logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sterownik do roweru Ecobike Basic Nexus z wyświetlaczem KT-LCD3?

Syltron 01 Kwi 2025 16:26 696 5
  • #1 21503501
    Syltron
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam rower Ecobike taki: https://bicykl.com.pl/miejskie/278-ecobike-basic-nexus.html Ma tylko 3 tryby prędkości: 12, 18 i 25 km/h. Chciałem zmienić na możliwość sterowania mocą w procentach. Mam wyświetlacz KT-LCD3, jednak nie współpracuje z oryginalnym sterownikiem. Mam pytanie, jaki należy dokupić sterownik? Załączam zdjęcia wymontowanego sterownika z roweru.

Widok wymontowanego sterownika z przewodami i złączami na tle wzorzystej tkaniny.
    Sterownik silnika bezszczotkowego z przewodami na tle materiału.
  • #2 21503985
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    >>21503501 Hallo,
    takie rzeczy najlepiej kupować w komplecie, wtedy nie tylko wszystko pasuje, ale tez dostaje się opis i info o ustawieniach.
    Ale jeżeli masz już wyświetlacz, to wejdź na jakąś platformę, np. Amazon i wpisz: KT-LCD03 kontroler (lub controller) i zobacz, jakie są oferty — kontrolera z wyświetlaczem lub samego kontrolera do KT.
    Hmm... ale przy ustawianiu będzie się pewnie pytał o parametry motorka, nie wiem, czy je znasz?
  • #3 21504177
    Syltron
    Poziom 9  
    Serwis ecobike niestety nie odpowiedział, a z działu technicznego Nexun dostałem taką odpowiedź:

"Witam. Ten sterownik jest odpowiedni, przy czym konektory starego sterownika i jakiegokolwiek nowego nie będą zgodne i należy je przelutować."

https://nexun.pl/pl/products/sterownik-kt36-48svprc-36-48v-14a-sinus-1257.html

Niestety nie mam pojęcia, o które w ogóle chodzi i jak to zrobić.
  • #4 21504506
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    >>21504177 Hallo,
    firma oferuje Ci pasujący kontroler, a żeby go podłączyć do wyświetlacza (i do hamulców i do manetki) potrzebujesz jeszcze wiązkę EBUS-4, o czym Cię informują na tej stronie. Ten kontroler nie obsługuje oświetlenia.
    Dodatkowo — potrzebujesz jeszcze adaptera dla podłączenia baterii do kontrolera, trzech przewodów fazowych silnika i pięciu przewodów do czujnika Halla ( chyba, ze w Twoim motorku nie ma tego czujnika). To można pewnie dokupić, albo polutować.

A jakbyś chciał kontroler z oświetleniem to np. taki:

https://www.elecycles.com/kt-controller-36v-4...0w-500w-750w-electric-bicycle-controller.html

Jest w miarę tanio, kontroler z wyświetlaczem KT-LCD03 razem kosztuje 33,50 €, ale potrzebne wiązki trzeba dokupić oddzielnie, albo je samemu lepić, co nie zawsze jest łatwe, to zależy, jakie masz z tym doświadczenie.
  • #5 21504528
    Syltron
    Poziom 9  
    Czy istnieje jakiś serwis, lub ktoś tu na forum, kto by dostarczył odpowiedni sterownik gotowy już tylko do podłączenia? Załączam zdjęcia wyprowadzeń w rowerze i silnika.

Przewody elektryczne roweru z różnymi złączami
    Silnik rowerowy zamontowany na tylnym kole roweru z widocznymi szprychami.
  • #6 21506199
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1222
    Po kontakcie z f-mą Ecobike pozostał mi adres:

Ecobike - Rowery elektryczne
    ul. Wschodnia 12, 55-330 Źródła k. Wrocławia / Poland
    +48 71 307 04 02 / serwis(_at_)ecobike.pl

...i wspomnienie empatycznego podejścia do mojego problemu, aż do ostatecznego załatwienia sprawy.
REKLAMA