane SMS rozmowy i internet. Więc bez problemu w routerze internet będzie działał.?

Dodano po 8 [minuty]:

Zastanawia mnie to bo paradoksalnie internet przewodowy mam za około 25gbp więc i karty SIM z internetem bez limitu mam za 23-25gbp ale kartę SIM do telefonu z internetem bez limitu mogę mieć za 12-15gbp. Więc jaki sens jest kupować tą do tylko internetu skoro to samo mamy na tej telefonicznej i dodatkowo rozmowy i SMS-y.

Dodano po 51 [sekundy]:

Czy aby router nie rozpoznaje tych kart lub czy operator nie ma ograniczeń na takie karty telefoniczne ale użyte w routerze.?
  • REKLAMA
  • #4 21441857
    tigerek76
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Naprawde nie ma to znaczenia a warto okreslic się jaka prędkość jest wystarczalna dla nas do korzystania z internetu. Jak masz zamiar oglądać filmy w streamingu, pobierac duże pliki to najlepiej wybrać światłowód lub internet mobilny z usługą 5G jesli jestes w jej zasięgu, a z kolei jeśli zamierzasz casualowo przeglądać internet, jakieś proste strony, portale to internet mobilny LTE bedzie odpowiedni.
  • #5 21441892
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5747
    A ja mam zupełnie inne zdanie, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na takie pytanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21441917
    bumble
    Poziom 40  
    Głównie chodzi o to że SIM jako unlimited broadband kosztują zbliżenie do internetu kablowego ok 25gbp a karty SIM do telefonu kosztują o połowę taniej mowa o 5G i nielimitowanym internecie. Stąd pytanie czy to taki chwyt marketingowe że internet domowy to w podobnej cenie i mobilny i kablowy a do telefonu połowę taniej czy może sieć rozpoznaje kartę i urządzenie i karta przeznaczona do telefonu nie ruszy w routerze i na odwrót.?
  • REKLAMA
  • #7 21441943
    matek451
    Poziom 43  
    To zalezy od zapisu w regulaminach usług operatorów, zagraniczni z reguły maja zapis ze karty głosowe działaja tylko w telefonach , operator kontroluje to. Oferuje no limit doskonale wiedzac ze uzytkownik na telefonie i tak nie wykorzysta TB danych, co inego gdy karta jest w routerze, stąd tez takie ceny,
    W Polsce z reguły operatorzy nie maja takich ograniczeń, szczególnie na pre-paid ale np. T-mobile ma zapisy w regulaminach ze karty działają tylko w telefonie. Najlepiej przełóz kartę telefoniczna operatora do routera i sam sprawdźczy działa i jak działa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21441966
    bumble
    Poziom 40  
    Nie mam routera jeszcze. Przy tych samych cenach mobilny internet jest bez sensu nawet jesli kablowy miałby byc wolniejszy ale z gwarantowanym minimum w granicach 100MB bo tyle mi starczy. Jeśli ogarnął bym to połowę taniej to już innna sprawa. Ale chyba zostanę przy kablowym. Zwłaszcza że obiecują do końca roku 900MB i dla tych co już będą mieli przełączenie za free przy niższej cenie niż obecnie 26GBP.
  • #9 21442025
    matek451
    Poziom 43  
    W sytauacji gdy masz dostęp kablowy nie ma sensu bawić się w internet mobilny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię użycia karty SIM do routera, zastanawiając się, czy lepsza jest karta SIM do internetu mobilnego, czy zwykła karta telefoniczna z planem internetowym. Uczestnicy zgodzili się, że jeśli karta SIM ma aktywowany plan internetowy, to może działać w routerze, niezależnie od jej typu. Wskazano na różnice cenowe między kartami SIM do internetu a kartami telefonicznymi, co prowadzi do pytań o sensowność zakupu droższej opcji. Zauważono również, że niektórzy operatorzy mogą mieć ograniczenia dotyczące użycia kart telefonicznych w routerach, co warto sprawdzić w regulaminach. W przypadku dostępu do internetu kablowego, korzystanie z internetu mobilnego może być mniej opłacalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA