logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ elektroniczny z Arduino 5V w pojeździe z akumulatorem 12V

Henryk2005 23 Lut 2025 20:01 300 2
REKLAMA
  • #1 21453020
    Henryk2005
    Poziom 2  
    Piszę w dziale motoryzacyjnym, bo temat dotyczy układu, który chcę zainstalować w pojeździe, ale muszę się poradzić fachowców

Ktoś jest w stanie doradzić, czy taki układ, jaki pokazałem na foto, może działać bezproblemowo? Układ zainstalowany w pojeździe, gdzie zasilanie jest z akumulatora 12 V. Tam często są skoki napięcia etc.

Tak więc mam akumulator 12 V, z którego jest odprowadzone zasilanie najpierw na przetwornicę, która obniży napięcie z 12 V do 5 V, po czym będzie zasilane Arduino wersja 5 V. Arduino steruje przyciskami, które włączają np. siłownik lub jakiś silniczek 12 V.
    Arduino sterowanie 5 V na przekaźnik i przekaźnik załącza zasilanie 12 V dla silnika, siłownika.

Schemat połączeń zasilania Arduino i przekaźników dla układu 12V.

Jak oceniacie, ktoś miał do czynienia z takimi układami, jest w stanie coś doradzić? Ewentualnie jak zabezpieczyć jeszcze cały układ, aby ewentualnie coś, co się dzieje negatywnego poza układem, nie miało wpływu destrukcyjnego na elektronikę, którą chcę wykorzystać.

Czy może zamiast takich typowych przekaźników, jakie tutaj pokazałem, wstawić takie, jakie są, lub SSR (dc-dc), które sterują dopiero przekaźnikami motoryzacyjnymi?

Pytanie też zasadnicze, czy wstawić też coś między akumulatorem a przetwornicą, aby i tą drogą nie pojawiały się „anomalie”, które zniszczą elektronikę.
  • REKLAMA
  • #2 21453055
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1053
    przetwornica 12/5V powinna dać na wyjściu stabilne 5V, potestuj
  • #3 21453147
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Przetwornica powinna być "po zapłonie" inaczej może pobierać zbyt duży prąd spoczynkowy, który rozładuje aku.
REKLAMA