logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak parkować i ruszać automatem dla dłuższej żywotności skrzyni biegów?

Amaa24 11 Mar 2025 07:41 9612 14
REKLAMA
  • #1 21474759
    Amaa24
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Co jest lepsze dla dłuższej żywotności skrzyni biegów w automacie:
    - przy parkowaniu najpierw hamulec ręczny, potem bieg "P" czy odwrotnie?

- przy ruszaniu najpierw wrzucamy "D" bądź "R" i dopiero potem opuszczamy ręczny? A może odwrotnie?
  • REKLAMA
  • #2 21474780
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    A jaki masz samochód i jak skrzynia ?
    Jest jedna zasada dla wszystkich automatów.
    Zanim wrzucimy bieg wsteczny, to auto musi stać, koła nie mogą się toczyć, nawet minimalnie. To samo dotyczy na odwrót ze wstecznego na D.
    Ruszasz normalnie, bez nadmiernego obciążania skrzyni, sprzęgła i będzie dobrze.
    A jaki masz ręczny, elektryczny, czy manualny.
    Ja ręcznego nie używam przy normalnej jeździe na płaskim. Mam "Auto Hold" i korzystam z niego jak jest duży korek, lub jak mam wzniesienia i żeby auto się nie stoczyło, co przy automacie jest minimalne.
    Jest jeszcze jedna zasada, jak jedziesz na D i zatrzymujesz się w korku czy na światłach, to nigdy nie wrzucasz na N, tylko grzecznie czekasz. Możesz sobie zaciągnąć ręczny.
    I ostatnia zasada, a w zasadzie najważniejsza, to zdrowy rozsądek i zasada jak sobie dbasz, to tak masz :-)
    Pozdrawiam i szerokości.
  • REKLAMA
  • #3 21474790
    Amaa24
    Poziom 3  
    To, co napisałeś, to wiem :)

Ręczny mam manualny.
    Chodzi mi o kolejność, jak odpalam auto. Chcąc ruszyć, najpierw wrzucać "D" i potem spuszczać ręczny, czy lepiej najpierw spuścić ręczny, a potem wrzucić bieg "D"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21474802
    tomtim123
    Poziom 37  
    Dobra, to od początku cała procedura.
    1. Wsiadasz do samochodu i masz zaciągnięty ręczny i skrzynia w pozycji P.
    2. Wciskasz hamulec i odpalasz silnik.
    3. Trzymając hamulec nożny przełączasz skrzynie na D i spuszczasz ręczny.
    4. Puszczasz hamulec nożny i ruszasz i jedziesz.

Teraz odwrotnie:
    1. Parkujesz zaciągasz ręczny i skrzynie przełączasz na P, gasisz silnik i idziesz do domu.

Jak parkujesz na płaskim, to nie musisz zaciągać ręcznego, bo skrzynia w pozycji P ma taką zapadkę i to ona blokuje koła.
    Ręczny powinno się zaciągać przy parkowaniu na wzniesieniu. Tak jak pisałem ja mam Auto Hold i jak mam włączony, to za każdym razem jak się zatrzymam, to hamulec ręczny się zaciąga sam.
  • #5 21474815
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3830
    tomtim123 napisał:
    Zanim wrzucimy bieg wsteczny, to auto musi stać, koła nie mogą się toczyć, nawet minimalnie. To samo dotyczy na odwrót ze wstecznego na D
    To chyba najważniejsze dla kondycji automatów. Czyli spokojnie poczekać, aż auto przestanie się toczyć, ewentualnie pomóc mu hamulcem nożnym. Najbardziej niszczy skrzynię takie chaotyczne przełączanie kierunku jazdy, gdy auto jedzie jeszcze w przeciwną stronę. A da się takie zachowanie zaobserwować, szczególnie przy "ciasnym" parkowaniu czy miejskiej jeździe. To czy puścisz najpierw ręczny czy nie, ma znaczenie zdecydowanie drugorzędne. Oczywiście trzeba także skrupulatnie pilnować terminów przeglądów i wymian. 300 tysięcy km bez wymiany oleju to może wytrzyma jakaś obwoźna smażalnie frytek, ale na pewno nie automat ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21474821
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ja mam DSG DQ200 mokre sprzęgło i olej wymieniam regularnie co 60k km a mam nalatane ponad 350k km i śmiga :-)
  • #7 21474836
    Mobali
    Poziom 43  
    Dokładnie, olej najlepiej wymieniać stosując się do terminów wskazanych w instrukcji danego modelu pojazdu. Liczenie na to, że jeszcze trochę i jakoś to będzie, to często dość kosztowne "oszczędności" ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21474843
    Amaa24
    Poziom 3  
    To, co napisałeś, to wiem :)

Ręczny mam manualny.
    Chodzi mi o kolejność, jak odpalam auto. Chcąc ruszyć, najpierw wrzucać "D" i potem spuszczać ręczny, czy lepiej najpierw spuścić ręczny, a potem wrzucić bieg "D"?
  • REKLAMA
  • #9 21474850
    tomtim123
    Poziom 37  
    Amaa24 napisał:
    To, co napisałeś to wiem :)

Ręczny mam manualny .
    Chodzi mi o kolejność , jak odpalam auto to chcąc ruszyć najpierw wrzucać "D" i potem spuszczać ręczny , czy lepiej najpierw spuścić ręczny a potem wrzucić bieg "D" ?

Przeczytaj moje odpowiedzi jeszcze raz, tylko tym razem ze zrozumieniem. :-)
  • #11 21474890
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Amaa24 napisał:
    Chodzi mi o kolejność , jak odpalam auto to chcąc ruszyć najpierw wrzucać "D" i potem spuszczać ręczny , czy lepiej najpierw spuścić ręczny a potem wrzucić bieg "D" ?

A jaki wpływ ma ręczny na skrzynię biegów? Czy ona to widzi? Skrzyni jest wszystko jedno czy samochód jest zatrzymany ręcznym, zasadniczym czy przywiązany liną do ściany.
    Do przełączania P->R. R->N, N->D samochód powinien być zatrzymany, czy uczynisz to hamulcem ręcznym (postojowym) czy zasadniczym (nożnym) to nie ma znaczenia zakładając, że oba są skuteczne. Dla mnie naturalne jest sterowanie jazdą w automacie przy pomocy gazu i hamulca (zasadniczego) więc ręcznego przy ruszaniu nie używam.
    Jak był użyty to wciskam hamulec, rozrusznik, spuszczam ręczny, wtłaczam bieg i ruszam puszczając hamulec a jak są opory (np pod górę) to dodaje gazu.
    Przy zatrzymaniu - na wciśniętym hamulcu najpierw P a potem ewentualnie ręczny i gaszenia silnika.

Mobali napisał:
    300 tysięcy km bez wymiany oleju to może wytrzyma jakaś obwoźna smażalnie frytek, ale na pewno nie automat

Ciekawe bo dla TLC120 Toyota nie podaje okresu wymiany oleju w automacie i ASO nie uznaje, ze trzeba wymienić choc jednak inni mechanicy zalecają.
    Jednak 300kkm wytrzyma bez wymiany.
  • #12 21475087
    Mobali
    Poziom 43  
    stachu_l napisał:
    Ciekawe bo dla TLC120 Toyota nie podaje okresu wymiany oleju w automacie i ASO nie uznaje, ze trzeba wymienić choc jednak inni mechanicy zalecają.
    Nie miałem w ręce tej instrukcji więc nie wiem. ASO Toyota (Katowice-Brynów) twierdzi jednak, że zaleca się wymianę co 90 tys, km. Inna ASO sugeruje 80 tys. km. Możemy więc łapać się tutaj za słówka, ale jeszcze nie spotkałem w typowym samochodzie skrzyni biegów "bezprzeglądowej", zalanej w dodatku jakimś "wiecznym" olejem.
    stachu_l napisał:
    Jednak 300kkm wytrzyma bez wymiany.
    Być może wytrzyma, a być może jednak nie. W swoim samochodzie jednak nie próbował bym tego sprawdzać. Ale to przecież wolny kraj ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21475111
    tomtim123
    Poziom 37  
    Zapewne producenci by chcieli, żeby samochód w czasie całej eksploatacji zużył 2-3 skrzynie, ale nie, nie z nami takie numery :-)
    Pozdrawiam
  • #14 21475158
    Mobali
    Poziom 43  
    tomtim123 napisał:
    Zapewne producenci by chcieli...
    Ostatnio pojawia się wiele tego typu "kwiatków". Czyli zalecenie eksploatowania auta zaraz po zimnym rozruchu, coraz dłuższe okresy międzyprzeglądowe (ale przeglądy są coraz droższe!), bardziej żywotne oleje (nie musisz wymieniać co rok) albo system start-stop, który ponoć nie skraca żywotności pojazdu. Tyle tylko, że te auta robią się jakby coraz mniej trwałe. Przypadek? Mam auta od kilkudziesięciu lat i naprawdę sporo ich już zajeździłem. To doświadczenie daje mi jedną nauczkę - jak dbasz, tak masz. Pewnie dlatego, zwykle w każdym zakupionym aucie od razu zmieniam płyny, filtry, itp. Choćby po to, żeby wiedzieć na czym jeżdżę. No, ale ktoś chce, to może liczyć na zapewnienia poprzednika, czy stosować cudowny olej, którego "zmieniać nie trzeba", a do skrzyni czy dyfrów nawet nie zaglądać. No bo i po co, skoro i tak te pół miliona na starym nakręci ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21478313
    Amaa24
    Poziom 3  
    >>21474802

Dziękuję, można zamykać temat, o to mi chodziło. :)

Podsumowanie tematu

✨ Aby zapewnić dłuższą żywotność skrzyni biegów w automacie, zaleca się, aby przy parkowaniu najpierw zaciągnąć hamulec ręczny, a następnie przełączyć skrzynię na bieg "P". Przy ruszaniu należy najpierw wcisnąć hamulec nożny, przełączyć skrzynię na "D" lub "R", a następnie spuścić hamulec ręczny. Ważne jest, aby auto było całkowicie zatrzymane przed zmianą biegów, aby uniknąć uszkodzeń skrzyni. Regularna wymiana oleju zgodnie z zaleceniami producenta jest kluczowa dla utrzymania sprawności automatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA