logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak połączyć starą instalację TN-C z nową TN-C-S w domu z lat 70-80?

forang009 19 Lut 2025 11:04 2967 74
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie połączyć starą instalację TN-C z nową TN-C-S w domu i jakie zasady obowiązują przy uziemieniu, RCD, pomiarach oraz modernizacji przyłącza?

Podział PEN zrób na wejściu do nowej rozdzielnicy, a stare obwody 2-żyłowe prowadź jeszcze z PEN do bloku rozdzielczego i po obowiązkowym pomiarze IPZ zostaw je jako zerowane w gniazdach; nowe obwody prowadź już osobno z PE i N [#21491274][#21491554] Uziom szpilkowy jest sensowny głównie pod SPD i GSU: dla ochronnika warto zejść poniżej 10 Ω, ale 15–18 Ω też jest akceptowalne, a dla samej instalacji nie jest to wartość krytyczna [#21491274] RCD możesz stosować w części po rozdziale PEN, ale nie traktuj go jako zastępstwa poprawnie zrobionej ochrony nadprądowej i SWZ; w starej części bez PE nie rozwiązuje to problemu bez wcześniejszego uporządkowania układu i pomiarów [#21491274][#21489399] Zabezpieczenia przedlicznikowego topikowego nie warto samowolnie zmieniać na automat; wszelkie zmiany przyłącza, rozplombowanie i wymagania skrzynki licznikowej ustal z OSD na piśmie, bo mogą wymagać projektu, oświadczenia i właściwych uprawnień [#21448285][#21485111][#21493902] Stare przewody aluminiowe najlepiej wymienić, bo nie ma „solidnego przedłużenia” uznawanego za dobre rozwiązanie [#21481404]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21489929
    forang009
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    kortyleski napisał:
    forang009 napisał:
    Tutaj już szukasz dziury w całym, czepiasz się, że nie wspomniałem o bezpiecznikach? To nie jest żadna ochrona dla INSTALACJI, bo jak ktoś wsadzi palce w gniazdko albo złapie goły przewód, to bezpiecznik nie zadziała, bo przepływ przez niego jest za niski, żeby go wyzwolić. Widzę, że na siłę próbujesz udowodnić, że masz rację. A co do podpiętych urządzeń, to ok, wtedy bezpiecznik wyzwoli, jak będziesz miał zerowanie, a przy RCD zerowania nie robisz, więc nadal bezpiecznik przy 230 V na obudowie nie zadziała, tylko i wyłącznie RCD cię uratuje, tak? Oczywiście teraz mi powiesz, że w pokojach nikt nie podłącza urządzeń klasy I, ale są takie wyjątki jak np. lampka na biurko w metalowej obudowie. Akurat tak się składa, że mam taką w domu i dziwiłem się, że nie ma bolca we wtyczce, bo powinna posiadać PE na metalowej obudowie. Co do bednarki, to też nazewnictwo ogólne jest dla ciebie problemem? Ok, to wykonam punkt uziemiający, który będzie w danej rozdzielnicy z odpowiednią wartością rezystancji punktem GSU danej.

Nie masz ABSOLUTNIE ŻADNEGO POJĘCIA O OCHRONIE PRZECIWPORAŻENIOWEJ w instalacjach domowych. Dlatego mimo papierka, który posiadasz, nie powinieneś tam łap wsadzać. Powiedziałem szczerze i uczciwie. Rób swoje pociągi. Próbowałem cię naprowadzić na twój temat, ale odebrałeś to jako egzamin - nie zdałeś.

I to jest właśnie to, o czym piszę od początku. Cały czas twierdzisz, że nie mam pojęcia lub źle myślę. Ale tak naprawdę w żadnym przypadku nie rozwinąłeś tej wypowiedzi tak, żeby to uargumentować. Przyjmując, że masz rację i że jestem w błędzie, to nie ma dla ciebie więcej sensu, żeby wytłumaczyć, z czym jestem w błędzie? Jeszcze na początku, jak zakładałem ten post, pewnie bym się zgodził, że nie wiem nic o elektryce domowej. Jednak myślę, że więcej się w tym czasie nauczyłem niż niejeden początkujący elektryk od tych instalacji, które już je wykonuje.
    Ale to wyjdę naprzeciw i opiszę dokładnie, co z mojego punktu widzenia muszę wykonać, żeby bezpiecznie odbudować instalację zgodnie z obowiązującymi zasadami, i jeżeli masz ochotę, to skomentuj, ale proszę z wyjaśnieniem. Może i uratujesz komuś życie? Bo aktualna retoryka, jaką stosujesz, na pewno nie odwiedzie mnie od wykonania tego projektu. Chociażby dlatego, że i tak będą wykonywane odbiory, więc jak coś spr, to wyjdzie.

Więc tak:

1. Nowe przewody z PE
    2. Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe 4P odprowadzone osobnym przewodem o uziomu szpilkowego (podobno zalecane takie rozwiązanie) oraz przed nim FR 63 A (wiem, że w sieci TN-C nie wolno pod FR wpinać PEN, chyba że jest specjalny z kolejkowaniem rozłączania)
    3. Wykonanie GSU z uziomu szpilkowego w ilości koniecznej do uzyskania odpowiednio niskiej rezystancji (będzie pomiar przez fachowca robiony)
    4. Wykonanie podziału PEN na PE i N
    5. Wymiana WLZ na 16 mm² w celu zapewnienia odpowiedniego przekroju PEN do podziału, czyli zgodnie z normą minimum 10 mm² dla CU
    6. Zastosowanie RCD o charakterystyce A (podobno za jakiś czas będzie obowiązkowa) dla każdego obwodu w łazienkach i kuchni osobno, osobno dla oświetlenia (tutaj chciałem pogrupować, bo miejsca w rozdzielnicy nie starczy) oraz osobno pokoje dla wygody szukania ewentualnych usterek. Oczywiście RCD na oświetlenie zewnętrzne i gniazda zewnętrzne osobne.
    7. Osobny FR dla odprowadzenia instalacji 10 mm² do garażu i gospodarczego w celu wykonania podrozdzielnicy
    8. Wykonanie połączeń wyrównawczych dla instalacji CO oraz wody.
    9. Wykonanie wszystkich pomiarów łącznie z rezystancją punktu uziemienia, IPZ zabezpieczeń nadprądowych czy pomiar rezystancji izolacji.
    10. Zapomniałem dodać, że zachowana zostanie selektywność zabezpieczeń.
  • #32 21489966
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Ktoś_tam napisał:
    Tu masz przykład z przed paru dni jaki można mieć gniazdo w mieszkaniu. Tak, do takiego gniazda da się palec włożyć.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4112610.html

Dobre.
    Jak bym swój garaż widział :)

Ci, którzy robili tam instalację elektryczną rozprowadzili instalację 2-żyłową. Zamontowali ok. 30 gniazd podwójnych i z wszystkich gniazd powyrywali bolce.
    Aby było śmieszniej jest to dość duży garaż, a cała jego konstrukcja nośna jest stalowa, spawana, wsparta na słupach wykonanych jako kratownice z grubych i masywnych profili C-eowych 300x100 mm, walcowanych na gorąco. Słupy są rozstawione co ok. 2,5m i są zatopione w masywnym fundamencie. Fundament bez izolacji, zagłębiony bezpośrednio w ziemi.
    Cała konstrukcja tworzy dobrej jakości uziom naturalny, a zmierzona rezystancja tego uziomu to 0,8-1,2 Ohma, pomierzone w różnych porach roku. Taka wartość jest w stanie zapewnić wyłączenie nie tylko zabezpieczeń rożnicowo-prądowych, ale także nadmiarowo-prądowych. Co prawda bez zachowania bezpiecznego, przewidywanego napięcia dotyku pośredniego w chwili awarii, ale taki uziom w układach TT to marzenie. Układ sieci zasilającej tę nieruchomość to właśnie TT.
    Trzeba też dodać, że największą ironią tej instalacji jest fakt, że była ona robiona przez syna właściciela tych nieruchomości, który z wykształcenia jest elektrykiem :)
  • #33 21490036
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #34 21490090
    Plumpi
    Erbit napisał:
    Oj tam, oj tam... facet wiedział co robił, zrobił "dobry uziom" a Ty narzekasz

A uziemienie do gniazdek, zapewne podłączył po Wi-Fi? ;)
  • #35 21490163
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    Plumpi napisał:
    zmierzona rezystancja tego uziomu to 0,8-1,2 Ohma

Nie, to pochopne wnioski.
    Efekt - to może być "wyspa TT".

ps. Plumpi , na elektrodzie nie trzeba pisać Ohm.
    Ω masz po lewej na górze
  • #36 21490314
    Plumpi
    nn
    CYRUS2 napisał:
    Nie, to pochopne wnioski.
    Efekt - to może być "wyspa TT".

Nie to nie jest wyspa TT. Układ sieci zasilającej moje nieruchomości to TT.
    Już kiedyś opisywałem jak porobili tutaj instalacje poprzedni właściciele od których kupiłem te nieruchomości.
    W domu mieszkalnym miałem zrobioną "wyspę TN-C" w układzie sieci TT.
    W dodatku instalacje rozprowadzili na zasadzie 3 fazy + wspólny "PEN", który połączony jest dodatkowo gdzieś w ścianach w wielu miejscach z instalacjami CO i wodnymi.
    Takie coś niestety całkowicie uniemożliwia zainstalowanie wyłączników RCD.
    Natomiast w garażu miałem zrobione "odzerowanie lub odziemienie", a przecież wystarczyło tylko wyprowadzić PE od konstrukcji garażu. Choćby nawet rozprowadzając L i N, a PE lokalnie przyłączone do konstrukcji.
    Jak widać robili to totalnie "odmóżdżeni" ludzie :)

CYRUS2 napisał:
    ps. Plumpi , na elektrodzie nie trzeba pisać Ohm.
    Ω masz po lewej na górze

Przyzwyczajenie. Musiałbym za każdym razem przełączać pisanie na "podgląd".
  • #37 21490358
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    rezystancja tego uziomu to 0,8-1,2 Ohma
    Ohm to nazwisko fizyka.
  • #38 21490361
    Plumpi
    CYRUS2 napisał:
    Plumpi napisał:
    rezystancja tego uziomu to 0,8-1,2 Ohma
    Ohm to nazwisko fizyka.

A co w związku z tym?
    Przecież nazwa jednostki pochodzi od jego nazwiska.
    Tak więc z czym znowu masz problem?
  • #39 21490393
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:

A co w związku z tym?
    Przecież nazwa jednostki pochodzi od jego nazwiska.
    Jednostką rezystancji nie jest jeden Ohm.
    Zapoznaj się z nazwą jednostki rezystancji.
    Jak nie znasz nazwy to stosuj symbol z tabeli.

Plumpi - piszesz w dziale elektrycznym.
  • #40 21490460
    Plumpi
    Wiesz, można się dochodzić, że Ω to nie jest "om" ale "omega".
    Oczywiście w Polsce przyjęło się "om", ale w większości krajów zachodnich, anglojęzycznych czy niemieckojęzycznych jest to Ohm.
    Tak samo kiedyś wiele lat wstecz nawet w Polsce się posługiwano Ohmem zamiast Omem. Tylko my Polacy mamy jakąś taką manię spalszczania.
    Jak choćby Hi-Fi wymawiane jako "haj-fi".

Masz jakąś taką skłonność do czepiania się totalnych bzdur i ich wyolbrzymiania. Ale samemu popełniasz wiele dużo poważniejszych błędów, których jakoś nie potrafisz uzasadnić lub choćby się przyznać do swojego błędu.
    Dla przykładu weźmy niedawną Twoją bzdurę dotyczącą ochrony, którą pozwoliłem sobie nazwać "ochroną przeciwporażeniową poprzez porażenie".
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4109766.html#21465028
    Napisałeś wtedy, że kadłub musi być przewodzący, aby RCD mogło zadziałać, co jest kompletna bzdurą jakich mało. Wszystko przez to, że kompletnie nie rozumiesz czym jest ochrona przeciwporażeniowa i jak ona działa :)
    Dobrze chociaż, że przestałeś negować moją propozycję zastosowania transformatora separującego i zastosowania na jego wtórnym uzwojeniu układu TN-S, kiedy w końcu zamieściłem rysunek z dokumentacji takich transformatorów, powszechnie stosowanych w żegludze.
  • #41 21490558
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    CYRUS2 napisał:

Jednostką rezystancji nie jest jeden Ohm.
    Zapoznaj się z nazwą jednostki rezystancji.
    Jak nie znasz nazwy to stosuj symbol z tabeli.

Szukasz dziury w całym, i to już od kilku postów. Kiedyś bardzo często używano Ohm-ów. Ja tak zaczynałem przygodę z elektroniką. Wyobraź sobie że w broszurce którą czytałem jako pierwszą, z zestawu "Młody elektronik" (chyba tak się ten zestaw nazywał) inaczej się nie pisało. W tamtych czasach nie mieli symbolu z tabelki, zwłaszcza w maszynach do pisania, a takie artykuły pisane na maszynie również czytałem. Wszyscy wiedzieli o co chodziło.
    Obecnie używam symbolu "R", np 4R7 i wszyscy być może poza tobą wiedzą o co chodzi. Cały świat tak znakuje np rezystory SMD. Z lenistwa nie chce mi się szukać w tabelkach. Po co zresztą mam szukać jak cały świat równolegle używa literki R.
  • #42 21491181
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Plumpi napisał:
    Oczywiście w Polsce przyjęło się "om", ale w większości krajów zachodnich, anglojęzycznych czy niemieckojęzycznych jest to Ohm.
    Tak samo kiedyś wiele lat wstecz nawet w Polsce się posługiwano Ohmem zamiast Omem. Tylko my Polacy mamy jakąś taką manię spalszczania.
    Om (Ω) – jednostka rezystancji w układzie SI.
  • #43 21491209
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    @CYRUS2 Skończ tą dyskusję. Jednostką oporu jest Om a nazwisko to Ohm. Tyle w temacie.
  • #44 21491235
    Plumpi
    Zamiast brnąć w swoich przekonaniach to może najpierw zapoznaj się z faktami, a fakty są takie, że w układzie SI nie ma jednostki (om) lecz jest jednostka (ohm).

Tabela jednostek układu SI z nazwami, symbolami i wartościami liczbowymi.

Om to tylko jest polską fanaberią i nic więcej.
    Ja przyzwyczaiłem się do używania jednostki (ohm) tak samo jak (volt).
    Z takimi jednostkami rozpoczynałem swoją karierę zawodową i takich mnie uczono.
    Jest to też forma szacunku do naukowców, od nazwisk których zostały utworzone nazwy tych jednostek. Pod tym względem jestem i pozostanę konserwatywny.

Dziwne, że tak bardzo Ci to przeszkadza, ale nie przeszkadza Ci pisanie głupot na temat ochrony przeciwporażeniowej.
    Ale niestety tak jest z ludźmi z przerostem własnego ego, którzy za wszelką cenę doszukują się "Źdźbła w oku bliźniego, a belki w swoim nie dostrzegają", kiedy nie są w stanie wykazać im błędów merytorycznych.
  • #45 21491250
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    @Plumpi Dziwne rzeczy Waść piszesz, w/g https://www.gum.gov.pl/pl/redefinicja-si/tabl...stek-Miar-SI-po-redefinicji-juz-dostepne.html oraz załącznika;

Nazwą jednostki oporu elektrycznego jest Om. Jesteśmy w Polsce i obowiązuje polskie nazewnictwo.

Fragment tabeli z jednostkami miar SI, w tym pojemność elektryczną, rezystancję, konduktancję i strumień magnetyczny.
    Załączniki:
    • 5_Jednostki_pochodne_SI_o_nazwach_i_symbolach_specjalnych.pdf (364.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #46 21491274
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    forang009 napisał:
    1. Nowe przewody z PE
    2. Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe 4P odprowadzone osobnym przewodem o uziomu szpilkowego (podobno zalecane takie rozwiązanie) oraz przed nim FR 63 A (wiem, że w sieci TN-C nie wolno pod FR wpinać PEN, chyba że jest specjalny z kolejkowaniem rozłączania)
    3. Wykonanie GSU z uziomu szpilkowego w ilości koniecznej do uzyskania odpowiednio niskiej rezystancji (będzie pomiar przez fachowca robiony)
    4. Wykonanie podziału PEN na PE i N
    5. Wymiana WLZ na 16 mm² w celu zapewnienia odpowiedniego przekroju PEN do podziału, czyli zgodnie z normą minimum 10 mm² dla CU
    6. Zastosowanie RCD o charakterystyce A (podobno za jakiś czas będzie obowiązkowa) dla każdego obwodu w łazienkach i kuchni osobno, osobno dla oświetlenia (tutaj chciałem pogrupować, bo miejsca w rozdzielnicy nie starczy) oraz osobno pokoje dla wygody szukania ewentualnych usterek. Oczywiście RCD na oświetlenie zewnętrzne i gniazda zewnętrzne osobne.
    7. Osobny FR dla odprowadzenia instalacji 10 mm² do garażu i gospodarczego w celu wykonania podrozdzielnicy
    8. Wykonanie połączeń wyrównawczych dla instalacji CO oraz wody.
    9. Wykonanie wszystkich pomiarów łącznie z rezystancją punktu uziemienia, IPZ zabezpieczeń nadprądowych czy pomiar rezystancji izolacji.
    10. Zapomniałem dodać, że zachowana zostanie selektywność zabezpieczeń.

Zaczyna to mieć sens. Kilka uwag.

Rozdział PEN robisz na wejściu do rozdzielnicy. Przed FR. W ten sposób unikasz przerywania PEN, FR rozłącza tylko N. A lepiej zastosować FR 3P i odłaczać tylko fazy. N w TN z założenia jest na potencjale zerowym.

Ochronnik też wystarczy 3P.

Selektywności nie uzyskasz jako że w rozdzielnicy domowej nie wolno stosować wkładek topikowych.
    Jedyne co możesz zrobić to wywalczyć z ZE przedlicznikowe topikowe na wkładkach Gg i jako zalicznikowe ogranicznik mocy bez członu zwarciowego. Wtedy w razie awarii zadziała tylko któryś z "esów" w rozdzielnicy domowej.

Wykonujesz uziom pionowy, szpilkowy. Jego wartość nie jest krytyczna, dla instalacji nie ma to znaczenia. Dla ochronnika już tak, niektórzy producenci zalecają do 10 Omów. Jakby się udało tą wartość uzyskać to bardzo dobrze. Ale i 15 czy 18 nie będzie problemem.
  • #47 21491278
    Plumpi
    ArturAVS napisał:
    Nazwą jednostki oporu elektrycznego jest Om. Jesteśmy w Polsce i obowiązuje polskie nazewnictwo.

To wytłumacz to w Polskim Komitecie Normalizacyjnym (PKN) dlaczego wiele sprzedawanych przez nich norm nawet nie ma tłumaczeń na język polski, a są dostępne tylko i wyłącznie w języku angielskim :)
    Tak, tak. Zgodnie z Prawem o normalizacji stosowanie norm jest dobrowolne ;)
  • #48 21491483
    forang009
    Poziom 2  
    kortyleski napisał:
    Rozdział PEN robisz na wejściu do rozdzielnicy. Przed FR. W ten sposób unikasz przerywania PEN, FR rozłącza tylko N. A lepiej zastosować FR 3P i odłączać tylko fazy. N w TN z założenia jest na potencjale zerowym.

A jak to pogodzić z kilkoma starymi obwodami, które na razie muszę zostawić i są 2-żyłowe bez PE? Czy nie powinienem starych przewodów podłączyć z osobnej szyny PEN, a potem dokonać podziału przed blokiem rozdzielczym na nowe obwody? To jest właśnie moja zagwozdka.

kortyleski napisał:
    Selektywności nie uzyskasz, jako że w rozdzielnicy domowej nie wolno stosować wkładek topikowych.

Przed rozdzielnicą jest stara skrzynka z zabezpieczeniem przedlicznikowym 3x35 A topikowym, więc selektywność uzyskam. Przynajmniej tak myślę.
    kortyleski napisał:
    Wykonujesz uziom pionowy, szpilkowy. Jego wartość nie jest krytyczna, dla instalacji nie ma to znaczenia. Dla ochronnika już tak, niektórzy producenci zalecają do 10 Ω. Jakby się udało tą wartość uzyskać, to bardzo dobrze. Ale i 15 czy 18 nie będzie problemem.

Właśnie znalazłem wzór do teoretycznego obliczania ilości prętów pod mój teren i wyszło, że 6 prętów 1,5 m powinno dać poniżej 10 Ω i taki jest mój cel. Ciekawe, co wyjdzie na pomiarach.

Właśnie zastanawiam się, czy jak mam topikowe zabezpieczenie przedlicznikowe, to montować jeszcze ogranicznik mocy w rozdzielnicy? Tutaj widziałem mieszane opinie, więc z chęcią dowiem się, co myślisz.

I dziękuję za konkretną odpowiedź. Z chęcią poddam się krytyce, ale fajnie, jak za nią pójdą wyjaśnienia.
  • #49 21491554
    kortyleski
    Poziom 43  
    forang009 napisał:
    A jak to pogodzić z kilkoma starymi obwodami, które na razie muszę zostawić i są 2-żyłowe bez PE? Czy nie powinienem starych przewodów podłączyć z osobnej szyny PEN, a potem dokonać podziału przed blokiem rozdzielczym na nowe obwody? To jest właśnie moja zagwozdka.

Normalnie. W rozdzielnicy będziesz miał PEN. Dla starych obwodów prowadzis z PEN zero do bloku rozdzielczego. Obowiązkowy pomiar ipz na tych obwodach i niestety zerowanie w gniazdach.

forang009 napisał:
    Właśnie zastanawiam się, czy jak mam topikowe zabezpieczenie przedlicznikowe, to montować jeszcze ogranicznik mocy w rozdzielnicy? Tutaj widziałem mieszane opinie, więc z chęcią dowiem się, co myślisz.

Nie w rozdzielnicy. Za licznikiem. Gdzie masz licznik? Gdzie jest granica własności?
  • #50 21491714
    CYRUS2
    Poziom 43  
    forang009 napisał:
    Właśnie zastanawiam się, czy jak mam topikowe zabezpieczenie przedlicznikowe, to montować jeszcze ogranicznik mocy w rozdzielnicy?
    W jakim celu - sobie chcesz moc ograniczać ?
  • #51 21492185
    forang009
    Poziom 2  
    kortyleski napisał:
    forang009 napisał:

Normalnie. W rozdzielnicy będziesz miał PEN. Dla starych obwodów prowadzisz z PEN zero do bloku rozdzielczego. Obowiązkowy pomiar IPZ na tych obwodach i niestety zerowanie w gniazdach.

Ok, dzięki za wyjaśnienie.
    kortyleski napisał:
    forang009 napisał:

Nie w rozdzielnicy. Za licznikiem. Gdzie masz licznik? Gdzie jest granica własności?

Jest tak: Enea powiedziała, że wszystko od przewodów napowietrznych jest po mojej stronie własności, czyli wymiana WLZ od haka to moja robota. Przewód leci od haka do takiej starego typu puszki zatopionej od zewnętrznej strony domu w ścianie i tam jest 3x35 A zabezpieczenie przedlicznikowe topikowe zaplombowane. Od tego leci przewód do licznika indukcyjnego, a z niego do rozdzielnicy. Ogólnie to możecie podpowiedzieć na to, co wcześniej pytałem, bo chcę wynieść licznik w miejsce tej puszki z zabezpieczeniem przedlicznikowym, ale Enea nie odpisuje na maila, żeby potwierdzić, czy wysłana do nich skrzynka licznikowa będzie odpowiednia. Dodzwonić się też nie mogę, a 2 numery podali mi w umowie na zmianę mocy przyłączeniowej... Wymianę odcinka od przewodów napowietrznych do zabezpieczenia przedlicznikowego chciałem zlecić elektrykowi, ale na razie wszyscy mnie informują, że nie są zainteresowani takim tematem, rozeznałem temat i wiem, że stosuje się takie zaciski specjalne ze zrywalną śrubą, które są izolowane i można pod napięciem podłączyć nowego WLZ, ale mam mieszane uczucia co do tej operacji, bo niespecjalnie czuję się na wysokościach, a to jakieś 6 metrów nad ziemią.

CYRUS2 napisał:
    forang009 napisał:
    Właśnie zastanawiam się, czy jak mam topikowe zabezpieczenie przedlicznikowe, to montować jeszcze ogranicznik mocy w rozdzielnicy?
    W jakim celu - sobie chcesz moc ograniczać ?

Czytałem, że montuje się takie ograniczniki o mocy zgodnej z mocą przyłączeniową, żeby niepotrzebnie nie wywaliło zabezpieczenia przedlicznikowego, zabezpieczenie mam 35 A, a mam pokaźny warsztat do zasilenia, gdzie naprawiam elektronikę i niektóre zasilacze, szczególnie te 30 A, potrafią w momencie uruchomienia zrobić duży pobór, w robocie jak z niego korzystam to raz na 3 razy wywala 25 A zabezpieczenie, ale są tam też inne obciążenia na linii, więc w domu 35 A też może chwilami nie wytrzymać. Pomyślałem, że sprawę uratuje np. zabezpieczenie się ogranicznikiem na 35 A, żeby wywaliło mi w rozdzielnicy, a nie w plombowanej puszce.

To znaczy, domyślam się, że topik wytrzyma chwilowy pobór przy włączaniu zasilacza powyżej 35 A, ale niech się złoży, że akurat będzie działała pralka, syna komputer, klimatyzacja itp. i będę płacił za plombowanie ponowne po wymianie wkładki.
  • #52 21492224
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #53 21492665
    CYRUS2
    Poziom 43  
    forang009 napisał:
    Czytałem że montuje się takie ograniczniki o mocy zgodnej z mocą przyłączeniową żeby niepotrzebnie nie wywaliło zabezpieczenia przedlicznikowego
    forang009 napisał:
    zabezpieczenie mam 35A a mam pokaźny warsztat do zasilenia gdzie naprawiam elektronikę i niektóre zasilacze szczególnie te 30A potrafią w momencie uruchomienia zrobić duży pobór, w robocie jak z niego korzystam to raz na 3 razy wywala 25A
    To wszystko chcesz zrobić bez fachowca ?
    Co jeszcze ukrywasz ?
    Post#1 miał być dom i garaż.
  • #54 21492835
    forang009
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    forang009 napisał:
    i będę płacił za plombowanie ponowne po wymianie wkładki.

Wymienić przy okazji remontu na takie gdzie plomba będzie na obudowie automatycznych wyłączników nadprądowych (na rozdzielnicy) a nie na klapie puszki zabezpieczenia topikowego.
    Ja takie mam (choć nie 35A) więc nie sądzę, żeby był z tym jakikolwiek problem.

[edyta]
    Jak widzę nawet takie "prowizorki" przechodzą bo jest plomba i zabezpiecza -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3739113.html

... ale są do tego bardziej dedykowane rozwiązania np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3538760.html#17788178 i zapewne wiele innych.

Dzięki za info, właśnie chciałem potwierdzić w enei żeby było na 100% pewne ale tam to beton totalny z kontaktem.

CYRUS2 napisał:
    forang009 napisał:
    Czytałem że montuje się takie ograniczniki o mocy zgodnej z mocą przyłączeniową żeby niepotrzebnie nie wywaliło zabezpieczenia przedlicznikowego
    forang009 napisał:
    zabezpieczenie mam 35A a mam pokaźny warsztat do zasilenia gdzie naprawiam elektronikę i niektóre zasilacze szczególnie te 30A potrafią w momencie uruchomienia zrobić duży pobór, w robocie jak z niego korzystam to raz na 3 razy wywala 25A
    To wszystko chcesz zrobić bez fachowca ?
    Co jeszcze ukrywasz ?
    Post#1 miał być dom i garaż.

Nic nie ukrywam, warsztat mam w garażu więc wszystko się zgadza. To że jestem majsterkowiczem i chcę zadbać o odpowiednie dopasowanie zabezpieczeń i przewodów do przyszłego zastosowania to chyba tylko na + nie ? Po prostu chcę się zabezpieczyć maksymalnie przed późniejszym niepotrzebnym zrywaniem plomb. Ale faktycznie ta skrzynka z dostępem do zabezpieczenia przedlicznikowego pomimmo plombowania by potencjalny problem rozwiązała.

Tak na prawdę w cale nie musi go być ale lubię być przygotowany.

EDIT: na tych postach ze skrzynkami licznikowymi są chyba zespolone wyłączniki trójfazowe, ja mam wytyczne w umowie o zmianę mocy przyłączeniowej żeby zastosować pojedyncze zabezpieczenia na każdą fazę, z ciekawości pytam z czy wiecie z czego to wynika ?
  • #55 21493130
    CYRUS2
    Poziom 43  
    forang009 napisał:
    Nic nie ukrywam, warsztat mam w garażu więc wszystko się zgadza.
    Nie kombinuj - bo tego nie napisałeś.
    Ogranicznik mocy to S-ka bez członu zwarciowego.
  • #56 21493372
    forang009
    Poziom 2  
    Na początku zaznaczałem, że zwiększam moc przyłączeniową, bo mam większe zapotrzebowanie niż 17 kW i 20 A zabezpieczenia. Faktycznie, może nie wyszczególniłem, do czego.
  • Pomocny post
    #57 21493902
    kortyleski
    Poziom 43  
    Erbit napisał:
    Wymienić przy okazji remontu na takie gdzie plomba będzie na obudowie automatycznych wyłączników nadprądowych (na rozdzielnicy) a nie na klapie puszki zabezpieczenia topikowego.

Mowa o przedlicznikowym. Jakikolwiek automat zamiast topika to mega strzał w stopę. Chyba że Ogranicznik mocy ale nie spotkałem się z operatorem który w WP dopóści OM jako przedlicznikowe.

forang009 napisał:
    To znaczy domyślam się że topik wytrzyma chwilowy pobór przy włączaniu zasilacza powyżej 35A ale niech się złoży że akurat będzie działała pralka, syna komputer, klimatyzacja itp i będę płacił za plombowanie ponowne po wymianie wkładki.

Dobrze się domyślasz.
    forang009 napisał:
    zabezpieczenie mam 35A a mam pokaźny warsztat do zasilenia gdzie naprawiam elektronikę i niektóre zasilacze szczególnie te 30A potrafią w momencie uruchomienia zrobić duży pobór,

To są milisekundy. Topik nawet się ciepły nie zrobi.
    forang009 napisał:
    Enea powiedziała że wszystko od przewodów napowietrznych jest po mojej stronie własności,

Czyli granica własności jest na zaciskach przyłącza napowietrznego.
    forang009 napisał:
    am jest 3x35A zabezpieczenie przedlicznikowe topikowe zaplombowane

Tego nie zmieniaj.
    forang009 napisał:
    Ogólnie to możecie podpowiedzieć na to co wcześniej pytałem bo chcę wynieść licznik w miejsce tej puszki z zabezpieczeniem przedlicznikowym

Skrzynkę na licznik zamontuj obok/poniżej zabezpieczenia przedkicznikowego. powinna być na takiej wysokości żeby ewentualny inkasent miał do niej swobodny dostęp.
    forang009 napisał:
    Wymianę odcinka od przewodów napowietrznych do zabezpieczenia przedlicznikowego chciałem zlecić elektrykowi

I tak należy zrobić. Tylko złapać kontakt do montera który jest zleceniobiorcą od ENEA. Ma swoje sposoby. Kabel w ścianę możesz wryć sam byle do zacisków napowietrznych zostawić mu odpowiedni zapas.

forang009 napisał:
    rozeznałem temat i wiem że stosuje się takie zaciski specjalne ze zrywalną śrubą które są izolowane i można pod napięciem podłączyć nowego WLZ ale mam mieszane uczucia co do tej operacji bo nie specjalnie czuję się na wysokościach a to jakieś 6 metrów nad ziemią.

To nie ruszaj. Ja się czuję pewnie i nawet udało mi się postawić ( ze względu na zmiany budowlane ) drugą sztycę i przewiesić warkocz pod napięciem w nową lokalizację ( długości starczyło). Ale pietra miałem.

Teraz lecimy. Jako elektryk zgłaszasz konieczność rozplombowania ze względu na prace modernizacyjne. Zarówno ZACISKÓW układu pomiarowego jak i zabezpieczenia głównego. Nie wiem jak w ENEA, w PGE robię to telefonem na infolinię. Prawdopodobnie trzeba będzie zachować zerwane plomby oraz podać przewidywany termin zakończenia prac.
    Od zacisków napowietrznych do zabezpieczenia głównego prowadzisz nowy kabel. Montujesz szafkę na licznik i zabezpieczenie zalicznikowe ( ogranicznik mocy o wartości wymaganej przez przydział mocy) Ponieważ cały czas pracujesz w swojej własności to skrzynka na licznik i zabezpieczenie zalicznikowe (OM) co prawda musi spełniać jakiekolwiek standardy ( szafka na buty nie przejdzie) to estetycznie zależy w sumie tyle żeby się małżonce podobała.

Monter Ci zapnie nowy kabel od zacisków przyłącza napowietrznego do topików przedlicznikowych. licznik, OM za nim i resztę oprzewodowania robisz sam mając możliwość odłaczenia zasilania na zabezpieczeniach głównych czyli bezpiecznie. Po wszystkim złaszasz gotowość do podłączenia zasilania( pewno dawno już będzie podłączone) i zaplombowania ZACISKÓW układu pomiarowego ( samego układu nie wolno rozplombować - nie pomyl się) oraz zabezpieczeń głównych.
    Tyle.
  • #58 21494135
    forang009
    Poziom 2  
    kortyleski napisał:
    Erbit napisał:

Mowa o przedlicznikowym. Jakikolwiek automat zamiast topika to mega strzał w stopę. Chyba że Ogranicznik mocy ale nie spotkałem się z operatorem który w WP dopóści OM jako przedlicznikowe.

forang009 napisał:
    To znaczy domyślam się że topik wytrzyma chwilowy pobór przy włączaniu zasilacza powyżej 35A ale niech się złoży że akurat będzie działała pralka, syna komputer, klimatyzacja itp i będę płacił za plombowanie ponowne po wymianie wkładki.

Dobrze się domyślasz.
    forang009 napisał:
    zabezpieczenie mam 35A a mam pokaźny warsztat do zasilenia gdzie naprawiam elektronikę i niektóre zasilacze szczególnie te 30A potrafią w momencie uruchomienia zrobić duży pobór,

To są milisekundy. Topik nawet się ciepły nie zrobi.
    forang009 napisał:
    Enea powiedziała że wszystko od przewodów napowietrznych jest po mojej stronie własności,

Czyli granica własności jest na zaciskach przyłącza napowietrznego.
    forang009 napisał:
    am jest 3x35A zabezpieczenie przedlicznikowe topikowe zaplombowane

Tego nie zmieniaj.
    forang009 napisał:
    Ogólnie to możecie podpowiedzieć na to co wcześniej pytałem bo chcę wynieść licznik w miejsce tej puszki z zabezpieczeniem przedlicznikowym

Skrzynkę na licznik zamontuj obok/poniżej zabezpieczenia przedkicznikowego. powinna być na takiej wysokości żeby ewentualny inkasent miał do niej swobodny dostęp.
    forang009 napisał:
    Wymianę odcinka od przewodów napowietrznych do zabezpieczenia przedlicznikowego chciałem zlecić elektrykowi

I tak należy zrobić. Tylko złapać kontakt do montera który jest zleceniobiorcą od ENEA. Ma swoje sposoby. Kabel w ścianę możesz wryć sam byle do zacisków napowietrznych zostawić mu odpowiedni zapas.

forang009 napisał:
    rozeznałem temat i wiem że stosuje się takie zaciski specjalne ze zrywalną śrubą które są izolowane i można pod napięciem podłączyć nowego WLZ ale mam mieszane uczucia co do tej operacji bo nie specjalnie czuję się na wysokościach a to jakieś 6 metrów nad ziemią.

To nie ruszaj. Ja się czuję pewnie i nawet udało mi się postawić ( ze względu na zmiany budowlane ) drugą sztycę i przewiesić warkocz pod napięciem w nową lokalizację ( długości starczyło). Ale pietra miałem.

Teraz lecimy. Jako elektryk zgłaszasz konieczność rozplombowania ze względu na prace modernizacyjne. Zarówno ZACISKÓW układu pomiarowego jak i zabezpieczenia głównego. Nie wiem jak w ENEA, w PGE robię to telefonem na infolinię. Prawdopodobnie trzeba będzie zachować zerwane plomby oraz podać przewidywany termin zakończenia prac.
    Od zacisków napowietrznych do zabezpieczenia głównego prowadzisz nowy kabel. Montujesz szafkę na licznik i zabezpieczenie zalicznikowe ( ogranicznik mocy o wartości wymaganej przez przydział mocy) Ponieważ cały czas pracujesz w swojej własności to skrzynka na licznik i zabezpieczenie zalicznikowe (OM) co prawda musi spełniać jakiekolwiek standardy ( szafka na buty nie przejdzie) to estetycznie zależy w sumie tyle żeby się małżonce podobała.

Dziękuje bardzo za obszerne i cenne wyjaśnienia. Tak zrobię i podeślę efekty jak będzie ogarnięte. Cieszę się że pomimo wielu burzliwych dyskusji udało się konstruktywnie porozmawiać i uzyskać pomoc od szanownych Kolegów z forum.

Monter Ci zapnie nowy kabel od zacisków przyłącza napowietrznego do topików przedlicznikowych. licznik, OM za nim i resztę oprzewodowania robisz sam mając możliwość odłaczenia zasilania na zabezpieczeniach głównych czyli bezpiecznie. Po wszystkim złaszasz gotowość do podłączenia zasilania( pewno dawno już będzie podłączone) i zaplombowania ZACISKÓW układu pomiarowego ( samego układu nie wolno rozplombować - nie pomyl się) oraz zabezpieczeń głównych.
    Tyle.
  • #59 21494169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #60 21494350
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:
    Mowa o przedlicznikowym. Jakikolwiek automat zamiast topika to mega strzał w stopę. ...
    Dobrze napisał korytleski.
    Erbit napisał:
    Z czystej ciekawości (nie jest mi to do niczego potrzebne) wysłucham rzeczowych argumentów.
    Proste Erbit.
    Topik jest zwłoczny - zapewnia selektywność.

Erbit napisał:
    Kolega z sąsiedniej miejscowości także ma "automat" przedlicznikowo
    Pamiętam jak opowiadał o wierceniu otworka w obudowie by pręcikiem załączać wyzwolone zabezpieczenie - oczywiście by nie płacić za plombowanie.
    Oplombowana jest tylko obudowa bezpiecznika.
    Żeby załączać wyzwolone zabezpieczenie, nie trzeba zrywać plomby.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji instalacji elektrycznej w domu z lat 70-80, polegającej na połączeniu starego układu TN-C z nowym TN-C-S. Poruszono kwestie techniczne związane z rozdziałem przewodu PEN, wymianą przyłącza, uziemieniem (bednarką), zastosowaniem zabezpieczeń przedlicznikowych oraz wymogami operatora sieci (Enea). Wskazano, że stara instalacja nie posiada przewodu PE, co wymaga wykonania uziomu pionowego (szpilkowego) i pomiarów rezystancji uziemienia, które w praktyce osiągają wartości poniżej 1 Ω. Omówiono konieczność stosowania zabezpieczeń topikowych 3×35 A przed licznikiem oraz wymianę na automatyczne wyłączniki 3×32 A typ C zgodnie z wymogami operatora. Podkreślono znaczenie prawidłowego rozdziału PEN na wejściu do rozdzielnicy, stosowania wyłączników różnicowoprądowych (RCD) jako ochrony uzupełniającej oraz konieczność wykonania pomiarów ochronnych przez osoby z odpowiednimi uprawnieniami. Poruszono także temat formalności związanych z uzyskaniem warunków przyłącza i odbiorem instalacji przez operatora. Autor wykonał modernizację, w tym wymianę przyłącza, wyniesienie licznika na zewnątrz, nową rozdzielnicę i uziemienie, uzyskując bardzo dobre parametry uziomu. Wskazano na trudności z integracją starych obwodów dwużyłowych bez PE oraz na konieczność zachowania selektywności zabezpieczeń. Dyskusja zawierała również wymianę zdań na temat kwalifikacji i bezpieczeństwa pracy przy instalacjach domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA