logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór kotła do najtańszej przyszłościowo eksploatacji

nodan 08 Maj 2011 10:17 6310 31
  • #1 9483587
    nodan
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam

Sporo tematów prześledziłem zarówno tu jak i na muratorze, oraz przeprowadziłem rozmowę z moim instalatorem CO i proszę teraz was o radę. Szukam najtańszego przyszłościowo w eksploatacji i w miarę niedrogiego instalacyjno systemu do ogrzewania i podgrzewania cieplej wody

Dom nowo budowany , parterowy o powichrzeni użytkowej 113m2. Ocieplone ściany i podłoga 20cm, strop 40cm, wymianę powietrza i odzysk ciepła będzie wspomagał rekuperator. W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe. Rodzina 3 osobowa, prawdopodobnie przyszłościowo 4 domowników

Na dzień dzisiejszy wiem , że powinien być to kocioł kondensacyjny. Początkowo po lekturze wybrałem kocioł jednofunkcyjny z dużym zakresem regulacji mocy np od 3 -18kw osobnym z zasobnikiem , lecz mój instalator stwierdził , żebym się zastanowił nad kotłem dwu funkcyjnym , gdyż odległość do punktów odbioru ciepłej wody jest niewielka
    kuchnia - 2,5 metra
    ubikacja - 1 metr
    łazienka - 8 metrów

Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat i o poradę.

Solarów na dzień dzisiejszy nie przewiduje, może kiedyś
  • #2 9484863
    hydrosan
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    tylko z zasobnikiem, kotły dwufunkcyjne to nieporozumienie, co do kotła to popatrz na Immergas VICTRIX 12 kWX (modulacja od 1,9 do 12 kW) ja tym kotłem ogrzewam dom o pow 220m2 bez rekuperacji
  • #3 9485726
    nodan
    Poziom 10  
    12KW i daje radę przy 220m2, a jak z serwisem ( bo widze ze mieszkamy w poblizu) i miesięcznymi kosztami gazu?
  • #4 9485762
    hydrosan
    Poziom 12  
    Ja jestem serwisantem:D, co do kosztów to Ci dokładnie nie odpowiem ponieważ paliłem trochę w kominku, a 12 kW daje spokojnie radę, nie taktuje jak to miałem we wcześniejszym kociołku który modulował w zakresie 12-26 kW, jeśli byś był nim zainteresowany to pisz na PW zrobię dobrą ofertę:D
  • #5 9486096
    pwraul
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dla kotła 2-funcyjnego może być wszędzie i po 1.5m, ale po otwarciu drugiego kranu, a zwłaszcza 3 jednocześnie będzie słychać przekleństwa spod prysznica :)
  • #6 9486742
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9486819
    nodan
    Poziom 10  
    Jedyna co mam z instalacji to komin do kondensatu i kosztorys od instalatora. Kocioł ma grzać dom jak i być źródłem energii do ogrzewania wody
  • #8 9486867
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 163
    Wisząca centrala kondensacyjna Wolf CGW11/100.
    Wbudowany zasobnik warstwowy ze stali nierdzewnej, pompa obiegowa klasy energetycznej A, komora spalania pokryta polimerami, fajna automatyka pogodowa z funkcją termostatu pokojowego.
    Nie najtańsze, ale w mojej ocenie idealne rozwiązanie. No i nie włoskie (czy nie daj Boże koreańskie) tylko niemieckie.....
    Mało kiedy polecam konkretny model, ale tym razem z czystym sumieniem to robię.
    Więcej info email lub PW.
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #9 9487499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9489148
    hydrosan
    Poziom 12  
    Nie wiem jak w waszej okolicy ale u mnie z serwisem Wolfa nie jest najlepiej, i drugi aspekt cena, za niecałe 6 tys. można kupić IMMERGASA VICTRIX ZEUS 26 1 I (z 5 letnią gwarancją) z wbudowanym zasobnikiem i o lepszych parametrach pracy niż wspomniany Wolf, który pracuje na wymienniku płytowym a za oszczędzone pieniądze lepiej kupić zmiękczacz do wody
  • #11 9489693
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    Co za pierdoły 12 kW kondensatu ogrzeje 220m , no chyba że przy 12 stopniach wewnątrz i 85 na kotle.
  • #12 9490038
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 163
    akwedukt napisał:
    Co za pierdoły 12 kW kondensatu ogrzeje 220m , no chyba że przy 12 stopniach wewnątrz i 85 na kotle.

Hm.. Jest to możliwe. Zapotrzebowanie na ciepło dzisiejszych budynków jest niejednokrotnie mniejsze niż 50W/m2....
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #13 9491294
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9492415
    hydrosan
    Poziom 12  
    Jak nie wierzysz to zapraszam w zimę przy -20'C, mam ogrzewanie podłogowe w całym domu i temp zasilania kotła nie przekracza 42'C, a przy wyższych temperaturach zewn. jest to ok 35-38'C
  • #15 9496756
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    Panowie teoretycy ,zapraszam do pracy przy serwisowaniu kotłów i rozmowach z klientami na temat rachunków.
  • #16 9497202
    das160
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Szanowny kolego akwedukt podpisując się jako: Specjalista - systemy grzewcze powinien kolega posiadać aktualną wiedzę z tego zakresu.
    · Domy obecnie budowane wykorzystują technologię pozwalającą obniżyć zapotrzebowanie na ciepło,
    · Moc potrzebna do ogrzania budynku jest nie zależna od rodzaju pieca , a od technologii budowy domu
    · moc pieca wyrażana w kw jest taka sama dla piecy klasycznych, z zamkniętą komorą spalania a nawet piecy na inne paliwo automatycznie dozowane.
    · Aby zmniejszyć koszty ogrzewania należy: 1) zadbać o odpowiednie ocieplenie budynku, 2) zmniejszyć straty ciepła na wentylacji, 3)dobrać odpowiedni system grzewczy, 4) odpowiednio wyregulować piec.
    Co do klientów z dużym i rachunkami proponuję aby kolega zaproponował badanie termowizyjne, następnie ocieplenie miejsc przenikania i oczywiście odpowiednią regulację pieca, jestem przekonany że rachunki spadną o połowę, a klienci będą kolegę na rękach nosili.

Odpowiednie ocieplenie budynku może zmniejszyć koszty o 60% w odniesieniu do budynku bez izolacji.
    Zastosowanie rekuperatorów w wentylacji może zmniejszyć koszty o 20%, dodatkowo zastosowanie gruntowego wymiennika ciepła może zmniejszyć koszty o 20%.
    Odpowiednie dobranie układu grzewczego i regulacja pieca może zmniejszyć koszty o 20%.
    Uprzedzę komentarze w stylu: po dodaniu wszystkich oszczędności wyjdzie ponad 100% zysku, kwoty są podane dla pojedynczych wariantów.
    Osobiście znam przypadek domku 75m2 gdzie rachunek za gaz wyniósł 1400zł miesięcznie, jednak to był zlepek niekompetencji fachowców i wymagań starszej pani która nastawiała termostat na 24oC
    Podsumowując zapotrzebowanie na energię w ilości 30w/m2 jest możliwe jednak dotyczy to domów budowanych w najnowszej technologii, a nie rodzaju zakupionego pieca. Oczywiście piec też jest ważny jednak to najmniejszy punkt procentowy ( piece obecnie budowane mają wysoką sprawność cieplną i porównywalne parametry, co zmniejsza możliwość oszczędności).
  • #17 9506030
    nodan
    Poziom 10  
    das160 napisał:

Podsumowując zapotrzebowanie na energię w ilości 30w/m2 jest możliwe jednak dotyczy to domów budowanych w najnowszej technologii, a nie rodzaju zakupionego pieca. Oczywiście piec też jest ważny jednak to najmniejszy punkt procentowy ( piece obecnie budowane mają wysoką sprawność cieplną i porównywalne parametry, co zmniejsza możliwość oszczędności).

Czyli jak mam do wyboru piec za 4 tys i piec za 9 tys to zysk na rachunkach rocznych bedzie sybboliczny? Powiedzmy 100-200zl rocznie
  • #18 9507158
    das160
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Dokładnie.
    Dawno temu przyjęto że maksymalnie piec gazowy może mieć sprawność w 91% reszta energii bezpowrotnie tracimy ze spalinami, przyjęto zatem że to 100% możliwości pieca gazowego. W dzisiejszych czasach technika pozwala odzyskać energię ze spalin w piecach kondensacyjnych stąd sprawność 109% a w rzeczywistości 99%.
    Prawdą też jest że piec kondensacyjny ma sprawność 109% tylko w zkresie 20% wykorzystaniu mocy pieca , a 103% przy 90% wykorzystaniu mocy pieca.
    Piec niskotemperaturowy ma sprawność 96% prawie w całym zakresie wykorzystania mocy pieca.
    Piec kondensacyjny podaje czynnik grzewczy w temperaturach 40/35 oC, powoduje to konieczność montażu grzejników o 80% większych niż przy piecu standardowym, co powoduje wzrost kosztów wykonania układu co.
    Różnica w cenie pieca może być wynikiem:
    · marki producenta
    · jakością użytych materiałów ( niezawodność, utrzymanie parametrów po długim okresie użytkowania )
    · zestawieniem elementów składowych ( czujniki, konsole, sterowanie pogodowe, elementy zawieszenia, itp. )
    · kosztami serwisu
    · akcjami promocyjnymi
    · polityką rozwojową firmy ( nastawienie się na klienta vipa )
    Przypuszczam że kwotę 5000zł różnicy w cenie pieca, można by uzyskać w formie oszczędności na cenie gazu po 10 – 15 latach, oczywiście pomijam koszty przeglądów serwisowych ( przegląd malucha nie może się równać z przeglądem mercedesa ).
    Podsumowując wszystkie piece mają podobne parametry jednak dożą wagę ma ustawienie pieca do konkretnego układu ( uruchomienie zerowe ), popularni producenci nie dbają o wyszkolenie serwisantów co może skutkować zaniżeniem parametrów zakładanych, producenci towarów luksusowych dbają o wizerunek dlatego serwis robi wszystko aby piec ustawić optymalnie, dodatkowo klient decydujący się na zakup tak drogiego pieca na pewno zadbał też o prawidłowe ocieplenie i nowoczesną konstrukcję budynku co w efekcie może sugerować że koszty za gaz są niższe przy zastosowaniu drogich piecy.
    Pozdrawiam

Dobór kotła do najtańszej przyszłościowo eksploatacji
  • #19 9508778
    nodan
    Poziom 10  
    Słowa kolegi przekonują mnie, że nie ma sensu przepłacać aż tyle, po za tym kto wie za 8-10 lat wyjdzie jakaś nowa generacja kotłów jeszcze lepszych. W końcu żywotność takiego kotła też nie jest wieczna. Mój instalator specjalizuje się w Beretta i Junkers. Chyba zdecyduje się na na

Junkers Cerapur Smart 14-3C lub Immergas VICTRIX 12 ECO PLUS 100-160
  • #20 9510151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 9510264
    hydrosan
    Poziom 12  
    Aby sąsiada zazdrość zżerała i można się pochwalić że wydał naście tys. zamiast kilka.
  • #22 9510471
    nodan
    Poziom 10  
    Ale ten immergas przeciez nie az taki drogi 5-6 tys kosztuje w sklepach internetowych z zasobnikiem. A co do "audi" to myslalem o tym AVC bo tam to juz grubo.

Walker co wiec ty polecasz>?
  • #23 9510638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 9605674
    Brencik
    Poziom 26  
    Ocena: 209
    Walker29 napisał:
    NIE KUPUJ PRZEZ INTERNET, zapłać 1000 więcej ale kup na miejscu u znanego sprzedawcy

Jasne. A najlepiej w ...
    Jest oczywiste że lepiej kupić przez Internet płacić 3000zł niż w tym samym sklepie jadąc bezpośrednio i płacąc przy kasie 4000zł. To oczywista oczywistość.
  • #25 9609621
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2604
    Brencik napisał:
    Walker29 napisał:
    NIE KUPUJ PRZEZ INTERNET, zapłać 1000 więcej ale kup na miejscu u znanego sprzedawcy

Jasne. A najlepiej w ...
    Jest oczywiste że lepiej kupić przez Internet płacić 3000zł niż w tym samym sklepie jadąc bezpośrednio i płacąc przy kasie 4000zł. To oczywista oczywistość.

Czy wysyłkowo czy też jadąc tak jak piszesz to "jeden ...."
    Tu nie chodzi o to ile płacisz tylko o to czy masz serwis i jak załatwiasz reklamacje.
    Pomyśl tylko czy opłaca się zaoszczędzić 1000zł, a później się "bujać" jak produkt okaże się wadliwy. Zazwyczaj tak kupowane kotły trzeba samemu zdemontować, a nastepnie odesłać do sprzedawcy w celu naprawy lub wymiany. Poczytaj dokładniej warunki sklepów wysyłkowych dotyczących reklamacji.
    W przypadku, kiedy kupujesz u lokalnego sprzedawcy, wszelkie reklamacje załatwiane są u Ciebie w domu.
  • #26 9610167
    Brencik
    Poziom 26  
    A jak kupie w sklepie to kto mi kocioł zdemontuje? Św. Mikojan?

Gwarancja jest zawsze, udziela jej producent.
  • #27 9610292
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2604
    Brencik napisał:
    A jak kupie w sklepie to kto mi kocioł zdemontuje? Św. Mikojan?

Gwarancja jest zawsze, udziela jej producent.

Widzisz, rzecz polega na tym, że gwarantem jest producent, który udziela gwarancji na zasadach całkowitej dobrowolności. Zasady tej gwarancji są ściśle określone w karcie gwarancyjnej. Jeżeli takiej karty nie dostaniesz to nie obejmuje Cię żadna gwarancja. Koniec i kropka. Poza tym sprzedawca, który sprzedaje towar wysyłkowo może się umówić z producentem w jaki sposób będzie realizowana gwarancja i wtedy na takiej karcie umieszczana jest dokładna informacja o sposobie realizacji roszczeń. Dla gwaranta utrzymanie serwisu to dodatkowy koszt. Jezeli jednak gwarant dogada się ze sprzedawcą, że sprzedaje kotły bez gwarancji to rolę serwisu może wziąć na siebie sprzedawca i może on dostosować gwarancję według swoich widzimisię np., "że w razie awarii, należy towar dostarczyć do serwisu na własny koszt".

W przypadku sprzedawców lokalnych jest inaczej, ponieważ oni wolą nie kombinować, lecz biorą towar od producenta wraz z serwisem, za co niestety płaci się więcej. Ale też w przypadku klienta jest mniej problemów, ponieważ każdy sprzedawca stara się wyrobić dobre układy z serwisantami lokalnymi, nierzadko im "odpalając dolę" za dobry i szybki serwis, który dotrze do klienta, a nie każe klientowi wysyłać towar.

W przypadku sprzedawców wysyłkowych szukają metod obniżenia ceny towaru i rzeczą naturalną jest, że ci sprzedawcy nie będą szukali serwisu kilkaset km od swojej siedziby, bo nie mają w tym żadnego interesu, a wręcz przeciwnie są to dodatkowe koszty jeżeli podejmą się zobowiązań.

W tej branży niestety serwisy prowadzą w większości całkowicie niezależne od producentów firmy. Z reguły odbywa się to na tej zasadzie, że serwis taki utrzymuje się z tego co sam "wyrwie" od klienta za rozruchy, przeglądy gwarancyjne i pozagwarancyjne. Koszta tych przeglądów klient ponosi płacąc serwisantowi lub płacąc podwyższoną cenę u sprzedawcy, a ten z kolei dzieli się zyskiem z serwisem.
    Tyle, że przypadku lokalnego serwisanta w razie poważniejszej awarii, serwisant może "wyrwać" części od producenta poprzez sprzedawcę o tyle w przypadku sprzedaży towaru od sprzedawcy wysyłkowego ten umywa ręce. Z tego też powodu serwisanci niechętnie podejmują się serwisowania produktów zakupionych poza ich obszarem ich dobrych kontaktów i układów, bo wtedy muszą wziąć całą odpowiedzialność za produkt na siebie.

Oczywiście są sprzedawcy wysyłkowi, którzy sprzedają towar z pełną gwarancją producenta i wtedy wszelkie problemy obsługuje serwis autoryzowany przez tego producenta lub bezpośrednio od producenta.
    Jednak w tym przypadku ceny towaru są zbliżone do cen lokalnych. Trzeba tylko dobrze pogadać z lokalnym sprzedawcą, bo każdy z nich dysponuje pewnym zakresem rabatów.

Jeżeli chodzi o kotły to zasada jest taka, że najlepiej jest kupować u lokalnych sprzedawców, którzy zapewniają dobry i szybki serwis. W przeciwnym razie możesz całą zimę przezimować z uszkodzonym kotłem, zanim przyjedzie do Ciebie serwis producenta.

Dodam jeszcze na koniec, że znam firmy, które handlują na Allegro, gdzie mają naprawdę świetne ceny, ale ceny tego samego towaru w sklepie lokalnym mają wyższe o 20-30%. Sam kupowałem od takich firm pooprzez Allegro z wysyłką, choć firmy znajdują się od mojego domu 1-2 km. Tyle, że z wysyłką ten towar obejmowała inna gwarancja :)
  • #28 9610549
    Brencik
    Poziom 26  
    Ale i tak nikt ni namówi mnie żeby zakupić np. Junkersa Cerapur Smart ZSB14 np. tu http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&str...order=p&clear_cookie=0&change_view=Poka%C5%BC niż w firmie takiej jak F..x czy T..r (o dziwno mają na większość produktów identyczne ceny, co do grosza!) płacąc za niego 5700zł zamiast 3600 i dostając to samo z taką sama gwarancją...
    Nawet jak kupie w F lub T przez znajomego hydraulika z upustem to i tak zapłacę pewnie z 4500 no i nawet sobie nie odpiszę wtedy tego od VAT-u od materiałów budowlanych...
  • #29 9610904
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 9612743
    Brencik
    Poziom 26  
    Co to znaczy nieuczciwy sprzedawca? Taki co sprzedaje taniej czy ten co sprzedaje po horrendalnych cenach? Jak obstawiam na tego drugiego.
    Nie wiem ponadto co jest nieuczciwego w sprzedaży przez internet.
    Równie dobrze można negować sprzedaż w sklepie w którym są czerwone półki i nieogolona pod pachami sprzedawczyni.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru kotła do nowo budowanego domu o powierzchni 113 m2, z uwzględnieniem przyszłościowych kosztów eksploatacji. Użytkownik rozważał kocioł kondensacyjny, preferując model jednofunkcyjny z zasobnikiem, jednak instalator zasugerował kocioł dwufunkcyjny ze względu na bliskość punktów odbioru ciepłej wody. Uczestnicy dyskusji podzielili się doświadczeniami z różnymi modelami kotłów, takimi jak Immergas VICTRIX, Wolf CGW11/100 oraz Junkers Cerapur Smart, wskazując na ich zalety i wady. Podkreślono znaczenie serwisu oraz jakości instalacji, a także różnice w kosztach eksploatacji między różnymi typami kotłów. Wskazano na konieczność odpowiedniego doboru systemu grzewczego oraz ocieplenia budynku, co wpływa na efektywność energetyczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA