logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE MC889A PRO 5G vs Zowee CPE 5 MAX 5G – który router wybrać

kszanere12 17 Sie 2025 20:49 1530 4
REKLAMA
  • #1 21637387
    kszanere12
    Poziom 2  
    Dzień dobry, zmieniam lokalizację zamieszkania i jestem zmuszony zrezygnować z światłowodu na rzecz internetu mobilnego. Miejscowość Krąpiel, obok Stargardu, woj. Zachodniopomorskie. Najbliższa stacja ok. 3–4 km. Na telefonie w środku wyniki w okolicy 15/3 Mb/s, na zewnątrz to już 40/14 Mb/s.
    Oglądałem kilka recenzji i rozważam: ZTE MC889A Pro 5G lub Zowee CPE 5 Max 5G.
    Używał ktoś tych modeli? Lub może polecicie coś innego? Operator na teście: Orange, ale możliwość dobrania dowolnego. Wrzucam zdjęcia stacji — najwięcej posiada Orange/T-Mobile
    Mapa z lokalizacjami stacji bazowych w okolicy miejscowości Krąpiel
    Zrzut ekranu mapy BTSearch z zaznaczonymi stacjami bazowymi w okolicach Krąpiela
    AI: Czy testy prędkości, które podałeś, były wykonywane w sieci 4G czy 5G?
    4G.
    AI: Jakie są Twoje główne potrzeby – ile urządzeń będzie podłączonych, czy zależy Ci bardziej na stabilności czy maksymalnej prędkości, i czy planujesz korzystać z zewnętrznej anteny?
    5 urządzeń; maksymalna prędkość i planuję korzystać z zewnętrznej anteny
  • REKLAMA
  • #2 21637417
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5758
    A dlaczego akurat sprzęt do 5G i gdzie te testy Orange.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21637432
    kszanere12
    Poziom 2  
    W sumie nie zastanawiałem się, po prostu naczytałem się, że fajnie działają na dużych dystansach. Nie jestem zbyt technologiczny. Właśnie nie zapisały mi się te testy — dopiero za tydzień będę na lokalizacji, to wstawię jeszcze z NetMonstera screeny. Dostałem od kobiety z pokoju operatora T-Mobile. Jest słabo: drugi przy otwartym oknie, trzeci na balkonie
    Zrzut ekranu z wynikiem testu prędkości internetu od operatora T-Mobile Polska
    Zrzut ekranu testu prędkości internetu z aplikacji SpeedTest.pl
    Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu z aplikacji SpeedTest.pl
  • REKLAMA
  • #4 21637756
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5758
    Póki co u siebie w Orange/T-mobile masz zasięg na pseudo 5G N1 czyli na 2100MHz, pasmo to jest dzielone dynamicznie z LTE2100, okoliczne BTS-y NetWorks mają tez LTE2100+1800+800+900. Brak nawet pozwoleń na prawdziwe szybkie 5G3600 N78, natomiast BTS-y mają pozwolenie na 5G700 N28, Orange ma na nich 10MHz dedykowanego pasma, zasieg duzy więc jak odpalą na BTS to pasmo zapewne będzie u ciebie do dyspozycji, osiagi na nim porównywalne z agregacja pasm LTE.
    Zew. CPE 5G mają anteny kierunkowe na 3.5GHz pod N78, na nizsze pasma LTE/5G anteny dookólne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21638121
    kszanere12
    Poziom 2  
    Okej rozumiem, czyli jaki sprzęt będzie najlepszym wyborem w mojej sytuacji?
REKLAMA