logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Termet Silver - Dlaczego włącza się przy 26°C bez potrzeby grzania?

cybek1975 25 Lut 2025 14:06 315 3
  • #1 21455598
    cybek1975
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam kocioł Termet Silver jednofunkcyjny.
    Podpięty pod niego sterownik opentherm tech'a. Sterownik zapisuje historie temperatur.
    I zauważyłem ze kocioł bez przyczyny włącza się w nocy bez żadnych powodów. Tzn nie ma powodu do grzania CO ani CWU.
    Jedyne co łączy te zdarzenia to to ze temperatura kotła opada do 26 stopni i wtedy następuje zapłon, kocioł grzeje do 44 i się wyłącza.
    To zdarza sie też w dzień jak nie jest grzane CO i CWU. Cos jakby musiał sie podgrzać. Wygląda to jak ta funkcja antyzamarzaniowa ale nie od 5 stopni ale od 26.
    Pozdrawiam
    Jacek

Przyglądałem się temu dzisiaj "na żywo" na sterowniku i wygląda tak ze temperatura kotła idzie sama do góry jednak bez pracy palnika i pompy, wiec to musi być jakieś zabezpieczenie. Nie wiem jak to działa. Spytam montera jak będzie na serwisie. Napisałem tez do Termetu ale cisza..
    Pozdrawiam
    Jacek
  • #2 21457440
    elukam
    Poziom 17  
    Ocena: 143
    Upewnij się, że sterownik jednak nie włącza kotła. Jeśli masz podpięty sterownik zewnętrzny (wyjście zwierne przekaźnikowe), to kocioł nigdy się nie odpali na c.o. bez zewnętrznego sygnału, bo została usunięta zwora i zastąpiona właśnie sygnałem zewnętrznym.
    Oczywiście kocioł odpali się dla c.w.u. oraz dla wspomnianej funkcji antyzamarzaniowej. Ew. może też się raz na jakiś czas uruchomić, żeby rozruszać pompy.
  • #3 21466962
    cybek1975
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    >>21457440 Udało mi się uchwycić moment, kiedy kocioł się nagrzewa.>>21457440 Nie byłem przy nim od samego początku, ale generalnie kocioł nie pracuje, tylko rury, które są połączone z zasobnikiem, stały się ciepłe. Czyli coś, jakie cofała się woda z zasobnika do kotła i ogrzewała kocioł.
    Nie wiem, czy to tak ma być, ale wiem, że nie pali/pracuje wtedy kocioł.
    Pozdrawiam
    Jacek
  • #4 21471899
    elukam
    Poziom 17  
    Ocena: 143
    Więc masz w systemie jakąś pompę która porusza wodą w rurach obiegu kotła.
    Pompy kotła kiedy nie pracują nie blokują zupełnie przepływu wody. Jeśli zewnętrzna pompa zacznie pracować, to może tak się stać że powolutku woda w wężownicy zasobnika cwu będzie poruszana.
    Najprościej rozwiązać ten problem (skoro już wystepuje, choć nie powinien) montując dodatkowy zawór zwrotny klapowy w obwodzie wężownicy kotła. Oczywiście pod warunkiem że to wyciąganie wody ma miejsce w kierunku odwrotnym do normalnego przepływu wody w wężownicy zasobnika cwu.
REKLAMA