logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odzyskać usuniętego SMS-a z kodem odbioru na Redmi Note 10 5G?

MM2X 21 Lut 2025 21:37 489 9
REKLAMA
  • #1 21450461
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Redmi Note 10 5G. Przypadkowo usunąłem sms-a z kodem odbioru przesyłki, da się go odzyskać bez specjalistycznego oprogramowania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21450574
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Jeżeli chodzi o InPost to masz go na mailu. Nie wiem jak to jest w przypadku innych kurierów, dostawców ale kontaktował bym się ze wsparciem firmy, która doręcza paczki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21450578
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Większość ma kody w aplikacjach po zalogowaniu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21450780
    MM2X
    Poziom 26  
    staś pytalski napisał:
    Jeżeli chodzi o InPost to masz go na mailu

Niestety, DPD walczę z tymi d^^^^^^mi drugi dzień, kurier nie przybył, na tel. nie odpowiada, na czacie boot. Śledzenie przesyłek "nieskuteczne doręczenie", zagotowało mnie to. Zacząłem szukać po okolicznych Pick-upach i znalazłem (Żabka), ale nie chcą wydać, bo nie mam kodu. Od 2-ch dni przygotowuję smartfon Redmi Note 10 5G do roota, backupu itd. i czyszczę go.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4107495.html#21450549

Może omyłkowo usunąłem tą informację z kodem, ale niekoniecznie, bo w Żabce mówią, że DPD od tygodnia ma problem z oprogramowaniem. Na mailu żadnych info o doręczeniu nie mam, tylko z Temu, ale bez kodu. Od pół roku mijam szerokim łukiem DPD i zaznaczam podczas składania zamówienia, że wszyscy dostawcy, tylko nie DPD. Ta przesyłka z Temu, tutaj nie ma możliwości wyboru firmy kurierskiej.

sosarek napisał:
    Większość ma kody w aplikacjach po zalogowaniu.

Nie mam niestety aplikacji DPD w telefonie, zresztą innych około handlowych tez nie. Próbowałem Easeusem spenetrować smartfom, ale nawet nie rozpoznaje go w systemie.

Przed chwilą wreszcie odpisali na maila (po 2-ch dniach, prawdopodobnie po interwencji Temu)... "sprawa przekazana do oddziału, proszę czekać" tylko, że w poniedziałek Żabka oddaje przesyłkę z powrotem do nadawcy.

Aha, z Temu kontakt jest wręcz wzorcowy, pisałem kilka razy na czacie i poganiają DPD, dostałem nawet bon 20 zł na zakupy z powodu tych trudności. K^^^wa, ze skośnookimi szybciej się człowiek dogada aniżeli z rodakiem. :( Na przesyłce jest mój adres, pierwsze litery imienia i nazwiska, chyba też telefon, a mimo wszystko masakra.

Wracając do meritum, czy da się odzyskać usunięte SMS-y. Nie wiem, czy w telefonie jest podobnie jak w komputerze, jeżeli ten obszar nie został jeszcze nadpisany, to gdzieś powinien być widoczny/ukryty SMS. ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21450832
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    MM2X napisał:
    Wracając do meritum, czy da się odzyskać usunięte sms-y.

Nie da się na 100% w domowych warunkach, a czy firmy które się specjalizują w takich odzyskach dadzą radę, to nie wiem.
    Niemniej jednak nikomu tego nie będziesz przecież zlecał, więc pozostaje czekać na na rozwiązanie problemu przez firmę kurierską.
  • Pomocny post
    #6 21450845
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1292
    MM2X napisał:
    Wracając do meritum, czy da się odzyskać usunięte SMS-y. Nie wiem, czy w telefonie jest podobnie jak w komputerze, jeżeli ten obszar nie został jeszcze nadpisany, to gdzieś powinien być widoczny/ukryty SMS.

Z tego typu telefonów, generalnie nie, nawet mając do dyspozycji narzędzia, które pozwalają na uzyskanie dostępu do pełnego systemu plików. Wraz z wprowadzeniem szyfrowania typu FBE (File Based Encryption), bardzo często odpalane jest tzw SQL VACUUM na bazie danych zawierającej między innymi wiadomości, czyszcząc wszystkie "śmieci", i w efekcie uniemożliwiając odzysk usuniętych wiadomości. Dodatkowo, telefony korzystają z mechanizmu TRIM, również "czyszcząc" nieużywane już dane.

Oczywiście mając dostęp do odpowiednich narzędzi zawsze można sprobować, ale w 99% przypadków nic to nie daje.
  • Pomocny post
    #7 21450848
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    W tym wszystkim 90% winy jest twojej (usunięcie SMS z kodem odbioru), a masz pretensje do wszystkich, tylko nie do siebie. A to DPD nie wysyła maila, a to telefon nie robi kopii zapasowej SMS (to chyba da radę ustawić), a to inne bzdury, tylko nie widzisz problemu tam gdzie powstał.
    Jest aplikacja InPost do odbioru paczek, pewnie są i inne, ale sam korzystam tylko z Inpostu.
  • Pomocny post
    #8 21451190
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Może szybciej i bez nerwów, może ciut po wyższych kosztach (ale nie takich jak odzysk danych ;)) idzie zamówić to drugi raz z Temu - nie wiem jak argumentowałeś brak kodu SMS, ale po co robić sobie pod górkę, skoro Temu ma większość przedmiotów mają u siebie w magazynach europejskich.
    Na marginesie, DPD ciężki mają support, ale można się dodzwonić.
  • #9 21451199
    MM2X
    Poziom 26  
    tino2003 napisał:
    Nie da się na 100% w domowych warunkach,

OK, rozumiem.
    blahfff napisał:
    Z tego typu telefonów, generalnie nie,

Jasne.
    Lukas6432 napisał:
    W tym wszystkim 90% winy jest twojej (usunięcie SMS z kodem odbioru), a masz pretensje do wszystkich, tylko nie do siebie

MM2X napisał:
    Może omyłkowo usunąłem tą informację z kodem, ale niekoniecznie, bo w Żabce mówią, że DPD od tygodnia ma problem z oprogramowaniem

A jakbyś dostał numerek (skierowanie do szpitala,- oby nie) na jakąś ważną procedurę, przyjeżdżasz, ale bez karteczki/kodu z numerkiem, bo zgubiłeś. Do kogo miałbyś pretensję, że Cię nie przyjęli tylko do siebie? ;) Albo zgubienie książeczki SKO też kasy nie dostaniesz z "własnej" winy?

Oddzwonili z DPD z przeprosinami, że mają awarię informatyczną (cokolwiek nie znaczy) od kilku dni, wysłali do Pick-upu info, że mają wydać na podstawie oświadczenia. Odzyskałem (prawie) usunięte SMS-y ale tylko trzy pierwsze litery tytułu i pierwszą cyfrę nr telefonu (SWift Backup). Nie ma info od DPD.

Dodano po 6 [minuty]:

staś pytalski napisał:
    Może szybciej i bez nerwów, może ciut po wyższych kosztach (ale nie takich jak odzysk danych )

Jasne, jakby co kupię na Allegro faktycznie trochę drożej, nie będę szat darł z takiego powodu, ;) w Temu miałem kasę do wykorzystania.
  • #10 21451356
    MM2X
    Poziom 26  
    Odebrałem na podstawie oświadczenia, :) raczej to wymusiłem, natomiast przepływ informacji pomiędzy DPD, a punktem Pick-up zerowy...
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo usunął SMS z kodem odbioru przesyłki na telefonie Redmi Note 10 5G. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań: sprawdzenie e-maila, gdzie mogą być informacje od kuriera (np. InPost), oraz zalogowanie się do aplikacji kurierskich, które mogą przechowywać kody. Użytkownik miał problemy z DPD, które nie dostarczyło paczki i nie odpowiadało na próby kontaktu. Wskazano, że odzyskanie usuniętych SMS-ów w domowych warunkach jest praktycznie niemożliwe z powodu szyfrowania i mechanizmu TRIM w nowoczesnych telefonach. Ostatecznie użytkownik uzyskał paczkę na podstawie oświadczenia, mimo wcześniejszych trudności z komunikacją z DPD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA