logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Schemat kotłowni grawitacyjnej z kotłem stałopalnym 40 kW - opinie i sugestie

zulafon 12 Kwi 2025 08:51 414 13
REKLAMA
  • #1 21516250
    zulafon
    Poziom 2  
    Witam.

Czy mógłbym prosić o Wasze opinie na temat poniższego schematu kotłowni?
    W szczególności czy zadziała, albo co trzeba zmienić by zadziałał?
    Jak się nie da poprawić i w ogóle nie zadziała, to też napiszcie proszę. :)
    Z góry dziękuję!

Zasada działania: grawitacyjna (ponieważ nie wiem czy zadziała dodaję grupę pompową jako backup).
    Sterowanie: samoczynne, bez elektroniki, bez prądu.
    Materiał: stal czarna.
    Srednice: 2".
    Zawór termoregulacyjny (mieszający) na powrocie kotła: KVS=28 (są to 2 równoległe zawory ESBE VTC511 5/4").
    Najmniejszy KVS w instalacji: 28.
    Zawory zwrotne: grawitacyjne.
    Kocioł: stałopalny 40 kW.
    Bufor: 2 m3.
    Różnica wysokości środka bufora i środka pieca: ok. 1 m (spód bufora jest na tej samej wysokości, co środek pieca).
    OP1: wymiennik ciepła do obiegu podłogówki 70 m2 (obieg posiada własny zawór mieszający, pompę, rozdzielacz, itd).
    OP2: wymiennik ciepła do obiegu podłogówki 70 m2 (obieg posiada własny zawór mieszający, pompę, rozdzielacz, itd).

Pewnie czegoś nie napisałem ale w razie czego dopiszę.

Dzięki i pozdrawiam!

Schemat instalacji kotłowni grawitacyjnej z zasobnikiem i wymiennikami.
  • REKLAMA
  • #3 21516546
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Witam. Jeśli grawitacja, to układ otwarty (najlepiej). Na zamkniętym też można to uzyskać, lecz kąty łuków łagodne, kolana gwintowane odpadają. Najlepiej spawać hamburgi bądź system zaciskowy np. Geberit mapress dn 54. Ale cenowo drogo, choć spawanie tanie też nie jest. Wątpię by grawitacja przecisnęła się przez zawór mieszający by ochronić kocioł przed zimnym powrotem, tak szczerze. Nie lepiej wykonać układ pompowy i mieć problem z głowy?
    Pozdrawiam.
  • #4 21516936
    zulafon
    Poziom 2  
    Plumpi napisał:
    To ma być bufor czy zasobnik ciepłej wody (CWU)?

Typowy bufor. Posiada wężownicę CWU, ale to typowy bufor.

Dodano po 7 [minuty]:

W0jtek92 napisał:
    Nie lepiej wykonać układ pompowy i mieć problem z głowy?

No właśnie dlatego w sumie zapytałem, całkiem możliwe, że to właśnie tak jest, że układ pompowy wyjdzie taniej, łatwiej i szybciej. Piec posiada wężownicę schładzającą, więc teoretycznie nie powinienem się obawiać awarii pompy, nawet w układzie zamkniętym, do tego oczywiście będzie UPS.

Ale nie chcę się tak łatwo poddać, jeśli jest szansa na działanie grawitacyjne, to chciałbym ją wykorzystać, może ktoś ma już doświadczenie z podobnym układem, np. przerabiał stary grawitacyjny na pompowy, bo grawitacyjny się nie sprawdził słabo działał..

Dodano po 3 [minuty]:

W0jtek92 napisał:
    Geberit mapress dn 54

Dzięki za podpowiedź, sprawdzę, z czym to się je.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21516996
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2645
    Ale nie ma problemu zrobić układu z pompą i zaworem temperaturowym, a kiedy zabraknie prądu, żeby układ samoczynnie przeszedł na pracę grawitacyjną. Poza tym nie potrzeba aż 2 zaworów temperaturowych. W zupełności wystarczy jeden.
    Po zaniku zasilnia układ grawitacyjny będzie działał bez ochrony przed zbyt zimnym powrotem.
    Ale takie sytuacje będą sporadyczne, a zawsze pozostaje ochrona, że jak braknie prądu to nie dojdzie do zagotowania kotła.
    I ten układ, który jest na rysunku taką pracę umożliwia. Trzeba tylko poszukać zawór różnicowy z kulką tonącą, bo przy tak małej różnicy poziomów między kotłem, a buforem, grawitacja będzie słaba i może nie otwierać zaworu z kulką pływającą.

Co bym zmienił w tym układzie?
    1. Zamontowałbym oddzielny zasobnik CWU, żeby można było wykorzystywać ciepło bufora do maksimum. Używając bufora kombinowanego będziemy mogli tylko grzać w nim wodę od ok. 60 do 95'C czyli maksymalnie wykorzystywać energię przy delcie 35'C. Nie będziemy mogli bardziej wychładzać bufora, bo będziemy mieli zbyt chłodną wodę do kąpieli.
    Jak rozdzielimy bufor od zasobnika CWU, wtedy będziemy mogli wychładzać wodę w buforze nie o 35'C, a 60-70'C, czyli wtedy bufor będzie nam gromadził 2 razy więcej energii po każdym cyklu palenia.
    2. Obiegi CO podłączyłbym pod oddzielne króćce w buforze. Taki układ jak na rysunku jest błędem, ponieważ brakuje pomp tłoczących wodę poprzez wymienniki. Wymienniki w tym układzie są zbędne. Trzeba tylko zamontować bardzo doby separator magnetyczny, a za nim podłączyć grupy pompowe podłogówek.
    Raz, że zaoszczędzimy na wymiennikach, dodatkowych pompach, dodatkowych elementach układu zamkniętego to jeszcze poprawimy sprawność układu grzewczego.
    W takim układzie może się okazać, że raz na 10 czy kilkanaście lat trzeba będzie przepłukać podłogówki.
    Jeżeli jednak chcesz zrobić z separacją poprzez wymiennik to wystarczy tylko jeden wymiennik ciepła + dodatkowa pompa.
    3. Przed pompą niepotrzebne jest to dodatkowe połączenie z zaworem różnicowym.
    4. Zrobić układ zamknięty na całości. Dodatkowo zamontować układ schładzający bezpośredniego działania.
    5. Jeżeli kocioł posiada drugi zestaw króćców to do tego zestawu podłączyć zasobnik CWU. Także z możliwością ładowania grawitacyjnego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21517018
    Rysio4001
    Ocena: 1073
    Plumpi napisał:
    Co bym zmienił w tym układzie?
    No i grupa bezpieczeństwa przyłączona do kotła przed zaworami odcinającymi kocioł od instalacji (po stronie kotła), a nie za zaworami.
    Zawór bezpieczeństwa powinien być na zasileniu, a nie powrocie, lub bezpośrednio na kotle w dedykowanym króćcu u góry kotła, jeśli jest.
  • #7 21517038
    zulafon
    Poziom 2  
    >>21516996

Bardzo cenne uwagi, dziękuję! Przemyślę, pozmieniam i za kilka dni postaram się wkleić nowy schemat, tak by inni też skorzystali z tych rad.

Teraz odniosę się tylko do pomysłu oddzielnego zbiornika CWU, który w moim przypadku akurat, jako jedyny, może się nie sprawdzić:
    Gdyby ten oddzielny zbiornik CWU był na tyle spory, by temperatura wody utrzymywała się w nim dłużej niż w buforze, to by się oczywiście sprawdziło, ale w moim przypadku oznaczałoby to bardzo spory zbiornik (rodzina kilkuosobowa). Komora załadowcza kotła została tak dobrana, by cykl palenia odbywał się raz na 1-2 dni w sezonie grzewczym i raz na 2-? dni poza sezonem.
    Wyodrębnienie CWU mogłoby się skończyć albo potrzebą ciągłego jego dogrzewania, co mogłoby zakłócać cykle palenia, albo wymagać dodatkowego podgrzewania z bufora (co z kolei wydaje się mieć ten sam skutek netto co wężownica CWU), albo dogrzewania prądem, co z kolei jest mniej ekonomiczne. Ale dzięki za pomysł, warto było jeszcze raz to przemyśleć!
  • #8 21517047
    Plumpi
    Ocena: 2645
    Możesz zastosować układ z podgrzewaniem z bufora. Tylko wtedy zasobnik CWU musiałby się znaleźć powyżej bufora.
    Dzięki temu zasobnik CWU podgrzewany byłby wodą z bufora tylko wtedy, kiedy w buforze byłaby woda cieplejsza niż w zasobniku CWU. Ale kiedy już by w buforze nie było ciepła to CWU by się już nie wychładzał.

Kiedyś widziałem jakaś firma miała w swojej ofercie takie zbiorniki kombinowane. Pomiędzy strefą grzewczą CWU gdzie był zbiornik w zbiorniku, a buforem była wstawiona przegroda z otworami oraz rurą grzewczą. Kiedy bufor miał gorącą wodę to grzał część CWU. Ale kiedy w buforze brakowało ciepła to część CWU pozostawała nadal gorąc i nie oddawała ciepła w dół.

Ot wykorzystanie zwykłych praw fizyki. Cieplejsza woda ma mniejszą gęstość i unosi się w zbiorniku do góry.
  • REKLAMA
  • #9 21517052
    zulafon
    Poziom 2  
    Rysio4001 napisał:
    No i grupa bezpieczeństwa przyłączona do kotła przed zaworami odcinającymi kocioł od instalacji (po stronie kotła), a nie za zaworami. Zawór bezpieczeństwa powinien być na zasileniu, a nie powrocie, lub bezpośrednio na kotle w dedykowanym króćcu u góry kotła, jeśli jest.

Dzięki, czyli po dodaniu grupy bezpieczeństwa na zasilaniu mogę usunąć tę przy zbiorniku przeponowym? Zmyliło mnie to, że spora część instalatorów wydaje się instalować grupę bezp. nad zbiornikiem przeponowym, a z kolei zaleca przyłączać te zbiorniki do powrotu kotła...
  • #10 21519775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 21520137
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Witam. W przypadku obawy o przegrzanie zasobnika cwu wystarczy zastosować zawór przeciwpoparzeniowy.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #12 21520152
    Rysio4001
    Ocena: 1073
    zulafon napisał:
    Dzięki, czyli po dodaniu grupy bezpieczeństwa na zasilaniu mogę usunąć tę przy zbiorniku przeponowym? Zmyliło mnie to, że spora część instalatorów wydaje się instalować grupę bezp. nad zbiornikiem przeponowym, a z kolei zaleca przyłączać te zbiorniki do powrotu kotła...
    Źródło ciepła (kocioł) w układzie zamkniętym musi być zabezpieczone odpowiednim zaworem bezpieczeństwa, bez możliwości odcięcia go zaworami od chronionego źródła ciepła. W przypadku kotła załadunkowego na paliwo stałe zawór bezpieczeństwa powinien być na zasileniu lub na kotle w górnej jego części w dedykowanym króćcu.
    Natomiast dla naczynia przeponowego lepiej jest, jak jest wpięte w powrót.
    Jeśli naczynie przeponowe będzie po stronie kotła, to nie musisz wtedy przy nim stosować zaworu bezpieczeństwa, jeżeli zawór bezpieczeństwa będzie już dołączony do kotła (jak powyżej).
    Jeśli natomiast naczynie przeponowe jest po drugiej stronie zaworów odcinających i tam też jest dopust wody do układu, to też musi być zawór bezpieczeństwa. Ogólnie zawór bezpieczeństwa też powinien być bez możliwości odcięcia zaworami odcinającymi od miejsca dopustu wody do układu.

Natomiast jeśli bufor będzie mógł być podgrzewany również innym źródłem ciepła (grzałka, solary itp.), to też musi mieć zainstalowany zawór bezpieczeństwa, i w takiej sytuacji naczynie przeponowe podłączyłbym do bufora.

Ze schematu wynika, że bufor będzie z wbudowanym zasobnikiem C.W.U., więc na podejściu zimnej wody użytkowej do zasobnika również należy dołączyć grupę bezpieczeństwa.

I jeszcze jedno.
    Jeśli kocioł załadunkowy na paliwo stałe będziesz montował w układzie zamkniętym, to musi on posiadać dopuszczenia do układu zamkniętego, oraz musi być zastosowany samoczynny atestowany zawór schładzający, oraz musi być pewne źródło wody schładzającej. Własna studnia i hydrofor takiego wymogu nie spełnia.
  • #13 21536611
    zulafon
    Poziom 2  
    Jeszcze raz wszystkim Wam bardzo dziękuję za bardzo cenne uwagi.

Poniżej załączam nowy rysunek, gdzie mam nadzieję uwzględniłem wszystkie pomysły i rady (za wyjątkiem osobnego bufora CWU), może komuś się również przyda.
    Instalacja CWU nie jest tutaj pokazana (ale będzie miała zawór bezpieczeństwa, zwrotny, zbiornik przeponowy, zawór termostatyczny 50°C, itp.).

Zostawiłem również 2 zawory (Z1 i Z2) do testowania przepływu grawitacyjnego, gdyż nikt nie wie na pewno, jak to będzie z tym przepływem przez zawór temperaturowy powrotu kotła, więc chciałbym się przekonać.

Schemat instalacji z kotłem ATMOS DC40GS, buforem 2000L, zbiornikiem przeponowym i zaworami testowymi Z1/Z2.
  • #14 21536625
    zulafon
    Poziom 2  
    W poprzedniej wiadomości podałem schemat CO (bez uwidoczniania CWU), zamykając temat dodam tylko, że podłączenie zbiornika przeponowego CO przełożyłem z zasilania na powrót bufora, może ma to jakieś marginalne znaczenie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu kotłowni grawitacyjnej z kotłem stałopalnym 40 kW i buforem 2 m³, z układem samoczynnym bez elektroniki i zasilania prądem. Poruszono kwestie skuteczności obiegu grawitacyjnego, zwłaszcza przepływu przez zawór termoregulacyjny (mieszający) o KVS=28, złożony z dwóch zaworów ESBE VTC511 5/4" połączonych równolegle. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania układu otwartego lub odpowiednio łagodnych łuków rur w instalacji grawitacyjnej oraz na ograniczenia przepływu przez zawory mieszające w układzie grawitacyjnym. Zaproponowano rozwiązanie hybrydowe z grupą pompową jako backup, umożliwiające automatyczne przejście na obieg grawitacyjny przy braku zasilania. Podkreślono znaczenie zaworu różnicowego z kulką tonącą dla poprawy działania przy niewielkiej różnicy wysokości między kotłem a buforem (ok. 1 m). Omówiono też kwestie bezpieczeństwa: właściwe umiejscowienie grupy bezpieczeństwa i zaworu bezpieczeństwa (na zasilaniu kotła lub bezpośrednio na kotle), a także lokalizację naczynia przeponowego (najlepiej na powrocie). Dyskutowano o zaletach i wadach stosowania oddzielnego zasobnika CWU versus bufora kombinowanego z wężownicą CWU, uwzględniając efektywność energetyczną i cykle palenia kotła. Zaproponowano także rozwiązania podgrzewania CWU z bufora z wykorzystaniem naturalnej cyrkulacji cieplejszej wody. Autor po uwzględnieniu uwag przedstawił zaktualizowany schemat instalacji CO z dwoma zaworami testowymi do oceny przepływu grawitacyjnego oraz zmienionym podłączeniem naczynia przeponowego na powrót bufora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA