logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Latarka LUMINTOP B01 SN A0045202G - brak zmiany mocy świecenia w trybach

Krisedd 20 Mar 2025 10:09 249 9
REKLAMA
  • #1 21487572
    Krisedd
    Poziom 6  
    Witam,

Problem dotyczy latarki LUMINTOP B01 SN A0045202G, mianowicie przełączanie między trybami świecenia, SOS, stroboskop działa, natomiast w każdym z tych trybów latarka świeci ok. 10% mocy, nie ma możliwości zmiany siły świecenia. Stało się to nagle, bez uprzednich objawów, upadku czy zalania.

Po przejściu w tryb normalnego świecenia latarka powinna np. po dwukrotnym kliku świecić na 100%, niestety nie da się w żadnym z trybów zmienić mocy świecenia..
    AI: Czy używasz oryginalnych baterii do latarki, a jeśli tak, to czy są one w pełni naładowane?
    Tak, próbowałem już baterii 18650 oraz 21700, bez zmian.
    AI: Czy w ostatnim czasie przeprowadzałeś jakiekolwiek zmiany lub konserwację latarki, które mogłyby wpłynąć na jej działanie?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21488008
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    Wstaw zdjęcia elektroniki, możliwe że któryś układ blokuje napięcie idące na LED.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21488027
    Krisedd
    Poziom 6  
    Problem chyba rozwiązany, odkręciłem szkiełko i palcem zacząłem dociskać diodę, i jak dociskam na różne strony, to zaczyna świecić normalnie, ale odpuszczam palec i wraca do 10%.

Jak to rozebrać, żeby nie zniszczyć? Może wystarczy trochę cyny pod diodę.
  • REKLAMA
  • #4 21488091
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2773
    Krisedd napisał:
    Może wystarczy trochę cyny pod diodę.

Niestety nie. Dioda do wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 21488566
    Krisedd
    Poziom 6  
    A takie latarki są rozbieralne, tzn. czy da się rozebrać bez uszkodzeń, czy są tak poklejone, że bez szans?
  • #6 21488590
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1106
    Często tego typu latarki rozkręcają się w 3-4 miejscach.
    Np na łączeniu uchwytu z główką, albo tak po prostu, albo za odbłyśnikiem będzie coś co je blokuje.
  • REKLAMA
  • #7 21489153
    Krisedd
    Poziom 6  
    Ciężki temat, nie mogę się dobrać, rozkręca się tylko szkiełko i klapka baterii
    Może ktoś by się chciał podjąć naprawy tego oczywiście odpłatnie
  • #8 21548595
    karolludwiczak83
    Poziom 2  
    Witam. Mam identyczny problem. Czy udało się go rozwiązać? Pozdrawiam
  • #9 21548657
    Krisedd
    Poziom 6  
    Nie znalazłem nikogo, kto by przelutował diodę. Jak masz możliwość, to gwarancję zgłaszaj. Ja kupiłem nową.
  • #10 21548670
    karolludwiczak83
    Poziom 2  
    O przelutowanie zapytaj w grupie Latarkowy Świat na Facebooku. Tam są specjaliści od latarek.

Podsumowanie tematu

✨ Latarka LUMINTOP B01 SN A0045202G ma problem z regulacją mocy świecenia – tryby SOS i stroboskop działają, ale w każdym trybie latarka świeci tylko około 10% mocy i nie reaguje na zmianę jasności. Problem pojawił się nagle, bez uszkodzeń mechanicznych czy zalania. Po demontażu szkiełka i dociskaniu diody LED palcem, latarka zaczyna świecić normalnie, co wskazuje na problem z połączeniem diody. Próby rozebrania latarki są utrudnione, ponieważ obudowa jest mocno złożona, ale zwykle można ją rozkręcić w kilku miejscach, np. na łączeniu główki z uchwytem lub za odbłyśnikiem. Wskazano, że konieczna jest wymiana lub przelutowanie diody LED. Brak dostępnych lokalnych serwisów, które podejmują się naprawy, dlatego zalecane jest zgłoszenie reklamacji gwarancyjnej lub zakup nowej latarki. Wskazano również grupę „Latarkowy Świat” na Facebooku jako miejsce, gdzie można znaleźć specjalistów od napraw latarek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA