kortyleski napisał:forang009 napisał:Tutaj już szukasz dziury w całym, czepiasz się, że nie wspomniałem o bezpiecznikach? To nie jest żadna ochrona dla INSTALACJI, bo jak ktoś wsadzi palce w gniazdko albo złapie goły przewód, to bezpiecznik nie zadziała, bo przepływ przez niego jest za niski, żeby go wyzwolić. Widzę, że na siłę próbujesz udowodnić, że masz rację. A co do podpiętych urządzeń, to ok, wtedy bezpiecznik wyzwoli, jak będziesz miał zerowanie, a przy RCD zerowania nie robisz, więc nadal bezpiecznik przy 230 V na obudowie nie zadziała, tylko i wyłącznie RCD cię uratuje, tak? Oczywiście teraz mi powiesz, że w pokojach nikt nie podłącza urządzeń klasy I, ale są takie wyjątki jak np. lampka na biurko w metalowej obudowie. Akurat tak się składa, że mam taką w domu i dziwiłem się, że nie ma bolca we wtyczce, bo powinna posiadać PE na metalowej obudowie. Co do bednarki, to też nazewnictwo ogólne jest dla ciebie problemem? Ok, to wykonam punkt uziemiający, który będzie w danej rozdzielnicy z odpowiednią wartością rezystancji punktem GSU danej.
Nie masz ABSOLUTNIE ŻADNEGO POJĘCIA O OCHRONIE PRZECIWPORAŻENIOWEJ w instalacjach domowych. Dlatego mimo papierka, który posiadasz, nie powinieneś tam łap wsadzać. Powiedziałem szczerze i uczciwie. Rób swoje pociągi. Próbowałem cię naprowadzić na twój temat, ale odebrałeś to jako egzamin - nie zdałeś.
I to jest właśnie to, o czym piszę od początku. Cały czas twierdzisz, że nie mam pojęcia lub źle myślę. Ale tak naprawdę w żadnym przypadku nie rozwinąłeś tej wypowiedzi tak, żeby to uargumentować. Przyjmując, że masz rację i że jestem w błędzie, to nie ma dla ciebie więcej sensu, żeby wytłumaczyć, z czym jestem w błędzie? Jeszcze na początku, jak zakładałem ten post, pewnie bym się zgodził, że nie wiem nic o elektryce domowej. Jednak myślę, że więcej się w tym czasie nauczyłem niż niejeden początkujący elektryk od tych instalacji, które już je wykonuje.
Ale to wyjdę naprzeciw i opiszę dokładnie, co z mojego punktu widzenia muszę wykonać, żeby bezpiecznie odbudować instalację zgodnie z obowiązującymi zasadami, i jeżeli masz ochotę, to skomentuj, ale proszę z wyjaśnieniem. Może i uratujesz komuś życie? Bo aktualna retoryka, jaką stosujesz, na pewno nie odwiedzie mnie od wykonania tego projektu. Chociażby dlatego, że i tak będą wykonywane odbiory, więc jak coś spr, to wyjdzie.
Więc tak:
1. Nowe przewody z PE
2. Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe 4P odprowadzone osobnym przewodem o uziomu szpilkowego (podobno zalecane takie rozwiązanie) oraz przed nim FR 63 A (wiem, że w sieci TN-C nie wolno pod FR wpinać PEN, chyba że jest specjalny z kolejkowaniem rozłączania)
3. Wykonanie GSU z uziomu szpilkowego w ilości koniecznej do uzyskania odpowiednio niskiej rezystancji (będzie pomiar przez fachowca robiony)
4. Wykonanie podziału PEN na PE i N
5. Wymiana WLZ na 16 mm² w celu zapewnienia odpowiedniego przekroju PEN do podziału, czyli zgodnie z normą minimum 10 mm² dla CU
6. Zastosowanie RCD o charakterystyce A (podobno za jakiś czas będzie obowiązkowa) dla każdego obwodu w łazienkach i kuchni osobno, osobno dla oświetlenia (tutaj chciałem pogrupować, bo miejsca w rozdzielnicy nie starczy) oraz osobno pokoje dla wygody szukania ewentualnych usterek. Oczywiście RCD na oświetlenie zewnętrzne i gniazda zewnętrzne osobne.
7. Osobny FR dla odprowadzenia instalacji 10 mm² do garażu i gospodarczego w celu wykonania podrozdzielnicy
8. Wykonanie połączeń wyrównawczych dla instalacji CO oraz wody.
9. Wykonanie wszystkich pomiarów łącznie z rezystancją punktu uziemienia, IPZ zabezpieczeń nadprądowych czy pomiar rezystancji izolacji.
10. Zapomniałem dodać, że zachowana zostanie selektywność zabezpieczeń.