logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa skrzynia automatyczna z trybem D, M, oraz + i -?

Amaa24 25 Sty 2025 18:58 4500 14
REKLAMA
  • #1 21409640
    Amaa24
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim.
    Na początku proszę o wyrozumiałość, jestem zielona w temacie i w internecie nie znalazłam jasnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Pytanie dotyczące automatycznej skrzyni biegów.
    Jestem świeżo po egzaminie na prawo jazdy ze skrzynią automatyczną.
    Uczyłam się na aucie, gdzie były tylko 4 biegi.
    P, R, N, D.
    Gdy przeglądam sobie samochody, najczęściej widzę skrzynie, gdzie prócz P, R, N, obok biegu D jest "+" i "-", oraz inne skrzynie, gdzie jest dodatkowo bieg M.
    Czy w pierwszym, jak i drugim przypadku mogę jeździć bez ręcznej zmiany biegów, mając wrzucony bieg D?
    A jak zmienię na "+", to będę musiała zmieniać biegi np. łopatką?
    Mogę jeździć w obu przypadkach albo tak, albo tak?
    Proszę, niech ktoś mi to wytłumaczy łopatologicznie.
    Zbliżenie na selektor automatycznej skrzyni biegów z oznaczeniami P, R, N, D oraz symbolami do zmiany biegów manualnie.
  • REKLAMA
  • #2 21409664
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    Amaa24 napisał:
    Uczyłam się na aucie, gdzie były tylko 4 biegi.
    P, R, N, D.

To marnie teraz uczą, bo to NIE są biegi tylko stany skrzyni biegów. Skróty liter ze słownictwa angielskiego
    P - Parking
    R - Revers
    N - Neutral
    D - Drive

Dalsze rozwiązania w stylu "łopatki" przęłaczniki, zmiana na lewarku to juz rozwiązania poszczególnych producentów aut lub producentów skrzyń biegów - ale to techniczny bełkot.

Nie trzeba przełączać i można całe życie jeździć na "D" , a jak ktoś ma zacięcie sportowe może sobie pomieszać przełączeniami biegów przez
    "+" czy "-" po przełączeniu stanu skrzyni na M - Manual.
  • #3 21409967
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15507
    madamsz1 napisał:
    Nie trzeba przełączać i można całe życie jeździć na "D" , a jak ktoś ma zacięcie sportowe może sobie pomieszać przełączeniami biegów przez
    "+" czy "-" po przełączeniu stanu skrzyni na M - Manual.

Jesteś tego pewny?
    W Audi i bodajże Mercedesach także M oznaczało MUD - czyli do jazdy w ciężkich warunkach, ba - te stare 3 i 4 biegowe automaty posiadały także możliwość zablokowania na którymś z biegów i jazdę na nim...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21410142
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1123
    Tak jak napisał @madamsz1 :
    madamsz1 napisał:
    to NIE są biegi tylko stany skrzyni biegów.

Ja bym nazwał to raczej trybem pracy skrzyni biegów.
    Tryby PRND występują zawsze i są wystarczające do normalnej jazdy.
    Tryby PRN w zasadzie ustalają stan skrzyni. Tryb D to jest ten który automatycznie zmienia biegi czyli w uproszczeniu stan skrzyni.
    Wszystko co poza tym to w zasadzie powinno się sprawdzić w instrukcji.
    Kiedyś często był jeszcze tryb L - wymuszał najwolniejszy pierwszy bieg.
    U mnie jest układ PRND432L, skrzynia jest pięciobiegowa i na D może włączyć każdy bieg od 1 do 5, na 4 ograniczasz biegi do zakresu 1 do 4. Dalej analogicznie i oczywiście L to tylko 1 bieg.
    Jeździłem samochodem który miał PRND oraz przyciski +/-. Przyciski +/- powodują wybranie wyższego lub niższego biegu niż ten który w danych warunkach ustalił automat. Dzięki obniżeniu biegu można hamować silnikiem szczególnie przy długich zjazdach z góry. W USA gdzie większość samochodów ma automatyczne skrzynie biegów bywają tablice/znaki przypominające o studzeniu hamulców na długich zjazdach, są też specjalne parkingi aby się zatrzymać w tym celu. Starsze skrzynie z lat 90 i wcześniejsze w zasadzie nie hamowały silnikiem. Ja mogę zamiast D wybrać 432 i hamować silnikiem podobnie w skrzyniach z przyciskami +/- czy łopatkami lub wiosełkami.
    Te +/- działają w trybie D.
    Spotkałem jeszcze tryb DS albo D w kółku i to był tryb "sportowy" który zmieniał charakterystykę pracy skrzyni na jazdę bardziej dynamiczną.
    Jednak wszystkimi tymi dodatkami powinnaś się interesować jak już trochę pojeździsz.
  • #5 21410544
    madamsz1
    Poziom 42  
    sosarek napisał:
    Jesteś tego pewny?

Tak jak już nadmieniłem, standardem było PRND pozostałe rozwiązania:
    madamsz1 napisał:
    Dalsze rozwiązania w stylu "łopatki" przęłaczniki, zmiana na lewarku to juz rozwiązania poszczególnych producentów aut lub producentów skrzyń biegów - ale to techniczny bełkot.

Dlatego spotyka się różne rozwiązania. Np w Toyocie spotkasz dodatkową pozycję B które nie oznacza jazdy bokiem :), W niektórych autach nie ma oznaczenia M ale masz np koło D zaznaczone +/- co oczywiście oznacza tryb ręcznego wybierania biegów czyli Manual - chociaż często jest to coś w rodzaju trybu automatyczno/manualnego bo często w tym trybie pracy przy hamowaniu auta sterownik skrzyni automatycznie zmienia bieg na niższy.
    W dobie pchania elektroniki do wszystkiego spotkało to i samochody, gdzie standardowo dodatkowe opcje pracy skrzyni mogą być uzależnione tylko od producenta skrzyni jak i jej przeznaczenia.

Podążając za internetami cytujemy:
    "Tryb pracy skrzyni: 1
    W tym położeniu zostaje zablokowany bieg 1. Automatyczna skrzynia biegów w tej pozycji pozwala wyjeżdżać, gdy się zakopiemy w śniegu, piachu itp.

Tryb pracy skrzyni: 2
    W tym położeniu możemy używać pierwszego i drugiego biegu. W wielu skrzyniach ten tryb jest zalecany do holowania ciężkich przyczep oraz do jazdy przy stromych podjazdach i zjazdach. Dlaczego? Taka technologia automatycznych skrzyń pozwala na najbardziej efektywne przenoszenie momentu obrotowego na koła.

Tryb pracy skrzyni: 3
    Konstrukcja automatycznej skrzyni w tym trybie realizuje zmianę przełożeń do 3 biegu.

S – Sport
    Automatyczna skrzynia biegów działa w trybie sportowym. Przechodzi na działanie agresywne, trzyma wyższe obroty i później zmienia biegi.

W – Winter (snow)
    W niektórych pojazdach może być oznaczony śnieżynką lub gwiazdką. Jest to tryb zimowy, który służy do jazdy na śliskich nawierzchniach. W takim trybie skrzynia może ruszać z drugiego biegu, co przekłada się na optymalizacje przyczepności. Używanie tego trybu w normalnych warunkach może negatywnie wpływać na żywotność automatycznej skrzyni.

Hold
    Przycisk służący do blokady przełożenia np. skrzynia czterobiegowa zblokowana przyciskiem hold blokuje trzeci bieg.

Shift Lock
    Funkcja, dzięki której możemy zmienić położenie dźwigni zmiany biegów w warunkach serwisowych. Używamy jej, gdy nie działa stacyjka lub gdy nie możemy wcisnąć hamulca głównego."
  • #6 21410583
    sosarek

Poziom 43  
    @madamsz1 Ech...
    Co z pokrętłami zmiany trybu? Masz przykład...

Wnętrze samochodu Audi z lat 90-tych, z drewnianymi wstawkami na desce rozdzielczej.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21410632
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ech .... Nie zrozumiałeś.
    Sposób wybierania pozycji pracy skrzyni jest tu mało istotny zasada jest w automacie jedna - użytkownik ma sobie przełączyć/wybrać kierunek jazdy i naciskać "pedał gazu" a to ile ma dodatkowych literek na tym przełączniku czy lewarku to tylko (jak już pisałem) fantazja producenta auta czy przeznaczenia skrzyni.
  • #8 21410798
    Amaa24
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    stachu_l napisał:

Jeździłem samochodem, który miał PRND oraz przyciski /-. Przyciski /- powodują wybranie wyższego lub niższego biegu niż ten, który w danych warunkach ustalił automat.

W takich autach PRND z przyciskami " " / "-" mogę sobie jeździć w trybie D bez zmieniania czegokolwiek łopatkami, czy muszę zmieniać łopatkami biegi?
  • REKLAMA
  • #9 21410806
    sosarek

Poziom 43  
    Chyba oczywiste że wrzucasz D i jedziesz...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21410840
    madamsz1
    Poziom 42  
    Amaa24 napisał:
    W takich autach PRND z przyciskami " " / "-" mogę sobie jeździć w trybie D bez zmieniania czegokolwiek łopatkami

Można napisać, że nie da się inaczej bo D- drive jest podstawową pozycja pracy skrzyni automatycznej.
    Moja żona już chyba od 14-tu lat jeździ automatem i nie wie po co jest +/- na lewarku.
    Jak by ją zapytał to pewnie powie "po co mi to wiedzieć D i ma jechać do przodu R do tyłu, a na P ma stać" :D
  • #11 21410915
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 696
    No i dla większości ludzi to wystarcza.
    Koleżanko, wrzucasz D i jedziesz ,reszta wyjdzie sama, gdy będziesz tego potrzebowała.
  • REKLAMA
  • #12 21410931
    piotrek1313
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Amaa24 napisał:
    W takich autach PRND z przyciskami " " / "-" mogę sobie jeździć w trybie D bez zmieniania czegokolwiek łopatkami, czy muszę zmieniać łopatkami biegi?

Ja na twoim miejscu zacząłbym od przeczytania instrukcji obsługi pojazdu - tam jest to wszystko łopatologicznie wyjaśnione, na obrazkach i w ogóle...
    Niemniej logika skrzyni automatycznej wskazuje, że jest to urządzenie automatycznie zmieniające biegi, czyli wymagające minimum zaangażowania użytkownika - trzeba jedynie wybrać czy chce się jechać do przodu (D=Drive), do tyłu (R=Reverse) czy się parkuje (P=Park), ewentualnie pozostawienie auta na biegu jałowym z możliwością przepchnięcia czy wciągnięcia na lawetę (N=Neutral)
    Wszystko pozostałe to dodatki, bajery i takie tam, które wnioskuję będą tobie póki co zbędne a ew korzystanie będzie zależne od tego jakie to auto i jakie tryby będą dostępne (tu też na początek odsyłam do instrukcji samochodu)
  • #14 21411009
    madamsz1
    Poziom 42  
    robert nawrot napisał:
    R - to nie czasem Rozruch :)

No już dajcie spokój, chyba wszystko zostało wyjaśnione.
    A swoja drogą zawsze w skrzyniach automatycznych czy manualnych R tłumaczyło się jako RAKIETA !!! :D
  • #15 21411296
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Automatyczne skrzynie biegów mają różne tryby pracy, takie jak P (Parking), R (Reverse), N (Neutral) i D (Drive). Użytkownik może jeździć w trybie D bez konieczności ręcznej zmiany biegów. Dodatkowe oznaczenia, takie jak "+" i "-", pozwalają na ręczne wybieranie biegów, ale nie są konieczne do normalnej jazdy. Tryb M (Manual) umożliwia pełną kontrolę nad zmianą biegów. Wiele samochodów, w tym Audi i Mercedes, może mieć różne interpretacje tych trybów, a dodatkowe funkcje mogą się różnić w zależności od producenta. Warto zapoznać się z instrukcją obsługi pojazdu, aby zrozumieć specyfikę danej skrzyni biegów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA