Mam samsunga S20 i służy mi jako modem więc jest na stałe podłączony do gniazda USB które jest stale pod prądem Tak jest juz od kilku lat ,więc z ciekawości pytam jak on zlicza pełne cykle ładowań jak jest stale ładowany.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamLEDówki napisał:Jest stale podłączony do zasilania. Jeżeli zasilanie znika, to akumulator rozładowuje się i ładuje po włączeniu zasilania
gps79 napisał:Pan_Tofel napisał:jak on zlicza pełne cykle ładowań
A skąd przeświadczenie, że telefon to liczy i w jakim celu miałby to robić?
LEDówki napisał:Użytkownik nie ma na to wpływu
gps79 napisał:Zatem jaki miałby być cel przechowywania takiej informacji w telefonie, czy baterii, jeśli nie byłaby ona ani wiarygodna, ani użyteczna?
blahfff napisał:To jedna z funkcji ktora zostala dodana po wybuchowej serii Note.
tino2003 napisał:blahfff napisał:To jedna z funkcji ktora zostala dodana po wybuchowej serii Note.
Tylko, że to nie metoda ładowania miała wpływ na zjawisko wybuchania tylko wada konstrukcyjna samej baterii jak też telefonu.
blahfff napisał:Samsung na podstawie ilosci cykli okresla kondycje akumulatora, i maksymalny poziom napiecia ktore moze taki akumator miec
Pan_Tofel napisał:jak on zlicza pełne cykle ładowań jak jest stale ładowany
blahfff napisał:Ilosc cykli mozna sobie sprawdzic za pomoca "adb shell dumpsys battery".
gps79 napisał:Można gdzieś o tym poczytać, jeśli to nie są tajne informacje?
gps79 napisał:Ogólnodostępna wiedza wskazuje, że napięcie maksymalne danego akumulatora nie zmienia się w całym cyklu jego życia.
https://electronics.stackexcha...ifetime-but-what-about-100-vol
gps79 napisał:Z tego wnioskuję, że telefon podłączony na stałe do ładowarki nie powinien zwiększać licznika mSavedBatteryUsage.