logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć pojemność i ESR kondensatora oscyloskopem przy wybranej częstotliwości?

cada99 15 Kwi 2025 22:23 609 11
REKLAMA
  • #1 21520579
    cada99
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Czy może mi ktoś podpowiedzieć, jak można sprawdzić pojemność i ESR kondensatora przy danej częstotliwości, używając oscyloskopu?
    Wiem, że są specjalne mierniki do tego, bo oglądałem materiał na YouTube, jednak one szału nie robią lub są drogie.
    Mogę też wziąć jakiś markowy kondensator, np. Samsunga, z dokładną kartą katalogową, jeśli tam są takie informacje. Ale nie za bardzo widzę tam taką informację (załączam PDF).
    Załączniki:
    • mlcc_samsung.pdf (364.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21520613
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 746
    Tu masz zachowanie C z różnymi ESR.
    Metoda techniczna czyli zmierz spadek na C, spadek na R da prąd.
    Pomiar pojemności - stałym prądem przez jakiś czas i zmierz napięcie.
    Dalej ze wzorów.
    Schemat symulacji obwodu RC z kondensatorem o różnym ESR oraz wykresy napięć i prądów w funkcji czasu.
    Zobacz
    https://www.electronicdesign.com/technologies...imple-method-for-a-capacitors-esr-measurement
  • REKLAMA
  • #4 21520645
    cada99
    Poziom 4  
    @_jta_ Słuszna uwaga, bo takiego natężenia prądu nie jestem w stanie uzyskać, żeby mierzyć ESR. Tak więc chyba sobie tego nie pomierzę bez dodatkowego sprzętu lub zrobienia generatora na wysoki prąd.

Natomiast czy ESL mierzy się w podobny sposób?
  • Pomocny post
    #5 21520709
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4220
    Co do pomiaru ESL, to mierząc dla jednej częstotliwości nie rozpoznasz, ile w reaktancji kondensatora jest C, a ile L - mierzysz tylko sumę ich reaktancji (one mają przeciwne znaki, więc suma może nawet być zero). Trzeba zmierzyć dla kilku częstotliwości, bo reaktancja L jest proporcjonalna do częstotliwości, reaktancja C odwrotnie proporcjonalna, więc z wyników pomiarów można wyliczyć.

Natomiast pojemność i ESR można mierzyć i bez dużych prądów, ale nie oscyloskopem. Można użyć nanowoltomierza lock-in; można skonstruować generator, w który włączasz badany kondensator tak, by od jego parametrów zależało spełnienie warunków wzbudzenia. A można użyć transformatora z jednym zwojem na uzwojeniu wtórnym do uzyskania dużego prądu przy niskim napięciu.
  • REKLAMA
  • #6 21520781
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6067
    Ja mierzyłem impedancję w rezonansie, bo tak łatwiej niż rozdzielać na X i R, poza tym przy metodzie technicznej uzyskał byś bardzo małą dokładność kiedy X będzie kilka razy większe niż R, przez niedokładny pomiar fazy.
    Wykres impedancji i ESR kondensatora SMD 0603 (10V, X5R, 10uF) w funkcji częstotliwości.

To jest mała wartość trzeba mierzyć czterozaciskowo. Używałem zwykłego generatora o Rwy 50 Om i 20Vpp czyli maksymalny prąd był 140mA, było widać że to jest ograniczenie. Częstotliwosć maksymalna generatora też stanowi ograniczenie. Można sobie zbudować wtórnik komplementarny żeby zwiększyć wydajność prądową generatora, wtórnik jest najprostszy. Wzmacniacz transkonduktancyjny czyli o wyjściu prądowym był by wygodniejszy, ale trzeba by więcej elementów zlutować na płytce uniwersalnej ;)

Proste rozwiązanie na większą wydajność prądową to zrobić transformator, ale trzeba go dobrze sprawdzić czy nie wpływa na wynik pomiaru.

Można by rozważyć przedwzmacniacz do oscyloskopu, są do kupienia scalone wzmacniacze różnicowe, o szerokim paśmie i dobrym CMRR w zakresie MHz. od razu wyeliminował by problemy z CMRR. CMRR scalonych wzmacniaczy za <50zł jest lepszy niż taniej sondy różnicowej <2000zł
    Transformator oczywiście też eliminuje problemy z CMRR.
  • REKLAMA
  • #7 21521011
    cada99
    Poziom 4  
    Sęk w tym, że ja spodziewam się bardzo małego ESR rzędu 0,1 Ω i mniej. Więc tam prądy będą rzeczywiście duże. Więc pomiar tego łatwy nie będzie.
    No ale dostałem wskazówki, więc może coś wycuduję na ich podstawie.
  • #8 21521070
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Przy 400mApp jakie da przeciętny generator, na 100mOm uzyskasz 40mVpp to jest łatwo zmierzyć, przy 10mOm bez dodatkowego sprzętu zaczyna się robić trudno.
  • #10 21521235
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    @gklub Mierniki projektowane do elektrolitycznych nie będą dobrze mierzyć bo częstotliwości nie te.

Nawet wykres #6 to nie jest prawda, choć takie widzimy w katalogach kondensatorów, ESR przy 1kHz nie wzrósł do 1 Om, po prostu miernik "widzi" przebieg przesunięty o 88° i próbuje wyliczyć ile w tym jest składowej nie przesuniętej w fazie. Po pierwsze to jest pomiar w którym badamy mały sygnał na tle dużego, po drugie kondensator ma straty w dielektryku które wpływają na ten pomiar mimo że nie wpływają na ESR

ESL można oszacować tam gdzie kondensator ma charakter indukcyjny, albo wyliczyć z częstotliwości rezonansowej, szczególnie że w rzeczywistym układzie będzie powiększone kilkukrotnie przez doprowadzenia.

Wykres impedancji kondensatorów o różnych pojemnościach i napięciach, z obszarem w zakresie wysokich częstotliwości zaznaczonym na czerwono.
  • #11 21521417
    cada99
    Poziom 4  
    @gklub Mam Fnirsi LCR-P1, ale ma on dwie wady.
    Po pierwsze, parametry kondensatorów i dławików zależą od częstotliwości.
    Po drugie, ten miernik potrafi zmierzyć ESR 0,01 Ω, ale już na kondensatorach ceramicznych SMD 100 nF nie mierzy ESR, nie że jest takie małe, ale po prostu nie wyświetla żadnej informacji z tego, co testowałem.
  • Pomocny post
    #12 21521473
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 746
    Nie wiem, jaki zakres pojemności, rezystancji i jaka dokładność, ale zawsze są metody mostkowe np.
    https://dao.fandom.com/pl/wiki/Pomiar_Mostkowy
    Zrzut ekranu przedstawiający opis mostka de Sauty’ego-Wiena z przykładami wzorów oraz schematem elektrycznym mostka z oznaczonymi rezystancjami i pojemnościami.
    Mogą być potrzebne wzorce i je też trzeba pomierzyć ;)
    Ew. można mierzyć dwiema częstotliwościami i rozwiązać układ równań.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod pomiaru pojemności i ESR kondensatora przy wybranej częstotliwości za pomocą oscyloskopu. Pomiar ESR wymaga przepływu stosunkowo dużego prądu, co jest trudne do uzyskania bez dodatkowego sprzętu, np. generatora o wysokim natężeniu lub transformatora zwiększającego prąd przy niskim napięciu. Pomiar ESL jest bardziej skomplikowany, ponieważ reaktancja indukcyjna i pojemnościowa kondensatora mają przeciwne znaki i należy wykonać pomiary przy różnych częstotliwościach, aby rozdzielić ich wartości. Metody mostkowe oraz pomiary impedancji w rezonansie mogą poprawić dokładność, zwłaszcza przy bardzo niskich wartościach ESR (rzędu 0,1 Ω i mniej). Standardowe mierniki ESR często nie radzą sobie z pomiarem ESR kondensatorów ceramicznych SMD o małej pojemności. Wskazane jest stosowanie wzorców i pomiarów przy różnych częstotliwościach oraz ewentualne wykorzystanie wzmacniaczy transkonduktancyjnych lub przedwzmacniaczy do oscyloskopu. Przykładowe rozwiązania techniczne i schematy zostały udostępnione w linkach do materiałów z forum i artykułów branżowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA