logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy cena 75 tys. zł za piec Ferroli CGF PRO 22kW z montażem jest normalna?

berserker1 27 Mar 2025 12:33 2121 45
Najlepsze odpowiedzi

Czy wycena 75 tys. zł za kocioł zgazowujący drewno Ferroli CGF PRO 22 kW z buforem, osprzętem i montażem jest realna, czy to zawyżona cena?

Na podstawie odpowiedzi z wątku ta wycena wygląda na bardzo wysoką, ale bez szczegółowej specyfikacji nie da się uczciwie ocenić, czy nie obejmuje drogiego bufora, zasobnika CWU, pomp, grup mieszających, automatyki, wkładu kominowego i pełnej obsługi dotacji [#21497466][#21497676][#21508979] Uczestnicy radzą poprosić o rozbicie ceny na pozycje i sprawdzić, czy kwota jest brutto z VAT, bo właśnie osprzęt i robocizna często mocno podbijają koszt [#21497466][#21508979] Dla porównania padły oferty dużo niższe: kocioł 18 kW z buforem 1000 l i automatyką poniżej 30 tys. zł brutto albo lokalne wyceny 25–30 tys. zł z dopłatą, więc 75 tys. zł może być przewartościowane [#21499396][#21509995] Nie należy też oczekiwać, że bufor wystarczy na dwa tygodnie grzania; w praktyce zwykle daje około doby pracy, a 1000–2000 l to raczej 1–2 dni zimą [#21497472][#21497676] 15-letnią gwarancję warto traktować ostrożnie, bo jej realna wartość zależy od tego, czy firma będzie działać za kilka lat [#21497466][#21497676]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21509592
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2601
    Zaprzeczasz sam sobie.

rasputnik6502 napisał:
    Robię sam bo czas który musiał bym poświęcić na kontaktowanie się z wykonawcami, ustalanie z nimi terminu i zakresu, dyskutowanie możliwych rozwiązań i tłumaczenie o co mi chodzi - jest niemały w porównaniu do faktycznej pracochłonności.

rasputnik6502 napisał:
    Ale nawet zlecając pracę wykonawcy chcę mieć pewność że rozumiem co on robi, że to jest zakres który spełnia moje oczekiwania, i że wycena odpowiada faktycznie zakresowi takich prac (oraz że proponowane rozwiązanie faktycznie jest najlepsze dla mnie, a nie np dla wykonawcy).

Skoro chcesz wiedzieć jak i dlaczego tak, to jak to chcesz osiągnąć, w ogóle nie rozmawiając z wykonawcą?
    Napisałeś wszak, że Ty nie masz czasu na takie kontakty.

Kiedy spotykam się z klientami, to staram się wszystko wytłumaczyć bardzo dokładnie. Niestety mój zasób wiedzy jest zbyt duży, aby wytłumaczyć klientowi tak, aby wszystko zrozumiał.
    Osobiście bardzo lubię klientów technicznych, bo łatwo się z takimi rozmawia. Tacy też potrafią zrozumieć koszty.
    Najgorsi są tacy, którzy kompletnie nie mając pojęcia, uważają zawsze, że wiedzą lepiej, a przy tym co chwilę zaglądają do kieszeni czy czasami zbyt szybko z niej nie ubywa.

Powiem Ci, że mam nawet takiego w rodzinie. Jak ma jakiś problem, to dzwoni do mnie, abym mu pomógł czy doradził. Tyle, że jak mu tłumaczę co i jak, to on to od razu neguje, że po co tak komplikować, bo to można przecież zrobić taniej. Cały czas usiłuje wymusić na mnie to co jemu się uwidziało i oczekuje tylko i wyłącznie potwierdzenia ode mnie, że jego pomysły są najlepsze.
    Zazwyczaj nasza rozmowa kończy się tym, że mu mówię: "to po co do mnie dzwonisz i mi cztery litery zawracasz, prosząc o pomoc, skoro wszystko wiesz lepiej ode mnie?"
    Ostatnio chciał dorobić sobie nową instalację elektryczną 3-fazową w garażu. Kupił przewód 4-żyłowy 2,5 mm², a na instalacje elektryczne przewody 2-żyłowe.
    Kilka godzin mu tłumaczyłem, że tak nie może tego zrobić, a on cały czas, że się zrobi zerowanie i żebym mu pomógł w zrobieniu rozdzielnicy. Jak usłyszał, że musi położyć instalację 3-żyłową oraz tekst o wyłączniku różnicowo-prądowym, a do tego trzeba zrobić uziemienie, to myślałem, że mu serce ze skąpstwa pęknie.
    Najśmieszniejsze, że sieć zasilająca jego budynek to TT i absolutnie nie wolno robić zerowań, a bezpieczeństwo tej instalacji to przede wszystkim dobry uziom + wyłączniki różnicowo-prądowe.
  • #32 21509639
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #33 21509679
    Plumpi
    @rasputnik6502

Powiem Ci jak to wygląda od drugiej strony. Często bywa tak, że jak klient "wszystko wie lepiej" i zaczyna się wymądrzać, a przy tym widać, że dla niego priorytetem jest "tanio" to się rzuca mu taką kwotę, aby go zniechęcić.
    Najgorsi są tacy co to zaczynają tekst "to taka mała przeróbka, dla pana to ze dwie godziny roboty".
    Jedziesz i oglądasz, a tam okazuje się, że jest popełniona masa błędów i jak zrobisz to w taki sposób jak sobie wymyślił klient to nie będzie działać poprawnie. Jako fachowiec jesteś świadomy, że jak zrobisz to tak jak sobie klient wymyślił to będzie się pierniczyć, a klient nie pomyśli, że to przez jego złe pomysły, tylko, że to jest wina instalatora.
    Do tego jeszcze klient narzuca, że to powinno kosztować nie więcej niż tyle, bo tak mu powiedział inny wykonawca.
    Wtedy w odpowiedzi usłyszy ode mnie prosty tekst: "To proszę wziąć tamtego wykonawcę, bo jeżeli jest tańszy to na pewno jest lepszy". Naprawdę nie warto pchać się w takie zlecenia, bo dla dobrego fachowca nie jest to jedyny klient.
  • #34 21509725
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #35 21509745
    Plumpi
    Następnym razem to radzę wysłuchać co ma do zaoferowania instalator. Ponieważ trafiają się i tacy nie do końca wyuczeni to warto ich wiedzę sprawdzić, choćby zadając pytanie tutaj - czy takie rozwiązanie jest OK.
  • #36 21509995
    berserker1
    Poziom 9  
    Ocena: 47
    Poszukałem lokalnych firm koło mnie i koszt wszystkiego wyniesie 25-30 tyś. do tego byłoby 70% zwrotu z czystego powietrza - to chyba już jakoś w miarę normalnie. Jakiej firmy piec byłby najlepszy? Czy stare kaloryfery żeliwne warto zmienić na nowe ?
  • #37 21510083
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #38 21510089
    Plumpi
    berserker1 napisał:
    Czy stare kaloryfery żeliwne warto zmienić na nowe ?

Jeżeli akceptujesz ich wygląd, a grzejniki nie ciekną na łączeniach żeberek to nie ma sensu wymieniać. Od strony technicznej nie ma lepszych grzejników niż żeliwne.
  • #39 21510320
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    >>21509995
    berserker1 napisał:
    Poszukałem lokalnych firm koło mnie i koszt wszystkiego wyniesie 25-30 tyś.

Pisałem o tym w #21. montuję i znam ceny. Montowałem to na kotle MPM Wood.
    Nadal nie rozumiem po co pchasz się w kocioł na drewno wymagający ciągłej obsługi , czyszczenia itd. Pewnie drewno masz "za darmo'?
  • #40 21510333
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #41 21511335
    berserker1
    Poziom 9  
    OK wszystko ładnie pięknie pompy ciepła ogrzewające domy prądem z instalacji fotowoltaicznych lub bez tylko za 10 czy 15 lat jaka będzie wydajność paneli lub jak się w końcu popsują to wtedy zakładać nowe za 100 lub więcej tysięcy? Jaki w tym interes i logika? Poza tym mieszkając w górach gdzie temperatura jest przeważnie o ok.4/5 stopni niższa od najbliższego miasta oddalonego tylko o 20 km to nie wierzę ze zwykła pompa typu powietrze bez dużego poboru prądu dogrzeje starszy dom z kaloryferami. Gdy braknie prądu np. w przypadku wojny no bo czasy są jednak nieciekawe to wtedy co ogrzeje dom? Drzewo w lesie zawsze będzie rosło a prąd w liniach zawsze będzie płynął ? Czy można mieć awaryjne źródło ciepła np. niedozwolony piec kuchenny lub kominek w razie braku prądu bo rozumiem, że bez prądu piec zgazowujący również nie zagrzeje grzejników + wody użytkowej? Chyba, że wtedy siedzieć zamarzać i z uśmiechem na twarzy cieszyć się z ekologicznego źródła ciepła?
  • #42 21511360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #43 21511390
    berserker1
    Poziom 9  
    No nie wiem czy tak to do końca można mieć jakieś urządzenie, które nie spełnia wymogów - można mieć taki zwykły kominek czy piec kuchenny lub kaflowy jeśli będzie już założony piec klasy 5 ?
  • #44 21511427
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #45 21511912
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 585
    Najpierw piszesz o niepewnych czasach ( słusznie) i możliwych brakach dostaw prądu , by za chwilę zastanawiać się , czy kominek ma idiotyczną klasę 5 . Halo ! Pobudka ! :-)
  • #46 21515293
    berserker1
    Poziom 9  
    Nie można sobie będzie mieć starych zwykłych kominków, pieców kaflowych i pieców kuchennych. Trzeba zamurować przewód kominowy i mieć zaświadczenie od kominiarza o trwałym wyłączeniu z użytku. Jedynie same kominki spełniające wymogi ekoprojektu i mające sprawność na poziomie minimum 80%. Także właściciele domków letniskowych niech sobie nie myślą że się im upiecze jak stać na kilka domów to i na pompę ciepła bez dotacji też stać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyceny pieca zgazowującego drewno Ferroli CGF PRO 22kW z buforem i montażem za 75 tys. zł, co wielu uczestników uznało za cenę zawyżoną. Wskazano, że koszt instalacji kotła z buforem, automatyką, pompami i osprzętem może być wysoki, ale 75 tys. zł to raczej oferta premium lub zawierająca znaczne marże. Bufor o pojemności około 1000 litrów nie zapewni ciepła na dwa tygodnie – zwykle wystarcza na około dobę, a sezonowanie drewna i obsługa kotła są czasochłonne. Alternatywnie proponowano kotły z podajnikiem na zrębki, pompy ciepła oraz instalacje fotowoltaiczne jako bardziej ekonomiczne i wygodne rozwiązania. Wskazano, że gwarancja 15 lat może być marketingowym zabiegiem, a serwis i trwałość kotła Ferroli budzą wątpliwości. Dyskutowano też o konieczności bufora przy kotłach zasypowych, wymogach prawnych dotyczących klasy 5 kotłów i możliwości posiadania awaryjnego źródła ciepła (kominek, piec kuchenny) w razie braku prądu. Wskazano, że stare kaloryfery żeliwne są technicznie dobre i niekoniecznie wymagają wymiany. Poruszono temat dotacji i ich wpływu na cenę oraz samodzielnej instalacji jako sposobu na obniżenie kosztów. Ostatecznie autor znalazł lokalne oferty w cenie 25-30 tys. zł z 70% dofinansowaniem, co uznano za bardziej realistyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA