Witam. Od kilku miesięcy posiadam audi a3 8l 2002 z silnikiem 1.6 AVU oraz LPG. Auto kupione od "znajomego znajomego". W samochodzie było do ogarnięcia kilka rzeczy, ale po ich wymianie przez jakiś czas jeździłem normalnie. Ubywało także płynu chłodniczego. W aucie został wymieniony rozrząd oraz pompa wody. Gazownik zmienił świece, cewkę zapłonową i przewody. Dodatkowo konserwacja gazu z regulacją, czyszczenie przepustnicy z adaptacją, filtry gazu i kabinowe, uszczelki kolektora. Po sprawdzeniu kroćcy przez gazownika i wymianie jednego, przez który delikatnie uciekał płyn sytuacja się ustabilizowała. Płyn przestał znikać. Problem pojawił się jakiś czas temu. Temperatura silnika zaczęła rosnąć. Na wskazówce licznika miałem nagle prawie 120 stopni i czerwoną kontrolkę od przegrzania silnika. Wtedy jeszcze nie zwróciłem uwagi jakie są temperatury na kanale 49 oraz czy węże są ciepłe/zimne, ale pewnego razu po wjeździe do garażu zapaliła mi się owa kontrolka na zegarach i po wyjściu było słychać pracę wentylatora. Auto zgasiłem. Podejrzenie padło na termostat. Wymieniony został zestaw o nazwie "AUDI A3 8L VW KRÓCIEC TERMOSTAT CZUJNIK WODY 1.6" w takiej plastikowej obudowie. Pojeździłem tak jakieś 3 tygodnie i nie miałem problemu z przegrzewaniem się, ale jednak były mrozy od -16 rano jak wyjeżdżałem z garażu. Zrobiło się cieplej i któregoś dnia problem powrócił. Bogatszy o nową wiedzę odpaliłem kanał 49. Po wychyleniu się wskazówki z 90 na 115 (prawie 120) na kanale 49 mialem 121. Włączyłem nawiew na maxa, żeby zbić temperaturę i coś tam delikatnie spadło na wskazówce. Z nawiewu idzie ciepło, a kanał 49 cały czas 121. Musialem dojechać powoli do pracy i dosłownie pod sam koniec temperatura spadła. Na wskazówce i kanale 49 było około 88-91. Nawiew pracował na maxa. Po jego wyłączeniu temperatura zaczęła powoli rosnąć do 100 na kanale 49, aż nie zgasiłem auta po zaparkowaniu. Wczoraj robiąc tą samą trasę do pracy (jakieś 15km z prędkością 50-80 km/h) nie miałem tego przypadku. Chłodnica była równomiernie ciepła na całości. W niedzielę problem pojawił się po zrobieniu jakichś 30km. Kanał 49 miał 120 stopni i wskazówka blisko maksymalnej. Zjechałem na pobocze i nie gasiłem auta. Chłodnica była zimna, a jedyne mocniejsze cieplo było w okolicy górnego węża. Co najlepsze wentylatory nie pracowały. Licznik do 1/2 fisa, ale nie wiem, Jaeger czy VDO.