Jakiś czas temu zostałem poproszony o zbudowanie zestawu na bazie Visaton Couplet.
Szczegóły originalnego projektu można znaleźć tu: https://www.visaton.de/en/products/2-way-speakers/couplet
Z jedną uwagą, sprawne oczy zauważą różnicę w zastosowanym głośniku wysokotonowym, w oryginale jes to G 20 SC - 8.
W zbudowanych przeze mnie egzemplarzach: KE 25 SC.
Niestety schemat zwrotnic dostępny dla KE 25 SC jest według mnie nieprawidłowy. Kolumny z tą zwrotnicą grają ostro, z dużą ilością wysokich tonów.
Poziom wysokich tonów mocno wychodził ponad średnice, gwarantowany ból głowy, po nie tak długim odsłuchu.
Wobec tego zmieniłem dostępny schemat, modyfikując filtr dla tweetera, zostawiając oryginalną filtrację dla woofera.
Schemat po zmianach:
Symulacja:
Pomiar dla sprawdzenia gotowej zwrotnicy:
Jak to gra?
Szybkość, mikro i makro dynamika, detaliczność. Faktycznie zupełnie inny poziom niż typowe budżetowe kolumny.
Skojarzenie budzie się raczej z przyrządem laboratoryjnym do obserwacji/oceny dźwięku niż sprzętem audio do domu.
Zapomnij o słodkości, ocieplaniu, zaokrąglaniu itp. Każdy szczegół prosto w twarz.
Tweetery są bardzo, bardzo neutralny w zakresie górnej średnicy ale jednocześnie potrafi błysnąć górą i detalem.
Woofery są szybkie, ale mają swój metalową dominantę i trochę brakuje im mięsa w dolnej średnicy.
To jest generalnie największy problem i w sumie jedyny problem tych kolumn, zbyt lekka dolna średnica i górny bas.
Sam dół jest ok, dla głośników tej wielości. Nie ma problemów z napełnieniem basem małego i średniego pomieszczenia.
Scena bardzo dobra. Kolumny ładnie znikają. Źródła pozorne stabilnie i łatwe w śledzeniu.
Koniecznie do współpracy ze wzmacniaczem o ciężkiej, gęstej średnicy.
Fajne? Ranking DIY