logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik Briggs strzela w wydech i cofa paliwo - czy to problem z rozrządem?

mc503839735 01 Kwi 2025 21:06 498 9
REKLAMA
  • #1 21503803
    mc503839735
    Poziom 3  
    Witam. Mam pytanie. Silnik Briggs strzela mi w wydech i cofa mieszankę paliwa we filtr powietrza. Ustawiłem luz zaworowy i dotarłem zawory i brak jakiejkolwiek poprawy. Obawiam się, że silnik jest przestawiony na rozrządzie. To jest traktorek, którego dopiero co kupiłem. Widzę, że zawór ssący na początku suwu sprężania jest jeszcze otwarty, a wydechowy otwiera się pod koniec suwu pracy. Czy tak to powinno być? Chciałbym się tego dowiedzieć, zanim wydobędę silnik z traktorka.
    AI: Jaki jest dokładny model silnika Briggs, o którym mowa?
    28d707
    AI: Czy silnik przeszedł jakieś wcześniejsze naprawy lub modyfikacje przed zakupem traktorka?
    Nie wiem
  • REKLAMA
  • #2 21503834
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3274
    Najczęściej ścina aluminiowy klin na wale ustalający położenie koła zamachowego względem wału. Wtedy opóźnia się zapłon i strzela w wydech. Dzieje się tak przez gwałtowne zatrzymanie silnika np najazd na pniak.
    Klin aluminiowy wtedy robi za bezpiecznik by nie skrzywić czy urwać wału.

Żeby przestawić rozrząd ktoś musiałby go źle złożyć.
  • REKLAMA
  • #3 21503871
    mc503839735
    Poziom 3  
    >>21503834 A z tym cofaniem się paliwem w filtr powietrza?
  • #4 21503951
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    mc503839735 napisał:
    a z tym cofaniem się paliwem w filtr powietrza?

Nic, a co ma być? Masz albo ścięty klin koła zamachowego, albo uszkodzony zapłon.
  • #5 21504716
    mc503839735
    Poziom 3  
    Sprawdziłem dzisiaj. Klin jest na miejscu. Wyjąłem silnik, spuściłem i odkręciłem dolną pokrywę. Okazało się, że rozrząd jest ustawiony na znakach. Nie mam już pomysłu. Zauważyłem, że jak sprężę tłokiem powietrze, to od razu ucieka do komory silnika, tak jakby nie trzymały pierścienie
    czy to może być przyczyną ?
  • #6 21504730
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3274
    Może i odmą do dolotu.
  • REKLAMA
  • #7 21504742
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 930
    mc503839735 napisał:
    Widzę, że zawór ssący na początku suwu sprężania jest jeszcze otwarty, a wydechowy otwiera się pod koniec suwu pracy.

Z tymi rzekomo nie szczelnymi zaworami to jeszcze bym się wstrzymał nie wiem dokładnie jak w tym silniku.
    Ale.
    Ale powinno w nim byś takie urządzenie zwane odprężnikiem (chyba, że w takim silniku z rozrusznikiem takowego się nie stosuje, ale pewien nie jestem)
    A zadaniem tego urządzenia jest aby silnik przy małych obrotach(manualne kręcenie) był specjalnie minimalnie nie szczelny.
    Dopiero gdy zaczyna dostawać obrotów mechanizm ów zaczyna działać, a co za tym idzie układ zaworowy robi się szczelny.

Zadaniem tego mechanizmu jest początkowe ułatwienie startu.
    Tak, aby ciągnący za linkę, ewentualnie rozrusznik elektryczny na począrku miały w miarę lekko.
  • #8 21504803
    mc503839735
    Poziom 3  
    @klm787 wiem, o czym mówisz. Są zastosowane na wałku rozrządu i przy małych obrotach uchylają zawór wydechowy, ale na swoim wałku nie widzę odprężnika.

Dodano po 9 [minuty]:

@sigwa18 zamykałem gniazdo od odmy i syczenie jest takie samo, tak jakby nie z niej.

Dodano po 1 [minuty]:

Oprócz ściętego klina na Magneto, może coś jeszcze wpływać na zapłon?
  • REKLAMA
  • #9 21505007
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Wygląda na problem z zaworami lub cylinder jajo.
  • #10 21506087
    mc503839735
    Poziom 3  
    A może jakaś część zapalonej mieszanki musi się trochę wydobywać wydechem.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik Briggs model 28d707 strzela w wydech i cofa mieszankę paliwową do filtra powietrza. Ustawienie luzu zaworowego i dotarcie zaworów nie przyniosło poprawy. Podejrzenie padło na przestawienie rozrządu, jednak rozrząd jest ustawiony zgodnie ze znakami. Możliwą przyczyną jest ścięty aluminiowy klin na wale, który ustala położenie koła zamachowego względem wału, co powoduje opóźnienie zapłonu i strzały w wydech. Klin jednak jest na miejscu. Sprawdzono też szczelność pierścieni tłokowych – powietrze uciekające do komory silnika może wskazywać na nieszczelność, ale obecność odprężnika na wałku rozrządu, który ułatwia rozruch przez minimalne uchylenie zaworu wydechowego przy niskich obrotach, może wpływać na szczelność układu zaworowego. Zamykanie gniazda odmy nie zmieniło objawów. Możliwe są też problemy z zaworami lub cylindrem (np. deformacja). Dodatkowo rozważane jest, czy część zapalonej mieszanki może wydostawać się wydechem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA