logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera mobilnego 5G do grania w CS2 w trasie - zawodowy kierowca, gracz.

piotrsobczak2 26 Mar 2025 14:08 1158 20
REKLAMA
  • #1 21496102
    piotrsobczak2
    Poziom 2  
    Cześć,

Szukam routera mobilnego 5G, który będzie nadawał się do grania w CS2 w trasie. Jestem kierowcą ciężarówki i często podróżuję po Polsce, Niemczech i Czechach, więc zależy mi na stabilnym połączeniu, niskim pingu i jak najlepszym wykorzystaniu sieci komórkowej.

Moje wymagania:
    5G (opcjonalnie LTE, jeśli będzie lepsza stabilność)

Jak najniższy ping (stabilność priorytetem, nie tylko prędkość)

Możliwość podłączenia zewnętrznych anten (jeśli to poprawi jakość sygnału w trasie)

Dobra optymalizacja pod gaming (QoS, optymalizacja ruchu dla gier itp.)

Budżet do 2000 zł

Najlepiej coś sprawdzonego pod sieci w PL, DE i CZ

Sprzęt, na którym gram:
    ➡️ Laptop HP Victus 16 (Ryzen 7 8845HS, RTX 4070)

Zastanawiam się między:

Acer Predator Connect X7 5G CPE – ma dedykowane funkcje dla graczy, Wi-Fi 6 i mocny procesor.

D-Link DWP-1010KT 5G – bardziej budżetowy, ale obsługuje 5G i Wi-Fi 6.

ZTE MU5120 – też wygląda ciekawie, ale nie wiem, jak wypada w praktyce.

Czy warto inwestować w droższy model gamingowy (np. Acer Predator), czy w trasie nie wykorzystam jego potencjału? Może są inne, lepsze opcje w tej cenie? Jakie anteny zewnętrzne warto rozważyć dla lepszego sygnału?

W formułowaniu zapytania pomagał mi ChatGPT, więc przepraszam, jeśli pytanie jest oderwane od realiów ekspertów. Jestem laikiem i niestety nie ufam w takich kwestiach AI 😉 Dzięki za wszelkie opinie i sugestie!
    AI: Jakiego operatora sieci komórkowej używasz w Polsce, Niemczech i Czechach? Czy masz możliwość zmiany operatora, jeśli inny oferuje lepszą jakość połączenia?
    Używam T-Mobile, Play
    AI: Czy testowałeś już jakość połączenia (np. ping, prędkość) w miejscach, w których najczęściej podróżujesz? Jeśli tak, jakie były wyniki?
    Nigdy nie wiem, gdzie będę kręcił pauzę, w tym problem, natomiast często w okolicach dużych miast.
  • REKLAMA
  • #2 21496209
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5805
    To są całkowicie trzy rózne urzadzenia, pierwszy to stacjonarny router 5g, oczywiście te dedykowane funkcje dla graczy to marketingowy bełkot.
    Drugi to zestaw zew. CPE 5G/LTE+router wewnętrzny, D-Link tego nie produkuje tylko to OEM jakiegoś Chinola z brandem D-Linka, nie polecam ta firma od dawna zeszła na psy.
    Trzeci to mobilny routerek 5G/LTE bez złącz anten zewnętrznych. Jak chcesz zasilać sprzęt, laptop ma port RJ45 do połaczenia kablem z routerem? Będziesz łaczył się po kablu z routerem , potrzebujesz WiFi?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21496256
    piotrsobczak2
    Poziom 2  
    >>21496209

Tak myślałem, że ChatGPT bełkocze, dzięki za uświadomienie. Tak będę łączył się przez RJ45 (ze względu na priorytet minimalizacji ms`a w grze). Dla mnie prędkości pobierania czy uploadu nie są istotne. Cały setup jest pod CS2, zależy mi na jak najmniejszym pingu i w miarę stabilnym internecie. Wiadomo, że będą dni, gdzie prawdopodobnie sobie nie pogram ze względu na lokalizację. Chciałbym jednak mieć sprzęt, który będzie w stanie efektywnie wycisnąć maksa z danego położenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21496272
    matek451
    Poziom 43  
    Czyli wystarczy ci zew. punkt dostępowy CPE 5G/LTE, to router z modemem 5G/LTE zintegrowany i wbudowany w antenę zewnętrzną , transmisja danych i zasilanie POE po kablu Ethernet, jeśli nie potrzebujesz routera wew. z WiFi to ten kabel Ethernet wpinasz bezposrednio do laptopa poprzez zasilacz POE z reguły na 48V , zasilacz musisz wpiąć w przetwornicę na 230V lub źródło zasilania o takim napięciu.
    Ten z 2 linka zestaw składa się właśnie z takiego zew. CPE 5G/LTE i routera wew. ja go nie polecam ale na rynku jest wiele innych, np. MC889, MC889A PRO, H352-381, Nokia Fastmile 5G, NE210/211, starsze MC7010 czy coś Zyxela.
    Anteny zew. mają zysk od kilku dBi do 11dBi na 3.5GHz czyli na 5G N78, z reguły na to pasmo są kierunkowe w MIMO4X4, na nizsze pasma zysk do 7-8dBi, w tym na tych do LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21496304
    piotrsobczak2
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo, kolego. Nawet nie wiesz, jak bardzo mi pomogłeś. Dla osoby, która się na tym nie zna, jest to naprawdę bardzo wartościowa informacja. Chciałbym się jeszcze ciebie zapytać, który z polecanych przez ciebie routerów najbardziej polecasz i czy są alternatywy tańsze, które nie różnią się za bardzo w efektywności i rezultatach od tych, które podałeś.

Dodano po 24 [minutach]:

Jeżeli chodzi o zasilanie, to wszystko będę podpinał pod przetwornicę Green Cell 24 V -> 230 V 1000 W/2000 W czysty sinus. Oczywiście pod listwę zasilającą będę miał podpięty laptop, małe biurko z regulacją wysokości, router, monitor i slot pod ewentualnie jeszcze coś.

Czy ta przetwornica będzie okej, czy może polecasz coś innego? Jeżdżę DAF-em XF106, a on charakteryzuje się tym, że ma dwa akumulatory 12 V połączone na 24 V. Oczywiście przetwornica będzie podłączona bezpośrednio pod akumulator.

Dodano po 28 [minutach]:

Zastanawiam się nad wyborem anteny MIMO 4x4, która będzie efektywna, a jednocześnie przystępna cenowo. Zależy mi na antenie magnetycznej, aby montaż był łatwy, szczególnie na dachu ciężarówki lub innej metalowej powierzchni.

Czy ktoś z was ma doświadczenie z takimi antenami i może polecić jakieś sprawdzone modele, które spełniają te wymagania? Chciałbym uniknąć zbyt wysokich kosztów, ale nadal zależy mi na dobrej jakości sygnału.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie!

Dzięki!

---

To zapytanie jest ogólne i otwarte na różne opcje, co pozwoli uzyskać szeroki wachlarz odpowiedzi.
  • #6 21496472
    matek451
    Poziom 43  
    Zew. CPE 5G/LTE nie wymaga anteny zew. bo sam w sobie jest anteną, po prostu anteny kierunkowe MIMO4X4 i dookólne MIMO4X4 są podpięte do modemu 5G/LTE na X62/X55 lub T750 wpiętego do routera , całość zamknieta w obudowie. Taki ODU mozesz umieścić na zewnątrz, do kabiny idzie od niego kabel Ethernet do zasilacza POE i dalej skrętka z RJ45 do twojego laptopa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21497915
    piotrsobczak2
    Poziom 2  
    Dziękuję za klarowną odpowiedź. Niesamowite, jak bardzo AI jest w stanie wprowadzić w błąd osobę, która nie ma żadnej wiedzy w temacie.
  • #8 21498435
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 99
    Taka przetwornica ma pobór na jałowo ok. 8 W... To by wystarczyło spokojnie na zasilenie całego modemu...
    Tak samo z zasilaczami do laptopa, są takie, co się zasila bezpośrednio z 24 V...
    Bo przekształcanie z 24 V na 230 V i później z powrotem na 20 V to same straty....
    Masz jakieś zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem tych akumulatorów? Jak sobie w ogóle radzisz z kontrolowaniem tego, żeby jeszcze było na rozruch? (Czy po prostu długie kable i zawsze na parkingu ktoś pożyczy na rozruch w razie w :) )?

I jeszcze jedno, zakładam, że nowoczesne ciężarówki mają jakiś battery management i wiedzą, jaki jest stan naładowania akumulatorów (również po prądzie, jaki w niego alternator władował, a nie tylko po aktualnym napięciu). Czy to nie ryzyko podłączać taką przetwornicę bezpośrednio do akumulatorów?
  • #9 21498734
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2520
    Sprzęt do NR jak pisał kolega. Natomiast przetwornica na 230V a potem kolejne obniżanie napięcia to tylko strata energii (i to czasem spora).
    Laptopa (choć nie każdego, to zależy od klasy sprzętu i ilości pobierane energii) zasilisz bezpośrednio przez USB-C PD z ładowarki do telefonu (120W Baseus do ogarnięcia za 80zł). Ewentualnie lasowarka dedykowana na 12-24V.
    Adapter PoE do CPE tak samo. Albo z tej ładowarki przez Power Delivery, albo dedykowany zasilacz PoE z wejściem 24V.
    Inne urządzenia podobnie.

MiG25 napisał:
    zakładam ,że nowoczesne ciężarówki mają jakiś battery managment , i wiedzą ,jaki jest stan naładowania akumulatorów

Cześć samochodów ma dwa zestawy akumulatorów. Jeden zestaw do silnika, drugi na moduły komfortu (kabina, webasto itd). Czasem trzeci zestaw na naczepie (np chłodnia z własnym agregatem prądotwórczym na czas postoju).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 21498791
    MiG25
    Poziom 23  
    IC_Current napisał:
    Cześć samochodów ma dwa zestawy akumulatorów. Jeden zestaw do silnika, drugi na moduły komfortu (kabina, webasto itd). Czasem trzeci zestaw na naczepie (np chłodnia z własnym agregatem prądotwórczym na czas postoju).

Nawet jeśli są dwa czy więcej zestawów baterii , to nie znaczy ,żeby się do nich podłączać bezpośrednio , bo taki BM nie będzie wiedział co się dzieje z akumulatorami...
  • #11 21498795
    IC_Current
    MiG25 napisał:
    to nie znaczy ,żeby się do nich podłączać bezpośrednio , bo taki BM nie będzie wiedział co się dzieje z akumulatorami...

No nie bezpośrednio. Przecież piszę o ładowarce czy zasilaczu PD.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21498806
    MiG25
    Poziom 23  
    Jak kolega podłączył bezpośrednio do akumulatorów inwerter , to te ładowarki jak podłączy ? :) Nawet gotowy kabel będzie miał już poprowadzony do tych akumulatorów....
  • #13 21498819
    IC_Current
    MiG25 napisał:
    Jak kolega podłączył bezpośrednio do akumulatorów inwerter , to te ładowarki jak podłączy

Jak do akumulatorów bezpośrednio? Ja piszę o ładowarce PD wpinanej w gniazdko "zapalniczki" albo w dedykowany fabrycznie obwód dla takich urządzeń.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 21498828
    MiG25
    Poziom 23  
    A kolega pisze o tym:
    piotrsobczak2 napisał:
    Oczywiście przetwornica będzie podłączona bezpośrednio pod akumulator.

Przetwornicę też mógłby wpiąć " w gniazdko "zapalniczki" albo w dedykowany fabrycznie obwód dla takich urządzeń."...
  • #15 21498847
    IC_Current
    MiG25 napisał:
    A kolega pisze o tym:

Ok. Kolega pisze sobie, a ja piszę jak by było lepiej bez prądożernej przetwornicy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21498904
    MiG25
    Poziom 23  
    Ale żeby wejść do dyskusji, to wypadałoby chociaż przeczytać posty, wiedzieć, o czym była dyskusja...
    Nie zauważyłeś tego, nie zauważyłeś też, że ja post wcześniej pisałem, że przetwarzanie 24 V na 230 V i później na 20 V to duże straty, że są bezpośrednie ładowarki... Zupełnie tego nie widziałeś, tylko powtórzyłeś po mnie po swojemu...
  • #17 21498916
    IC_Current
    MiG25 napisał:
    że przetwarzanie 24V na 230V i później na 20V to duże straty ,że są bezpośrednie ładowarki.... Zupełnie tego nie widziałeś

Sory, ale czepiasz się. Przeczytałem. Napisałem w odpowiedzi i uzupełnieniu do Twojego postu, jakie są konkretne rozwiązania do montażu w samochodzie zamiast przetwornicy, a Ty nie zrozumiałeś, nie doczytałeś i wkładasz swoje domysły, w moje posty. Przeczytaj jeszce raz #9, do którego się doczepiła i pokaz fragment, gdzie mówię o bezpośrednim wpieciu CZEGOKOLWIEK W AKUMULATOR
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21498924
    MiG25
    Poziom 23  
    Nie czepiam się, tylko widzę, że masz głowę tak wysoko w chmurach, że nie musisz zwracać uwagi na to, co inni piszą, bo sam wiesz najlepiej.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #19 21498930
    IC_Current
    MiG25 napisał:
    Nie czepiam się , tylko widzę ,że masz głowę tak wysoko w chmurach , że nie musisz zwracać uwagi na to co inni piszą , bo sam wiesz najlepiej.

Co Ty p.. Zwracam uwagę. Dlatego tylko uzupełniłem wpis o ładowarkę PD, bo to najprostszy obecnie sposób na podłączenie dużej ilości sprzętu i laptopów bez nieraz jakichkolwiek wydatków, albo proporcjonalnie małych wydatków względem zakupu dedykowanego zasilacza.

Dodano po 4 [minuty]:

MiG25 napisał:
    Jak kolega podłączył bezpośrednio do akumulatorów inwerter , to te ładowarki jak podłączy ? Nawet gotowy kabel będzie miał już poprowadzony do tych akumulatorów....

No I jeszce kolega też niech raz sam przeczytałem, zanim innych oskarża. Autor dopiero PLANUJE ewentualny zakup przetwornicy i jej podłączenie, więc... skąd już będzie miał gotowy przewód poprowadzony?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21499160
    KOCUREK1970
    Ocena: 5475
    @piotrsobczak2
    Jak chcesz sobie pograć, stając na pauzie, to zwróć uwagę, kto oferuje publiczny adres IP na WAN routera.
    Z tych większych polskich operatorów:
    W Orange i Plusie - publiczny statyczny adres IP, lub publiczny dynamiczny adres IP, za dodatkową opłatą dla każdego. Publiczny statyczny adres IP droższy.
    W T-Mobile i Play - publiczny statyczny adres IP, lub publiczny dynamiczny adres IP, za opłatą TYLKO DLA FIRM. Publiczny statyczny adres IP droższy.
    Opłaty za publiczny statyczny adres IP, lub publiczny dynamiczny adres IP - naliczane są dodatkowo, miesięcznie do głównych płatności.
    https://www.orange.pl/view/vpn
  • #21 21499256
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    kto oferuje publiczny adres IP na WAN routera.

Gorzej za granicą, bo tam różnie jest w sieciach mobilnych. Czasem ruch jest tunelowany do operatora krajowego i dopiero z jego sieci na świat wychodzi, ale chyba częściej jednak wszystko opiera się o siec partnera roamingowego i tam dostaniesz takie adres, jakiego partner używa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru mobilnego routera 5G do grania w CS2 podczas podróży zawodowego kierowcy ciężarówki po Polsce, Niemczech i Czechach. Kluczowe wymagania to stabilne połączenie, niski ping, możliwość podłączenia zewnętrznych anten oraz optymalizacja pod gaming (QoS). Rozważane modele to Acer Predator Connect X7 5G CPE, D-Link DWP-1010KT 5G oraz ZTE MU5120. Wskazano, że Acer to stacjonarny router 5G z marketingowymi funkcjami dla graczy, D-Link to OEM z Chin, a ZTE to mobilny router bez złącz anten zewnętrznych. Zalecane jest użycie zewnętrznego punktu dostępowego CPE 5G/LTE z anteną kierunkową MIMO 4x4, zasilanego PoE (48V) i podłączonego kablem Ethernet bezpośrednio do laptopa (RJ45) dla minimalizacji pingu. Wymieniono alternatywne modele CPE: MC889, MC889A PRO, H352-381, Nokia Fastmile 5G, NE210/211, MC7010, Zyxel. Omówiono kwestie zasilania sprzętu w ciężarówce, sugerując unikanie strat energii przez konwersję 24V na 230V i ponownie na niższe napięcie, proponując bezpośrednie ładowarki USB-C PD (np. 120W Baseus) oraz dedykowane zasilacze PoE z wejściem 24V. Poruszono temat bezpieczeństwa podłączenia do akumulatorów ciężarówki i zarządzania ich stanem przez systemy battery management. Wskazano, że operatorzy sieci mobilnych w Polsce oferują publiczne adresy IP (statyczne lub dynamiczne) za dodatkową opłatą, co jest istotne dla grania online. Za granicą dostęp do publicznego IP może być utrudniony z powodu roamingu i tunelowania ruchu przez operatorów partnerskich.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA