logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja TN-C w domu z lat 80. a tablica TT na trafostacji – czy to poprawne?

kolkarolkol 07 Maj 2025 10:41 321 5
REKLAMA
  • #1 21541859
    kolkarolkol
    Poziom 2  
    Witam,

Mam pytanie dotyczące instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym. Dom budowany był w latach 80. Kilka lat temu przeniesiony został licznik na zewnątrz (i zlikwidowane zostały bezpieczniki topikowe) i obecnie instalacja wygląda tak, że od licznika do rozdzielnicy wewnątrz budynku idą 4 przewody. Do rozdzielnicy doprowadzony jest również przewód ochronny, połączony z bednarką w ziemi. W rozdzielnicy przewód ochronny z bednarki podłączony jest do tej samej szyny, do której podłączony jest przewód N z licznika. Przewody fazowe podłączone są do wyłączników nadprądowych (w instalacji nie ma RCD). Do gniazdek jednofazowych w domu idą po dwa przewody. W gniazdkach, w których jest uziemienie, jest ono zmostkowane z PEN. Takie połączenie sugerowałoby, że mamy do czynienia z układem TN-C. Jednak na transformatorze zasilającym jest tablica z informacją: układ sieci TT. Według informacji z literatury, a także z forum, to nie powinno tak funkcjonować. Tzn. przy sieci w układzie TT przewód N nie może być u odbiorcy w żadnym punkcie połączony z ziemią. Czy jednak taka instalacja może funkcjonować? Przeniesienie licznika robiłem elektryk z uprawnieniami, był też człowiek z ZE, który plombował licznik, więc raczej nie zakładam tu błędu podczas tej modyfikacji.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21541891
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Możesz wystąpić pisemnie do ZE o wskazanie układu sieci pod adresem i zobaczyć co przyślą. Ja czekałem ze 2 tygodnie, ale dostałem.
    Co do teorii, tak jak piszesz w TT nie łączy się PE z N po stronie odbiorczej. Podejrzewam, ale to tylko moje spekulacje, że kiedyś było jakoś, a potem uaktualnili napis na trafo.
  • REKLAMA
  • #3 21541968
    kolkarolkol
    Poziom 2  
    Z tym trafo to możesz mieć rację, bo ta tablica pojawiła się dopiero kilka miesięcy temu. Wcześniej albo nie było w ogóle informacji, albo była w innym miejscu. Ale zakładając, że jednak jest to układ TT, to mimo że nie powinno być łączenia N z ziemią, to może to jeszcze funkcjonować jakiś czas? I tak planuję modernizację, aby dodać do instalacji RCD, tak że napiszę do ZE, więc będę miał pewność, jaki jest układ.
    I w związku z tą planowaną modernizacją mam jeszcze jedno pytanie. Bo samo podłączenie RCD to oczywiście będzie elektryk robił, ale ja chciałbym już remontując poszczególne pomieszczenia przeprowadzić odpowiednie przewody (żeby potem już nie trzeba było nic kuć) – czy wystarczy, że do instalacji idącej do każdego gniazdka i oświetlenia dodam przewód PE? Bo w zależności od układu będzie różniło się to tylko tym, czy elektryk rozłączy PE i N, czy zostawi, ale i tak będą musiały iść 3 przewody: fazowy, N (który obecnie jest PEN) i PE.
  • REKLAMA
  • #4 21541982
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    kolkarolkol napisał:
    Do gniazdek jednofazowych w domu idą po dwa przewody. W gniazdkach, w których jest uziemienie, jest ono zmostkowane z PEN.
    Jeżeli to układ TT, to nie może być zerowania.
    Instalacja TT musi posiadać oddzielny przewód PE.
    kolkarolkol napisał:
    Bo samo podłączenie RCD, to oczywiście będzie elektryk robił
    Tylko to chcesz zlecić elektrykowi ?
  • REKLAMA
  • #5 21542004
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    kolkarolkol napisał:
    Ale zakładając, że jednak jest to układ TT, to mimo że nie powinno być łączenia N z ziemią, to może to jeszcze funkcjonować jakiś czas?

Wiesz, zgodnie z przepisami nie, a pewnie działa tak od 20 lat lub lepiej, także twój dom, twoje ryzyko.
    Z tego co ja słyszałem, w TT zero uznaje się za dość niepewne i jest ryzyko że wejdzie Ci nim napięcie na obudowy urządzeń, co może być niebezpieczne. Może któryś z kolegów doda coś w tej kwestii (innego niż nie bo tak lub wezwij elektryka :D )

Na pewno przy modernizacji potrzebujesz przewody odpowiednio 3 i 5 żyłowe (oddzielny przewód PE).
    Powinno się też zadbać o połączenia wyrównawcze, więc pomyśl o tym, a najlepiej skonsultuj się z docelowym elektrykiem jak on taką modernizacje widzi, myślę że warto komuś zapłacić za taką wizytę, dogadać się co możesz zrobić sam, a czego lepiej nie. Warto zmierzyć ową bednarkę przed robotą.
  • #6 21542015
    kolkarolkol
    Poziom 2  
    CYRUS2 napisał:
    kolkarolkol napisał:
    Bo samo podłączenie RCD, to oczywiście będzie elektryk robił
    Tylko to chcesz zlecić elektrykowi ?

Miałem na myśli raczej to, że ja poprowadzę przewody w pomieszczeniach, podłączę gniazdka, a całą resztę zlecę elektrykowi.
    Ale tak jak radzi kolega @jarekgol, ustalę wcześniej z elektrykiem, co i jak, tylko poczekam na odpowiedź z ZE w sprawie układu sieci, żeby mieć już jasność co do tego.
REKLAMA