logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Młynek SilverCrest SKKM 200 A1–zapychanie przewodu zmieloną kawą.

MM2X 04 Maj 2025 21:00 597 12
REKLAMA
  • #1 21539097
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    SilverCrest SKKM 200 A1 Elektryczny młynek do kawy użytkowany od kilku tygodni. Zapycha się przewód/kanał odprowadzający zmieloną kawę do kubka pod spodem, jeżeli chce się zmielić od razu porcje na 2-3 kawy. Ciężko się to przetyka, bo kawa zmielona jest tam zbita i przy mechanicznym odtykaniu wypada w formie małych grudek.
    Elektryczny młynek do kawy Silvercrest z przezroczystym zbiornikiem na ziarna i pojemnikiem na zmieloną kawę.
    Można ją zmielić na 3 porcje, ale pod warunkiem, że nie zasypie się ziaren bezpośrednio do górnego zbiornika (w ilości np. 50-100 g), tylko będzie się podawało do zawsze pustego w porcjach po ok. 1/2 łyżki. Głównie młynek był użytkowany do tej pory przez jedną osobę i nie dało się tego wychwycić jako swego rodzaju defekt. Jaka może być przyczyna zapychania się młynka?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21539192
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1398
    Mielić nieco grubszą , mielić " na raty " po 2 porcje, lub zmienić gatunek kawy. Te młynki mają tendencję do zapychania . U mnie mieli z 20 razy zanim się zapcha.
  • #3 21539247
    MM2X
    Poziom 26  
    brofran napisał:
    Mielić nieco grubszą , mielić " na raty " po 2 porcje

Próbowałem ale jak się zmieli grubszą i potem ponownie wsypie do zbiornika, aby jeszcze raz ja rozdrobnic to jest jeszcze gorzej, od razu się zapycha.
    brofran napisał:
    lub zmienić gatunek kawy

Mieliłem na 3-ch gatunkach, bo czytałem, ze jak niektóre kawy są tłustsze to tak może być ale niestety na wszystkich to samo.

Dodano po 3 [minuty]:

brofran napisał:
    U mnie mieli z 20 razy zanim się zapcha.

A jak to czyścisz/przepychasz?
  • Pomocny post
    #4 21539315
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Podczas mielenia pochylić do przodu, aby kawa ześlizgiwała się pod większym kątem.
    Można podstawić książkę kucharską :]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21539376
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1398
    MM2X napisał:
    A jak to czyścisz/przepychasz?
    Patyczkami do szaszłyków :-)
  • #6 21539481
    MM2X
    Poziom 26  
    misiek1111 napisał:
    Podczas mielenia pochylić do przodu, aby kawa ześlizgiwała się pod większym kątem.

U mnie się nie sprawdziło, dodatkowo obstukiwałem obudowę podczas mielenia i też nic. Ale choćby nawet to normalne nie jest, wystarczy poczytać instrukcję pisze jak byk: zasypujesz kawę/ziarna do ..."nasyp max 250g kawy ustaw ile kaw chcesz itd. "...
    Natomiast czyszczenie załączonym pędzelkiem to może jedynie estetykę poprawić na zewnątrz ;)
    brofran napisał:
    Patyczkami do szaszłyków

Bingo, czytasz w myślach ale niestety wczoraj nie dały rady, natomiast miękki miedziany drut w izolacji owszem przepchał cały kanał i wydawało się, że jest czysty ale sprężone powietrze wyrzuciło jeszcze parę grudek kawy. No i co z tego, zasypałem dzisiaj 1 szklankę (200g) ziaren ustawiłem 3 kawy, 1-sza i druga oki szybko, trzecia już wolniej. Po 1h powtórzyłem i na drugiej duże opory, trzeciej nie skończyła, masakra. Aha, nie robię tego na najdrobniejszym cyklu, wtedy zapewne szybciej by się zapychała.

Do tej pory młynek używany był dla jednej osoby i nie zauważyła tego dyskomfortu podejrzewam, że od początku ma taką zagwozdkę, pozostaje reklamacja.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21539553
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ja mam taki o zbliżonej konstrukcji i nigdy się nie zapchał:

Czarny automatyczny młynek do kawy marki Graef z przezroczystym pojemnikiem na ziarna.
    Może wynika to z lipnej konstrukcji, polegającej na długim i spłaszczonym kanale wylotowym z żarna, dochodzącym do pojemnika:

Dwa młynki do kawy – po lewej Graef, po prawej SilverCrest – z czerwonymi strzałkami wskazującymi kanały wylotowe z żarna.
  • #8 21540224
    MM2X
    Poziom 26  
    misiek1111 napisał:
    Może wynika to z lipnej konstrukcji, polegającej na długim i spłaszczonym kanale wylotowym z żarna, dochodzącym do pojemnika:

Na bank ten kanał jest wadliwy, zresztą sam otwór wlotu zmielonej kawy jest mały i może tu jest problem zakładając, że kanał mimo wszystko ma dostateczny przekrój.
    misiek1111 napisał:
    Ja mam taki o zbliżonej konstrukcji i nigdy się nie zapchał:

Jaka to firma/model?, długo go masz? No i to rozumie - zasypany do połowy ziarnem a nie łyżeczkowanie ;)
  • Pomocny post
    #9 21540256
    misiek1111
    Poziom 37  
    Mam go ze 3 lata, ale już nie jest dostępny. Używany codziennie.
    Pojemnik zasypuje na maksa, bo pokrywka jest szczelna i nie wietrzeje za szybko.
    https://www.graef.pl/mlynek-automatyczny-do-kawy-graef-cm-202
  • #10 21540345
    MM2X
    Poziom 26  
    misiek1111 napisał:
    Mam go ze 3 lata, ale już nie jest dostępny. Używany codziennie.

To rozumie :) . Ale przez 3 lata to już z definicji powinien się zapchać, hehehe.
    Zdaje się, że jest dostępny w Gigamarket-cie. Czekam na rozpoznanie reklamacji, jak będzie zwrot kasy szukam tego/podobnego Graefa, już wiem na co zwrócić uwagę.
    Jeszcze jedno, czy on ma żarna stożkowe?, rzekomo najlepsze są.
  • REKLAMA
  • #11 21540403
    misiek1111
    Poziom 37  
    Tak napisali na stronie.
    Wygląda, że jest tam jakieś kółko z łopatkami, które wspomaga wyrzut zmielonej kawy do pojemnika:

Zrzut ekranu tekstu opisującego budowę i działanie młynka do kawy CM 202.
  • #12 21540410
    MM2X
    Poziom 26  
    :) akurat teraz doczytałem :)
    https://www.graef.pl/mlynek-automatyczny-do-kawy-graef-cm-202
    Zdaje się, że ten "wiatrak" z łopatkami robi to czego nie robi mój SilerCrest, mogliby użyć też alternatywnie jakiegoś ślimaka. Skoro są łopatki wspomagające wyrzut to zapewne ten problem znany jest producentom ale chyba niektórzy z nich mają to w...poważaniu.
  • #13 21569245
    MM2X
    Poziom 26  
    Dopiero dzisiaj dostałem informację o uznaniu reklamacji (serwis RFN) i zwrocie kasy za młynek. Niestety GRAEF CM202 jest już niedostępny. Szukam zatem innego podobnego z funkcją wspomagania wyrzutu kawy jak w tym Twoim. Przeglądam oferty ale niestety w opisie nie ma o tym mowy, zatem może ten Graef jest wyjątkowy w tym zakresie.

Podsumowanie tematu

✨ SilverCrest SKKM 200 A1 to elektryczny młynek do kawy, który użytkownik zgłasza jako problematyczny ze względu na zapychanie przewodu odprowadzającego zmieloną kawę do pojemnika. Zapychanie występuje szczególnie przy mielenie większych porcji (2-3 kawy na raz) i objawia się zbitymi grudkami kawy utrudniającymi przepływ. Próby mielenia grubszego ziarna lub na raty nie przyniosły poprawy, podobnie jak zmiana gatunków kawy. Czyszczenie kanału za pomocą patyczków, miękkiego drutu i sprężonego powietrza usuwa grudki, ale problem powraca przy większych porcjach. Konstrukcja młynka, zwłaszcza wąski i spłaszczony kanał wylotowy, jest wskazywana jako potencjalna wada. Dla porównania, młynek Graef CM 202 z żarnami stożkowymi i dodatkowym mechanizmem łopatek wspomagających wyrzut zmielonej kawy nie wykazuje tego problemu. Użytkownicy sugerują, że brak takiego mechanizmu w SilverCrest SKKM 200 A1 może być przyczyną zapychania, a problem ten jest znany, lecz nie zawsze uwzględniany przez producentów. Zalecane jest mielenie na mniejsze porcje i unikanie zasypywania dużej ilości ziaren na raz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA