logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak połączyć starą instalację TN-C z nową TN-C-S w domu z lat 70-80?

forang009 19 Lut 2025 11:04 2961 74
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie połączyć starą instalację TN-C z nową TN-C-S w domu i jakie zasady obowiązują przy uziemieniu, RCD, pomiarach oraz modernizacji przyłącza?

Podział PEN zrób na wejściu do nowej rozdzielnicy, a stare obwody 2-żyłowe prowadź jeszcze z PEN do bloku rozdzielczego i po obowiązkowym pomiarze IPZ zostaw je jako zerowane w gniazdach; nowe obwody prowadź już osobno z PE i N [#21491274][#21491554] Uziom szpilkowy jest sensowny głównie pod SPD i GSU: dla ochronnika warto zejść poniżej 10 Ω, ale 15–18 Ω też jest akceptowalne, a dla samej instalacji nie jest to wartość krytyczna [#21491274] RCD możesz stosować w części po rozdziale PEN, ale nie traktuj go jako zastępstwa poprawnie zrobionej ochrony nadprądowej i SWZ; w starej części bez PE nie rozwiązuje to problemu bez wcześniejszego uporządkowania układu i pomiarów [#21491274][#21489399] Zabezpieczenia przedlicznikowego topikowego nie warto samowolnie zmieniać na automat; wszelkie zmiany przyłącza, rozplombowanie i wymagania skrzynki licznikowej ustal z OSD na piśmie, bo mogą wymagać projektu, oświadczenia i właściwych uprawnień [#21448285][#21485111][#21493902] Stare przewody aluminiowe najlepiej wymienić, bo nie ma „solidnego przedłużenia” uznawanego za dobre rozwiązanie [#21481404]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #61 21494373
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    CYRUS2 napisał:
    Oplombowana jest tylko obudowa bezpiecznika.

Doładnie, to obudowa przyłączeń/zacisków przyłączeniowych.
  • #62 21494423
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Erbit napisał:
    Kolega z sąsiedniej miejscowości także ma "automat" przedlicznikowo

https://allegrolokalnie.pl/oferta/bezpiecznik-automat-25a-yit

Erbit napisał:
    Pamiętam jak opowiadał o wierceniu otworka w obudowie by pręcikiem załączać wyzwolone zabezpieczenie - oczywiście by nie płacić za plombowanie.

Ten ma miejsce na plombę, nie ma potrzeby zakładać i plombować pokrywę.

Założyłem takie w czasach, gdy o eSach nikt nie słyszał.
  • #63 21494442
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #64 21495101
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3846
    Erbit napisał:
    w mojej wypowiedzi chodziło głównie o to, że to był kolejny przykład na "S-kę" w zabezpieczeniu przedlicznikowym, których się ponoć nie montuje i żaden dostawca energii tego nie akceptuje.

Bładzisz. ZE nie zaakceptuje przed licznikiem ogranicznika mocy bez członu zwarciowego. Twoją "eskę" Czyli bezpiecznik automatyczny z członem zwarciowym Jak najbardziej ZE akceptuje. Tylko że z punktu widzenia użytkownika jest niewygodne bo nie zapewnia selektywności. Dlatego normalny elektryk na usługach przyszłego użytkownika stara się o montaż topików o odpowiedniej charakterystyce bo topik zapewnia selektywność.

Dodano po 3 [minuty]:

Erbit napisał:
    Tak, mowa o przedlicznikowym. Argument "mega strzał w stopę" to żaden argument. Z czystej ciekawości (nie jest mi to do niczego potrzebne) wysłucham rzeczowych argumentów.

Cyrus Ci wyjaśnił.

Erbit napisał:
    kortyleski napisał:
    ... nie spotkałem się z operatorem który w WP dopóści OM jako przedlicznikowe.
    ...

Przecież przykłady wskazane przeze mnie to zaprzeczenie Twojego zdania. Mogę zrobić zdjęcie swojego zabezpieczenia przedlicznikowego, oplombowanego - jeśli bardzo chcesz.

Bardzo chcę. Jak zobaczę tam Ogranicznik Mocy to odszczekam na kolanach.
    Erbit napisał:
    Ja się na tym nie znam - pokazuję jedynie co znalazłem w sieci i mogę pokazać co mam u siebie.

Zdrowa zasada zarówno na forum i w życiu to nie wypowiadać się na tematy na których się nie znamy...
  • #65 21495121
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #66 21495334
    kortyleski
    Poziom 43  
    Erbit napisał:
    kortyleski napisał:
    ZE nie zaakceptuje przed licznikiem ogranicznika mocy bez członu zwarciowego. ...

Nigdzie nie odniosłem się do ogranicznika mocy
  • #67 21495337
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #68 21495339
    kortyleski
    Poziom 43  
    Erbit napisał:
    kortyleski napisał:
    ... nie spotkałem się z operatorem który w WP dopóści OM jako przedlicznikowe.
    ...

Przecież przykłady wskazane przeze mnie to zaprzeczenie Twojego zdania.

Erbit napisał:
    Kolega z sąsiedniej miejscowości także ma "automat" przedlicznikowo (niestety nie wiem co to i jest za wysoko bym się tam wdrapywał).
  • #69 21495347
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #70 21495351
    kortyleski
    Poziom 43  
    Odniosłeś się do mojej wypowiedzi. Powiedziałeś że ktoś tam i ty też macie jakieś " automaty" jako zabezpieczenie główne. Różnica pomiędzy jakimś automatem a konkretnie Ogranicznikiem Mocy Bez Członu Zwarciowego jest taka jak między koniem a koniakiem. Więc nie gadaj bzdur i nie naginaj tego co sam napisałeś do swoich wymysłów. Nie znasz się - nie gadaj.
  • #71 21495371
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #72 21500953
    forang009
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Enea w końcu oddzwoniła, niestety mam nakaz wywalenia zabezpieczenia topikowego i wstawienia w skrzynkę 3 × 32 A typ C automaty.
  • #73 21501485
    kortyleski
    Poziom 43  
    forang009 napisał:
    Enea w końcu oddzwoniła, niestety mam nakaz wywalenia zabezpieczenia topikowego i wstawienia w skrzynkę 3 × 32 A typ C automaty.

W jaką skrzynkę??? Tą na kwiaty? Czy na kartofle? Przedlicznikową jak mniemam... Pisz od razu wniosek o zamianę na RBK NH00.
    forang009 napisał:
    Enea w końcu oddzwoniła

Srali muchy to wiosna będzie. Papier papier papier.

Każdy, najdrobniejszy detal z operatorem ustalasz na papierze. Z ZE zadzwoniła do Ciebie pańcia Basia i powiedziała co powiedziała. Za kilka dni jak zadzwonisz to odbierze inna pańcia i powie że jednak można topiki. A technik który to będzie plombował może mieć jednak inne zdanie.
  • #74 21502116
    forang009
    Poziom 2  
    Oczywiście chodzi o przedlicznikowe zabezpieczenie w skrzynce z licznikiem, która będzie wyniesiona na zewnątrz. Masz rację, uderzę o formalne potwierdzenie, chociaż na 5 ostatnich maili już i tak nie odpowiedzieli...
  • #75 21599399
    forang009
    Poziom 2  
    Cześć,

Panowie dziękuję za pomoc w przygotowaniu się do tematu, udało mi się wykonać wszystko co założyłem, jest nowe przyłącze, wyniesiony licznik i przedlicznikowe do nowej skrzyneczki na budynek, nowa rozdzielnica, przewody poprowadzone i zatynkowane od zewnątrz. Przeszedłem pomiary, elektryk był w szoku bo na 5m szpilkowym z dodatkiem 10 metrów otokowego uziemieniu uzyskałem 0,6Ohma. Prawdopodobnie przez bliskie sąsiedztwo studni i wysoki poziom wody, a to bez połączeń wyrównawczych bo nie chciałem zakłócać pomiaru bo jak bym się wpiął na rure od studni to już w ogóle było by 0 :D

Oczywiście zostało jeszcze oświetlenie na starej instalacji i mam trochę problemów z pierwotnym planem odpięcia z wszystkich rozetek obwodów które nie idą na światło bo okazuje się że sposób łączenia instalacji z lat 70tych jest szalony. Zasilanie idzie w jednym pomieszczeniu na światło potem z niego do innej rozetki przez gniazdka, i nie wyłączysz gniazdek bo pomieszczenie dalej nie będzie miało prądu :D ale stwierdziłem że do remontu po prostu stare gniazda zdemontuje i zaślepie żeby nikogo nie kusiło z nich korzystać.

Chciałem na koniec dodać tylko jako morał tej historii że zapytałem elektryka z odbiorów co sądzi o mojej instalacji i własnym projekcie obwodów ( jeszcze specjalnie ich wtedy nie tynkowałem) i powiedział że nie ma do niczego zastrzeżeń tylko tyle że poszalałem z ilością RCD bo wyszło 9 sztuk i niepotrzebnie przeszywałem rozdzielnicę tym samym przekrojem co jest główne zasilanie bo wystarczyło by 6tką ale to nie zbrodnia, a poza tym to wszystko elegancko. Tak więc Panowie trochę więcej wiary w ludzi z chęciami :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji instalacji elektrycznej w domu z lat 70-80, polegającej na połączeniu starego układu TN-C z nowym TN-C-S. Poruszono kwestie techniczne związane z rozdziałem przewodu PEN, wymianą przyłącza, uziemieniem (bednarką), zastosowaniem zabezpieczeń przedlicznikowych oraz wymogami operatora sieci (Enea). Wskazano, że stara instalacja nie posiada przewodu PE, co wymaga wykonania uziomu pionowego (szpilkowego) i pomiarów rezystancji uziemienia, które w praktyce osiągają wartości poniżej 1 Ω. Omówiono konieczność stosowania zabezpieczeń topikowych 3×35 A przed licznikiem oraz wymianę na automatyczne wyłączniki 3×32 A typ C zgodnie z wymogami operatora. Podkreślono znaczenie prawidłowego rozdziału PEN na wejściu do rozdzielnicy, stosowania wyłączników różnicowoprądowych (RCD) jako ochrony uzupełniającej oraz konieczność wykonania pomiarów ochronnych przez osoby z odpowiednimi uprawnieniami. Poruszono także temat formalności związanych z uzyskaniem warunków przyłącza i odbiorem instalacji przez operatora. Autor wykonał modernizację, w tym wymianę przyłącza, wyniesienie licznika na zewnątrz, nową rozdzielnicę i uziemienie, uzyskując bardzo dobre parametry uziomu. Wskazano na trudności z integracją starych obwodów dwużyłowych bez PE oraz na konieczność zachowania selektywności zabezpieczeń. Dyskusja zawierała również wymianę zdań na temat kwalifikacji i bezpieczeństwa pracy przy instalacjach domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA