logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoki pingu na światłowodzie 900 Mbps - jak to naprawić?

dzikulele 26 Lut 2025 21:14 990 13
REKLAMA
  • #1 21457661
    dzikulele
    Poziom 3  
    Cześć,

Mam problem z internetem światłowodowym. Mam podpięty Ethernet do komputera i ciągnę na internecie przewodowym, pobieranie do 900 Mb/s. Mam cały czas skoki pingu, wcześniej światłowodu nie miałem, ale z tego co wiem, to światłowód powinien być stały przez cały czas, a nie przez 10 sekund.

Zrzut ekranu z wynikami polecenia ping do adresu 8.8.8.8 z niestabilnym czasem odpowiedzi.
    Wyniki testu prędkości internetu: ping 12 ms, pobieranie 625.92 Mb/s, wysyłanie 31.98 Mb/s.

Jak widać na testach, jest jak jest. W grach FPS jest to bardzo widoczne, bo czasami mi wszystko przeskakuje.
    Zrzut ekranu z wynikami polecenia ping pokazujący czas odpowiedzi do serwera 8.8.8.8.
    W CS2 np. cały czas mi wyświetla niestabilność internetu.

Nie wiem, co mogę robić.
    AI: Czy możesz podać specyfikację swojego komputera oraz system operacyjny, którego używasz?
    Windows 10
    Intel i5 9400F
    GTX 1660
    RAM 16 GB

AI: Jaki model routera posiadasz i czy masz podłączone inne urządzenia sieciowe, które mogą wpływać na stabilność połączenia?
    Connect Box z PLAY
  • REKLAMA
  • #2 21457794
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15499
    dzikulele napisał:
    ale z tego co wiem, to światłowód powinien być stały przez cały czas

Skąd to niby wiesz i czy wiesz że jesteś w błędzie?
    Wyłącz Wi-Fi i wtedy testuj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21457798
    dzikulele
    Poziom 3  
    Słucham? O czym mówisz ?
  • REKLAMA
  • #4 21457801
    sosarek

Poziom 43  
    Wyłącz WiFi w routerze i wtedy testuj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21457802
    dzikulele
    Poziom 3  
    Ok, sprawdzę w wolnej chwili, ale jeśli wyłączę WiFi panelu admina i nagle się okaże, że ping dalej skacze, to co dalej?
  • REKLAMA
  • #6 21457820
    sosarek

Poziom 43  
    Nikt nie gwarantuje Ci stałego, poza tym na komputerze wyłącz wszystko działające w tle i mogące obciążać internet.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21457894
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    dzikulele napisał:
    Connect Box z PLAY

A dokładny model urządzenia?
  • #8 21459748
    dzikulele
    Poziom 3  
    Wyniki polecenia ping na adres 8.8.8.8 z czasami odpowiedzi i wartościami TTL.

Tu screen z cmd z pingowania na 8.8.8.8. Skoki pingu dalej występują, jak wyłączyłem WI-FI.

Dwa białe modemy/routery stojące obok siebie, widok z przodu i tyłu.

To jest modem/router, który mam, nic w tle na PC nie było włączone, tylko CMD.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodatkowo, nie wiem, czemu nagle zmienił mi się TTL z 116 na 58? Czytałem na temat tego TTL, ale nie do końca rozumiałem.

Dodano po 2 [minuty]:

Okno CMD pokazujące wyniki pingowania do 8.8.8.8 z różnym czasem odpowiedzi.

Dodatek, jeszcze że może skakać do 426 ms... , różne wartości to był max, jeszcze było do 150, 130.

Dodam, że w domu rodzinnym, gdzie nie miałem światłowodu, a był zwykły internet po kablu, nie było takich skoków, a też był internet z Play.
  • #9 21459782
    KOCUREK1970
    dzikulele napisał:
    To jest modem/router ktory mam

Compal CH7465LG - modemorouter ze znanymi problemami chipsetu PUMA6

Ale ogólnie, to Pluj ma problemy już od co najmniej roku w różnych częściach Polski i nie potrafią (kasa) tego naprawić.
  • #10 21464093
    dzikulele
    Poziom 3  
    Był technik, zamontował na nowo router, wymienił gniazdo antenowe, i dalej i tak czy siak ping skacze. Równo co 5 sekund, nie ważne w jakie gry gram to i tak czy siak ten ping skacze. Czy na to naprawdę nie ma żadnego rozwiązania? Próbowałem już rozmawiać z Play w każdy sposób i nie wiadomo, gdzie leży wina.
  • #11 21464168
    KOCUREK1970
    dzikulele napisał:
    Czy na to naprawde nie ma zadnego rozwiazania?

Zmienić operatora.
    Złożyć 2 reklamacje, uznane i rozwiązać umowę z winy operatora
    dzikulele napisał:
    Probowalem juz rozmawiac z play w kazdy sposob i nie wiadomo gdzie lezy wina.

Jeśli tną koszty na potęgę, to o czym tu mowa?

PŚO (Polski Światłowód Otwarty) operator szkieletu, oferuje w DOCSIS/FTTH:
    - Play (uciekać),
    - T-Mobile (uciekać),
    - Orange (w ostateczności),
    - Plus (brać),
    - Netia (!!!brać!!!).
  • #12 21464186
    dzikulele
    Poziom 3  
    Wynajmuję mieszkanie (niestety, właścicielem umowy jest wynajmujący) w bloku. Wiem, że jest Play, internet jest po koncentryku od nich, czy może być problem wtedy, żeby zmienić dostawcę? TV oraz internet idą po jednym koncentryku, czy wtedy muszę zmienić całkowicie i telewizję, i internet? Aktualnie mam rozgałęzienie na gnieździe TV, jedno do TV, drugie do internetu.
  • #13 21464204
    KOCUREK1970
    dzikulele napisał:
    Wynajmuje mieszkanie (niestety, właścicielem umowy jest wynajmujący )

Zatem to on musi reklamować usługę.
    dzikulele napisał:
    wcześniej światłowodu nie miałem, ale z tego co wiem, to światłowód powinien być stały przez cały czas, a nie przez 10 sekund.

Gwarantowane są tylko prędkości (dobowa, średnia, minimalna i zwykle dostępna) i nic więcej.
    dzikulele napisał:
    internet jest po koncentryku od nich, czy może być problem wtedy żeby zmienić dostawcę?

Masz podane wyżej.
    dzikulele napisał:
    Tv oraz internet idzie po jednym koncentryku, czy wtedy muszę zmienić całkowicie i telewizję i internet ?

Umowę wypowiada się kompleksowo.
  • #14 21509084
    dzikulele
    Poziom 3  
    Internet nagle sam się naprawił

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet światłowodowy o prędkości do 900 Mb/s podłączony przewodowo przez Ethernet do komputera z systemem Windows 10 (Intel i5 9400F, GTX 1660, 16 GB RAM). Problemem są nieregularne skoki pingu, które negatywnie wpływają na rozgrywkę w grach FPS, mimo stabilnego pobierania danych. Testy pingów do 8.8.8.8 wykazują duże wahania wartości, od kilkudziesięciu do ponad 400 ms, a TTL zmienia się z 116 na 58. Router/modem to Connect Box (Compal CH7465LG) z chipsetem PUMA6, znanym z problemów z opóźnieniami. Wyłączanie Wi-Fi i zamykanie aplikacji w tle nie poprawiło stabilności. Technik wymienił router i gniazdo antenowe, ale problem pozostał. Operator Play ma od dłuższego czasu problemy z infrastrukturą DOCSIS/FTTH, co może być przyczyną niestabilności. Wskazano na konieczność reklamacji u operatora lub rozważenie zmiany dostawcy na bardziej stabilnego (np. Plus, Netia). W przypadku wynajmu mieszkania umowa i reklamacje leżą po stronie właściciela. Na koniec użytkownik poinformował, że problem z pingiem sam się rozwiązał.
REKLAMA