logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o ocenę stanu hamulców – zużycie klocków, tarcz, itd.

mak_7 20 Kwi 2025 18:59 600 22
REKLAMA
  • #1 21525552
    mak_7
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Dzień dobry
    Jakkolwiek moja prośba wydaje się głupia, proszę przeczytajcie wstęp do końca, zanim mnie ocenicie i skrytykujecie.
    Chciałem poprosić o opinię na temat stanu hamulców (załączonych zdjęć) w moich samochodach po wymianie kół.

Zmieniam koła sam, niby tylko 60 zł, ale przy kilku autach w rodzinie i wolnym dniu zawsze to parę groszy zaoszczędzę. Staram się wtedy też zawsze obejrzeć klocki, tarcze itd. Jednak ze względu na to, że mechanika samochodowa nie jest moją mocną stroną, to zawsze robię zdjęcia i konsultuję później z moim mechanikiem. Ponadto zawsze też podczas przeglądu wchodzę pod auto i pytam o klocki, tarcze diagnosty (jednak mam zawsze wrażenie, że to "zlewają", mówiąc, że jest OK). Niestety mój mechanik miał pod koniec roku pożar i zawiesił działalność do zakończenia postępowania w tej sprawie. Głupio mi jest pomimo wieloletniej współpracy i dobrych relacji pojechać do niego, aby mi zdjęcia zinterpretował. Dlatego zwracam się do Was.

Zdjęć nie jest dużo i mogą być mało dokładne, ale na celu mam wyłapanie "czegoś" podejrzanego i dopiero wtedy udać się do mechanika (muszę znaleźć nowego <cry>). Ewentualnie być spokojnym, że wszystko jest OK do kolejnego przeglądu lub zmiany kół lub wizyty u mechanika.

Zaczynając (kilka inf., które mogą być przydatne. Później zdjęcia):

1) Audi A4 B5 '97 r. kombi. Hamulce tył były w 2024 r. robione w całości (nowe tarcze, klocki, zaciski), więc im zdjęć nie robiłem. Przód nie wiem, ile km i ile lat mają tarcze i niestety nie pamiętam, kiedy klocki były wymienione. Nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków z kół. Jednak podczas wymiany przestawiły mi się otwory od śrub na kołach, a wcześniej nie pamiętam, by tak się robiło?

koło PP:
    Zbliżenie na przedni hamulec tarczowy samochodu z widocznym przesunięciem otworu na piaście, oznaczonym czerwonym kółkiem i podpisem Przesunięcie. Zbliżenie na zużyty i zabrudzony element gumowo-metalowy zawieszenia samochodu. Zbliżenie na przedni zacisk hamulcowy i tarczę hamulcową samochodu, widoczne elementy zawieszenia i przewody hamulcowe. Zbliżenie na element układu hamulcowego samochodu z widocznym zaciskiem i śrubą, powierzchnia metalowa częściowo pokryta rdzą. Zbliżenie na tarczę hamulcową i klocek hamulcowy, widoczne są ślady użytkowania oraz lekkie zabrudzenia. Widok przedniego hamulca tarczowego samochodu z widocznym zaciskiem, tarczą i śrubami piasty z lekką rdzą na piaście.

koło PL (zdjęcie grubości tarczy wyszło nie wyraźne, ale podobna grubość jak PP):
    Zbliżenie na przednią tarczę hamulcową i piastę koła samochodu, zaznaczone przesunięcie otworów mocujących. Zbliżenie na tarczę hamulcową z widocznymi rowkami i zaciskiem, częściowo pokrytymi rdzą i pyłem. Zbliżenie na zacisk hamulcowy i tarczę hamulcową z widocznymi oznakami zużycia i zabrudzenia. Tarcza hamulcowa z wyraźnymi śladami użytkowania zamontowana na kole samochodu, widoczny lekko skorodowany piast i zacisk hamulcowy.

2) Astra G 1.4 '98 r. hatchback. Tył podobnie pod koniec 2024 r. wymienione całość (bębny bez ABS) + linki. Przód CAŁY był wymieniany, jak ją kupiłem, z 4-5 lat chyba temu, dokładnie już nie pamiętam. Ale ona mało jeździ i w tym czasie zrobiłem dopiero 25 tys.

koło PP:
    Zbliżenie na przedni zacisk hamulcowy i tarczę hamulcową samochodu, widoczne lekkie rdzawienie na krawędzi tarczy. Zbliżenie na przednią, wentylowaną tarczę hamulcową samochodu z widocznymi śladami rdzy i częścią zacisku hamulcowego. Zbliżenie na tarczę i klocki hamulcowe z widocznymi śladami zużycia i nalotem rdzy. Tarcza hamulcowa z widocznymi śladami zużycia i korozji na piaście koła, zacisk hamulcowy u góry.

koło PL:
    Zbliżenie na przedni hamulec tarczowy samochodu, widoczna tarcza hamulcowa i klocki, częściowo pokryte rdzą. Zbliżenie na zacisk hamulcowy przedniego koła z widocznym zabrudzeniem i nalotem korozji. Zbliżenie na przedni zacisk hamulcowy i tarczę hamulcową pokrytą nalotem rdzy w samochodzie osobowym. Zbliżenie na przedni zacisk i tarczę hamulcową z widocznymi śladami korozji i zużycia powierzchni. Zbliżenie na przedni hamulec tarczowy samochodu, widoczna tarcza hamulcowa z nalotem rdzy i zacisk hamulca.

A i jeszcze jak pisałem, bębny były niedawno wymienione, jednak TP na śrubach był smar jak na zdjęciach (TL śruby "suche"). Czy to coś oznacza?
    Zbliżenie na powierzchnię bębna hamulcowego z widocznym otworem na śrubę oraz śladami rdzy i nalotu. Śruba koła pokryta smarem trzymana w ręku w rękawiczce, w tle widoczny bęben hamulcowy auta.
  • REKLAMA
  • #2 21525561
    gry6h54
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    A4 B5 jeszcze można jeździć. Dobrze, że to przód i nie trzeba ściągać jarzma. Ktoś wymieniał śruby, bo w oryginale siedzą na imbus.
  • #3 21525657
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Grubość tarczy mierzy się suwmiarka i sprawdza w danych producenta.
    Niemniej wyglądają ok, klocka jeszcze sporo więc gra gitara.
  • #4 21525662
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    Jeździć obserwować.
    W obu pojazdach.
  • #5 21525715
    1111mormi1111
    Poziom 4  
    Witam.A czy to smar? a nie płyn hamulcowy czasami
  • REKLAMA
  • #6 21525717
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1652
    Dokonywałeś sprawdzeń bicia miernikiem?
  • #7 21526908
    mak_7
    Poziom 9  
    cześć,
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    .
    @gry6h54 odniosłeś się do B5 to może wiesz jeszcze czy to "przesunięcie" na zdj. jest normalne czy coś się tam stało?
    + w B5 koło PP jest pęknięcie na gumie jednego z elementów zawieszenia. istotne to i czy trzeba to jakoś uszczelniać?
    .
    @user64 dzięki za przypomnienie, faktycznie zapomniałem żeby zrobić to suwmiarką. skupiłem się na klockach i o suwmiarce zapomniałem.
    .
    @1111mormi1111 słuszne spostrzeżenie! założyłem że to smar a może to jest płyn hamulcowy. będę śledził ubytki w zbiorniczku płynu.
    .
    @LA72 tu nie wiem o co chodzi? możesz rozwinąć temat? Ale przypominam że jestem laikiem i nie mam specjalistycznych narzędzi.
  • REKLAMA
  • #8 21526945
    dominikaS85
    Poziom 14  
    Ocena: 220
    >>21526908
    Wszędzie masz pół klocka+.
    Co do :
    mak_7 napisał:
    w B5 koło PP jest pęknięcie na gumie jednego z elementów zawieszenia. istotne to i czy trzeba to jakoś uszczelniać?

Nic się nie uszczelnia tylko wymienia końcówkę kierowniczą.
    Czy teraz czy jak kurzu dostanie i wody to decyzja twoja (chyba że już ma luz).
  • #9 21526948
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1652
    mak_7 napisał:
    cześć,
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    @LA72 tu nie wiem o co chodzi? możesz rozwinąć temat? Ale przypominam że jestem laikiem i nie mam specjalistycznych narzędzi.

Pierwszy napotkany przykład z gógla:
    https://auto.brakeparts.pl/blog/ogolna/pomiar...rcz-przy-montazu-dlaczego-jest-to-takie-wazne

Miernik zegarowy mierzący bicie osiowe powierzchni piasty w samochodzie.
  • #10 21526980
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    mak_7 napisał:
    B5 koło PP jest pęknięcie na gumie jednego z elementów zawieszenia. istotne to i czy trzeba to jakoś uszczelniać?
    .

Należy wymienić ten element (gałka drążka kierowniczego) na nowy i to najszybciej jak to możliwe. Gumowej osłony się nie uszczelnia, bo już mogla się tam dostać woda i inne zanieczyszczenia, co z czasem spowoduje luz współpracujących elementów gałki. Sam powód (nieodpowiednie koła/felgi/opony?) przetarcia osłony też musi zdiagnozować mechanik, bowiem nie może dochodzić do takiej sytuacji.

mak_7 napisał:
    będę śledził ubytki w zbiorniczku płynu.

Koniecznie i jak najszybciej trzeba zdjąć bęben hamulcowy w celu zdiagnozowania ew wycieku płynu z cylinderka hamulcowego. Jeśli płyn hamulcowy dostał się już pomiędzy okładziny szczęk a powierzchnię czynną bębna, to skuteczność działania takiego hamulca jest prawie zerowa.

mak_7 napisał:
    nie mam specjalistycznych narzędzi.

Bicie tarcz hamulcowych odpowiednim narzędziem diagnostycznym sprawdzi mechanik. Grubość tarcz też.

Wg fotek reszta niby ok, jednak polecam dokonać weryfikacji układu hamulcowego u mechanika.

Na przeglądzie w SKP w zasadzie nie sprawdzają stanu (grubość klocków, tarcz itp) układu hamulcowego a praktycznie wyłącznie jego skuteczność.
    Oczywiście kontroler może Cie poinformowac o tym że np klocki wnet będą nadawać się do wymiany, czy że tarcze już są cienkie, ale nie musi. :-)

Pozdrawiam.
  • #11 21527337
    1111mormi1111
    Poziom 4  
    Nie czekaj na obserwację zbiorniczka, tylko zdejmij bęben i popatrz na stan cylinderka.
  • #12 21527525
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    1111mormi1111 napisał:
    Nie czekaj na obserwację zbiorniczka, tylko zdejmij bęben i popatrz na stan cylinderka.

W jaki sposób płyn z cieknącego cylinderka może dostać się na śrubę mocującą koło ?

Gdzie zacisk, gdzie śruby.
  • #13 21527712
    dominikaS85
    Poziom 14  
    Ocena: 220
    anchilos napisał:
    1111mormi1111 napisał:

W jaki sposób płyn z cieknącego cylinderka może dostać się na śrubę mocującą koło ?

Gdzie zacisk, gdzie śruby.

Z cylinderka po bębnie na piastę jak najbardziej.
  • #14 21527866
    anchilos
    Poziom 39  
    dominikaS85 napisał:
    Z cylinderka po bębnie

Wyciek najpierw byłby między tarczą kotwiczną a bębnem.

Bęben na zewnątrz wygląda czysto.

Jaki problem sprawdzić organoleptycznie -smar czy płyn - rozetrzeć w palcach i obwąchać.

Co Koledzy powiecie o stanie gwintu śruby?

Chyba był problem z wkręceniem.
  • #15 21527899
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Cylinderek może przepuszczać płyn w niewielkich ilościach i tylko podczas hamowania a ta niewielka ilość jest rozbryzgiwana po całym wnętrzu. Jeśli wyciek jest świeży to niekoniecznie płyn musi kapać z pomiędzy tarczy i bębna. Niewielka ilość wyciekającego z cylinderka płynu miesza się z pyłem z okładzin co tworzy maź mogącą przypominać smar.

Z drugiej strony, ktoś przed wkręceniem mógł gwint śrub kół powlec jakimś smarem.

Nie ma co gdybać tylko trza zdjąć bęben i zobaczyć co się pod nim dzieje.

Gwint może nie idealny ale też nie dyskwalifikujący a do dokładnej weryfikacji po wyczyszczeniu.

Pozdrawiam.
  • #16 21528054
    anchilos
    Poziom 39  
    DjMapet napisał:
    ta niewielka ilość jest rozbryzgiwana po całym wnętrzu.

I zapaćkała (wniknął między gwint śruby i piasty) wkręconą śrubę na całej jej długości wkręcenia w piastę. Śrubę nie gwint w piaście.

Oczywiście nie zaszkodzi zdjąć bęben i sprawdzić stan wszystkiego.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #17 21528268
    mak_7
    Poziom 9  
    Cześć,
    Dzięki wszystkim za zaangażowanie.
    LA72 napisał:
    Pierwszy napotkany przykład z gógla:

Przepraszam, za moje pytanie korzystam z forum już od lat, a jednak zdarza mi się odruchowo/w pośpiechu najpierw zapytać niż samemu sprawdzić... Nie mniej jednak dzięki za linka :) I od razu odpowiem, że ja nie wiem jaki był pomiar i czy był w ogóle. A teraz też nie zapytam Mechanika co to robił (pisałem wcześniej pożar).
    .
    gałka drążka kierowniczego - zapisane do ogarnięcia przy następnej wizycie u Mechanika (jeszcze tylko jakiegoś wybrać, eh...)
    .
    Bęben hamulcowy - też dodane, postaram się na dniach poprosić Wujka, który lepiej ogarnia Mechanikę samochodową czy mi to sprawdzi. Dla niego powinno być bardziej oczywiste jak to zobaczy.
    .
    I na koniec proszę napiszcie mi konkretnie odnośnie tego:
    Tarcza hamulcowa samochodu z zaznaczonym na czerwono otworem i napisem Przesunięcie.
    Miedzy wierszami wyczytałem, że jest OK. Jednak potwierdźcie mi proszę :) (W sensie czy to może się "przesuwać" podczas zakładania koła)
  • #18 21528302
    anchilos
    Poziom 39  
    mak_7 napisał:
    (W sensie czy to może się "przesuwać" podczas zakładania koła)

Musi, bo nie wejdą śruby.

Przytrzymaj piastę i rusz tarczą.(lub odwrotnie)
  • #19 21528308
    mak_7
    Poziom 9  
    >>21528302
    hehe, :)
    Chodzi mi raczej o to czy to jest jakaś usterka, którą też trzeba naprawić. Czy czasami tak się dzieje i nie jest to problem.
    Jak pisałem na początku to wcześniej tak się nie działo. A przynajmniej jak zmieniałem koła na Zimówki nie pamiętam.
  • #20 21528317
    anchilos
    Poziom 39  
    mak_7 napisał:
    Czy czasami tak się dzieje i nie jest to problem.

2 x tak.

W drugim aucie jest wkręt zabezpieczający .
  • #21 21528631
    1111mormi1111
    Poziom 4  
    Tak ma być, oznaki takie, że nie ma rdzy pomiędzy tarczą a piastą.
  • #22 21548601
    1111mormi1111
    Poziom 4  
    Cześć .mak_7, napisz, jakie rezultaty... jestem ciekawy.
  • #23 21550151
    mak_7
    Poziom 9  
    >>21548601
    Cześć, głupio się przyznać. Ale jeszcze tego nie sprawdziłem. Wujek nie ma czasu, a co do sytuacji z mechanikiem to pisałem jak jest. Ja sam nie umiem tego sprawdzić. Więc pozostaje mi czekać. Auto praktycznie stoi więc "nie jest pilne". Nie zamykam tego wątku ciągle. coś się wyjaśni to napiszę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny stanu hamulców w samochodach, ze szczególnym uwzględnieniem zużycia klocków i tarcz hamulcowych oraz ewentualnych wycieków płynu hamulcowego. Użytkownik samodzielnie zmienia koła i robi zdjęcia hamulców, prosząc o opinię z powodu braku dostępu do swojego mechanika, który zawiesił działalność po pożarze. Wskazano, że grubość tarcz należy mierzyć suwmiarką i porównać z danymi producenta, a obecny stan klocków jest zadowalający. Zwrócono uwagę na pęknięcie gumowej osłony gałki drążka kierowniczego, którą należy jak najszybciej wymienić, gdyż nie uszczelnia się jej, a uszkodzenie może prowadzić do luzów i dalszych uszkodzeń. W przypadku podejrzenia wycieku płynu hamulcowego konieczne jest zdjęcie bębna hamulcowego i kontrola stanu cylinderka, gdyż płyn może mieszać się z pyłem z okładzin, tworząc mazistą substancję przypominającą smar. Dyskutowano również o możliwym zabrudzeniu gwintów śrub mocujących koła, co może wynikać z wycieku lub wcześniejszego zastosowania smaru. Zjawisko przesunięcia tarczy względem piasty podczas zakładania koła jest normalne i nie stanowi usterki, pod warunkiem braku rdzy między tarczą a piastą. Zalecane jest dalsze monitorowanie stanu hamulców i konsultacje z mechanikiem, gdy tylko będzie to możliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA