logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czajnik Sejoy 800 W - zbyt długi czas gotowania wody

David_Serum 28 Lut 2025 14:45 495 11
REKLAMA
  • #1 21459938
    David_Serum
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Czajnik Sejoy Electric Baby Formula Kettle.

Moc 800 W, 1,2 L pojemności.

Czajnik posiada regulowaną temperaturę grzania wody.
    Problemem jest czas jej gotowania.
    Zalałem go do pełna tj. te 1,2 litra.
    Wybrałem opcje boil/sterilize i uwaga - pogrzanie wody od 18 do 100 stopni zajęło mu 18 minut z hakiem.

Dno jest czyste, bez kamienia, osadów.
    Rezystancja grzałki w granicach 61 omów (mierzone po 3 godzinach, by całkiem wystygła, użyłem dwóch różnych multimetrów).

Niestety nie mam jak sprawdzić sterownika. Nie ma żadnych śrubek mocujących. Być może części dolnej podstawy są sklejone.

Czy może to być problem z elektroniką, czy ten czajnik rzeczywiście tak pracuje?
    Podgrzanie mniejszej ilości wody, nawet do niższych temperatur zabiera mu stosunkowo długo.
    Jak w takich czajnikach sterowana jest grzałka? Pracuje na pełnej mocy, czy jest ona regulowana?

Dostałem go od sąsiadki, która już się wyprowadziła jakiś czas temu. Dopiero teraz przyszło mi go sprawdzić. Nie wiem jak długo był użytkowany.

Czajnik elektryczny Sejoy do mleka modyfikowanego, 1.2L.
    Tabliczka znamionowa czajnika Sejoy Electric Baby Formula Kettle z opisem parametrów technicznych.
  • REKLAMA
  • #3 21460117
    David_Serum
    Poziom 21  
    To jest czajnik, wkłada się go w tą podstawę. Ma ustawienie temperatury manualne, albo opcjonalne, np. formula, warm, WHO, coffe, tea i boil.

Ogólnie to ma swoje zastosowanie w przygotowaniu mleka dla niemowląt, właśnie ze względu na tą regulowaną temperaturę. Ma też funkcje jej podtrzymywania.

Szklany czajnik z regulacją temperatury obok podstawki na kuchennym blacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21460158
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 941
    Według mnie wygląda na to, że urządzenie działa prawidłowo, poprawnie i gotowanie pojemnika całkowicie wypełnionego wodą w czasie osiemnastu minut jest jak najbardziej OK.
    OK, bo urządzenie prawdopodobnie nie służy, nie zostało stworzone w celu gotowania wody w szybkim tempie, choć taką możliwość (gotowania wody) wody posiada, ale wolniej.
    Przed chwilą napisałem słowo "wolniej".
    No właśnie.
    O co chodzi?
    Chodzi o to, że na przykład mleko trzeba gotować, podgrzewać bardzo, ale to bardzo powoli.
    Bo inaczej, albo się przypali, albo wykipi.
  • #5 21460192
    David_Serum
    Poziom 21  
    I chcesz mi powiedzieć, że to ma tak działać? Cóż...

Sąsiadka nie odbiera telefonu, najwidoczniej chce spokoju. Znalazłem ten model na Amazonie i z opisu wynika, że zagotowanie wody zajmuje mu do 5 minut.

Dodam tylko, że błędnie stwierdziłem brak śrubek w podstawie. Po prostu z tymi moimi niesfornymi rękoma nie potrafiłem podważyć gumowych nóżek.
    W środku jest sterownik z triakiem.

Wnętrze urządzenia z widoczną płytą sterującą i przewodami.
  • Pomocny post
    #6 21460422
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    Prawdopodobnie jest to podgrzewacz, nie czajnik. A opis jest skopiowany z jakiegoś właśnie czajnika, w dodatku przepuszczony przez translator.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21460480
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2487
    Dokładnie to jest podgrzewacz, a nie czajnik.
  • #8 21461198
    David_Serum
    Poziom 21  
    Skoro to podgrzewacz to dlaczego ma ustawienie temperatury opisane coffe czy tea ?

Pokusiłem się skorzystać właśnie z ustawienia tea (90°C) i zalać go mniej więcej do połowy objętości tj. 600ml. Wlałem nieco chłodniejszą wodę 11°C i podgrzanie jej zajeło prawie 5 minut. Przypuszczalnie pełne 1.2l powinien zagrzać w plus minus 10-11 minut. Myślę że bez pomiarów się nie obejdzie 🤷🏻‍♂️
  • Pomocny post
    #9 21461238
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    Herbatę parzy się raczej wrzątkiem, a 90°C to chodzi chyba właśnie o podgrzanie zrobionej wcześniej i wystygniętej. Pasuje na podgrzewacz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21461258
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15500
    Przeczytajcie dokładnie naklejkę - to podgrzewacz i wyparzacz do butelek z opcją podtrzymywania temperatury
    https://www.amazon.pl/Sejoy-Traditional-Replacement-Temperature-Protection/dp/B0BM3WSVDS
    a nie żaden czajnik drogi Autorze...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21461403
    David_Serum
    Poziom 21  
    Drogi autor już otrzymał tyle jednoznacznych odpowiedzi że musi przystać na tym że to jednak jest ten wielokrotnie wypominany ... podgrzewacz 🫡

20 lat wstecz gdy rodził się syn, używaliśmy dużo prostszego i mniejszego urządzenia.
    To zaś nie przypomina mi swoją formą nic innego jak czajnik 🤷🏻‍♂️

Dzięki za porady, temat uważam za zamknięty 👍🏻
  • #12 21554231
    David_Serum
    Poziom 21  
    Powrocilem do naprawy po tym jak owczesny poszedl w smietnik (przez przypadek wlaczylem bez wody, spalilo grzalke )
    Okazalo sie ze podczas grzania czajnik pobiera 465W, a gdy ominalem sterowanie i podpielem bezposrednio pod siec - skoczylo 912W (mierzone gniazdkiem inteligentnym nous matter A8M)
    Winnym byl triak, mial jakies nietypowe uszkodzenie. Wynieniony na bta316 800b , smiga jak nalezy.
    Dodam ze nie jest to zaden podgrzewacz jak wielu myslalo 🙂

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy urządzenia Sejoy Electric Baby Formula Kettle o mocy 800 W i pojemności 1,2 l, które posiada regulowaną temperaturę grzania wody. Problemem jest długi czas podgrzewania pełnej pojemności wody (około 18 minut od 18 do 100°C), co budzi wątpliwości co do prawidłowości działania. Pomiar rezystancji grzałki wykazał około 61 omów, a urządzenie wyposażone jest w sterownik z triakiem. Wątpliwości pojawiły się, czy jest to faktycznie czajnik, czy raczej podgrzewacz do butelek z funkcją podtrzymywania temperatury, co potwierdzają opisy i naklejki producenta. Podgrzewanie mniejszych ilości wody trwało około 5 minut, co jest zgodne z charakterystyką podgrzewacza. Ostatecznie autor potwierdził, że urządzenie to podgrzewacz, a nie czajnik, jednak po uszkodzeniu triaka i jego wymianie na BTA316 800B urządzenie działa poprawnie, pobierając podczas grzania około 465 W, a bez sterowania około 912 W. Triak okazał się przyczyną problemów z mocą i czasem podgrzewania.
REKLAMA