logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja elektryczna w domku na działce - kolejność elementów i zabezpieczenia?

zyndramm 01 Kwi 2025 19:42 375 7
  • #1 21503696
    zyndramm
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Pytanie dotyczy instalacji elektrycznej w małym domku na działce.

Opisuję z pozycji amatora, proszę o poradę w kwestiach podanych poniżej.

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie merytoryczne uwagi,

Sytuacja:

Prąd 1-fazowy 230V
    Licznik główny poza obrębem działki + zabezpieczenie w postaci bezpiecznika topikowego
    B 25A

Do rozdzielnicy w domku kabel ziemny 4x4mm2 długości około 20 metrów

Rozdzielnica w domku

wejście 4x4mm2 - faza na dwóch przewodach + N + PE

Wyłącznik nadprądowy "S" 3 x B 16A (Schneider K60N) - nowe
    (mała lodówka, obwody gniazd, światło, podgrzewacz przepływowy 3,5kW)

Wyłącznik nadprądowy B 25A 2P (Fael S-192) chyba mocno leciwy +/- 20 lat
    podgrzewacz przepływowy 5kW

Był jeszcze stary licznik, który teraz zdemontowałem
    - N i PE były w nim zwarte
    - oba przewody fazowe również były w nim zwarte

Przy okazji remontu będę całą instalację zmieniał, teraz chciałem tylko nieco podwyższyć standard w obrębie samej rozdzielnicy oraz dodatkowo uzyskać gniazdo, pod które będę mógł czasami podpiąć spawarkę na 230V która (podobno) przy starcie mogła by wybijać bezpiecznik 16A a może i 20A

Plan

Chciałbym pozostawić zabezpieczenia tak, jak one są wyżej opisane, ale ustawić / dodać inne elementy w następującej kolejności podłączania:

1) Wyłącznik różnicowoprądowy - 25A 30mAh 230V (?)

2) (pod)Licznik energii elektrycznej

3) Wyłącznik nadprądowy "S" 3 x B 16A (Schneider K60N) - nowe [tak jak było dotychczas]

4) Wyłącznik nadprądowy B 25A 2P (Fael S-192) chyba mocno leciwy +/- 20 lat [tak jak było dotychczas]

5) Gniazdo elektryczne (podłączone z pozycji 4)

Kwestie

1) Czy taka kolejność jest elementowo i kolejnościowo właściwa?
    (uwzględniając też charakterystykę działania w/w spawarki)

2) Jakie parametry wyłącznika różnicowoprądowego?

3) Czy warto wymienić na nowy wyłącznik nadprądowy z pozycji 4 ?

4) Które dobre gniazdo natynkowe kupić, żeby miało wysoką obciążalność i mogło być połączone przewodami 4mm2 ?

5) Czy założenie, że najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy PE jest właściwie podłączony (czy tylko zwarty na N) będzie zainstalowanie i kontrola wyłącznika różnicowoprądowego ?

6) Na szynie DIN mogę zmieścić albo licznik albo gniazdo. Jeden z tych elementów musi być poza szyną. Lepiej któryś konkretnie, czy wszystko jedno ?
  • #2 21503718
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3846
    zyndramm napisał:
    Wyłącznik nadprądowy "S" 3 x B 16A (Schneider K60N) - nowe
    (mała lodówka, obwody gniazd, światło, podgrzewacz przepływowy 3,5kW)

Błąd pierwszy - na obwody oświetlenia stosujemy max B10.

zyndramm napisał:
    Wyłącznik nadprądowy B 25A 2P (Fael S-192) chyba mocno leciwy +/- 20 lat
    podgrzewacz przepływowy 5kW

Jakim przewodem zasilony jest podgrzewacz?

zyndramm napisał:
    dodatkowo uzyskać gniazdo, pod które będę mógł czasami podpiąć spawarkę na 230V która (podobno) przy starcie mogła by wybijać bezpiecznik 16A a może i 20A

Gniazdo możesz zabezpieczyć max 16A.

zyndramm napisał:
    1) Wyłącznik różnicowoprądowy - 25A 30mAh 230V (?)

Kolejny błąd w zapisie jednostek. Do tego różnicówka to nie plaster, trzeba umieć ją zastosować, zapytam zatem jaki jest układ sieci zasilającej?

zyndramm napisał:
    3) Wyłącznik nadprądowy "S" 3 x B 16A (Schneider K60N) - nowe [tak jak było dotychczas]

Wspomniałem wyżej, obwody oświetlenia na B10 wydzielić.

zyndramm napisał:
    4) Wyłącznik nadprądowy B 25A 2P (Fael S-192) chyba mocno leciwy +/- 20 lat [tak jak było dotychczas]

5) Gniazdo elektryczne (podłączone z pozycji 4)

Również wspomniałem. Gniazdo max B16.
    zyndramm napisał:
    4) Które dobre gniazdo natynkowe kupić, żeby miało wysoką obciążalność i mogło być połączone przewodami 4mm2 ?

Gniazdo specjalne 32A
    zyndramm napisał:
    5) Czy założenie, że najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, czy PE jest właściwie podłączony (czy tylko zwarty na N) będzie zainstalowanie i kontrola wyłącznika różnicowoprądowego ?

Całkowicie błędne rozumowanie. Dlatego należy ustalić układ sieci zasilającej. Od tego zaczynamy.

zyndramm napisał:
    Opisuję z pozycji amatora,

I tu już błąd kardynalny. Z tego co widzę To za bardzo nie znasz się na prądzie, absolutnie nie znasz zasad ochrony przeciwporażeniowej. Amator to może chleb upiec, najwyżej nie wyjdzie. A nie brać się za projektowanie i budowę instalacji elektrycznej która może kogoś zabić.

No nic, ustal układ sieci zasilającej to pomogę. Bez tego ani rusz
  • #3 21503744
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    zyndramm napisał:

Opisuję z pozycji amatora, proszę o poradę w kwestiach podanych poniżej.

To jako amator opisz elektrykowi którego wynajmiesz gdzie chciałbyś mieć gniazdka i on to wykona, o ile będą one umieszczone w odpowiednich miejscach (bezpiecznych). On je odpowiednio zabezpieczy.
    Jak jako amator zamierzasz wykonać i sprawdzić czy dobrze wykonałeś to co chcesz wykonać?
  • #4 21503758
    zyndramm
    Poziom 10  
    kortyleski napisał:
    No nic, ustal układ sieci zasilającej to pomogę. Bez tego ani rusz

Z tego co wyczytałem, o układ sieci zasilającej dowiem się w zakładzie energetycznym ?

Dzięki za te wszystkie uwagi. Oczywiście część z tego co napisałeś, to wiem. Opisuję stan instalacji "zastanej", wykonanej wiele lat temu przez fachowca lub "fachowca" (tego nie wiem).

Rozumiem, że obwody należy podzielić i zabezpieczyć tak, jak napisałeś, bo tak też robiłem u siebie w mieszkaniu. Tutaj w tym momencie nie mam czasu zweryfikować wszystkiego, co jest gdzie podłączone, wiem tylko, że działało 25 lat i się nie sfajcyło - rozumiem, że to marna rekomendacja, ale innej nie ma.

Jak będzie remont, to cała instalacja zostanie postawiona na nowo.

Podgrzewacz jest zasilony przewodem 2,5mm2 i tego do czasu remontu nie da się zmienić.

I to oczywiście prawda, że nie znam się specjalnie na prądzie, dlatego tu napisałem. Prawdą też jednak jest, że robię wiele rzeczy, mam świadomość zagrożenia i nie robię niczego, co do czego nie mam pewności, że jest właściwe.

Wersja minimum jest taka, że po prostu zdemontowałem stary licznik, mam jednak nadzieję, że uda się to jeszcze trochę polepszyć, zanim nie wymienię całej instalacji, która - jak się domyślam - za wzorcowa na pewno nie jest...
  • #5 21503793
    kortyleski
    Poziom 43  
    zyndramm napisał:
    Podgrzewacz jest zasilony przewodem 2,5mm2 i tego do czasu remontu nie da się zmienić.
    zyndramm napisał:
    Z tego co wyczytałem, o układ sieci zasilającej dowiem się w zakładzie energetycznym ?

Zatem ten przewód powinien być zabezpieczony max B16.
    zyndramm napisał:

Dokładnie.

zyndramm napisał:
    Pytanie dotyczy instalacji elektrycznej w małym domku na działce.

Może jeszcze drewniany?
    zyndramm napisał:
    działało 25 lat i się nie sfajcyło

Aż się sfajczy. Cała chałupa.
    zyndramm napisał:
    mam świadomość zagrożenia i nie robię niczego, co do czego nie mam pewności, że jest właściwe.

Dobre podejście. Ale dlaczego:
    zyndramm napisał:
    Jak będzie remont, to cała instalacja zostanie postawiona na nowo.

Nie zrobić tego od razu? Nie jest to jakiś mega koszt a masz spokój na lata.
    Tym bardziej że obecnie próbujesz wykonać MODERNIZACJĘ instalacji a ta według obowiązujących przepisów podlega współczesnym standardom.

Czekam na układ sieci. TT albo TN. to nam bardzo wiele wyjaśni.
  • #6 21504890
    zyndramm
    Poziom 10  
    >>21503793

Oczywiście, może nie wyraziłem się precyzyjnie, jak najbardziej jestem za poprawą tego co jest już w tej chwili, miałem na myśli tylko to, że nie mam w chwili obecnej możliwości zmienić przebiegu przewodów. Całą resztę jak najbardziej i to właśnie chciałbym zrobić i stąd ten cały wątek.

Instalacja jest w budynku murowanym, plus niewielki drewniany domek narzędziowy.

Ustaliłem, że instalacja jest typu TN - ponadto okoliczne osoby też mają zainstalowane zabezpieczenia różnicowo prądowe.

Z wyłącznikami nadprądowymi "S" 3 x B 16A zabezpieczone są kolejno :

3a) oświetlenie góra i dół domku (głównie żarówki ledowe)

3b) gniazda góra i dół domku (+wpięta w ten obwód jest jedna żarówka) tu jest podłączona lodówka, TV, czasami kaloryfer 2kW i na stałe podgrzewacz przepływowy 3,5kW

3c) cały domek narzędziowy : 2 punkty świetlne i jedno gniazdo elektryczne, do którego są podłączane urządzenia działkowe, kosiarka, piła itp

4) Na obwodzie wyłącznika nadprądowego B 25A 2P jest tylko podgrzewacz przepływowy łazienkowy 5kW
    Zastanawiam się tylko, kto i po co te 25A tam wetknął...
  • #7 21504975
    kortyleski
    Poziom 43  
    zyndramm napisał:
    Ustaliłem, że instalacja jest typu TN

Gdzie i jak ustaliłeś?

zyndramm napisał:
    ponadto okoliczne osoby też mają zainstalowane zabezpieczenia różnicowo prądowe.

To nie ma żadnego znaczenia, RCD stosuje się w obu typach instalacji.
    Nadal wiemy że nic nie wiemy...
  • #8 21504979
    zyndramm
    Poziom 10  
    >>21504975

Ustaliłem z elektrykiem nadzorującym tę sieć elektryczną.
    Druga informacja była tylko jako dodatkowa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji instalacji elektrycznej w małym domku na działce zasilanym prądem jednofazowym 230V. Obecna instalacja posiada licznik główny poza działką z bezpiecznikiem topikowym B25A oraz rozdzielnicę z przewodem ziemnym 4x4 mm² o długości około 20 m. W rozdzielnicy zastosowano wyłączniki nadprądowe: Schneider K60N 3xB16A do obwodów oświetlenia, gniazd i podgrzewacza przepływowego 3,5 kW oraz starszy wyłącznik B25A 2P (Fael S-192) do podgrzewacza 5 kW. W instalacji występowały błędy, takie jak niewłaściwe zabezpieczenia obwodów oświetleniowych (zalecane B10), nieprawidłowe zabezpieczenia gniazd (max B16A), oraz brak jasności co do układu sieci zasilającej. Ustalono, że instalacja jest typu TN, a w okolicy stosowane są zabezpieczenia różnicowoprądowe (RCD). Podgrzewacz zasilany jest przewodem 2,5 mm², który powinien być zabezpieczony wyłącznikiem B16A. Zwrócono uwagę na konieczność podziału obwodów i stosowania odpowiednich zabezpieczeń zgodnie z obowiązującymi normami oraz na ryzyko związane z samodzielnym projektowaniem instalacji przez osoby bez odpowiedniej wiedzy. Zalecane jest skonsultowanie szczegółów z elektrykiem oraz wykonanie pełnej modernizacji instalacji, aby spełniała współczesne standardy bezpieczeństwa i ochrony przeciwporażeniowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA