logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus MK3 1.6 TDCi 95KM - Ciśnienie w zbiorniku wyrównawczym/ brak ogrzewania

Dirkk 20 Mar 2025 12:59 1452 8
REKLAMA
  • #1 21487788
    Dirkk
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z Fordem Foucusem MK3 1.6 ctdi 95km
    Auto kupiłem 3mce.
    Wg historia serwisowej rozrząd był robiony 10k temu przy 172k
    Auto na początku łapało ten 115/120st. Znikało ogrzewanie i mega ciśnienie w zbiorniku wyrównawczym.

Deska rozdzielcza Forda Focusa MK3 z widocznymi wskaźnikami temperatury silnika.

Po wymianie termostatu silnik już się nie gotuje, temp 85/88
    ale
    Dalej czasami znika ogrzewanie
    W trakcie jazdy nagle temp z 90st spada do 60( wtedy wraca ogrzewanie)
    https://youtu.be/XpoKHwNZaG0
    Na zimnym silniku jest mega ciśnienie w zbiorniku
    https://youtu.be/vhfcohAe4o8

Nie wygląda to na UPG
    Nie kopci na biało, płynu nie ubywa, nie traci mocy, płynu nie ubywa test CO2 negatywny

AI: Czy sprawdzałeś poziom i stan płynu chłodniczego? Czy był on niedawno wymieniany?
    Tak
    Był przy wymianie termostatu
    AI: Czy były wykonywane inne naprawy lub zmiany w samochodzie oprócz wymiany termostatu i rozrządu?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21487901
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2597
    Sprawdź czy wentylator chłodnicy się załącza po rozgrzaniu silnika.

Ponadto czy czasami nie był wymieniany zbiorniczek płynu chłodniczego wraz z korkiem, albo sam korek na jakiś zamiennik?
    W korku jest specjalny zaworek ciśnieniowy. Jego zadaniem jest utrzymać stałe ciśnienie w instalacji chłodzenia na określonym poziomie. Np. 1,4 bara, 2 bary (trzeba by sprawdzić dla tego modelu jakie powinno być ciśnienie). Jeżeli ten zaworek ulegnie uszkodzeniu i nie otwiera się przy określonym ciśnieniu to ciśnienie w układzie może wzrosnąć na tyle, że płyn się cofa ze zbiorniczka do gumowych węży. Węże puchną i wtedy zapowietrza się układ małego obiegu przez nagrzewnicę.
    To utrzymanie stałego ciśnienia jest bardzo ważne, aby podwyższyć temperaturę wrzenia płynu chłodniczego.
    Niestety zamienniki bywają tak kiepskiej jakości, że kupisz kilka sztuk i będą się działy cyrki.
    Dlatego też najlepiej szukaj oryginału albo poprzez serwis Forda, albo używek po demontażu. Oryginały zazwyczaj mają oznaczenia producenta FoMoCo (skrót od Ford Motor Company).

Trzeba by też sprawdzić czy pompa obiegu chłodzenia jest sprawna.
    Powinno być widać w zbiorniczku ładny strumień przepływającego płynu chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 21488454
    Dirkk
    Poziom 2  
    Wentylator działa, jak łapał tem to wzorcowo 2 biegi włączały się przy 95 i 100 st.
    Korek sam wymieniłem na samym początku na oryginał

Co do pompy, to też już były sugestie, choć jeżeli była wymieniana 8 k temu
  • REKLAMA
  • #4 21488509
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2597
    Ale jak odpalisz auto to w zbiorniku widać strumień płynu z przelewu? Tam powinno być widać ładny strumień płynu.
    A jak odkręcisz korek i odpalisz zimne auto to czasami nie podnosi się poziom płynu?
    Co do pompy to, że była wymieniana 8tys. km temu nie oznacza, że jest sprawna.

Poza tym jeszcze może być jedna sprawa. Mnie się taka przytrafiła. Kupiłem auto w którym była pęknięta głowica. Pękniecie było pomiędzy zaworami. Dosłownie była rysa. Kiedy auto było zimne to wszystko było OK. Próby CO2 nic nie wskazywały. Dopiero jak jechałem w dłuższą trasę to szczelina się powiększała i kompresja waliła prosto do układu chłodzenia. Wywalało mi płyn chłodniczy korkiem, pękały gumowe węże. Początkowo myślałem, że po prostu węże już były stare, bo auto miało już ponad 10 lat.
    Żaden z mechaników nie umiał tego zdiagnozować. Tylko wymieniano kolejne węże i był w miarę spokój przez kolejny miesiąc czy dwa, do czasu jak nie jechałem w dłuższą trasę.
    Dopiero na może żądanie zdjęto głowicę, która poszła do ekspertyzy i dopiero na maszynach się okazało, że jest to mikropęknięcie.
    Głowicę wymieniłem na inną, choć znajomy mi tę pękniętą naprawił tzn. została ona pospawana i splanowana.
    Ale czy skutecznie to nie wiem, bo nie miałem okazji później sprawdzić tej głowicy.
  • REKLAMA
  • #5 21498833
    Dirkk
    Poziom 2  
    Plumpi napisał:
    Ale jak odpalisz auto, to w zbiorniku widać strumień płynu z przelewu? Tam powinno być widać ładny strumień płynu.
    A jak odkręcisz korek i odpalisz zimne auto, to czasami nie podnosi się poziom płynu?

Strumienia nie widać, a płyn z otwartym korkiem się nie podnosi.
    Podnosi się tylko przy odkręceniu korka.
    no i płynu nie ubywa
  • #6 21605032
    rpawella
    Poziom 2  
    Witam,
    Czy usterka usunięta? Mam to samo
  • #7 21803835
    matiludz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzień dobry,
    Jakieś rozwiązanie tego problemu, ponieważ mam dokładnie takie same objawy jak twórca tematu.
    Pozdrawiam.
  • #8 21803864
    rpawella
    Poziom 2  
    Uszczelka pod głowicą u mnie.
  • #9 21839189
    zaboklickip
    Poziom 1  
    Jeżeli tworzy się ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym, po odkręceniu korka płyn rośnie, a uszczelka pod głowicą jest okej z reguły jest to chłodniczka EGR.

Podsumowanie tematu

✨ Ford Focus MK3 1.6 TDCi 95KM doświadcza problemów z ciśnieniem w zbiorniku wyrównawczym oraz okresowym brakiem ogrzewania. Po wymianie termostatu temperatura pracy silnika ustabilizowała się na poziomie 85-88°C, jednak nadal występują spadki temperatury podczas jazdy (z 90°C do 60°C) i pojawia się wysokie ciśnienie w zbiorniku na zimnym silniku. Układ chłodzenia nie wykazuje typowych objawów uszkodzenia uszczelki pod głowicą – brak białego dymu, ubytku płynu czy utraty mocy, a test CO2 jest negatywny. Wentylator chłodnicy działa prawidłowo, a korek zbiornika wyrównawczego jest oryginalny i wymieniony na początku eksploatacji. Brak widocznego strumienia płynu z przelewu przy zimnym silniku i podnoszenie się poziomu płynu tylko po odkręceniu korka wskazują na możliwe problemy z utrzymaniem ciśnienia w układzie chłodzenia. Wskazano na potencjalne uszkodzenie chłodniczki EGR jako możliwą przyczynę problemu, zwłaszcza gdy uszczelka pod głowicą jest sprawna. W dyskusji pojawiły się również sugestie dotyczące pęknięcia głowicy, które może powodować podobne objawy, jednak testy diagnostyczne nie potwierdziły tej usterki w opisywanym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA