Witam.
Czy mógłbym prosić o Wasze opinie na temat poniższego schematu kotłowni?
W szczególności czy zadziała, albo co trzeba zmienić by zadziałał?
Jak się nie da poprawić i w ogóle nie zadziała, to też napiszcie proszę.
Z góry dziękuję!
Zasada działania: grawitacyjna (ponieważ nie wiem czy zadziała dodaję grupę pompową jako backup).
Sterowanie: samoczynne, bez elektroniki, bez prądu.
Materiał: stal czarna.
Srednice: 2".
Zawór termoregulacyjny (mieszający) na powrocie kotła: KVS=28 (są to 2 równoległe zawory ESBE VTC511 5/4").
Najmniejszy KVS w instalacji: 28.
Zawory zwrotne: grawitacyjne.
Kocioł: stałopalny 40 kW.
Bufor: 2 m3.
Różnica wysokości środka bufora i środka pieca: ok. 1 m (spód bufora jest na tej samej wysokości, co środek pieca).
OP1: wymiennik ciepła do obiegu podłogówki 70 m2 (obieg posiada własny zawór mieszający, pompę, rozdzielacz, itd).
OP2: wymiennik ciepła do obiegu podłogówki 70 m2 (obieg posiada własny zawór mieszający, pompę, rozdzielacz, itd).
Pewnie czegoś nie napisałem ale w razie czego dopiszę.
Dzięki i pozdrawiam!
Czy mógłbym prosić o Wasze opinie na temat poniższego schematu kotłowni?
W szczególności czy zadziała, albo co trzeba zmienić by zadziałał?
Jak się nie da poprawić i w ogóle nie zadziała, to też napiszcie proszę.
Z góry dziękuję!
Zasada działania: grawitacyjna (ponieważ nie wiem czy zadziała dodaję grupę pompową jako backup).
Sterowanie: samoczynne, bez elektroniki, bez prądu.
Materiał: stal czarna.
Srednice: 2".
Zawór termoregulacyjny (mieszający) na powrocie kotła: KVS=28 (są to 2 równoległe zawory ESBE VTC511 5/4").
Najmniejszy KVS w instalacji: 28.
Zawory zwrotne: grawitacyjne.
Kocioł: stałopalny 40 kW.
Bufor: 2 m3.
Różnica wysokości środka bufora i środka pieca: ok. 1 m (spód bufora jest na tej samej wysokości, co środek pieca).
OP1: wymiennik ciepła do obiegu podłogówki 70 m2 (obieg posiada własny zawór mieszający, pompę, rozdzielacz, itd).
OP2: wymiennik ciepła do obiegu podłogówki 70 m2 (obieg posiada własny zawór mieszający, pompę, rozdzielacz, itd).
Pewnie czegoś nie napisałem ale w razie czego dopiszę.
Dzięki i pozdrawiam!