Pytanie dotyczy instalacji elektrycznej w małym domku na działce.
Opisuję z pozycji amatora, proszę o poradę w kwestiach podanych poniżej.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie merytoryczne uwagi,
Sytuacja:
Prąd 1-fazowy 230V
Licznik główny poza obrębem działki + zabezpieczenie w postaci bezpiecznika topikowego
B 25A
Do rozdzielnicy w domku kabel ziemny 4x4mm2 długości około 20 metrów
Rozdzielnica w domku
wejście 4x4mm2 - faza na dwóch przewodach + N + PE
Wyłącznik nadprądowy "S" 3 x B 16A (Schneider K60N) - nowe
(mała lodówka, obwody gniazd, światło, podgrzewacz przepływowy 3,5kW)
Wyłącznik nadprądowy B 25A 2P (Fael S-192) chyba mocno leciwy +/- 20 lat
podgrzewacz przepływowy 5kW
Był jeszcze stary licznik, który teraz zdemontowałem
- N i PE były w nim zwarte
- oba przewody fazowe również były w nim zwarte
Przy okazji remontu będę całą instalację zmieniał, teraz chciałem tylko nieco podwyższyć standard w obrębie samej rozdzielnicy oraz dodatkowo uzyskać gniazdo, pod które będę mógł czasami podpiąć spawarkę na 230V która (podobno) przy starcie mogła by wybijać bezpiecznik 16A a może i 20A
Plan
Chciałbym pozostawić zabezpieczenia tak, jak one są wyżej opisane, ale ustawić / dodać inne elementy w następującej kolejności podłączania:
1) Wyłącznik różnicowoprądowy - 25A 30mAh 230V (?)
2) (pod)Licznik energii elektrycznej
3) Wyłącznik nadprądowy "S" 3 x B 16A (Schneider K60N) - nowe [tak jak było dotychczas]
4) Wyłącznik nadprądowy B 25A 2P (Fael S-192) chyba mocno leciwy +/- 20 lat [tak jak było dotychczas]
5) Gniazdo elektryczne (podłączone z pozycji 4)
Kwestie
1) Czy taka kolejność jest elementowo i kolejnościowo właściwa?
(uwzględniając też charakterystykę działania w/w spawarki)
2) Jakie parametry wyłącznika różnicowoprądowego?
3) Czy warto wymienić na nowy wyłącznik nadprądowy z pozycji 4 ?
4) Które dobre gniazdo natynkowe kupić, żeby miało wysoką obciążalność i mogło być połączone przewodami 4mm2 ?
5) Czy założenie, że najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy PE jest właściwie podłączony (czy tylko zwarty na N) będzie zainstalowanie i kontrola wyłącznika różnicowoprądowego ?
6) Na szynie DIN mogę zmieścić albo licznik albo gniazdo. Jeden z tych elementów musi być poza szyną. Lepiej któryś konkretnie, czy wszystko jedno ?
Opisuję z pozycji amatora, proszę o poradę w kwestiach podanych poniżej.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie merytoryczne uwagi,
Sytuacja:
Prąd 1-fazowy 230V
Licznik główny poza obrębem działki + zabezpieczenie w postaci bezpiecznika topikowego
B 25A
Do rozdzielnicy w domku kabel ziemny 4x4mm2 długości około 20 metrów
Rozdzielnica w domku
wejście 4x4mm2 - faza na dwóch przewodach + N + PE
Wyłącznik nadprądowy "S" 3 x B 16A (Schneider K60N) - nowe
(mała lodówka, obwody gniazd, światło, podgrzewacz przepływowy 3,5kW)
Wyłącznik nadprądowy B 25A 2P (Fael S-192) chyba mocno leciwy +/- 20 lat
podgrzewacz przepływowy 5kW
Był jeszcze stary licznik, który teraz zdemontowałem
- N i PE były w nim zwarte
- oba przewody fazowe również były w nim zwarte
Przy okazji remontu będę całą instalację zmieniał, teraz chciałem tylko nieco podwyższyć standard w obrębie samej rozdzielnicy oraz dodatkowo uzyskać gniazdo, pod które będę mógł czasami podpiąć spawarkę na 230V która (podobno) przy starcie mogła by wybijać bezpiecznik 16A a może i 20A
Plan
Chciałbym pozostawić zabezpieczenia tak, jak one są wyżej opisane, ale ustawić / dodać inne elementy w następującej kolejności podłączania:
1) Wyłącznik różnicowoprądowy - 25A 30mAh 230V (?)
2) (pod)Licznik energii elektrycznej
3) Wyłącznik nadprądowy "S" 3 x B 16A (Schneider K60N) - nowe [tak jak było dotychczas]
4) Wyłącznik nadprądowy B 25A 2P (Fael S-192) chyba mocno leciwy +/- 20 lat [tak jak było dotychczas]
5) Gniazdo elektryczne (podłączone z pozycji 4)
Kwestie
1) Czy taka kolejność jest elementowo i kolejnościowo właściwa?
(uwzględniając też charakterystykę działania w/w spawarki)
2) Jakie parametry wyłącznika różnicowoprądowego?
3) Czy warto wymienić na nowy wyłącznik nadprądowy z pozycji 4 ?
4) Które dobre gniazdo natynkowe kupić, żeby miało wysoką obciążalność i mogło być połączone przewodami 4mm2 ?
5) Czy założenie, że najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy PE jest właściwie podłączony (czy tylko zwarty na N) będzie zainstalowanie i kontrola wyłącznika różnicowoprądowego ?
6) Na szynie DIN mogę zmieścić albo licznik albo gniazdo. Jeden z tych elementów musi być poza szyną. Lepiej któryś konkretnie, czy wszystko jedno ?